Alergije

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 933 | Broj poruka: 5407

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12

dunger 930

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

astmatic

08.12.2013. 00:20

Imam curicu od 2 godine i 10 mjeseci. U toku prošle godine, u prosjeku svako tri mjeseca, naglo dobije bronhitis i mora na inhalaciju. Prije mjesec dana počela jako, duboko kašljati, bez sekreta, najčešće noću. Aerius ne pomaže, Panatus također. Inhalirana nekoliko puta, ništa ne pomaže. Njena pedijatrica ne čuje opstrukcije, samo ponekad, dok je pedijatrica iz suprotne smjene prije nekoliko dana uputila na hitan dječji prijem u bolnicu jer je čula nešto na desnoj strani pluća i pretpostavila da je upala. Slikali u bolnici, sve u redu. Pedijatrica u bolnici također ništa ne čuje. Uglavnom, dok normalno diše, ništa se ne čuje. Čim zakašlje, počinju opstrukcije. Prije par dana napravili krvnu sliku i diferencijalnu:
Eritrociti 5,26
Hematokrit 0,411
Dunger E6 930
Eozinofili 6,8%
U brisu nosa 2-4 eozinofila
Nalaz sa nuklearne još čekamo, tamo bi trebali vidjeti detaljnije, valjda, ali treba čekati tri tjedna. To je valjda IgE. Do tad se ne mogu smiriti, pogotovo kad vidim koliki je Dunger. Možete li mi pobliže objasniti da li se radi o alergiji i vidi li se iz ovog nalaza na što bi to moglo biti. Prije mjesec dana nabavili smo štene, da li bi to moglo biti od toga ili... sve drugo je kao i do sada. Ništa novo ne jede, nismo mijenjali nikakve omekšivače ni praškove, niti išta slično. Unaprijed hvala.

Darko Richter, dr. med.

08.12.2013. 12:30

Što vas uzbuđuje Dunger? To je nalaz, i ništa više. Ima malo više eozinofila, koji su normalne krvne stanice. Kada ih je malo ili i znatno više, onda se može raditi o alergiji, parasitozama, autoimunoj bolesti ili, vrlo rijetko, i nekim drugim uzrocima.
No, ljudi se fiksiraju na nalaz, baš onda kada bi se oni sami trebali udubiti u svoje dijete. Određeno značenje ima to da dri i drice koji su dijete slušali, nisu čuli opstrukciju. No, odakle dijagnoza "bronhitisa"?! Pitanje svih pitanja jest ovo: što to vi vidite ili čujete na djetetu kada ima taj tzv. "bronhitis", a drugo, jednako važno (pogotovo ako biste se vi izuzeli od odgovaranja na konkretna pitanja, a što se vidi zadnjih godina sve više i više: pa onda, kada niti dr/drica ne da odgovor, traži se rješenje u nalazu, a tamo ga skoro nikada nema), jest pitanje: što bih ja (D.R.) čuo da vidim to dijete kada ima taj tzv. "bronhitis". Prvo, a pogotovo drugo, u najvećem broju slučajeva može riješti dilemu. Pretpostavljam da ima još dra/drica koji bi kao i ja točno odredili što čuju, i taj, klinički nalaz, pretvorili u medicinski podatak, koji bi mogao voditi do dijagnoze. Ali, ja ovog časa ne znam kod koga se, tko je sve slušao dijete, tko je sve od vas izvlačio podatke, itd., pa moram istaknuti samog sebe, jer sam u okviru posla koji radim siguran da se mogu izjasniti: ima opstrukciju, nema opstrukciju, ili, u malom broju slučajeva, ne mogu (još) reći. No, i ovo zadnje je podatak, pa se s vremenom ipak dođe do rješenja, jer se specifično prati baš ono što je nejasno, i u času pojavte tog tzv. "bronhitisa", vi dolazite, i mi još dok se pozdravljamo možemo, a pogotovo dok obavimoasukultaciju, možemo stvari izvesti na čistac.
Preged, a ne nalaz.
U tom pregledu ima još par podataka koje se istraži, npr. stanje kože, stanje nosa i očiju, ali i stanje drugih članova obitelji u polgedu alergija, i tu se krug brzo zatvori.

astmatic

08.12.2013. 20:15

Slažem se s Vama u potpunosti, ali shvatite i mene kao roditelja petero dijece. Svih ovih godina, sa svakim djetetom, redovito posjećujemo pedijatre, izuzetno ih poštujemo i prihvaćamo njihove savjete, jer su naravno, stručniji i iskusniji od nas. Međutim, i uz to što sam ja astmatičar od kad sam zanijela drugo dijete (prije 15 godina) i uz to što je moj petnaestogodišnji sin od četvrte do dvanaeste godine imao problema sa dišnim putevima baš zbog alergija, ovaj dugotrajni kašalj me toliko uznemirio da sam, eto, prvi put potražila drugo, čak i treće mišljenje. Da, ispada jako neprofesionalno i suprotno onom što izjavljujem o poštivanju odabranog pedijatra i njegove/njezine stručnosti, ali eto, majčin strah jači je od svega drugoga. Inače, nisam osoba koja preispituje sve i svašta i dosad sam naučila prepoznati vrste kašlja i razlike u simptomima alergija, prehlada, streptokoka i sl. Ali, ističem još jednom, ovaj kašalj previše dugo traje, a da mu ne pomažu ni antitusici, ni antihistaminici... Inače, mislim da sam krivo protimačila jednu stvar: dakle, kad dijete pri pregledu ne kašlje (baš u trenutku dok doktor sluša) sve se čini u redu, međutim, kod obje pedijatrice, kad bi dijete zakašljalo u toku slušanja, odmah se čuje opstrukcija. I to mi je jako čudno. Uglavnom, znam da se ništa strašno neće dogoditi dok stignu detaljni nalazi na kojima će se vidjeti na što je dijete alergično, ali čini mi se da ćemo do tada na još koju inhalaciju. Vama iskreno hvala, jer ste me malo spustili na zemlju, a i smirili me u onom paničarenju sa dungerom.

Darko Richter, dr. med.

09.12.2013. 00:00

Ne vjerujem da bi vam nalaz alergije trebao nešto spasonosno značiti.
Mislim da tu, kao i toliko puta, treba jedan dobar pregled, uz razgovor, a tek tada nalaz.
Jer, recite mi, koji će biti zaključak, ako dijete bude alergično na grašak ili grinju? Alergijski kašalj ? To ne postoji.
Astma? Alergijski rinitis? ..,
Ako se stvari ne riješe s raznim nalazima, možete doći na pregled, ako ste negdje u blizini Zagreba i Rebra.

astmatic

09.12.2013. 10:00

Nažalost, nismo blizu Zagreba. U Solinu smo, pa nam je Split, eto, jedino riješenje. Međutim, dr. Pavlov je izuzetan specijalist što se tiče alergija. Moj gore navedeni petnaestogodišnjak, kad su se javili veliki problemi s disanjem, bio je u njegovoj školi disanja. To je bio tečaj za roditelje i djecu, uz upute o pravilnom disanju, poticanju izbacivanja katra iz pluća i još mnogo vrijednih savjeta. Mislim da bi ga vrijedilo potražiti i u ovom slučaju. Vama još jednom hvala, bili ste jako ljubazni i susretljivi.