Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tumor hipofarinksa!


Autor Poruka

vonai

26.10.2010. 12:00

Mom ocu je dijagnosticiran u 6 mjesecu ove godine zlocudni tumor hipofarinksa sa metastazom u linfnom cvoru vrata.
Prvi simptomi su bili kvrzica na vratu...otezano gutanje i glavobolja...prosao je dva ciklusa zracenja posto nije bio sposoban za operaciju i sada je napokon poceo jesti i stanje mu se iz dana u dan popravlja.
Moje pitanje je da li je glavobolja koja ga muci od samog pocetka povezana sa tim tumorom ili bi mozda mogla biti povezana sa okom (on je ujedno i dijabeticar tip 2)...
ct glave je napravljen i nepokazuje nikakve metastaze....bol se krece iznad oka pa prema uhu i zavrsava na vratu....?
Unaprijed hvala na odgovoru!

Domagoj Parazajder, dr. med.

14.11.2010. 13:20

Pacijenti sa tumorom hipofarinksa mogu kao simptom javljati bol u i oko uha sa strane gdje se nalazi i sam tumor. Bol je refleksna, a nastaje zbog toga što se osjet bola iz uha i hipofarinksa (i još nekih lokacija), prenosi istim živčanim vlaknima u mozak. Dakle, ovisno o tome koliko se tumor povukao na terapiju, bol može i ne mora biti uzrokovana samim tumorom. Pošto postoji cijeli drugi niz uzroka glavobolja, ukoliko su jako izražene, potrebno je isključiti o čemu je riječ (ukoliko je CT mozga bio uredan, možemo isključiti metastaze u mozgu kao najopasniji uzrok glavobolje). Učinite kontrolu orl-oga radi procjene, a do tada bolove, ukoliko nisu neizdrživi, liječite dobrom analgezijom (tabletama).
Lijepi pozdrav!