Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Beba 8 mjeseci nije udvostrucila porodjajnu tezinu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dambolina

09.09.2014. 14:55

Postovani doktore,
moja djevojcica ce za par dana napuniti 8 mjeseci i jos uvijek nije udvostrucila porodjajnu tezinu. Na porodu je imala 3650 gr i 53 cm, a danas sa nepunih 8 mjeseci ima oko 7150 gr i oko 68 cm. Prvi mjesec je malo napredovala pa je sa mjesec i 7 dana imala 3900 gr. Inace je motoricki jako napredna, puza skoro dva mjeseca, zadnjih 10ak dana se dize na noge, vjezba hvat pincetom, ali isto tako jako slabo jede dohranu. Inace je dojena beba, a dohranu joj nudim od njenog petog mjeseca, medjutim jako malo kolicinski jede.
Lijepo spava, redovno puni pelene, ziva je i radoznala beba. Mene u biti muci to sto nije udvostrucila tezinu i sto je vecina njenih vrsnjaka i teza i veca od nje. Da li imam razlog za zabrinutost?
Hvala unaprijed!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.09.2014. 17:20

Obzirom da je ovako "napredna" i aktivna vjerojatno troši dosta energije na sve aktivnosti. Potrebno je samo pratiti krivulje rasta (visina, težina, opseg glave) i tek ukoliko prirast ne prati svoju putanju (usporava se) tada bi trebalo napraviti temeljne pretrage krvi, stolice i urina). No obzirom na ponašanje djeteta to je malo vjerojatno da će biti potrebno. Ako do sada nije učinjeno, svakako treba provjeriti hemoglobin (iz prstića) kako bi se isključila slabokrvnost i manjak željeza.