Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 932 | Broj poruka: 5405

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergija i flosteron


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

alexxa

06.09.2009. 04:05

poštovani,

već nekoliko godina alergična sam na ambroziju koja mi uzrokuje alergijsku astmu. ništa mi ne pomaže osim injekcije flosterona (intramuskularno) uz kojeg mogu normalno funkcionirati.
koristim ga već 3 godine- 1X u sezoni, dakle jednom godišnje. prošle godine sam doduše nakon mj dana morala po novu dozu jer je koncentracija ambrozije bila još visoka a flosteron je prestao djelovati.
pitanje je: koliko je (ne)preporučljiv flosteron? naišla sam na podatak da su kortikosteroidi štetni (na koji način?) ako se dugotrajno koriste. ubraja li se u to i ovo 1X godišnje?

zahvaljujem na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

06.09.2009. 13:20

Ništa mi ne pomaže osim injekcije flosterona (intramuskularno) uz kojeg mogu normalno funkcionirati. ...
Koliko je (ne)preporučljiv flosteron? naišla sam na podatak da su kortikosteroidi štetni (na koji način?) ako se dugotrajno koriste. ubraja li se u to i ovo 1X godišnje?

Nije istina da vam ništa drugo ne pomaže. Astma se liječi inhalacijskim kortikosteroidima ili kombinacijom inhalacijskog kortikosteroida s dugodjelujućim bronhodilatatorom, u istoj pumpici, diskusu ili turbuhaleru.
Flosteron je sintetski kortiksoteroid, sličan onome u inhalacijskom obliku, samo još potentnijem i štetnijjem, utoliko što se daje i.m., dakle, ide po cijelom organizmuj, a inhalacijski je uglavnom ograničen na pluća, u kojima ima djelovanje na bronhe.
Flosteron možete na cijelom svijetu nabaviti jedino u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Gruziji. Je li vam to dosta, ili se trebamo još uvjeravati? Mislite da su Nijemci, Amerikanci ili Brazilci toliko blesavi da se ne bi liječili betametazonom, da nemaju bolje alternative?

alexxa

06.09.2009. 17:25

zaista nije bilo potrebe za takvom reakcijom.
pitala sam jer ne znam, a terapiju flosteronom nisam sama izmislila, već na savjet zdravstvenog djelatnika. imala sam dvije liječnice koje mi ništa drugo nisu predložile. čak su mi rekle da nema problema ako i 2x u sezoni uzmem flosteron. ja sam im vjerovala jer mi ništa drugo ne preostaje, smatrala sam da su one ipak kvalificiraniije od mene. u osijeku se masovno daje flosteron zbog ambrozije, toliko da je zavladala nestašica.

Darko Richter, dr. med.

07.09.2009. 00:50

Flosteron nije nikakav lijek za amborziju. Za ambroziju nema lijeka.
Ima, međutim lijekova za astmu, alergijski rinitis, urtikariju, itd. Za astmu je lijek inhalacijski kortikosteroid.
A što se radi u Gruziji, Bosni, Hrvatskoj ili Sloveniji, dakle, na ukupno manje od 15 milijuna stanovnika, koga briga od ostalih 6 milijardi?
Usupt, tko je to vama "zdravstveni djelatnik"?

alexxa

07.09.2009. 14:15

''zdravstveni djelatnik'' je medicinska sestra mojih liječnica, i prethodne i sadašnje. nitko od njih ni riječ nije rekao protiv flosterona. u vrijeme ambrozije daju ga gotovo svaki dan. i još me pitaju gdje sam ga uspjela naći jer ga je u gradu očito ponestalo zbog velike potražnje.
ako liječnici nisu dovoljno informirani o štetnosti onoga što nam daju kako da budemo mi ostali? od koga onda uopće dobiti informaciju?
kod nas se koristi popriličan broj lijekova koji su u drugim zemljama zabranjeni. zašto ih onda naši liječnici prepisuju?
ja definitivno nisam ''za'' flosteron, ali ponuđen mi je, pomogao mi je i zato sam htjela doznati više.

Darko Richter, dr. med.

07.09.2009. 18:45

Vi mene sada stavljate u ravninu s med. sestrom. To je stvarno super. Što ne pitate nju ono što pitate mene?
Tko je reako riječ "štetan"? To vi sebi zamišljate. Ja sam rekao što je lijek za astmu, a vi uzmite što vam savjetuje med. sestra. Od mene nećet čuti niti da je "štetan", niti da je lijek za astmu, a najmanje za ambroziju.
Ne možete vi voditi razgovor po svome, nego razgovor vodim ja. I ne možete dobivati odgovore na vaša pitanja sa "da" ili "ne", već onako kako kažem ja. Ja sam liječnik.
Ako vama inhalacijski kortikosteroid nije pomogao, ima nekoliko mogućih objašnjenja: niste ga uzimali; mislili ste da ga uzimate, ali ste ga gutali, umjesto udisali; dobili ste premalu dozu; i razne kombinacije toga. Inhalacijski lijek se mora znati uzeti, a velik broj ljudi ili ne pročita uputu, ili je ne dobije, ili na pazi na nastavi.

alexxa

08.09.2009. 00:55

obratila sam Vam se s dužnim poštovanjem kakvo i zaslužuje osoba koja je stručna za temu koja me zanima a Vi odmah na mene drvljem i kamenjem. nije ni čudo da se pacijenti boje išta pitati liječnike o svom zdravstvenom stanju. kako li je tek Vašima? ja sam profesorica ali nikada djeci nisam rekla: ''to je zato što JA to kažem'' već sam im nastojala sve objasniti. isptičavam se, sad ćete još pomisliti da sam se ja, obična profesorica, usudila usporediti s Vama, liječnikom. moja isprika.
puno pozdrava, mir s Vama

Darko Richter, dr. med.

08.09.2009. 17:15

Mislim da je katastrofalni pokazatelj stanja duha to da se liječnika ispituje o stručnim stvarima zapetljanim intervencijom nestručnjaka. Tako se medicina degradira. No, imamo medicinu točno takvu kaku sami hoćete: degradiranu.
Nisam ja uvredljiv. Pa na daljini smo. Mene nitko ne može degradirati , ma što da mi kaže, učini, ili već što. Vodimo raspravu, i, ako malo pogledate moje druge odgovore, uvijek reagiram na ovakve skoplove "problema" ili "pitanja" koji izviru iz toga da se o stručnim pitanjima konzultirate/aju kod bilo koga. Kao da je medicina bilo što. A zašto bi se liječnici bavili problemima koje si sami namećete? Jer, nije moguće riješiti medicinsko pitanje tako da pitate nekog nestručnjaka. Pa onda završite kod liječnika. A medicina je degradirana, i stalno je degradiraju, u prvom redu pacijenti. Jer je sve tako besplatno.
Je li vama kod advokata, ili zubara, ikada palo na pamet da mu pripominjete što je Jožek ili Bara rekao/la kako se ulaže prigovor, ili brusi zub?

Sanjica95

14.04.2011. 16:28

Sutra trebam da primim inekciju flosterona , pa sam samo htela pitati koliko je stetan a koliko ucinkovit? :S

Darko Richter, dr. med.

15.04.2011. 01:35

Ovisi što hoćete. Kada hoćete ići u Szeged po špeceraj, sjednete u auto. To može biti poželjno. Ali, istodobno zagađujete prirodu, trošite novce i riskirate prometnu nezgodu. Isto je s flosteronom. Ovisi što hoćete. Nema koliko je ovo, a koliko ono? Odakle vam takvo pitanje?

marin rinma

18.09.2011. 14:30

Poštovani doktore,

"Flosteron možete na cijelom svijetu nabaviti jedino u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Gruziji."

pa doktore Vi ako se ne varam radite u toj zoni, pa ako ste toliko ogorčeni na sustav koji prepisuje flosteron, zašto ne dignete glas protiv toga ili napustite regiju , sigurno bi se našlo mjesta za stručnjaka Vašeg kalibra u svijetu.

mene naime muči isti problem kao i prethodne pacijente, ali sam u nedoumici što da uopće pitam pošto kontrirate kolegici iz zdravstvene struke- medicinskoj sestri, ili možda kod Vas sestra daje intramuskularne medikamente na svoju ruku, bez konzultacije sa Vama?!?

Flosteron nije lijek za ambroziju, ima lijeka za astmu? pa Vi kao da se igrate lingvističara i semantičara, a i malo dijete zna što je žena htjela reči. Pa onda, ako ima lijeka za astmu, kako to da nitko nije izliječen već samo drži simptome pod kontrolom?

Vaša ogorčenost zbog usporedbe VAS i med. sestre govori više o Vašem (neispunjenom) egu, nego o činjenici da Vi i sestra jeste isti, naime vi ste naši zaposlenici koje mi plačamo iz proračuna i da mi pekar u pekari tako odgovra na pitanja, nebi Više nikada tamo kupovao kruh (ili mislite da ste nešto iznad pekara?!?), a na sreću pravni okvir dopušta da se karton prenosi ukoliko niste zadovoljni arogantnim nastupom doktora koji često Više iritira nego činjenica da puno više ne zna nego zna- kao i uostalom medicina per se.

Vidi se da niste bili na specijalizaciji u svijetu, jer tamo od doktora dobiješ osmjeh, poštovanje i korektnu uslugu- pričam iz iskustva. ali što očekivati od kaste koja se kod nas temelji na fiktivnom prestigeu umjesto na služenju.

Medicina je degradirana i besplatna? tako usko razmišljanje od jednog doktora, pustite populizam kada znamo koncept bruto plaće, a degradirana jest- sami zaključite zašto, tj. pometite pred svojim pragom.

"Ovisi što hoćete. Kada hoćete ići u Szeged po špeceraj, sjednete u auto. To može biti poželjno. Ali, istodobno zagađujete prirodu, trošite novce i riskirate prometnu nezgodu. Isto je s flosteronom. Ovisi što hoćete. Nema koliko je ovo, a koliko ono? Odakle vam takvo pitanje?"

-ovo mi je biser samo takav. Pa Vi se igrate retorikom i sofističkim argumentima kao da ste studirali filozofiju a ne medicinu. Šteta što niste studitali baš filozofiju, jer tada bi možda vidjeli dalje od svoga nosa.

Ja ne napadam, nego samo reagiram na ovakve skoplove "problema" , a sada Vas lijepo molim odgovor:

kako spriječiti nepravilan odgovor imunološkog sustava, naime ja ne pijem, ne pušim, bavim se sportom, pravilno se hranim, pa da se ne moramo baviti manifestacijama i to pomoću otrova kao što je flosteron?

Zahvaljujem na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

18.09.2011. 20:05

Mislim da ste me diskvalificirali za odgovor, pa mi nije jasno zašto baš meni postavljate pitanje.
Međutim, pokušajte postaviti isto pitanje bilo kojem liječniku, koji je i bolji od mene, i sumnjam da će od prve shvatiti što vi zapravo pitate.

marin rinma

19.09.2011. 15:10

poštovani doktore,

ispričavam se zbog zajedljivog texta, ako Vam išta znači.

To su bili izrazi frustracije, frustracije koja je kulminirala spazmom pluća i ako se na muci poznaju junaci, ja sam pao na testu, jer nisam iskazao dužno poštovanje prema Vama.

Znam da su i Vaše sarkastične primjedbe gore iznad samo produkt konstantnog dosađivanja ponekad napornih i ignorantnih pacijenata (u koje i sam spadam).

Moje pitanje nema smisla, jer svjestan sam da (trenutno) na njega nema odgovora ali zahvaljujući Vama i kolegama mi, pacijenti, ipak donekle možemo preživjeti ovih par tjedana kalvarije.

Pisao sam Vam na onaj način jer mi je, kao i obično, jezik(tj. prsti na tastaturi) bio brži od mozga, što nije previše teško uzevši u obzir brzinu vlastitog mozga- nadam se da će ovaj autogol barem malo ublažiti napisano ranije, iako sumnjam da se stručnjak kao Vi (potpuna iskrenost i respekt!) može uvrijediti na škrabanje frustriranog pacijenta.

Uz svo dužno poštovanje, šaljem Vam pozdrav

Darko Richter, dr. med.

19.09.2011. 22:05

Ako se sadahoćemo vratiti problemu, napištie koju imate dijagnozu (pretpostavljam astmu?), čime se liječite, ili, zašto se ne liječite, ili barem ne kako treba.