Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


uho, grlo, nos..


Autor Poruka

milica

23.02.2006. 20:48

poštovani doktore!
javljam vam se zbog tegoba koje osjećam već dosta vremena. posljednjih nekoliko godina imam tegobe vezane uz vrtoglavicu. tegobe se javljaju periodično, nevezano uz neki poseban razlog. redovito odlazim audiologu, a tek su mi ove godine napravili (osim "uobičajenih"blunk i pretrage AEP ( obostrano uredan nalaz) i ENG ( pokazuje u kaloričkom pokusu smanjenu podražljivost oba vestibularna osjetila, za 20% više lijevo, dok je u rotatornom ENG pokusu sumjeren odziv). postavljena dijagnoza je: pareisis vestibularem. bilat.praec.1.sin.compensata, uz uputu da se javim na kontrolu za 2-3 mjeseca. u medjuvremenu sam zbog glavobolja napravila RTG sinusa, a nalaz je uredan. na pregledu kod orl-a dijagnosticirana je devijacija septuma. tegobe nisu bile toliko strašne sve do prije 20-ak dana kada sam ostala bez glasa. napominjem da prije toga nisam radila ništa neuobičajeno (vikala, šaptala, više govorila, bila prehladjena..). pričekala sam tjedan dana i javila se orl-u. dijagnoza je bila: edem + laringitis, a terapija: operil p+ rifanicim..(ili sl., nažalost, nekad je to teško sve pročitati), flixonase, atrovent sprej, claritine, te 10 inhalacija. kada sam došla na prvu inhalaciju mi je pozlilo, osjetila sam jaku vrtoglavicu, trnule su mi ruke (osobito dlanovi), i noge, pa su me u zadnji čas polegli. uputili su me na hitnu, gdje je ustanovljen manjak kalija. tada mi je drugi orl rekao da dijagnoza edema nije točna, te da su glasnice u najboljem redu, te su mi preporučili direktoskopiju glasnica. danas sam (privatno) to i obavila, a nalaz je sljedeći: klinički endoskopski suženje nosa radi luksacije uz impaktirani greben vomera. OMK kaplarni, u epifarinksu sekret koji se cijedi niz ždrijelo. glasnice su bijele, slabije napetosti. dg: opstructio nasi simptom,; rinosinuitis rec.et phonoasaenia. preporuka: elektrostimulacija, masaža grla i vrata...i naravno, operacija nosa.
s obzirom na to da sam i previše toga napisala, nisam sigurna da li vi iz svega možete išta iščitati. momentalno mi najveći problem stvara vrtoglavica, i stalan osjećaj "pijanstva", koji se nije nakon inhalacije pretjerano vratio u normalu..napominjem da još nemam glasa, da imam 25. godina, ne pušim, da mi je majka operirala glasnice u dobi od 20 godina, da sam pretrpjela jaku upalu lijevog uha kada sam imala nepunih mjesec dana (nisam sigurna je li to uopće bitan podatak)..i da bih se trabala baviti "govorničkim" poslom. (prof.).
najljepše vas molim za savjet, i preporuku što učiniti.. operacija nosa? što sa vrtoglavicom? glasnicama?
unaprijed vam puno hvala!

prof. dr. Željko Bumber

24.02.2006. 09:43

Sve mi "miriše" na vratnu kralježnicu /vrtoglavica i glavobolja/ uz nalaze koje ste naveli. Molio bih obradu u tom smislu. Javite se prof. Gortanu na Šalatu koji će učiniti nekoliko testova. Kontaktirajte
fizijatra. Nalaz a grkljanu je malo nejasan (ima edema ,nema edema).
Potreban je još jedan pregled glasnica (žgaravice ??).
Ako opisani deformitet nosa uzrokuje smetnje disanja i zatvaranje nosa svakako treba operirati.