Autor
|
Poruka
|
roadstar
|
21.04.2009. 22:30
Draga doktorice, popila sam cilest pilule 3+3,prvu sam dozu popila nakon 27 sati iza odnosa a drugu normalno nakon 12 sati,sad me zanima s obzirom da je spolni odnos bio bez zastite ali decko nije svrsio u mene nego van,bili su mi plodni dani,kolika je mogucnost da dodje do trudnoce,po nekom mom razmisljanju pretpostavljam da je rizik mali zato jer nije svrsio u mene i popila sam pilule,molim Vas je li mi vi mozete reci strucno misljenje!Oprostite na smetnji. Pozdrav
|
Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.
|
22.04.2009. 10:05
Da, rizik je mali, ali postoji, jer i u preejakulatu ima spermija, a pilula za dan poslije je 96% pouzdana.
|
kiki-7
|
22.04.2009. 10:05
Lijep pozdrav! Imala bih jedno pitanje uvezi s pilulom za dan poslije!Naime, popila sam je nakon spolnog odnosa i dobila menstruaciju za 7 dana. Zanima me je li potrebno raditi urinarni test za trudnoću ili je dobitak menstruacije sedam dana nakom pilule dovoljan dokaz da nisam trudna?
Unaprijed hvala i srdačan pozdrav!
|
|
22.04.2009. 10:55
Ako vam je menstruacija normalna, prilično sigurno niste trudni.
|
mara3
|
22.04.2009. 20:30
Pozdrav!
unaprijed se ispričavam ako se moj post ponovi, vec ga pokušavam postavit 2 dana, pa unaprijed isprika.
Dakle, zadnju menstruaciju sam imala 09.04. Imala sam nezaštićen odnos 16.04.(ČET) Ciklus mi inače traje 25 dana, i prema nekim izračunima mi taj dan ispada prvi plodan. Ne bi inače dizala paniku, al grudi su mi od subote nekako postale osjetljive i veće, bar mi se tako učinilo, i ulovila me žgaravica (s kojom nemam inače problema)..pa sam tako googlala i nasla sam to među simptomima trudnoce.. Jedino sto neuobičajeno cinim je da pijem aloe veru mjesec dana.
Inače ne pijem kontracepcijske, pa posto me panika ulovila tek za vikend, uspjela sam nabaviti kontr.tek u pon(cilest), pa pošto sam našla na internetu podatak da se p.za dan poslije mogu uzeti i 120 h nakon rizičnog odnosa, ja sam ih popila točno 100 sati nakon odnosa 3 kom, i onda opet 3 za 12 sati i onda sam naletila na ovaj forum. I onda sam od muke popila jos 1 nakon 12 sati.
Sad me strah da nisam učinila još veću glupost. Da li sam zaista popila van svakih rokova, pošto vidim da Vi krajnji rok smatrate 72 sata? Da li sam možda sad oštetila plod ako ispadne da sam ipak T.?
|
bp
|
22.04.2009. 20:30
Poštovana doktorice,
Molim Vas hitan odgovor. 06.04.2009 imala sam zadnju menstruaciju. 18.04.2009. imala sam zaštićeni spolni odnos, ali nažalost kondom je skliznuo nakon ejakulacije, mislim vani ali nisam sigurna. Do pilula sam došla tek nakon 68 sati i po upitama doktorice popila 2 Logesta (3x2pilule svako 12 sati). Jutros sam nakon čitanja Vašeg foruma popila 5 Logesta. Međutim mislim da sam zakasnila s pilulama, a kako vidim postoji mogućnost hitne kontracepcije stavljanje spirale. Kako sam u ranim 40-im godinama i imam dvoje male djece trajna kontracepcija mi je i onako potrebna. Da li znate da li postoji mogućnost hitnog stavljanja spirale Zg. Da li se stavlja Mirena ili obična. Napominjem da mije hitno jer sutra navečer ističe 120 satii.
Unaprijed hvala
|
|
22.04.2009. 22:20
mara - da, kasno ste popili. Nisam ja izmislila ta 72 sata (kao što su cure na forumu izmislile ovih 100 sati), postoje razlozi zašto je to tako. Sad vam ništa ne preostaje nego čekati. Ako ne dobijete menstruaciju, ili bude sumnjiva, 14 dana nakon odnosa napravite test na trudnoću.
bp - naravno da postoji mogućnost ako se uspijete negdje naručiti u ovako kratkom vremenu. Ukoliko je došlo do oplodnje, kod vas će spirala djelovati abortivno.
|
mateja7
|
23.04.2009. 20:55
Poštovana doktorice...
naime, ja sam prije kojih 2 tjedna popila hitnu kontracepciju (Yasmin 3+3) međutim nije mi pomoglo, trudna sam. molim vas, možete li mi reći koliko je štetno za plod što sam popila te tablete i kakve su moguće nuspojave?
|
|
23.04.2009. 22:00
Žao mi je, ali hvala što se javili, i žao mi je da niste otvorili novu temu, da bude uočljivije - da djevojke prestanu doživljavati pilulu za dan poslije kao neko pametno rješenje.
Ne postoje definitivni dokazi da uzimanje pilula u ranoj trudnoći šteti plodu. U tom smislu, trudnoća se smije iznijeti do kraja i velika je šansa da sa djetetom sve bude u najboljem redu. Naravno, bit će vam potrebne malo detaljnije kontrole, ali iz mog iskustva, nije bilo štetnih posljedica po djecu. Sretno.
|
marina01
|
25.04.2009. 10:55
23.4 suprugu i meni je puknuo kondom, zadnja menstruacija je bila 15.4. A zadnji ciklus je bio 26 dana, prijašnja tri mjeseca 28 dana. Od svoje ginekologice sam dobila cilest tablete, no ne usudim se popiti ih jer dojim 5 mjesečnog sinčića što sam joj napomenula pa je rekla da misli kako ih sad već smijem popiti. Brinem se kako te tablete mogu utjecati na bebu vezano za rast i razvoj i kolike su šanse za trudnoću ako ih ne popijem?
Prije trudnoće sam imala endometriom na lijevom jajniku koji se povukao, ali je navodno srastao uz maternicu.
Puno vam se zahvaljujem na odgovoru. Pozdrav
|
annie41100
|
25.04.2009. 14:55
Postovana doktorice, naime prije 2 dana (23. travnja) imala sam spolni odnos s deckom i kondom je skliznuo te ostao u meni. Primjetili smo to i decko je izvadio penis i nije svrsio u meni. Menstruacije su mi redovite, ciklus traje 30 dana. Trebala bih dakle dobiti menstruaciju 26. travnja, tj sutra. Budući da su ocito plodni dani odavno prosli, zar zaista ne trebam piti pilule? Iako me strah... Kod sebe imam Diane 35. Hvala!
|
|
25.04.2009. 16:25
Marina - šansa za trudnoću je vrlo mala, skoro teoretska, čak i da vam ciklus ispadne 26-dana. A ja ne bi pila hitnu kontracepciju dojeći muško dijete. Ako popijete pilule, uzmite bar 7 dana pauze od dojenja.
Annie - pročitajte temu Pilula za dan poslije - najčešća pitanja. Ako ste ju pročitali, molim ne pretjerujte
|
nunu123
|
26.04.2009. 15:45
Pozdrav,
Prvi put sam imala spolni odnos s dečkom (nije koristio kondom i nije svršio) , ali prije odnosa smo imali oralni sex te je svršio, nakon toga je bio na WC-u obavio malu nuždu. Dali postoji potreba za uzimanjem piula, kojih i kada ?
|
|
26.04.2009. 16:30
Pročitajte temu Pilula za dan poslije - najčešća pitanja.
|
m234
|
27.04.2009. 11:25
Poštovani
Imala sam odnos sa zaštitom no kondom je pukao. Prepisali su mi Cilest tablete - prve tri sam popila dan nakon odnosa. Netom nakon uzimanja druge tri sam povratila jer me uhvatila mučnina. Pritom sam osjetila blagi gorak okus i prepala se da su to tablete. Nakon toga sam na vrijeme popila te druge tri. Znam da je opasnost jedino ako se povrati unutar 2 sata od uzimanja tableta, a ja sam povratila nakon 12, no da li svejedno postoji šansa da se tablete nisu absorbirale? Da li ovo uopće smanjuje šansu djelotvornosti hitne kontracepcije? Hvala
|
|
27.04.2009. 17:40
Apsorbirale su se sigurno, i to nema veze s djelotvornošću kad se jednom apsorbira. Djelotvornost hitne kontracepcije puno više ovisi o vremenu uzimanja tablete u odnosu na ovulaciju, što nažalost ne možete znati.
|
m234
|
Poštovani
Imala sam odnos sa zaštitom no kondom je pukao. Prepisali su mi Cilest tablete - prve tri sam popila dan nakon odnosa. Netom PRIJE (ispravak prethodnog posta ) uzimanja druge tri sam povratila jer me uhvatila mučnina. Pritom sam osjetila blagi gorak okus i prepala se da su to tablete. Nakon toga sam na vrijeme popila te druge tri. Znam da je opasnost jedino ako se povrati unutar 2 sata od uzimanja tableta, a ja sam povratila nakon 12, no da li svejedno postoji šansa da se tablete nisu absorbirale? Da li ovo uopće smanjuje šansu djelotvornosti hitne kontracepcije? Hvala
|
leontina
|
Postovana Dr,
Izvinite ako por dobijate vise puta ali ne snalazim se bas sa forumom,
takoder mi je zao ako ce moje pitanje biti ponovljeno ali citala sam i prethodne poruke pa sam opet ostala u nedoumici i iskreno se nadam da cu dobiti odgovor!
Naime, poslednju menstr. sam imala 10.4. a rizican odnos 20.4. kada sam i popita tabletu Vikela. 27od, tj, danas dobila sam opet krvarenje, i ono sto mi sada nije jasno je da li sledecu menstr. da ocekujem mjesec dana nakon ovog poslednjeg krvarenja (koje je slabije nego inace bar za sada) ili je ono izazvano pilulom, mozda ovulacijsko pa da ocekujem menstr. mjesec nakon poslednje redovne, tj oko 10og?
Da li to zavisi i od obilnosti krvarenja ili??
Da li su sanse za trudnocu iskljucene jer po mojoj racunici ruzican odnos se nije desio u vrijeme plodnih dana?
HVALA!
|
|
27.04.2009. 18:05
Ne znamo kad treba nastupiti slijedeće krvarenje, to i jest problem sa hitnom kontracepcijom. Trudnoća nije isključena, pogotovo kod oskudnog krvarenja, ako ste imali nezaštićen odnos. U vezi plodnih dana pročitajte Temu Pilula za dan poslije - najčešća pitanja.
|
malizmaj
|
28.04.2009. 09:15
Poštovana Dr,
Nakon 13 tjedna trudnoće imala sam kiretažu jer se plod prestao razvijati (18.02.2009.). Slijedeću menstruaciju sam dobila 23.03.2009. a potom 17.04.2009. Inće su mi ciklusi svakih 28 dana, dok je zadnji bio nakon 25 dana. Sinoć sam imala odnos pri kojem je došlo do pucanja kondoma. JOd kontracepcijskih tableta imam Logest pa me zanima koliko tableta i kada moram uzeti.
Zahvaljujem
|