Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 932 | Broj poruka: 5405

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


campylobacter+urtikarija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nijelako

07.03.2011. 22:00

Poštovani,
moja djevojčica (5.5 god) je 15.2 prilikom šetnje dobila urtikarije po obrazima - nije se bunila da ju svrbe, ali bile jako izražene. To se ponovilo i prilikom izlaska iduća 3 dana. Jedino s čime smo mogli povezati njihovu pojavu bila je hladnoća. Povlačile bi se u potpunosti nakon ulaska u toplo kroz sat vremena. Ne bi se pojavile uvijek (ovisno o temperaturi - samo ako je bilo jako hladno) i ne bi bile uvijek jednakog intenziteta. Par dana nakon toga dobila je visoku temp (39,5) i jak proljev, bolovi u trbuhu. Nismo izlazili pa ni urtikarija nije bilo. Ponovo su se pojavile, ali ovaj put na nogama - otečeni prstići, urtikarije do koljena. Opet povezali s hladnoćom (nestalo centralnog grijanja zbog kvara pa i u stanu bilo dosta hladno). Odmah smo ju odveli doktoru - dr radila bris grla (uredan, fiziološka flora), vadili krv:
leukociti 7.82
eo.granulociti 3
nesegmentirani gran 1
seg. gran 58
limfociti 25
CRP 61.06

test imunoglobulin E 179,2
Aso tes - nismo još dobili nalaze.
Dr ju stavila na terapiju RInolanom- pili ga 5 dana (tijekom tog perioda nije bilo urtika). nakon toga nam rekla da prekinemo s terapijom. 3 dana nakon prekida ponovo se pojavile urtike prilikom izlaska na licu (slabije jačine nego prije), te se opet pojavile 1. put i na nogicama. Nakon utopljavanje prošle. Obzirom da mi je djevojčica tijekom čitavog tog perioda imala i dalje imala bolove u trbuhu, uzeli smo uzorak stolice i izolirana je campylobacter. Sad slijedi pitanje, odnosno molim Vaš savjet:
1. Da li, po vašem iskustvu, Urtike mogu biti povezane s campylobacter u stolici?
2. Koje bi nam daljnje pretrage preporučili, kako bi utvrdili o čemu se radi i gdje da ih napravimo ( u Zagrebu)?
Unaprijed zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

07.03.2011. 23:50

Kampilobakter treba liječiti bez obzira na sva mudrovanja o urtikariji. Kakve veze ima ta indikacija s bilo čime drugim? Ako nešto treba liječiti, onda trebaliječiti, i to su vam sigurno rekli. A da li ćete time izliječiti urtikariju: vjerojatno nećete.
Treba učiniti kompletnu alergološku obradu, ali kada se urtikarija malo smiri i kada ne bude na Rinolanu. U protivnom, može se uraditi alergološka obrada iz krvi - tada ne treba čekati da bude bez Rinolana.
Ovako kako opisujete, izgleda kao kronična urtikarija, i, bez obzira na povišeni ukupni IgE, predmnijevam da će alergološka obrada ostati prazna, tj. bez konkretnog alergena. tu se moće pomoći dijetom bez salicilata i konzervansa i trajnim uzimanjem antihistaminika, npr. Rinolan,Aerius, Xyzal.

nijelako

08.03.2011. 10:25

zahvaljujem na odgovoru i imam još samo par pitanje-što znači trajno uzimanje antihistaminika - čitav život?Da li takva urtikarija može nakon nekog vremena nestati kako se i pojavila, odnosno kakva su vaša iskustva sa njenim trajanjem kod djece (znam da je sve individualno ali...)?Hvala još jednom.

Darko Richter, dr. med.

08.03.2011. 17:46

Trajno je trajno, bez prekidanja, a kako dugo, to je drugo pitanje. Takva urtikarija može trajati godinama, ali i ne mora.
Bitno je držati se dijete sa što manje konzervansa. Dakle, NE: TETRAPAK, TEGLE, LIMENKE, KETCHUP I MAJONEZE, VAKUUM PAKIRANA HRANA, SUHOMESNATI PROIZVODI IZ DUĆANA, NIKAKVA OBOJENA PIĆA IZ BOCE, ILI OD PRAŠAKA, ILI IZ VREĆICA (ČAJEVI).Kada to usvojite, makar 50%, izbijanje urtika se se bitno smanjiti.

nijelako

31.03.2011. 15:10

Poštovani, naručeni smo na srebrnjak na komletnu alergološku obradu kako ste nam svjetovali. Nastojimo se pridržavati dijete bez salicilata i konzervansa što je više moguće (izbacili sve što ste nabrojali). Djevojčica je još pod terapijom antihistaminicima i urtike se trenutno ne pojavljuju jako obzirom da je i vrijeme toplije. Molila bih ipak vaš savjet još u vezi nečeg- dogovaramo odlazak na more, trebali bi ići na Šoltu i sad razmišljam koje mjere treba poduzeti. Upozorili su me da ulaskom u hladno more urtikarije mogu izbiti po čitavom tijelu i da je najgori ishod anafalaktički šok. Obzirom da namjeravamo uplatiti ljetovanje na otoku i da je liječnička pomoć ograničena što bii savjetovali da poduzmemo prije odlaska. Da li će tada trebati povećati doze antihistaminika ili eventualno kombinirati neke ljekove ili bi možda trebali nabaviti i nešto drugo (epipen ili sl). Molila bih vaš savjet. Unaprijed zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

31.03.2011. 22:20

Ja jednostavno ne znam o čemu vi pričate. Kakav anafilaktički šok? Obavite pregled kada ste naručeni, i točka.

nijelako

09.08.2011. 16:05

Poštovani Dr. Richter,
obavili smo kompletnu alergološku obradu na Srebrnjaku ( kod dr. Petkovića) - prick test na inhalacijske, nutritivne alergene i konzervanse - rekcija bila na vlati trave 4 mm, ali specifični Ige na trave bio o. Ukupni Ige 80,14. Doktor rekao da su svi ostali rađeni nalazi (crp, dunger, hormoni štitnjače, C3, C4, testiranje stolice na bakterije i parazite, analni obris, urin i urinokultura) uredni. spirometrija također uredna.Kao i Vi, preporučili su nam dijetu bez salicilata i konzervansa te po potrebi uzimanje aeriusa 5 ml (trebali ga uzimati 7 dana prije mora i dok smo na moru). Urtike se inače sad preko ljeta izuzetno rijetko pojavljuju (vrijeme toplije) - bilo ih nešto na nadlakticama nakon ulaska u more te kod izloženosti hladnijem vjetru, manjeg opsega i brzo prošle. Doktor nam je rekao da se uzrok pojavama urtika ne zna, da to najvjerojatnije je kronična urtikarija te da još jedino što nam prostaje , ukoliko se one nastave pojavljivati je hospitalizacija od para dana tijekom koje bi se radili još nekakvi dodatni provokacijski testovi, te se krv još negdje slala na analizu. Napraviti ćemo onako kako doktor preporuči ali ipak prije nego našu djevojčicu podvrgnemo još dodatnim testovima - obzirom da cijenimo Vašu stručnost i iskustvo - voljela bi da ju i vi pregledate (kao i te nalaze koje smo napravili do sada) te da date svoje stručno mišljenje. Rado bi se naručili kod vas u Alergovitu pa me zanima kada tamo ordinirate i da li se možemo i kako naručiti kod Vas?Unaprijed zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

09.08.2011. 16:40

Možete mi se javiti u Alergološku ambulantu Dječje klinike na Rebru, recimo 18. o.mj. oko10 h.
Ne radim u Alergoviti već 2 godine, otkako je minsitar zatražio da se prekine. Ja sam poslušao, drugih 90% nije.

nijelako

09.08.2011. 23:35

Puno hvala, čujemo se tada.

nijelako

09.08.2011. 23:40

Ispričavam se, ali samo provjeravam da li sam dobro shvatila - da li da Vas nazovem 18 - og u ambulatu za dogovor ili da 18 - og dodjemo na Rebro? Mi bi na pregled najvjerojatnije došli bez uputnice (pedijatrica je na godišnjem) pa bi ga rado platili ,ako je to moguće i ako to nikome ne stvara probleme? Hvala još jednom.

Darko Richter, dr. med.

10.08.2011. 11:25

Možete doći, sa i bez uputnice. Ali, zašto plaćati, kada možete dobiti uputnicu od zamjene?

nijelako

10.08.2011. 12:15

Hvala puno.Vidimo se 8- og.Pozdrav do tada.

nijelako

16.08.2011. 19:50

Poštovani dr. Richter, nabavili smo uputnicu, pripremili sve nalaze i samo potvrđujemo dolazak u četvrtak. Zahvaljujem Vam se još jedanput na svemu.Pozdrav do četvrtka.