Kontracepcija

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

Pilula za dan poslije - Hitno

Autor Poruka

ivve

07.01.2011. 13:55

opet ja.. zaboravila sam napomenuti da sam zadnju menstruaciju imala 9.12. , i još jedan spolni odnos 22.12. ,dakle prije ovog spolnog dnosa kad sam popila pilule za dan poslije. tada, 22.12. su mi bili plodni dani, koristili smo kondom, al me sad svejedno strah da nam se nije nekak omaknulo pa mi zato kasni ova menstruacija koju sam očekivala 5. ili 6.1. ? ili je razlog kašnjenja ipak zbog tih pilula??

Natalija Beljo, dr. med.

08.01.2011. 22:30

Ako ste koristili kondom koji nije puknuo nema razloga misliti o trudnoći , a popili ste kasnije tbl. koje su razlog zašto se ciklus pomaknuo odnosno kasni.

toni1991

09.01.2011. 17:11

Postovana Doktorice!
Jucer sam imao spolni odnos s curom i puknuo nam je kondom,izvadio sam prije ejakulacije ali mislim da sam malo i u nju svrsio.Zadnja mjesecnica joj je trajala od 16.12. do 22.12. 2010. Ciklus joj traje 28 dana.sad dali je ona u neplodnim danima i jel moguce da zatrudni??nije nista popila jer nedaju u ljekarni bez recepta!!

marija07

09.01.2011. 17:12

dobar dan postovana. mene zanima mogu li ostati trudna ako sam sa rukom kojom sam drzala njegovo spolovilo dotakla vaginu? tijekom spolnog odnosa koristili smo kondom i sve je bilo u redu. i moram napomenuti da imam menstruaciju, jucer je bio 4. dan.
Zahvaljujem!

Natalija Beljo, dr. med.

09.01.2011. 21:25

toni1991 Ne treba ništa popiti , sad je 7 dana do mjesečnice.

marija07 Ne.

titanika22

10.01.2011. 11:26

Lijepi pozdrav!
Imala sam nezaštićeni spolni odnos 4 dana prije nego mi je trebala doći menstruacija. Inače već 5 godina pijem Yasmin tablete no 2 puta mi se ovoga mjeseca dogodilo da preskočim jednu tabletu. Jednom sam je popila čim sam se sjetila, drugi puta ne. S obzirom na to dobila sam savjet da popijem Yasmin 2+2 kao pilulu za dan poslije, što sam i napravila, otprilike 20 sati nakon odnosa, a to je bilo prije 3 dana. Prekjučer sam trebala dobiti menstruaciju no nisam, pa me zanima da li je to zbog popijenih pilula za dan poslije ili postoji mogućnost da sam trudna?

Natalija Beljo, dr. med.

10.01.2011. 23:06

Dok pijete OHC ne trebate popiti hitnu kontracepciju. Nadam se da sad ne pijete Yasmin odnosno da ste u pauzi ( od 7 dana) . Mjesečnica neće doći na očekivani dan tako da ili pričekajte da procuri što znači ne počinjete novu turu Yasmina ili počinjete piti novu turu nakon pauze bez obzira da li procurilo.

titanika22

12.01.2011. 01:20

hvala na odgovoru. zanima me s obzirom na "preskočene" 2 tablete da li ipak postoji mogućnost da ostanem trudna, danas mi još uvijek menstruacija nije došla

Maruša

12.01.2011. 11:25

Poštovana doktorice,

Imala sam dosta iskustva s pilulom za dan poslije , nažalost. Pred godinu dana nam se uslijed nezgoda s kondomima, desila situacija da sam 4 puta uzela hitnu kontracepciju.

U tim situacijama sam konzultirala svog ginekologa koji mi je preporučio da sama procjenim dali uzeti pilule jer se desilo često.

(u jednom ciklusu 2 puta (logest), i ostala 2 puta s razmacima od 3 mj). Mene zanima, dali mogu očekivati kakve ozbiljne nuspojave po zdravlje??

Da li ovakvo uzimanje kontracepcije djeluje štetno na dojke, na jajnike??

Sada naravno sam pod redovnom kontracepcijom, Yazom, i ovakve situacije se ne dešavaju.

Unaprijed zahvalna,

Maruša

Natalija Beljo, dr. med.

12.01.2011. 12:16

titanika22 Ne, ne mislite na trudni. Ako ste nastavili dalje piti Yasmin onda neće doći do sljedeće pauze.
Maruša Sad ste pod OHC , Ne šokirate organizam sa čestim hitmin kontracepcijama tako da nema štete po zdravlje.

*zabrinuta*

12.01.2011. 18:46

Poštovanje! Jako sam zabrinuta pa mi molim vas odgovorite na postavljeno pitanje. U nedjelju navečer,09.01.,imala sam ne zaštićeni spolni odnos sa dečkom. On tvrdi da je izvadio prije ejakulacije,no, ja se bojim da je možda malo i u mene svršio. Nemam redovite mjesečnice,a zadnja menstruacija mi je bila oko 24.12.2010. Ne znam točno datum jer ga nisam zapisala. Tek sam jučer popodne,znači 11.01.,otišla do svog ginekologa i ispričala mu šta se desilo. Napravio je ultrazvuk, i prema nalazu misli da je bila ovulacija,ali ne može 100% tvrditi. Prvo je rekao da nema koristi ništa piti jer je prošlo dosta vremena,a onda mi je ipak dao da popijem jednu tabletu escapelle,što sam ja i učinila. Zanima me da li je tableta imala učinka pošto je prošlo dosta vremena,i da li postoji mogućnost da ostanem trudna? Hvala unaprijed!

Maruša

12.01.2011. 18:46

Hvala Vam puno na brzom odgovoru..

Ali me zanima, dal mogu očekivati posljedice od tog prijašnjeg uzimanja Hitne kontracepcije??

Ciklus mi je stabilan sada, 28-30 dana..

Još jednom, hvala

anny-

13.01.2011. 11:00

Poštovana doktorice,

od zadnjeg odnosa je već prošlo gotovo 3mj. tako da sada nisam spolno aktivna, već me zanima nešto. Ove zadnje 3 menstruacije od tog odnosa su bile puno slabije nego inaće nekih 3 dana trajanja i to slabo, slabija crvena boja, rijeđe, kao mokraća samo crveno, i primjetih jako male ugruške, a ova sad zadnja menstruacija je započela s crvenim, pa sljedeći dan tamno smeđe i sada opet crveno no opet rijetko ...pa me to brine jako, jer mi je majka rekla da je moguće biti trudan iako se ima menstruacija, a ja sam napravila od prije 3 mj.do sada 3 testa, zadnji sam napravila mjesec i pol od tog odnosa i bio je negativan tj.sva tri. Dakle nisam trudna sigurno? Naručila sam se kod ginekologa prvi put, za par dana...jer sam zabrinuta pa molim mišljenje? hvala happy

Natalija Beljo, dr. med.

13.01.2011. 17:55

zabrinuta Ako je popijena unutar 72 sata sve ok, i ako bi se dogodilo da ne procurite ponovo se javite svom ginekologu.

Maruša Nema nikakvih posljedica.

anny Svakako se javite ginekologu kako i mislite , ono šta bi modlo biti da je riječ o PCO jajnicima.

malamica

13.01.2011. 18:00

Poštovana doktorice,
već sam vam pisala o svom problemu, pa samo ukratko: 14.12. zadnja men., 21.12. odnos nakon kojeg sam popila hitnu kontracepciju. Potom sam 27.12. opet prokrvarila, što je trajalo oko 4 dana i bilo dosta obilno. No pred tjedan dana počeli su simptomi pms-a, i sad ne znam što da mislim. Inače mi je ovo vrijeme očekivane menstruacije, ako se uzme u obzir zadnja prije tableta. Napravila sam 3 testa za trudnoću (15, 20 i 22 dan od odnosa) i svi su negativni. Pomalo sam u strahu, jer pojma nemam kada da sad očekujem menstruaciju, i što znače ovi simptomi pms-a. Je li moguće da opet prokrvarim u skoro vrijeme, bez obzira što sam imala onu izazvanu menstruaciju pred 18 dana? Ili bi to onda bila već slijedeća menstruacija koja je malo uranila (inače su mi ciklusi 26-32 dana).
Unaprijed hvala.

klarica12

13.01.2011. 18:00

Poštovana doktorice, u pitanju je slijedeće: nezaštićen spolni odnos, koristili smo metodu prekinutog snošaja. ja se naravno uplašim i odem kod ginekologa gdje mu objašnjavam situaciju, on mi kaže da je vjerojatnost trudnoće mala, jer nije bilo snošaja, ali da naravno mogućnost uvijek postoji pa mi prepisuje 2 puta po 2 Cilest tablete, da sama odlučim što ću. 42 h nakon odnosa ja popijem 2 tablete, nakon 12 opet 2. cijelu noć nisam spavala, lupanje srca, muka. grozno. nakon toga lice mi bukti, 5 novih prišteva, (inače imam čisto lice),dolazi mi menstruacija, nakon toga smeđi iscjedak,pa krvavi pa nakon toga još jedna menga koja je bila užasno jaka i bolna, nalik mojoj sa zakašnjenjem od par dana. to je sad prošlo. Zanima me slijedeće:
1. trebam li očekivat još kakve nuspojave tableta? mislim da ih psihički više ne bi podnijela. par mojih frendica su pile te tablete nisu imale nikakvih posljedica, meni katastrofa.
2. tek sam sad pročitala savjete na ovom forumu gdje piše da tablete Cilest treba piti 2 puta po 3. međutim, vidim da je dosta ginekologa preporuči kao i meni 2 puta 2. U čemu je razlika? zašto neki dobiju po 3, a neki 2 tablete? očito su i ove 4 bile dovoljna doza budući da sam dobila mengu nakon njih ili?
3. planirala sam početi piti redovnu kontracepciju, no sad me strah zbog ovih nuspojava. znači li to da meni tablete jednostavno ne odgovaraju ili što? kad i trebala dobit slijedeću menstruaciju, za mjesec dana od ove zadnje?
4.pročitala sam pola ovog foruma i prethodna doktrorica je odg na slično pitanje mojem ovako: " Obzirom da nije bilo ejakulacije, šansa za trudnoću je iznimno mala. Ako se bojite i te male šanse, onda uzmite hitnu kontracepciju. ". svjesna sam toga da normalna šansa postoji čak i uz tablete, kondom pa čak i tablete za dan poslije, a time normalno i prekinutim snošajem. ginekolog mi je rekao da je teorijski moguće, ali u praksi se ne događa baš da netko ostane trudan od predejakuata, te da nije baš toliko ni lako napraviti bebu.Što vi mislite o tome? primjećujem da se mišljenja ginekologa razlikuje.
5. ono što me najviše zanima od svega, je li ova tableta u mojem slučaju, kao i inače, jednaka abortusu? nisam o tome razmišljala dok ju nisam popila i počela se informirat o tome. znam da je sad gotovo budući da sam ju popila već, ali savijest mi ne da mira. sad u vezi sam već dugo, da sam mislila da ima učinak kao abortus ne bi ju popila.

Ispričavam se na dugačkom pismu, ali ne znam koga bih pitala, svi imaju neka stajališta ali ne djeluju mi kompetentno da govore o tome pa me zanima riječ stručnjaka. Puno Vam hvala unaprijed happy

anny-

13.01.2011. 22:10

Naravno da ću se javiti ginekologu, i samo pitanje dakle..isključujete trudnoću? zbog svih onih negativnih testova čak i mjesec i pol nakon odnosa pretpostavljam da bi trebali biti točni jer da sam trudna već bi bilo neznake hormona trudnoće ako se ne varam...? hvala happy

*zabrinuta*

13.01.2011. 23:15

Hvala Vam na odgovoru! Popila sam tabletu 45 sati nakon odnosa. Zbunio me ginekolog što je prvo rekao da nema koristi popiti, a onda mi je ipak dao tabletu... Zanima me nakon koliko dana bih trebala prokrvariti? Tabletu sam popila prije dva dana. Hvala!

Natalija Beljo, dr. med.

14.01.2011. 14:45

malamica Upravo tako , ovo je dolazeća mjesečnica, ona j ebila izazvana.

klarica 12 Koliko će tbl. propistai je samo individualna stvar ginekologa , ali i 2+2 djeluje ova treća (dvije) tura je samo neka mjera predostožnosti ako bi se povračalo. Mučnina je bila od hormona koje se unjeli u kratkom roku , tako nije kod kod OHc. Učinak tbl. nije kao ab jer ona sprečava oplodnju , a ab . radite kad je nastala oplodnja.

anny Isključili su trudnoću jer bi sad več BHCG bio popriličan .
zabrinuta U prosjeku 5-7 dana od popijene.

kuba

14.01.2011. 20:56

imao sam seks sa djevojkom bez kondoma i zanime me jedna stvar..kada sam prvi put svrsio obrisao sam penis i ponovo nastavio da ulazim u nju i tako sam 2-3 puta svrsavao i nastavljao seks..zanima me sad jel moguce kada drugi put se seksam sa njom jel moguce da je ostalo malo sperme od prvog puta da nije sve izaslo i da sad kad drugi put udjem u nju izbacim malo u nju i oplodim je..sve sam istresao i obrisao penis ali opet kontam da moze da ostane jos malo i tokom sledeceg puta da izadje a da ja to ne osjetim.koliko je dovoljno?a plodni su joj dani sad,negdje je na pola mjeseca..molim za odgovor.bas me zanima kakve su sanse..malo sam zabrinut..lijep pozdrav