Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


teško disanje i nakon operacije 3. krajnika


Autor Poruka

*tg*

11.01.2013. 09:50

Poštovani, sin mi ima 3 godine i prije mjesec i pol izvadio je treći krajnik. Prije toga je jako teško disao i to na usta, a po noći je jako hrkao i čak mu je disanje zastajalo 4-5 sekundi. Nakon što je izvadio krajnik situacija je malo bolja. Po danu uglavnom diše na usta jer doktorica kaže da je tako naučio i da se treba naučiti disati na nos. Ja ga opominjem i podsjećam da diše na nos, ali bez puno uspjeha. Ponekad se po danu kad diše čuje takav zvuk kao da hrče. Doktorica koja ga je operirala je rekla da je ponekad potrebno nekoliko mjeseci da se sve to smiri, a ponekad i duže da taj prostor gdje je bio krajnik naraste. Ja imam dojam da on ima još neku prepreku za normalno disanje, a dr kaže da je ostalo u redu.Krajnici su ogromni,ali glatki i zdravi pa ih nije htjela vaditi. Zanima me vaše mišljenje tj. Je li normalno da treba čekati tako dugo da se situacija skroz popravi. I jel moguće da treći krajnik opet naraste?
Hvala unaprijed!

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

17.01.2013. 15:00

Poštovana, najjednostavnije i najbrže rješavanje Vaše dileme moguće je uz pomoć fiberendoskopije nosa i ždrijela. Tankim, dječjim fleksibilnim endoskopom vizualizira se dišni put od nosa, preko ždrijela do grkljana , te se tako sa sigurnošću može definirati postojanje djelomične ili potpune opstrukcije dišnog puta, bez obzira da li se radi o anatomskom ili funkcionalnom problemu. Treći krajnik može opet narasti ako prilikom prve operacije nije odstranjen u cjelosti.

*tg*

21.01.2013. 10:20

Rađena mu je fiberendoskopija, ali je meni čudno da i dalje tako diše pa sam pomislila da možda dr nije vidjela dobro. Žao mi ga je i ne mogu ga više slušati kako se pati. Idemo na pregled ponovo samo ne znam kada ćemo uspijeti dobiti termin pa malo vas gnavim. Recite mi još samo jel moguće da mu ova dva krajnika stvaraju takve probleme u disanju. On teško diše i po danu i to na usta,a po noći je to horor. Vuče iz petnih žila, na vratu mu se na jednom mjestu uvlači kad udiše, prsa i ramena mu se jako odizu i hrče tj. hropti strašno.

Hvala!

*tg*

26.01.2013. 11:30

Poštovana dr.,

bili smo na pregledu i dobili nasonex 2 mj pa ako ne bude bolje trebamo izvaditi i ova dva krajnika iako dr misli da to neće puno pomoći disanju na nos,ali će barem lakše disati na usta. I rekla nam je da ima izrazito visoko nepce koje kad se podigne ometa mu protok zraka kroz nos. Kada sam joj spomenula da zastaje u disanju na to nije nešto posebno reagirala. Je li moguće da visoko nepce uzrokuje tako teško disanje?

Dubrovnik12

21.02.2013. 11:05

Postovani,

Moja kcer ima 4 godine i 9 mjeseci.
Ima simptome: hrkanje po noci od rodjenja, koje je sve jace i jace tjekom odrastanja i cesto kaslje.
Nakon konzultacije kod otorinolaringologa u Dubrovniku, upucena je na TONZILOADENOIDEKTOMIJU za
tri tjedna. Moje pitanje je: jeli ta rijec znaci vadjenje sva TRI krajnika, jer ne bih zeljela da joj izvade dva a onda onaj
Treci da ostane, koji ustvari i radi njoj probleme pri disanju?
Koliko vremena traje oporavak, tj koliko dugo ne moze ici u vrtic nakon operacije?

Hvala unaprijed,,
Angelina

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

28.02.2013. 11:15

tg: Poštovana, hrkanje nastaje zbog postojanja mehaničke zapreke dišnog puta, obično zbog voluminoznih tonzila , deformacije nosne pregrade ili mišićne slabosti (smanjenog tonusa) mekog nepca, odnosno baze jezika. Traženje uzroka se mora fokusirati na navedena područja. Ponekad se fiberendoskopija radi u suradnji sa anesteziologom; pacijent se uvodi u stanje sna i operateru omogućava da fiberendoskopom u trenutku hrkanja uoči uzrok i mjesto problema. Ukoliko dolazi do kratkotrajnog zastoja u disanju tijekom sna, pacijenti se obično obrađuju u Centru za poremećaj spavanja na preporuku ORL specijaliste.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

28.02.2013. 11:15

Dubrovnik12: Poštovana gđa Angelina, navedena indikacija podrazumijeva odstranjivanje sve tri tonzile, a oporavak traje 1-2 tjedna. Toliko dugo traju bolovi nakon odstranjivanja nepčanih tonzila. Prva 2-3 dana preporučuje se izbjegavanje vruće hrane, a prvih tjedan dana mekša hrana.