Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tinnitus


Autor Poruka

gromko

19.07.2005. 00:11

Postovanje.

Vec duze vremena tj. 5 godina imam jedan jako kompleksan problem a to je tinnitus o kojem sam mnogo citao i poprilicno se upoznao sa tim "oboljenjem" a o svojim licnim iskustvima ovom prilikom ne bih mnogo da duzim osim da kazem da djeluje jako frustrirajuce na mene.
Uradio sam mnoge pretrage koje su i potrebne da bi se doslo do odredjenih saznajna o mogucim uzrocima a te pretrage ukljucuju;
1.CT obje piramide temp. kosti, 2.rtg. vrata u dva pravca, 3. test na inhalacione alergene, 4. dopler VB sliva, 5. neurolog, 6.internist, 7. kompletne lab. pretrage krvi i urina, 8. AEP glave, 9. TA+TPG+CSR u audioloskom kabinetu.
Svi nalazi su potpuno uredni osim internistickog gdje je primjetna "arhythmia extasistolica supraventricularis" i rtg. vrata gdje je izrazena "reducirana fizioloska lordoza dijela vratne kicme".

Prije negoli se pojavio tinnitus imao sam problema a imam i dalje sa gornjim disajnim putevima tj. dijagnosticirana mi je valovita devijacija septuma i granulirano zdrijelo tako da ne mogu najlagodnje disati kroz nos.
Zanima me dali je moguce da upravo devijacija septuma i onemoguceno disanje na nos moze prouzrokovati tinntus i dali je neophodno u mom slucaju uraditi zahvat na septumu.


Hvala unaprijed!

prof. dr. Željko Bumber

21.07.2005. 10:39

Pod tinnitusom podrazumijevamo i šumove i zujanje u uhu . Njihova kvaliteta i karakteristike su različite i stoga je potrebno utvrditi , ako je to moguće, vrekvenciju šuma. Šumovi su obično porijekla vanjskog i srednjeg uha (najčešće) i moguće ih je ukloniti različitim zahvatima
pa i operacijama septuma. Ako se radi o zujanju (visoke frekvencije) najčešće je porijeklo unutrašnje uho i ćivac i tada operacije septuma nemaju nikakav značaj. Ne znam koje ste dobne skupine , što je u ovoj priči dosta bitno.

gromko

21.07.2005. 14:46

Prije svega hvala na odgovoru kojeg sam nestrpljivo ocekivao.

Meni je 28 godina sto znaci da mi se tinnitus pojavio u 23 godini sto je za covjeka moje dobi pomalo tragicno jer kako rekoh predstavlja mi jednu veliku kocnicu u svakodnevnom zivotu.

Sto se tise frekvencije suma ona nije utvrdjena odredjenim dijagnostickim metodama.
Manifestira se kao zujanje/ pistanje, visoko zujanje sa kontinuiranim i intenzivnim zvukom a u odredjenim periodima zujanje se pomijesa sa sumom koji pulsira sto se desava usljed jakih fizickih naprezanja ili emotivnih uzbudjenja. Zvuk mogu opisati kao zvuk zvizdaljke a primjetan je dakle stalno kojeg cujem i danju a narocito nocu prije spavanja.
Cesto mi se javljaju i glavobolje u frontalnom dijelu i to samo jedna polovina glave od sredine ka lijevoj ili desnoj strani a ni vrtoglavica nije stran pojam koja nije toliko jako i cesto izrazena a o psihickim smetnjama da i ne govorim jer se u posljednje vrijeme socijalno izoliram buduci mi smetaju velike guzve i buke. Stalno je prisutna nervoza koju nastojim suzbiti ponekad lexaurinom i dobrim dijelom pomaze.
Buduci da sam se bavio sportom i na tom polju sam uskracen jer se prilikom zamora i to brzog u posljednje vrijeme javljaju nevjerovatne glavobolje kao i pritisak odnosno ubrzan i bolan puls u glavi i usima. Za Vasu informaciju (ako ista znaci ) javljam se iz BIH tacnije iz grada Tuzla gdje na UKC Tuzla na klinici za ORL rade sasvim sigurno vrhunski strucnjaci no buduce da polje tinnitusa ostaje jedna enigma svakako je pozitivno cuti mnoga misljenja i od drugih ljekara koji se susrecu u praksi sa tinnitusom.

Preporucena mi je i terapija lidokainom pa bih zelio cuti Vase misljenje.

Zahvaljujem unaprijed jos jednom!

prof. dr. Željko Bumber

22.07.2005. 10:47

Pokušaji liječenja nejčešće se svode na pokušaje. Liječenje bilo kojim oblikom poboljšanja krvotoka moguće je no rezultati su nejasni.
Ispitajte trigliceride, jetrene probe , očno dno.