Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 932 | Broj poruka: 5405

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Urticaria chronica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

hardy

06.07.2011. 15:45

Postovani,
Imam 33g. te po prvi put u zivotu u oktobru prosle godine dobio sam simptome zimice, smrcanja, kihanja, peckanja ociju, te otok limfnih cvorova ispred i iza uha. Zbog sumnje na gripu ukljucen antibiotik. Nakon 7 dana pojavile su se urtike po cijelom tijelu, a narocito po laktovima, praceno nepodnosljivim svrbezom i zimicom. Uradjeni su alergotestovi (inhalacioni i nutritivni) koji su bili negativni. Po uputi prof.dr.Arslanagic uradjeno slijedece: SE, KKS, DKS, urin, tri uzastopne stolice na parazite, tri uzastopne urinokulture, CRP, ASTO, antitijela na helikobakter pilori (negativan), proteinogram, elektroforeza, transaminaze, RTG paranazalnih sinusa (imam devijaciju u cesto mi desna nozdrva curi), ORL pregled, bris nosa i grlam, ocitan panoramiks na fokuse, stolica na kandidu, antitijela na EBV i RIST Ige, te ultrazvucni pregled abdomena i stitnjace. Svi nalazi su bili uredni osim CRP 7,2.
Uz to imam pojacano lucenje zelucane kiseline (hernija) i redovito pijem ranisan.
Ukljucena terapija: Telfast 180mg, Klacid SR 500mg 30 dana, Flixonase 2x1 pp.
Mislim da se urtike pojacaju ako sam pod stresom.
S obzirom da vise ne mogu nabaviti Telfast ili adekvatnu zamjenu, koristim Aerius 5mg, medjutim opet imam peckanje ociju i zarenje nosa (ne koristim fliksonase).
Od jucer opet imam vidne urtike bez obzira na Aerius.
Molim Vas za misljenje i savjet.

P.S. S obzirom da je u BiH dermatologija jos uvijek u ex Yu sistemu, molim da mi preporucite najbolju kliniku u regionu gdje bih mogao utvrditi razlog urtikariji.

Lijep pozdrav

Darko Richter, dr. med.

07.07.2011. 00:15

Uradili ste mnoge nalaze, samo ne najvažniji: alergološku obradu (prick test).
Pretpostavljam da će ispasti negativno, no, jer je to samo pretpostavka, treba se uvjeriti.
Ako ispadne po pretpostavci, imate kroničnu urtikariju. Smanjuite konzervasne iz hrane, pijete svaki dan Aerius ili Xyzal, i čekajte koju godinu da se stvari potpuno smire. To je najčešće.
Još bih preporučio da se učini skrining na autoimunost (obično antitireoidna protutijela i ENA protutijela), jer, kronična urtikarija, ako nije alergijska, ako nije od previše konzervansa, onda može biti autoimuna, a tada je znaju pratiti i druge autoimune pojave/bolesti.

hardy

07.07.2011. 13:42

Velika Vam hvala na promptnom odgovoru. Uradicu sto ste mi rekli, no zelio bih Vas jos pitati na koje jos autoimune bolesti mozete sumnjati i da li stres moze biti okidac za pojavu urtika, odnosno curenje nosa i peckanje ociju? Vidim da iskljucujete sinusitis, zelucanu herniju i kiselinu u zelucu kao mogucu smetnju?

Lijep pozdrav

Darko Richter, dr. med.

07.07.2011. 16:35

Da.

hardy

08.07.2011. 12:55

Oprostite molim, znam da Vas smaraju sa svih strana, no nije mi jasno ovo Vase "DA". Da li je to zapravo potvrdno da stres moze biti okidac za pojavu urtika, ili da iskljucujete GERB, zelucanu kiselinu i sinusitis kao uzrok pojave urtika?

Unaprijed zahvalan

Darko Richter, dr. med.

08.07.2011. 21:41

...i da li stres moze biti okidac za pojavu urtika, odnosno curenje nosa i peckanje ociju? OVDJE J EODGOVOR NE.
... Vidim da iskljucujete sinusitis, zelucanu herniju i kiselinu u zelucu kao mogucu smetnju? OVDJE JE ODGOVOR DA.