Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ugrađene cjevčice u ušima, iscjedak neugodnog mirisa


Autor Poruka

jelenče

01.01.2011. 21:45

Poštovani doktore,
dijete od 4,5 godine operirano je prije nepuna 2 tjedna. Prilikom operacije uklonjena je i treća mandula (10/2009 joj je dr. Jug uklonio sve tri mandule).
Oporavak je jako dobar, orl kontrola tjedan dana nakon op. je bila u redu, iduća kontrola za mjesec dana.
Zadnjih nekoliko dana, iscjedak iz jednog uha poprimio je izrazito neugodan miris. Lagano je žućkaste boje, nema ga preobilno, ali toliko zaudara da se počinjem pitati da li je to normalno.
Zvala sam jutros orl u bolnici u kojoj je zahvat bio učinjen, rečeno mi je da ne trebamo dolaziti ako ju ne boli (a doista ne boli, ona je izuzetno dobrog raspoloženja, odnosno "standardnog"blunk.
Trebamo li se zabrinuti?
Unaprijed najtoplije zahvaljujem na odgovoru!

jelenče

03.01.2011. 13:06

Pozdrav!
Samo da se javim da smo ipak jučer ujutro otišli s djetetom na pregled (i dalje nije imala bolove niti temepraturu). Liječnik je, prema svim simptomima, uključujući i miris, ustanovio da se radi o bakterijskoj (lokalnoj?) upali. Dobila je antibiotske kapi (mislim da se zovu Cilaxin), borna vodu za ispiranje te Zinnat da bi upala brže prošla.
Liječnik mi je rekao kako se bakterija zove, ali nisam zapamtila.
Hvala, i puno pozdrava!
P.S. Ako smijem, imala bih jedno dodatno pitanje koje sam zaboravila postaviti liječniku. Na koji način bismo trebali djetetu prati kosu? Neki mi sugeriraju čepiće, neki školjkice, koje bismo stavili na uši, a ja se nikako ne usudim bez dodatne provjere.

Domagoj Parazajder, dr. med.

05.01.2011. 21:20

Kod vašeg djeteta je očito došlo du upale srednjeg uha te se upalni sekret kroz cjevčicu drenirao van iz uha (česte upale uha su jedan od razloga za ugradnju cjevčica radi lakše kliničke slike i bolje drenaže, tako da se ovdje najvjerojatnije ne radi o ničem strašnom). Terapija koja je prepisana je dobra i do sada se upala (i sekrecija) trebala smiriti.
Dokle god su cjevčice u uhu, uha treba štititi od vode (i to kod svakog kupanja/tuširanja), najbolje gumenim/silikonskim čepićima za uha koji se mogu kupiti u gotovo svakoj ljekarni. Ulazak vode u zvukovod i kroz cjevčicu u srednje uho može izazvati upalu srednjeg uha koju je ponovno potrebno liječiti. Lijepi pozdrav!