Kontracepcija

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

Pilula za dan poslije - Hitno

Autor Poruka

Natalija Beljo, dr. med.

30.01.2011. 19:10

Gana90 Imali ste krvarenje iza Escapelle.

Siggy Ako sutra ne bi bilo kasno ( da ne prođe više od 72 sata) i ako su bili plodni dani javite se ginekologu za hitnu kontracepciju .

Ivalv Ma i to je dosta , mislila sam ako još ima vremana da popijete još 2 jer neki od nas propisuju(pa i ja) 2+2+2 radi sigurnosti ako bi bilo povračanja

Gana90

30.01.2011. 21:15

Ako sam imala krvarenje iza escapelle, to bi znacilo da je ona djelovala??

IvaIv

31.01.2011. 01:50

u redu onda. puno vam hvala na odgovoru...i samo još jedna stvar...nisam imala nikakve nuspojave, osim što su mi grudi nabrekle i male bolove u donjem djelu trbuha. da li baš moram imat neke jače nuspojave da bi znala da su djelovale ili je to kod svakog drugačije?

dorica1709

31.01.2011. 14:00

imam pitanje, na stranici pilula za dan poslije - najčešća pitanja, piše da triquilar se piju bijele 3+3, ali bijelih ima 5, to znači da se onda piju 3 bijele i 2bijele+1žuta?

avangarde111

31.01.2011. 14:50

Postovana,
prvo, zahvaljujem na brzom odgovoru, puno ste pomogli. Menstruaciju sam dobila s 2 dana zakasnjenja, Sad imam par pitanja u vezi pilula koja mozda spadaju u temu pilula-nuspojave , nadam se da Vam nece smetati sto ovdje postavljam. Naime, prije godinu dana sam zeljela poceti s kontracepcijom medutim nakon nalaza krvi pokazali su se nisi trombociti i poviseni jetreni enzimi. Ginekologinja mi radi opreza nije dala tablete, isla sam na jos neke pretrage ali mi nisu ustanovili od cega je nalaz bio takav, Nakon par mjeseci sve se stabiiziralo pa sam dobila Cileste. Pocela sam ih piti, i nakon otprilike 3 tj pijenja dobila sam hemeroide. Nisam bila sigurna da li je to uopce moguce, tj je li to nuspojava tableta ali sam prestala piti. Sada, kada sam opet u stalnoj vezi pocela bi ponovno piti kontracepciju jer kao sto vidimo ne zelim se susretati s doticnim situacijama happy E sad, je li moguce da trebam promjeniti vrstu tableta ili nesto drugo? I koliko je uopce moguce da su hemeroidi nastali od tableta? Inace, imama 26 godina, aktivna sam sportasica i iznimno pazim na prehranu.
Hvala
Lijep pozdrav

Natalija Beljo, dr. med.

31.01.2011. 20:40

Gana90 da.

Ival Ne morate.

drica1709 Da

avangarde U principu ne bi trebalo , ali možete probati i YAZ ili Qlairu ili Novynette od novijih kontraceptiva. ILI čak sa vaginalnim prstenom - Nuvaring

Maruša

31.01.2011. 22:40

Draga doktorice,

dal je moguće da nakon godine dana osjetim nuspojave uzimnanja hitne kontracepcije ( 4 PUTA u god dana, logest) u vidu nabreklih dojki, ?

Dali mi može ta kontracepcija, ti hormoni sad uzrokovati tipa promjene u dojkama..?

Unaprijed hvala,

Maruša

kaokakao

01.02.2011. 11:50

dobila sam menstruaciju 26.01. ciklusi mi traju točno 28 dana, sinoć 31.01. mi je bio 6 dan ciklusa,menstruacija mi je bila jako slaba, imali smo spolni odnos i kondom je pukao,da li trebam hitnu kontracepciju,molim pomoć. da li ju smijem uzeti s obzirom da dojim,beba je već 1godinu i 2 mjeseca.. unaprijed hvala

mina_1

01.02.2011. 15:25

Poštovana,
prije 7-8 dana sam popila 5+5 Logest tableta, kako ste mi savjetovali, za svaki slučaj. Nakon četiri dana dobila sam krvarenje, koje još traje. Vidjela sam da Vam je već dosta cura postavljalo slična pitanja, ali ipak želim pitati Vas da budem sigurna. Da li je to krvarenje koje sada imam mjesečnica i znači da su tablete djelovale, i da li to znači da ću slijedeću dobiti za mjesec dana? Ili bi ona trebala uslijediti po starome (prije uzimanja tableta) za tjedan dana? Naime, trenutno baš nemam neke simptome menstruacije, grudi me inače znaju jako boljeti, a sada je bol minimalna.

Unaprijed hvala!

Natalija Beljo, dr. med.

01.02.2011. 20:20

Maruša Ne.

kaokakao Savjetovali bih da popijte , ali se morate javiti svom ginekologu radi recepta.

mina_1 Kako je uskoro trebala doći prava mjesečnica izazvana se nadovezala na očekivanu. Sad je važno da se to krvarenje ne produži unedogled i da bude obilno.

tripleH

03.02.2011. 19:51

Imam 19 godina,i imam djevojku od 17. Hodamo veoma dugo,nismo imali spolnih odnosa ni nista. Al ovih dana smo malo poceli pricati o tome i odlucili smo kao zapoceti malo. Nisam imao kondom i samo samo gurao vrh glavica,i nisam svrsio u nju niti sam osjetio da sam blizu svrsavanja. Al cuo sam za tu predsjemenu tekucinu i sad me hvata panika,da li je moguce da je zatrudnila i kako bi to mogao saznati sto prije?

Natalija Beljo, dr. med.

05.02.2011. 12:21

Kako sam napisala u e- mailu.Nema panike.

avangarde111

05.02.2011. 22:40

Postovana doktorice,
pocela sam ponovno uzimati Cileste, medutim kako mi je prvi dan menstruacije pao na nedjelju nisam mogla prvu tabletu uzeti na 1. dan ciklusa. Pocela sam piti 5.dan kako pise u uputama iako mi je tada vec bila zavrsila menstruacija. Moje pitanje je: u uputama pise da se mora jos 7 dana (ako se tablete pocnu piti 5.dan) štiti nekim kontracepcijskim sredstvom. Medutim procitala sam na nekoliko mjesta da zaštita tj da tablete počinju štititi tek od sljedećeg ciklusa. Zanima me moram li dakle koristiti prezervativ i nakon tih 7 dana kako piše u uputama i ima li kakve veze to sto je meni 5 dan ciklusa menstruacija vec bila gotova?
Hvala
Lijep pozdrav

malamica

06.02.2011. 13:31

Poštovana doktorice,
već sam vam pisala i iako moje sadašnje pitanje nema veze sa hitnom kontracepcijom ipak ću ga ostaviti ovdje.
Dakle, planirala sam početi piti pilule no doktor me poslao na analizu krvi i rezultati su bili povišen kolesterol i blago povišeni jetreni enzimi, a uz to se liječim i od depresije (pijem cipralex) i pušim (imam 29 godina). Na temelju svega toga doktor mi je rekao da mi ih ne bi baš sto posto preporučio, da bi ih mogla pit i da vjerojatno ne bi bilo nikakvih problema, ali neka sama odlučim. Iskreno da vam kažem, nisam više sigurna. Što vi mislite?
Lijepi pozdrav.

Natalija Beljo, dr. med.

06.02.2011. 17:15

avangarde111 Samo tih 7 dana je potrebna dodatna , poslije ( i za idući ciklus) ne treba ništa.

malamica Ni ja ne bi savjetovala da pijete jedino možete s nijm razgovarati da uz češće kontrole probate sa Nuvaring-om. To je kontracepcija u obliku prsta koja se stavlja u rodnicu na prvi dan ciklusa i nakon 21 dan odstranjuje pa slijedi pauza od 7 dana kad dođe mjesečnica. Kod Nuvaringa se zaobilazi prvi put kroz jetru.

Mirjana_Zg_85

08.02.2011. 10:55

Poštovana,

4.2. sam imala odnos sa dečkom. Isti dan sam primjetila da sam 3.2. zaboravila popiti pilulu i popila je odmah. Kako mi je 4.2. bio 12 dan ciklusa u roku 24h nakon konzultacije sa ljekarnikom primjenila sam hitnu kontracepciju u vidu 5+5 Logesta. Kasnije sam u jednom postu pročitala da se hitna kontracepcija ne primjenjuje na regularnu kontracepciju, no kako mi je radi zaboravljene pilule bila smanjena zašitita mislim da sam točno postupila. Svejedno, s obzirom da govorimo o velikoj količini konzumiranih pilula, mogu očekivati da će mi test za trudnoću biti pozitivan (vidjela sam da su neke djevojke imale takvo iskustvo)? Moj ciklus inače na piluli traje oko 28 dana i na piluli sam već oko 3 godine. Sada nakon primjene hitne kontracepcije sam ju prestala piti za ovaj mjesec. Imajući sve ovo na umu, moja procijena je da su mi šanse za trudnoću minimalne?

Natalija Beljo, dr. med.

08.02.2011. 23:25

I ljekarnici bi se trebali malo informirati . Dobro ste postupili sad pričekajte izazvano krvarenje i možete čak na to krvarenje početi piti ponovo samo mi koristite dodatnu zaštitu za taj ciklus.

Mirjana_Zg_85

09.02.2011. 01:40

Hvala na ovako brzom odgovoru. Samo što ste mislili pod ovim "I ljekarnici bi se trebali malo informirati . ", šta mi je nešto krivo rečeno? Pretpostavila sam da bi moglo doći do problema jer sam ja prvo konzumirala zakašnjelu pilulu i pilulu od tog dana prije nego sam se dovoljno informirala da popijem hitnu kontracepciju. To je puno Logesta u kratko vrijeme ( ne bih to učinila da na uputstvima od Logesta ne piše da nema podataka o ozbiljnim štetnim posljedicama predoziranja). U svakom slučaju, cijela hitna kontracepcija (svih 10 tableta) je konumirana u roku 72 sata (konkretno prvih 48 h) plus još ta 2 Logesta. Po zdravoj logici mi ta 2 Logesta ne bi trebala praviti neku razliku, ali šta ja znam, nisam ginekolog. Menstruacija bi mi uobičajeno stigla za otprilike 16-17 dana od odnosa, trebam li ju očekivati ranije?

U svakom slučaju planirala sam otići na ginekološki pregled nakon što cijela ova zbrka završi i ne započinjat s novom kutijom dok ne odem vaditi krv i uobičajen pregled.

Natalija Beljo, dr. med.

09.02.2011. 20:40

Mislila sam da bi trebali pitati da li što pijete od kontracepcije. Ako je mjesečnica došla sve 5 , obavite pregled i počnite iznova.

Maruša

09.02.2011. 20:41

Poštovana dr.,

Nakon hormonskog nalaza, kojeg sam Vam poslala, obavila sam UZV pregled i s jajnicima mi je sve u redu. Nisu policistični.

Međutim , zbog pojačanih dlačica na bradi i prištića na dekolteu , dr. mi je savjetovala da pijem Yaz.

Već sam Vam pisala u vezi hitne kontracepcije koju sam u 7 mjeseci zbog nezgoda uzela 4 puta. Sada me strah uzimat ponovno kontracepciju. Šta bi mi Vi preporučili??

I da Vas pitam, koliko puta godišnje se može uzeti hitna kontracepcija? Svi doktori kažu "par puta" , koliko je to točno puta??? I dali uzimanje kontracepcije općenito

povećava rizik za rak dojke???

Unaprijed zahvalna,

Maruša