Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


urat u mokraći


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

klara_13

19.03.2010. 11:15

Poštovani!
Djetetu od 14 mj smo vadili nalaze krvi i mokraće, sve je uredno osim urata u mokraći koji je kako mi je pedijatrica rekla povišen rekla mi je da iznosi 104 a maksimalno za bebu je 100 dozvoljeno. Što to znači, na šta trebamo obratiti pozornost?
I još jedno pitanje nevezano uz ovu temu- dijete (to isto od 14mj) ne hoda samostalno, već samo uz pridržavanje uz namještaj pomalo i kad ga se drži za ručice često odbija hodati.Da li je to zabrinjavajuće s obzirom na njegovu dob i što nam je činiti? Ortoped nam je rekao da je s ortopedske strane sve ok, al ako želimo da posjetimo neuropedijatra?Hvala unaprijed.

Darko Richter, dr. med.

19.03.2010. 13:15

Da li se radi o nalazu urata u mokraći, ili krvi. Dobro pogledajte, nemate drugu šansu.
A što se tiče višenja ortopeda, ja se uglavnom s njime mogu složiti, s obzirom da ja dijete ne vidim, a tendiram mu vjerovati.
A da možete otići neuropediajtru, to ste znali i bez nukanja ortopeda. Ako hoćete, odite, velim i ja.

klara_13

22.03.2010. 10:05

radi se o povišenom uratu u mokraći, nalaz krvi je uredan.

Darko Richter, dr. med.

22.03.2010. 11:50

Ma gledajte, morate navesti jedinice u kojima je izražen taj urat, i morate mi reći u kojem uzorku urina je učinjen (24-satni urin, ili samo jednokratni uzorak urina).
Vama je sve tako jednostavno. Povišeni urati u dječjoj dobi mogu biti u sklopu Lesch-Nyhanovog sindroma i nekih srodnih poremećaja, no ne biste vi tako olako "zezali" da vam dijete to ima.
I, koj aje uopće bila indikacija da se djetetu vade urati? To je pitanje svih pitanja.