Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Upala sinusa ??


Autor Poruka

Rainboow2500

16.11.2012. 00:10

Pozdrav ! Imam 22 godine. U zadnje vrijeme ( tačnije zadnji mjesec- mjesec i pol ) imam jake glavobolje u prednjem dijelu glave. Bol zahvata čelo, oči i nos. Glavobolju prati osjećaj pritiska na tom dijelu lica i lagana bolnost pri dodiru. Prisutni su takođe povremeni bolovi u ušima i začepljen nos, najviše naveče i u jutro. Kada se nos začepi, iako je u pitanju samo jedna nosnica, nikad nisu obje istovremeno začepljene, onda cijelo to vrijeme dišem na usta. Tu i tamo mi nekada oči počnu suzit. Što se tiče glavobolje, bol je prisutan 24 sata, s tim da su bolovi najizraženiji u jutro i naveče. Zbog toga osjećam umor i malaksalost u cijelom tijelu. Temperatura je uvijek u granicama normale, neznatno povišena (37,5 ). Do prije 2 mjeseca imala sam jaku prehladu, takođe glavobolja, visoka temperatura, ali evo sada i nakon njenog izlječenja, glavobolja ne prestaje. Ne kašljem, ne kišem. Nos je poprilično suh, ponekad se javi nešto malo sekreta, uglavnom nemam što ispuhati, izgleda da se sav taj sekret ( koji valjda ne može izaći na nos ) slijeva u grlo ( prozirno žuta boja ) i to moram stalno da pljujem, više puta na dan. Ovakve glavobolje sam imala i prije, ali su uvijek nestajale, i nikada nisam obraćala pažnju, pila bih neke lijekove za glavobolju, koji nisu nikada pomagali. Sada kada je bol uvijek tu i ne da mi mira, odlučila sam da posjetim ljekara. Uradila sam krvnu sliku, nalaz je dobar. Sada trenutno čekam termin za RTG sinusa, jer moj ljekar misli da je upala sinusa. Dobila sam Olynth sprej, kada mi se nos začepi da koristim, i da u međuvremenu dok ne bude gotov rtg sinusa, probam sa inhaliranjem.. Krajnike sam operirala prije 7-8 mjeseci, grlobolju nemam. Zanima me da li ova glavobolja i prateći simptomi, ukazuju na upalu sinusa ??

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

22.12.2012. 18:40

Poštovana,
Obzirom na povezanost glavobolje sa nosnom opstrukcijom, postnazalnom sekrecijom, jutarnje i večernje jačanje intenziteta , subfebrilnom temperaturom, lokalizacijom u području korjena nosa, čela i sljepoočnica i osjećajem pritiska, postoji opravdana sumnja u povezanost glavobolje sa procesom u sinusima, prvenstveno čeonim i etmoidalnim celulama. RTG sinusa nije adekvatna pretraga koja može potvrditi dijagnozu, već se kao standard koristi CT sinusa u aksijalnom, koronalnom i sagitalnom presjeku. Ukoliko CT sinusa ne potvrdi postojanje procesa u paranazalnim sinusima, preporučuje se neurološka obrada.Budući da kod Vas RTG sinusa pokazuje preliminarno promjene tipične za subakutnu ili kroničnu upalu sinusa, trebalo bi započeti liječenje u tom smjeru.



glazbenik

13.01.2013. 20:00

Pozdrav, problem sa sinusima vec imam dugo godina pa moglo bi se reci cak od rodjenja, kad mi je receno da sam rodjen sa suzenim nosnima kanalima. Upale sinusa su mi kasnije ostavili dosta traga na desno uho ( otitis media III stepen ),koje sam nedavno operisao ( 2011 godine ) kao i treci krajnik koji se pojavio u mojoj 17 ( predhodno sam operisao krajnike sa 5 godina ). Nakon operacije olaksanje je naravno bolje sto se tice uha i krajnika, ali poblem sinusa nije. Buduci da se bavim pjevanjem problemi su se javili i u grlu ( tesko foniranje i kontrola glasa, upala resice, bolovi u vratnim misicima ). Medjutim, mene prvenstveno interesuju sinusi jer mi se pored svega toga navedenog pojavljuje gusti sekret koji mi se slijeva niz grlo i gusi me ( najvise tokom spavanja ). Prije navedene operacije nisam mogao disati na nos, poslije nje je bilo olaksanje, ali ne dovoljno kao ni sad. Od strane doktora dobijao sam sprejeve, lijekove za bakterije sinusa te savjete da grlo ispiram slanom vodom, koji su bili neuspjesni za mene te mi je pocelo iritirati grlo, pojavilo se crvenilo. Do skoro kad su mi se pojavili bolovi u grlu, slali su me na inhalaciju koja mi je odgovarala no da li postoji bolji nacin da se trajna upala sinusa rijesi ili je ipak neophodno operacioni zahvat...
unaprijed zahvalan

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

18.01.2013. 15:05

Poštovani, iz Vašeg posta nije jasno da li ste 2011. godine operirali uho ili sinuse; u svakom slučaju prije planiranja terapije ili određivanja potrebe operativnog zahvata, treba učiniti odličan CT sinusa u aksijalnom, koronalnom i sagitalnom smjeru i s njim otići na pregled rinosinusologu. Vrlo je vjerojatno da imate neki od kroničnih oblika upale sinusa.

abynthe

06.02.2013. 23:45

Postovani

Imam kronicnu upalu sinusa koja je uvijek popracena sa bronhitisom.Imala sam 3 recidiva u zadnjih 6 mjeseci,
Kao zadni antibiotik doktorica mi je prepisala antibiotik makcin,
Pri kraju sam kutije,ne osjecam ikakvo poboljsanje,
Imam gust opstruktivan sekret koji se iz sinusa slijeva i uzrokuje mi jak kasalj.
Od nalaza KKS.a jedino izdvajam leukocite koji su 12,7 i sedimentaciju 31.
Trombociti su malo poviseni-433.
Ovo je vec 15-ti dan bez poboljsanja.
Molim Vas savjetujte me,sto god poduzela od inhalacija etericnim uljima,fizioloske otopine za nos,pastila za grlo,nista mi ne pomaze..
Temperatura je granicna,cijelo vrijeme je izmedju 36,7-36.9.
Osjecam se previse iscrpljeno od silnog kaslja,tj sekreta koji izbacujem jer ne mogu dopustiti upalu pluca osim ako je u medjuvremenu nisam dobila.
Na prvom pregledu (prije 6 dana) doktorica je rekla da su pluca cista,ali prestravila se kad je vidila kako je grlo crveno,iziritirano i upaljeno. (od iscrpljujuceg kaslja)
Kad kasljem cujem "skripanje".
Inace imam preporuku otorinolaringologa da operiram sinuse,jer to ce se ucestalo ponavljati posto rtg snimak jasno pokazuje cijelu situaciju.
Patim vec od djetinjstva,stalno sam na antibioticima.Nisam se na operaciju odlucila prije jer me mnogi upozoravaju na recidive,ali bolje biti godinu dana bez ovakvih problema nego svaka 2 mjeseca.Ici cu na operaciju,ali prije toga molim Vas savjet.
Da li je po Vama makcin pogresna terapija s obzirom da cu uskoro popiti cijelu kutiju,a pomaka nema?
Hvala Vam
Pozdrav

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

27.02.2013. 15:05

Poštovana, paralela sa klaritromicinom je i klindamicin koji se također upotrebljava u terapiji kroničnih sinuitisa. Najbolji učinak postiže se u kombinaciji sa kortikosteroidima. Pogoršanjem simptoma kroničnog sinuitisa dolazi i do pogoršanja simptoma bronhitisa, stoga je važno suprimirati egzacerbacije kronične bolesti. Prepustite liječenje kron. sinuitisa ORL specijalisti.