Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 932 | Broj poruka: 5405

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


urticaria


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lun

22.07.2011. 11:51

Nakon 4 godine,mučenja sa urtikariom (konstantno,svaki dan) naizmjenično primanja inekcija solumedrola i uzimanja decortina od 25mg do 5 mg,načinjenih svih mogučih pretraga,koje su u granicama normale,osim zadnje pretrage C1 inhibitora koji je 0.36,znači malo povišen jer je gornja granica 0.35,zanima me sljedeće.Dali se urtikaria može pojaviti zbog psihičkog stresa(više stresova u zadnjih 15 godina),te stalne uznemirenosti i napetosti jer unazad 4 dana korištenja persena stanje se popravilo,mada nisam sigurna dali je to od toga jer sam trenutno još na decortinu od 15mg.Prije mi je decortin pomagao na 12 sati do izbijanja novih urtika,a sada sam već 3 dana "čista".Uz to me zanima šta znači povišeni C1 inhibitor.Imam 38 godina i majka sam dvoje djece.Unaprijed zahvaljujem uz srdačan pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

23.07.2011. 14:15

Imate kroničnu urtikariju, po definiciji. C1 inhibitor, ako je povišen, a što nije, opet ne znači ništa. Zančio bi samo sniženi nalaz, i to ne bi bila baš urtikarija, već angioedem, a to izgleda drugačije.
Bilo bi dobro vidjeti imate li kakvu autoimunu bolest ili sklonost, od vaskulitisa, do nalaza antitiroeidnih protutijela (anti-TPO, anti-hTg). i antinuklaernih protutijela (ANA).
Ako bi to bilo posrijedi, moglo bi se točnije uštimati terapiju, pa čak uvesti i neke druge intervenciej, npr. plazmaferezu.
Međutim, do tada, preporučio bih vam svakodnevni antihistaminik + strogo izbjegavanja konzervansa (sve limenke, tegle, tetrapak, vakkum, suhomesnato iz rgovine i sva flaširan aobojena i neobojen apića - za piti: samo voda iz pipe).

lun

24.07.2011. 19:30

Poštovani!
hToAt -31,3 IJ/ml,TPO -At -50 IJ /ml,anti HCV (ELISE) -negativan,anti HBc ukupni -negativan,anti HBs ukupni -negativan,HBsAg - negativan,imunoglobulin A -1,85,imunoglobulin G (igG) - 7,69, aimunoglobulin M (IgM) - 0,91,proteini,ukupni - 72, CH50 - normalan,albbumin - 56,2, alfa-1-globulin 5,0, alfa-2-globulin-9,2, beta-globulin - 16,9, gama-globulin-12,7, antinuklearna antitijela(ANA)(ELI)-negativna,AST-O-1,10,CA 125 9,9 - uredno,stolica na parazite neg.,bris nosa i ždrijela-uredno,H.pylori-negativno,rtg želuca i pasaža crijeva bo.,periferni hormoni štitnjače uredni,uz abdomena-uredno,testiranje na konzervanse neg.,osim diskretno na glutaraldehid.
Pregled kod više doktora dermatovenerologa i spec.internist,klinički imunologa i alergologa.
Što se tiće antihistaminika(lentizen,telfast,aerius,singulair,flonidan,xizal,controloc)ne pomažu ništa,a što se se tiće prehrane,ništa iz konzerve,dijeta bez aditiva(ne kupujem vegetu ni nikakve dodatke osim soli,već 3 godine,dijeta bez bjelančevina po 10 dana itd da ne nabrajam više i opet ništa.Toliko sam pazila na prehranu da sam sa 58kg ubrzo došla na 50kg.
Jasno mi je da se urtikarija u nekim slučajevima teško otkriva,ali s ovim kortikosteroidima(decortinom i solumedrolom) nemogu više.
SRDAČAN POZDRAV TE UNAPRIJED ZAHVALJUJEM NA ODGOVORU

Darko Richter, dr. med.

25.07.2011. 22:25

hTgAt su malo povišena (običnosu <20), a TPO-At su na gornjoj granici (trebala bi biti <50 ili <60, kako koji lab. navodi). Ostalo je negativno. Prema ovome, imate kroničnu urtikariju, koja bi mogla biti autoimunosne etiologije. Mogao bi se još učini kožni test autolognim (vašim vlastitim) serumom - pa, ako bi se na mjestu injekcije seruma u kože pojavial urtika, onda bi ti bio dokaz da imate u krvi cirkulirajuća protutijela na sesilne IgE ili receptore za IgE na mastocitima.
Dok se to ne učini, trebate se pridržavati, ne bezbroja antihistaminika, već jednog jedinog; ili Aerius, ili Xyzal, svaki dan, mjesecima i godinama + naputaka za izbjegavanje konzervansa u hrani i pićima.
Čeim vi meni pričate litanije s 10 antihistaminika, i detalje vaše dijete i kilaže, onda tu nešto ne valja. Odakel vam ideja da treba izbjegavati proteine, ili izgubiti 8 kg? Treba SAMO izbjegavati konzervanse, i piti JEDAN JEDINI antihistaminik, ali SVAKI DAN, a ne kada vi to poželite.
Ako hoćete učiniti tako, ako nećete, radite po svome.

lun

26.07.2011. 11:05

Poštovanje i hvala na brzom odgovoru,te naputku za kožni test autolognim serumom.
Antihistaminike sam dobivala na recept od doktora,tako da nisam ni jedan uzimala na svoju ruku,a kao što sam Vam napisala svaki mi je prepisao drugi.Dijeta kod urtikarije bila mi je osnovna prehrana po 7 dana,također po naputku lječnika (1.dan crni čaj,2.dan crni čaj i dvopek,3.dan kuhana riža,svj kravlji sir itd,itd),a pri svakom odlasku na hitnu po solumedrol,obavezno bi mi naglasili da ne uzimam bjelančevine.I kako da onda ne smršavim 8 kg.Inače dosta jedem ali mi se ne "hvata" a uz onakvu prehranu dobro da nisam postala anoreksičarka (moja mi je majka čitala o anoreksičarkama u medicinskom leksikonu kad me vidjela nakon 8 mjeseci).Sve to,ljekove koje sam uzimala,način prehrane,način života sve je to po preporuci doktora.Ni u jednom trenutku nisam proturječila,previše ispitivala,zašto sad ovo,a ne ono,vjerujući u znanje,stručnost i upornost pri lječenju takve svakodnevno uporne bolesti koja je jako negativno utjecala na moj život u ove 4 godine.
Možete mi samo odgovoriti gdje se radi kožni test autolognim serumom?
HVALA I POZDRAV

Darko Richter, dr. med.

26.07.2011. 19:20

Ali, mene uistinu nije briga što vi kažete da vam je ovaj ili onaj rekao ovako ili onako. Mene ste pitali, ja vam odgovaram, i učinite tako, ili drugačije, ali, u potonjem se slučaju ne čudite ako ne funkcionira. Čaj sam po sebi jest konzervans, što drugo da vam priopćim!? Ako se kanite držai dijete bez konzervansa i salicilata (ASpirin, Andol, i sve što sadrži salicilate, a njih ima i u prirodnim namirnicama: npr. kukuruzu), onda je se držite, a ako ne znate što su sve konzervansi (a rekao sam vam: od pića, samo i jedino voda iz pipe), onda na tražilici ovog foruma potražite popis namirnica i napitaka koji su (ne) dozvoljeni ("dijeta bez salicilata i konzervansa"blunk.
Kožni test vlastitim serumom mogu vam uraditi i ja, tijekom ove jeseni, a doista ne znam radi li ga itko u Zagrebu/Hrvatskoj. Nije komplicirano.
Možete mi se javiti pozivom na ovu temu/svoj pseudonim i nadnevke postova, tijekom druge polovice kolovoza.

lun

27.07.2011. 01:55

Javit ću Vam se sigurno u vezi testa jedino me zanima dali treba uputnica ili se radi privatno i kolika je cijena.HVALA

Darko Richter, dr. med.

27.07.2011. 12:10

Ma ja radim na uputnicu, Klinika za pediajtriju, Rebro.

lun

16.09.2011. 19:45

Poštovani!
Javljam Vam se u vezi dogovora za test vlastitim serumom.Pošto sam iz Karlovca,te zbog radnog vremena,molila bih Vas da me naručite u pon.,sri. ili petak ujutro.Nadam se da terapija od 10mg decortina neće utjecati na test.
UNAPRIJED ZAHVALJUJEM

Darko Richter, dr. med.

16.09.2011. 21:45

Decortin itekako utječe na test, i bilo bi potrebno barem 3 tjedna bez sistemnog kortikosteroida da bi test uspio.