Sljedeći čimbenici povećavaju rizik za razvoj raka jednjaka:
životna dob - rizik od raka jednjaka raste s godinama starosti, kod većine oboljelih rak jednjaka se dijagnosticira u šezdesetim godinama
muški spol - muškarci su izloženi tri puta većem riziku od raka jednjaka nego žene
pušenje - što netko duže puši, to ima veći rizik od raka jednjaka, posebno je opasna kombinacija pušenja i konzumiranja alkohola
konzumiranje alkohola - konzumiranje tri ili više alkoholnih pića dnevno povećava rizik od raka jednjaka
Barrettov jednjak - ovo prekancerozno stanje uzrokovano žgaravicom, povećava rizik od razvoja adenokarcinoma jednjaka
prehrana - prehrana siromašna voćem i povrćem, te određenim vitaminima (npr. vitaminom A) i mineralima (npr. cinkom i molibdenom) može povećati rizik od raka jednjaka
kronično konzumiranje jako vrućeg čaja
iritansi - slučajno gutanje lužine ili nekog drugog iritansa povećava rizik od raka jednjaka
određene bolesti - bolesti poput ahalazije i tiloze povećavaju rizik od raka jednjaka, jednako tako neki karcinomi glave i vrata mogi povećati rizik od raka jednjaka, te Plummer-Vinsonov sindrom
Znanstvenici su otkrili mehanizam pomoću kojeg acetilsalicilatna kiselina može smanjiti metastaze nekih vrsta raka stimulirajući imunološki sustav. Smatra se, da bi ovo otkriće moglo dovesti do ciljane upotrebe acetilsalicilatne kiseline za sprječavanje širenja osjetljivih tipova raka te do razvoja učinkovitijih lijekova za sprječavanje metastaza raka.