Autor
|
Poruka
|
Sunasce
|
04.05.2010. 21:51
Poštovana doktorice!
Redovito koristim kontarcepcijske tablete već 5 godina a posljednjih 1,5 god. Logest. Propustila sam 8. tabletu u ciklusu i 9.dan ciklusa nisam primjetila da sam jednu tabletu preskocila (jer sam ih pila u mraku) pa sam popila samo jednu (a ne dvije kako se preporuca ukoliko se zakasni sa uzimanjem vise od 12 h). Tek 10.dan ciklusa popila sam dvije tablete, nakon 2 snošaja, no istu večer pojavilo se krvarenje žarko crveve boje koje nije bilo obilno. Danas je 12.dan ciklusa i krvarenje je malo, tamno smeđe boje.
Da li je uredu da nastavim piti sve tablete do kraja?
Da li je potrebno koristiti dodatnu zaštitu, ako da - koliko dugo?
Da li je moguće da je snižavanje konc.hormona potaklo izbacivanje jajne stanice?
|
lelky
|
05.05.2010. 10:00
hvala Vam puno na odgovoru...
lijep pozdrav..
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
06.05.2010. 12:10
Nastavite dalje piti tbl. krvarenje posljedica veće doze hormona koje ste unjeli s dvije tbl. Kako ih pijete 1,5 u tako kratkom roku neme ovulacije, pa ne treba dodatna zastita.
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
06.05.2010. 12:10
Molim
|
koka_88
|
07.05.2010. 13:40
Dobar dan
Ispila sam vec jedno pakovanje Logest pilula i u pauzi sam imala aritmije s kojima sam i prije pola godine imala probleme.Tada mi je kardiolog propisao aminol i pila sam ga par mjeseci.Juce sam bila ponovo kod kardiologa i rekao mi je da opet pocnem piti aminol,a sutra treba da zapocnem sa sljedecim pakovanjem Logest pilula.Sada me zanima da li smijem piti istovremeno hormonske pilule i beta blokatore.Kakav je uticaj beta blokatora na pilule i da li smanjuju ucinak kontracepcije?
Doktorice hvala Vam puno na vasim odgovorima,jer da nema ovog foruma,ja stvarno ne znam sta bih.
Pozdrav
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
07.05.2010. 18:30
Možete piti , ali bi možda trebali vidljeti da li pod Logestom dolazi do tih aritmija.
|
vaga86
|
08.05.2010. 05:40
Postovana,
Tek sam pocela piti logest i vec sam zavrsila s jednom kutijom i dobila mjesecnicu dva dana nakon toga,ali sam napravila pogresku time sto sam pocela s drugom kutijom na drugi dan mjesecnice umjesto da napravim pauzu od 7 dana.Zanima me dali sam poremetila nesto tim i dali sam zasticena od trudnoce? Hvala
|
Crvena22
|
09.05.2010. 14:55
Poštovana!
20.3. ove godine oko 4 ujutro sam imala nezaštićeni spolni odnos. Nisam bila potpuno sigurna da dečko nije svršio (i) u mene, pa sam 22.3. u 5 popodne popila 5 tableta logest, i 5 njih nakon 12 sati (dakle u 5 sati ujutro) - prvih 5 tableta sam popila 61 sat nakon odnosa.
Nakon toga, 27.3. sam dobila mentruaciju koja nije bila tako obilna kao inače, ali je trajala do 1.4.
27.4. sam dobila iduću menstruaciju koja je bila itekako obilna, a lagano krvarenje traje još uvijek (danas je 9.5., dakle već 13 dana). Zapravo to i nije baš krvarenje, nego onaj lagani smeđi iscjedak. Uz to se osjećam jako loše, vrlo sam nezadovoljna, živčana i depresivna bez razloga, a jednom me u noći uhvatila i užasna mučnina.
Moje pitanje je zapravo imam li ja razloga za bojazan od trudnoće ili su sve te promjene u mom tijelu uzrokovane "napadom" hormona?
Unaprijed zahvaljujem!
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
10.05.2010. 19:25
Vi ste na naki način prekinuli menstruaciju jer Vam je sada kretko trajal tako da ste zaštićeni tijekom odnosa.Nastavite piti do kraja pa onda pauza 7 dana
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
10.05.2010. 19:25
kako ste dobili mjesecnicu ne trebate brinuti oko trudnoće, a da su hormoni "podivljali" to je točno
|
ivana2006
|
12.05.2010. 16:00
Poštovana doktorice, pijem logest već 9 dana, redovito, svaki dan oko 4 popodne..danas je dečko svršio u mene, a kako sam ja paničar jako me strah..pogotovo jer sam u petak , dakle, prije 5 dana završila s terapijom ninura i amoksicilina (5. dan menstruacije sam bila gotova). Da li su ti antibiotici mogli smanjiti učinkovitost tableta ili bih ja možda sad trebala popit logest kao tabletu za dan poslije? Hvala unaprijed
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
12.05.2010. 19:35
Ono šta me zanima koliko dugo pijete OHC ako je to duže vrijeme onda ne bi trebali piti ta day after ukoliko je to kraće popijte 5+5 i čekajte mjesečnicu.
|
ivana2006
|
12.05.2010. 22:46
Samo 10 dana!
|
marija12
|
17.05.2010. 11:40
Poštovana doktorice,
Redovito sam pila Logest godinu i pol dana. Prestala sam prije mjesec dana i prošla prvu mjesečnicu "bez pilula". Zanima me kada mogu ponovno početi piti pilule?
Hvala
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
17.05.2010. 20:10
Ivana - nadam se da ste popili kako sam pisala
Marija - možete početi piti od sljedećeg ciklusa ukoliko su vam jetreni enzimi i mali kaogulogram uredni
|
koka_88
|
24.05.2010. 15:30
Postovana
Da li lexaurin (bromazepam) smanjuje dejstvo kontracepcijske pilule i da li nakon jedne popijene tablete treba koristiti dodatnu zastitu u narednom periodu?
Ako se povrati,pa popije jos jedna pilula iz jednog pakovanja,znaci da ce mi ciklus biti kraci za 1 dan.Nakon ispijenih 20 pilula ide 7 dana pauze,pa novo pakovanje kako sam ja skontala i samo me zanima da li treba dodatna zastita 15 dana,jer sam popila 20 pilula,a ne 21?
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
24.05.2010. 19:00
Ako je to jedna tbl. ne bi trebalo biti smanjena zaštita, ako vam je ciklus kraći jedan dan od idućeg ciklusa od prvog dana djeluje zaštita pa ne treba dodatna, ali ako "šetate" s pijenjem tbl onda svakako doadtna zastita
|
ivana1988
|
29.05.2010. 04:05
Poštovana doktorice, imam nekoliko pitanja. Prvi put pijem logest, i zadnju pilulu sam popila u nedjelju, 23.5..dali iduću pijem u ponedjeljak, 8. dan, dakle 31.05? i dali sam sad zaštićena u ovoj pauzi ako tek prvi put pijem? također, ako je logest ultranisko doziran dali to znači da je manje siguran nego ostale?
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
31.05.2010. 12:50
Tako je počinjete 31.05. i to šta je niskodozirni ne znaći da je manje siguran nego ima niže doze hormona u odnosu na Diane 35, tj vrlo slično kako je i u prirodnom ciklusu.
|
mgame
|
02.06.2010. 13:00
Poštovanje.
Imam 2 pitanja. Počela sam piti Logest sada u 4. mjesecu. To mi je sad prvi puta da uzimam ikakav oblik kontracepcije. Pila sam kroz 4. i 5.mjesec i jučer sam trebala početi sa novih 21 tableta ali, spletom okolnosti nisam ih uspjela kupiti jučer i dakle nisam popila tabletu. Da li mogu popiti danas i na koji način?
Moje drugo pitanje... da li mogu tablete prestati piti bilo koji mjesec, i početi uzimati ih za mjesec, 2 ponovno, da li je to 'pametno' ?
Hvala lijepa
|