Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Opet urtikarija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Dom913

26.09.2023. 22:30

LP. Već 5 godina bolujem od kolinergićke urtikarije.Znaći čim mi se povisi temperatura tijela počinje mi osip i osječaj topline. Pijem Letizen već godinu dana i to držim pod kontrolom donekle. Tokom ljeta mi je to bolje jer je stalno toplo i znojim se. A čim malo zahladi urtikarija postane jača. Pazim na prehranu i pokušavam jesti sve sa malo histamina ali svejedno imam tegobe. Probao sam sa drugim antihistaminima ali ne pomažu. Sada sam prešao na xyzal ali lošije djeluje nego letizen. Dali biste mi mogli dati nekakav savjet? hvala. LP

Darko Richter, dr. med.

30.09.2023. 11:50

Pokukšajte s dvostrukom dozom Letizena ili Xyzala (2 tbl. dnevno). Xyzal bi trebao biti bolji od eltizena jer je to slejdeća generacija antihistaminika, u istom redu (Letizen = cetirizin, Xyzal = levocetirizin).
Inače, trebalo bi uredai standardno alergološko testiranje da se vidiimali alergijsek komponente. Ponekad i to postoji, pa se eventualno moće djelovati smanjenjem ekspozicije odgovornom alergenu.

123zorica

18.11.2023. 10:50

Postovani dr evo mene opet Nisam imala urtikariju 1,5godinu pocela sam smanjivati Desloratidin i dosla na dvije tablete sedmicno Ali evo poslije par mjeseci smanjivanja opet urtikarija koja pece na ruci ispod lakta Opet panika istrah Da vas napomenem ovo kod mene traje vec 4godine ukupni IgE je bio ne veci od 6kontrolisali su vec tri puta ni specificni nije nista pokazao ali urtikarija je tu Sad je kronicna Pa dokle ce se javljati mene panika da se ne pogorsa Opet cu da pocnem Desloratidin svaki dan da li da uzmem Predinosolol20mg na nekoliko dana Evotraje 4godine mene i dalje plasi Hvala vam unaprijed

Darko Richter, dr. med.

20.11.2023. 09:45

Možete se vratiti Desloratadinu, po 2 tbl. denvno, a prvih nkeoliko dana možete uzeti Pronison, npr. 40 mg ujutro i 20 mg popodne, tijekom 3 dana. Kronična urtikarija obično potraje oko 7 godina, no to je prosjek. Nekome traje kraće, nekome duže. Ona, zapravo, uvijek ostaje tu, samo se manifestacija ublažava ili čak nestaje. Uz tablete, pozabavite se malo izbjegavanjem hrane s konzervansima, od svih flaširanih pića, tetrapaka (izuzetak je jedino pasterizirano mlijeko - smijete) do tegli, konzervi, staklenki, dodataka jelima poput Vegete, čajeva, obojanih bonbona i sl.

Ihaj

15.03.2024. 12:45

Poštovani doktore,

Godinama vec mi se javlja urtikarija, prvo sam mislila da je kolinergicna, jer se uvijek javljala u fizickom naporu uz neku hladnocu. U zadnjih par godina znala mi se pojaviti i bez nekog fizickog napora, npr. na hladnocu. To sam sprjecavala Rinolanom i urtikarija bi se povukla. U dva navrata je reakcija bila toliko jaka da sam zavrsila u anafilaksiji. Nakon toga sam presla na Aerius na koji puno bolje reagiram, al su mi rekli na hitnoj da bi bilo dobro da dobijem epipen. Moja lijecnica mi je dala uputnicu za alergologa/imunologa da bi me na Rebru sa tom uputnicom poslali pulmologu gdje me doktorica poslala doma i rekla da moram dermatologu zbog urtikarija. Prekipjelo mi pa sam privatno napravila onaj Alergo 295 test i ispalo je da imam jako visok IgE na ambroziju i na psenicu, konkretno, Omega-5-gliadin IgE mi je 24.78.
Molim Vas savjet, sto da dalje radim, kojem specijalistu moram ici?
Unaprijed se zahvaljujem.
Lp

Darko Richter, dr. med.

17.03.2024. 11:30

Vi bise trebali otići alergologu, a ne pulmologu. Pravog alergologa za odrasle na Rebru nema. Ima različitih subspecijalista koji djelomice pokrivaju alergologiju, poput pulmologa, reumatologa i kliničkih imunologa ili kliničkih farmakologa, no sve to nisu pravi alergolozi. Njih se eventualno može naći na Sv. Duhu, u KB Duzbrava i po privatnim poliklinikama. Ne znam za Vinogradsku. U pedijatriji nas je znatno više. Ni dermatolozi vam mahom neće biti od velike pomoći.
Sumnjam da na Alergo 295 imate povišenu samo ambroziju i omega-5-gliadin; vjerojatno ima toga još.
No, sam podatak da imate značajno povišen Tri a 19 (= omega-5-gliadin) ukazuje da se u vas vjerojatno radi o tzv. WDEIA (wheat dependent exercise induced anaphylaxis), tj. anafilaksija ovisna o pšenici a neposredno inducirana tjelesnim naporom. Što to znači? To znači da najprije pojedete neki kruh, tjesteninu ili nešto drugo od pšeničnog brašna, i od toga samog ne dogodi se ništa, sve dok ne odete na neku fizičku aktivnost, npr. jogging, trening, i sl. Ako to uslijedi unutar 3-4 h od obroka, može se izazvati anfailaktička reakcija ili samo urtikarija. Ako uzmete Aerius prije toga, anafilaktička se reakcija može se spriječiti. Bolje je uzeti 2 tbl. nego jednu. I inače se savjetuju više doze antihistaminika, bez obzira kojeg uzimali (dvostruke, čak do četvreostruke doze u odnosu na standardnu dozu od 1 tbl), tako i za samu urtikariju. EpiPen svakako držite. Vjerojatno i senzitizacija na pelud ambrozije doprinosi da vam se, u fazi peludi ambrozija, a to je okvirno od prve kiše u kolovozu do početka listopada, urtikarija i WDEIA još pojačaju. Izlaz bi bio u tome da ne poduzimate znatnije fizičke aktivnost nakon obroka u kojem ima pšeničnog brašna, ili da koristite bezglutensko brašno, odnosno proizvode od bezglutenskog brašna, na kojima je deklarirano da ne sadrže glutena niti u tragovima. Gluten sadrži glijadin. Napad se može spriječiti i antihistaminikom nakon obroka s glutenom ali se to ne preporučuje kao 100% sigurna mjera.