Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tinitus


Autor Poruka

Najmad

03.02.2013. 12:10

Pozdrav,
imam tinitus desnog uha.
2011 je bila ista situacija, posjetio sam ORL-a, urađen je timpano i membranogram i sve je bilo ok. Terapiju nisam dobio.
To se smirilo no sada traje već 3-4 mj.
Osjećam često zapušenost eustahijeve pa imam dojam da imam upalu srednjeg uha. Bolove nemam, rijeđe slabije bolne senzacije.
Kada koristim kapi za nos, valsalvinim manevrom ( kojeg često izvodim ) ih upušem u eustahijevu i nakon sat dva je ok, zujanje skoro pa prestane, no ne uvijek. No znam da ih ne mogu dugo ni koristi. Pokušao sam i hipertoničnom otopinom ( fiziološka+malo soli ) ali je beskorisna, sluznica se isuši ali zujanje traje. Često i inhaliram nos "hipertoničnim" čajem od kamilice sa eukaliptusovim uljem, isto izvodim valsalvu. Ujutro nakon buđenja mi ne zuji ali nakon vertikalizacije tj ustajanja počinje.
Neznam dali da ponovno odem do ORL-a ili postoji drugo rješenje npr kortikosteroidne kapi?

Najmad

03.02.2013. 15:30

Hvala na savjetu.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

27.02.2013. 14:30

Poštovani, najprije trebate timpanometrijom potvrditi svoje sumnje o nefunkcionalnosti ili začepljenosti Eustahijeve tube, tek potom provoditi terapiju. Odnosno, potrebna je proširena audiološka obrada i dopler krvnih žila stražnje strane vrata kako bi diferencijalnodijagnostički mogli odrediti uzrok tinitusa. Kortikosteroidni sprej se obično ne koristi u terapiji tinitusa.