Autor
|
Poruka
|
Lea089
|
17.03.2010. 13:40
Poštovana doktorice,
pretpostavljam da je slično pitanje mojem već negdje na ovoj temi ali nemam vremena sve iščitavati, pa se ujedno unaprijed ispričavam. Naime, pijem Cilest već 2 i pol godine no zbog visokog kolesterola moram činiti pauzu koja upravo traje, a u kojoj sam imala nezaštićeni odnos prije 12h. Budući da mi je tek drugi mjesec pauze, a radim ih tri, menstruacije su mi neredovite (prvi ciklus nakon 18 dana,drugi 26) i nemogu odrediti vrijeme ovulacije. Recept za Cilest mi vrijedi, pa uopće nije problem doći do "pilule za dan poslije". Međutim, toliko sam zbunjena oko svega toga i možda malo preplašena jer uzeti 6 tableta hormona u praktički jednom danu...plaši me. Neznam zašto?! Recite mi, molim Vas ,što mi je činiti tj. koja je Vaša preporuka? Znam da su male šanse da do trudnoće dođe i da se jako puno faktora mora poklopiti.
|
marta123
|
17.03.2010. 22:45
hm....ovako...menstruaciju sam imala od 1.3-8.3 sa deckom sam imala odnos 12 i 13.3 i on je svrsio u mene...popila sam pilulu za dan posle escapelle (nema je u hrvatskoj,meni su je poslali) ali tek 15.3 tachnije u ponedeljak...i po mojoj rachunici nije josh uwek proshlo 72h...kako su owo meni plodni dani,a pilula je sigurna samo 75% zanima me kada treba da prowerim da li sam trudna,tacnije sta vi mislite da li sam kasno popila pilulu...? vadila bih krv u privatnoj klinici jer testowi za trudnocu mi nisu pouzdani...a nisam u mogucnosti da trenutno odem kod ginekologa.
|
marta123
|
17.03.2010. 22:45
pri tome zelela bih da napomenem da mi menstruacije redovno kasne i to pod 10 15 dana
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
18.03.2010. 13:50
Pilulu za dan poslije važno je uzeti unutar 72 sata za Vaše se nadam kako su Vam poslane da su imale još rok trajanja da se mogu koristiti. Iza zadnje bi trebalo nastupiti krvarenju unutar 2-3 dana pa ako ono ne nastupi napravite test.
|
marta123
|
18.03.2010. 15:55
escapelle se pije samo jedna tableta...ja sam je popila u ponedeljak i do danas nisam imala krvarenje,pri tome sam juche saznala na urino testu da imam eserihiju i weliki broj leukocita
|
mspiderm
|
19.03.2010. 11:15
Ovaj forum je nesto najbolje sto se moze naci na internetu.Ako mozete da mi odgovorite koliko uobicajeno traju ovulacijska krvarenja.Naime ja ih imam jako cesto oko 11 dana ciklusa pa traju oko 4 dana,imam redovan ciklus,28 dana.Medjutim problem je sto sam prosli mjesec popila pilulu za dan poslije i 8 dana nakon toga a 21 dan ciklusa prokrvarila sto je trajalo 5 dana,manje nego inace,ali sam procitala da je to normalno posle pilula.Medjutim smedji isjedak i pomalo krvi se pojavilo 2 dana posle menzesa,dakle 8 dan ciklusa,po izgledu je to ovulacijsko krvarenje koje inace imam,samo je doslo ranije,da li je to zbog tableta.Imam blagi bol u donjem dijelu trbuha,kao inace.I da li menzes dolazi 14 dana nakon zavrsetka ovulacijskog krvarenja.Jos da napomenem da je u toku dana vise smedj sa krvi,a navece se izbistri i rastewzljiv je.Da li je to stvarno ovulacijsko krvarenje ili je opet posljedica tablete.
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
19.03.2010. 18:15
Iscjedak je povezan s tabletama jer ste poremetili svoj ciklus i da obično nakon 14 dana od ovulacije dolazi mjesečnica.
|
mala lala
|
19.03.2010. 18:15
....dobar dan...mene bi zanimalo nesto...ja i decko imali smo spolni odnos prije 2 dana...i ja sam dan prije popila pilule za dan poslje(2)...taj dan kad smo imali spolni odnos opet je slucajno svrsio u mene... i onda sam popila jos dvije i sutra dan jos jednu...mene zanima dal ih sad jos trebam popit ili ce mi te pomoci da ne zatrudnim...molim vas odg sto prije!!!!!!!!
|
looorena25
|
19.03.2010. 22:00
Dobro vecer
Pitanje je sljedece.proslu mensturuaciju imala sam 03.02.od onda nisam opce dobila,al napravila sam test i negativan je.
moje pitanje je sljedece.danas sam imala spolni odnos bez zašitte ali decko nije svrsio.svejedno se pitam,da sam menstruaciju dobila normalno,sada bi ovulirala.pošto imam celeste tablete,zanima me dali ih trebam konzumirati i u kojim dozama?
hvala.
|
goldcat
|
20.03.2010. 09:50
Poštovani..
Imala sam spolni odnos sa partnerom, dana 19.2 oko 23 sata... i nismo bili sigurni dal nam je "pobjeglo" ili nije... za svaki slučaj sam uzela 3 cilesta-inače pijem...
uzela sam tri jer sam prije išla pitati u ljekarnu i tako su mi rekli.... nakon 12 sati moram ponovo uzeti još tri i to je to...
sad me zanima nakon koliko vremena od toga je poželjno posjetiti ginekologa??
zaboravila sam napomenuti da sam menstruaciju imala, prvi dan 7.3, zadnji dan 11.3...
|
ivaivica
|
21.03.2010. 02:00
Poštovana Dr.Beljo,molim Vas za pomoć.Zadnju menstruaciju sam imala 18.2.,a 12.3. je prilikom odnosa puknuo kondom,a da nismo primjetili.Nakon tog sam popila 3 cilest tablete i za 12 sati opet.Tokom prošlog tjedna sam osjetila napetost u grudima,i laganu bol kao i prije menstruacije,ali to je prestalo, a menstruacija mi još nije stigla,inače je redovna,zadnja je jedino zakasnila 3 dana.Imam li razloga za brigu,i kakav je učinak tih tableta na moj ciklus?
Unaprijed zahvaljujem,i svaka Vam čast!
|
tajci87
|
21.03.2010. 21:20
postovana doktorice, zanima me koliko su uspjesne cilest tablete za dan poslije? i vec para dana imam svrbež u podrucju rodnice i u okolnom podrucju, jeli rijec o upali i mogu li se koristit canesten vaginalete? unaprijed hvala
|
ivaa29
|
21.03.2010. 22:00
Poštovana, molim vas za savjet! Noćas u 3h sam imala nezaštićen odnos. Zadnja menstruacija mi je bila 2. 3. S tim da mi je u 1. mjesecu došla 2 dana ranije, a u 3. je kasnila 2 dana. Znači nije mi baš 100% redovita. Vjerujem, a skoro sam i sigurna da mi treba kontacepcija za dan poslije. Prije sam koristila Triquilar tablete. Mogu li sutra ujutro uzeti 3 bijele i nakon 12h još 3 da spriječim neželjenu trudnoću?? Do doktorice ne mogu zbog posla sutra, a ona opet ne radi do srijede, a tada će biti kasno.Kada bih onda trebala dobiti sljedeću menstruaciju, bar otprilike? Puno hvala!!!
|
nindza
|
21.03.2010. 23:05
Pozdrav
Na 4. dan menstruacije (danas) je meni i decku pukao kondom. Pretpostavljam da su sanse da su mi ploodni dani poprilicno mali, medjutim, zadnjih 2-3 mjeseca su mi menstruacije malo neredovite, jer sam prestala piti Cilest, premda je zadnja dosla nakon 28 dana, ali prethodne 2 su ili uranile ili zakasnile tjedan dana. Biste li mi savjetovali da pijem pilule za dan poslje ili ne?
Mala napomena, inace mi je menstruacija trajala 6-7 dana bez pilula i 5-6 dana dok sam ih pila, a zadnje 2 menstruacije su trajale 3 dana, bez ikakvog pms-a koji inace jesam imala.
Unaprijed hvala
|
mspiderm
|
22.03.2010. 10:05
Ako može milim vas,vase misljenje o sledecem,zakazala sam termin kod ginekologa,ali tek sutra je slobodno.Da li stvarno pilula za dan posle izaziva ovakve promjene u ciklusu.Evo ukratko pilulu popila 2.3. i posle 12 sati jos 3,diane 35.Kroz 7 dana,21 dan ciklusa dobila mjesecnicu,inace su mi redovne,28 dana.Taj dan samo malo smedjkasto,ali posle nista,sledeca 2 dana sam krvarila ali sasvim mali i samo po danu,navece nista,samo treci dan je islo malo vise.ali i to je nista.Posle opet smedji iscjedak 2 dana i gotovo.Medjutim 17.3. kad sam inace trebala dobit pravi menzes krenuo je opet smedji iscjedak i tak sve do subote,vi ste rekli da je od tableta.Ali tek u subotu navece je krenulo malo vise,akao kad dobijem pravi menzes pa tako i juce i danas,cak imam i bolova kao kod prave mjececnice i po izgledu mi tek ovo sad izgleda kao prava.Da li je moguce da je ovo stvarno pravi menzes,da je ono sve bilo samo kao neko malo krvarenje izazvano tabletama.Inace mi je izmedju pauze ona tri dana izaslo jako puno pristica po licu,a inace imam cisto lice i grudi me bole,sada su prestale kako sam pocela jace krvarit,a i po stolici otprilike itzgleda kao pravi jer inace tad idem vise puta.Ako moze molim vas vase misljenje do sutra,a inace idem kod doktorice sutra u 5....Definitivno prelazim na redovnu kontracepciju.Ova je pilula jako losa za zivce.Hvala...
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
23.03.2010. 18:00
Sada već znate odgovore na svoja pitanja. Imali smo nekih poteškoća s stranicom pa nisam mogla odgovarati i ispričavam se .Ali nadalje sam tu na raspolaganju.
|
mspiderm
|
24.03.2010. 23:05
Jesam,dobila sam odgovore...sve je uredu,ovo zadnje krvarenje je bila prava mjesecnica koja je danas i prestala.Konacno.Hvala u svakom slucaju.
|
ivaa29
|
25.03.2010. 00:25
U ponedjeljak sam tražila svoju dr.hitnu kontracepciju i dala mi je 2x3 cilest tablete. Prve 3 sam popila u popodnevnim satima i u noći u 2h sam počela osjećati jaku mučninu i povraćala sam sve do 10 ujutro, toliko da taj dan nisam mogla ići na posao. Dobila sam i čepiće protiv mučnine, ali očito mi nisu pomogli. Pitanja su:
a) pošto zbog mučnine druge 3 tablete nisam popila nakon 12, već nakon 13,5h, da li je smanjen učinak tableta?
b) 3,5h nakon druge 3 popijene tablete sam povraćala, da li i to utječe na učinkovitost?
c) da li je normalno imati tako jake mučnine nakon tih tableta, usprkos čepićima- mislim da su se zvali Teracan??
I na vašem jednom postu sam pročitala da sperma ne može preživjeti dugo vani zbog kisika. Kako onda kada muškarci daju uzorak za umjetnu oplodnju ili nešto slično? Koliko znam "obave" to u čašicu, znači sprema dođe u doticaj s kisikom??
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
25.03.2010. 12:55
Kako je ipak prošlo dosta vremane od popijene tbl. i povračenja nema smanjene učinkovitosti niti s 1 sat kašnjena , a povračanje je posljedica udarnih doza hormona.
Sta se tiče spermiograma oni se obraduju unutar sat vremena od davanja.
|
njah njah
|
27.03.2010. 15:10
Postovana doktorice,ja imam jako hitno pitanje.Naime,zadnja menstruacija mi je bila 26.2.Meni i inace menstruacija malo kasni.No,sinoc mi se prvi put desilo,inace uvijek pazimo,da je decko svrsio u mene.Zanima me hitna kontracepcija.Mogu li je ikako nabaviti u ljekarnoj i dali mi je kasno uzet ju u ponedjeljak??Unaprijed hvala!
|