Autor
|
Poruka
|
Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.
|
06.04.2008. 23:30
Moram napomenuti da je na vašem primjeru očigledno da pauze služe samo tome da se ostane trudan kad se to ne želi, pa ih nemojte praviti. Vi imate neredovite menstruacije, ne možete znati kad vam je ovulacija, i tako će biti svaki put kad prestanete piti tablete. Dakle, ne možemo znati kad će vam doći menstruacija, može i za 45 dana, kako vam je inače. Mislim da niste trudni jer je hitna kontracepcija i u ovoj dozi trebala djelovati, ali bolje da napravite test na trudnoću kad prođe 15 dana od odnosa.
|
zbunjena13
|
07.04.2008. 16:40
Poštovana doktorice!
Imam redovite cikluse koji traju 28-30 dana. U ožujku sam dobila menstruaciju 5.03. i trajala je šest dana. 14.03. imala sam odnos sa dečkom, puknu je kondom. To smo shvatili prekrasno. To mi je bio 9 dan ciklusa, ovulacija trebala biti između 14 i 16 dana. Dali je to točno? Iz straha sam unutar 72 sata popila 2X po 3 tablete Celesta. Menstruaciju sam dobila 02.04. i trajala je 5 dana, ali nije bila obilna kao inače. Zanima me dali je to zbog hitne kontracepcije ili to krvarenje uopće nije bila menstruacija?? Lijepo vas molim za vaše stručno mišljenje!!
Puno hvala
|
|
07.04.2008. 21:50
Ma bila je to normalna menstruacija, koja je čak i došla na vrijeme, ali ste vi od straha proučavali svaku kap pa vam se činila drugačija . ovulacija točno, između 14-16 dana, ali plodne dane morate računati od 11 dana jer spermiji teoretski žive 3 dana. Ali mislim da ste mogli proći i bez hitne kontracepcije.
|
Mare123
|
08.04.2008. 20:55
Decko i ja smo imali odnos i pukao nam je kondom. To smo shvatili prekasno, zanima me mogu li u ljekarni kupiti tablete za kontracepciju bez recepta i dali mi one mogu posluziti kao pilula za dan poslije. Studentica sam i nemam svog ginekologa pa me zanima kome se mogu obratiti.
Unaprijed hvala
|
|
08.04.2008. 21:45
Ajde pročitajte ovaj topik pa ćete znati više. Teško ćete ih dobiti bez recepta, pa najbolje da se javite na hitnu ginekologiju u bilo koju bolnicu.
|
zbunjena13_1
|
09.04.2008. 11:55
Draga doktorice, hvala vam na odgovoru.
Znam da mi se takva situacija ne bi dogodila da koristim kontracepcijske pilule!!
Ali, prije par godina mi je dijagnosticirana trombocitopenija i hematolog mi je sugerirao izbjegavanje kontracepcijskih pilula. Zanima me kakvo je vaše mišljenje o tome?? Od onda sam bila kod dva ginekologa i svaki mi govori drugačije!
Unaprijed puno hvala!
|
|
09.04.2008. 12:35
Pa, krivo vam govore. Ako nemate nikakvih drugih problema, trombocitopenija nije kontraindikacija za uzimanje kontracepcije. Sigurno .
|
zbunjena13_1
|
11.04.2008. 10:05
Puno vam hvala na odgovorima. Ima još jedno pitanje. Zanima me kakve posljedice ima hitna kontracepcija na ciklus?? Da li mogu očekivati poremećene cikluse idućih par mjeseci??
|
|
11.04.2008. 16:25
Možda će biti poremećeni, možda ne - to je individualno, od žene do žene. Najčešće ne.
|
ana-g
|
11.04.2008. 22:20
Poštovana doktorice,
trudna sam 5 tjedana i kako nismo u mogućnost zadržati bebu, zanima me Vaš mišljenje o piluli RU486, da li se može kod nas nabaviti te koliko košta.
Zahvaljujem Vam unaprijed na odgovoru.
|
|
11.04.2008. 23:05
Već sam jednom detaljno o tome pisala, upišite u tražilicu mifepriston. Međutim, nećete ga moći nabaviti. Nije odobren u Hrvatskoj i većina ginekologa nije upoznata s njegovim djelovanjem, a oni koji jesu ne smiju ga na taj način koristiti. Negdje vani možda, ne znam gdje, ali vrlo teško, zakoni su svagdje vrlo strogi.
|
avam
|
12.04.2008. 09:50
Poštovana doktorice već sam vam pisala. Stanje je bilo ovako oko 10 dana (16.2.) menstruacija sam popila pilulu za dan poslije steridil i dobila za 10 dana (23.2) i sada još uvijek nisam dobila slijedeću menstruaciju, napravila sam test za trudnoću prije tjedan dana i bio je negativan , ali primjtila sam prije otprilike dva tjedna da su mi bili plodni dani po iscjetku i boli me trbuh kao da ću dobiti ali ništa. Nikakvih drugih simptoma nemam.
Spolni odnos nakon toga sam imala ali zaštićeni tako da nakon toga nije moglo ništa biti. Zanima me što da radim i koliko najduže može izostati menstruacija ako se radi o poremećaju?
Unaprijed hvala
|
|
12.04.2008. 12:45
Može izostati puno. Međutim, obzirom da ste imali ovulaciju prije 2 tjedna, a menstruacija nastupa 14 dana nakon ovulacije, vjerojatno ćete ju dobiti ovaj vikend. Malo ste zbrčali ciklus sa hitnom kontracepcijom pa je ovulacija zakasnila. Popravit će se to.
|
kabum
|
13.04.2008. 20:30
Poštovani,
Imam pitanje vezano uz day after pil.
Cura i ja smo imali odnos te je kondom pukao. To smo otkrili tek nakon što sam svršio u nju. Odmah smo otišli u hitnu ginekološku ambulantu, ali nažalost tamo nismo mogli dobiti uputnicu za day after pill (nisu nam dali, noć sa subote na nedjelju). Tek smo mogli doći na red sljedeći dan (nedjelja) kod privatnog ginekologa. Privatni ginekolog je dao 8 tabletica, po dvije svakih 12 sati. Tabletice su male i žute. Dali možda znate o kojim tabletama se tu radi? Na kutijici nije pisalo ništa.
Ona je bila u 15. danu ciklusa i ciklus joj je redovit. Prve dvije tablete je popila 10 sati nakon snošaja, te sada je ostalo još 3 puta za popiti. Ginekološki pregled je zakazan za 38 sati nakon snošaja.
|
mac
|
13.04.2008. 20:35
imala sam odnos s deckom bez zastite i dijelom je svrsio u mene, iako mi je 2 dan ciklusa, dali postoji rizik od trudnoce i trebam li uzet pilulu za dan poslije? unaprijed hvala
|
|
13.04.2008. 23:10
Kabum - nažalost ne znam koje su to tablete, a nepoznato mi je i doziranje. Vjerujem da vam je doktor napisao neki nalaz u kojem piše koje su to tablete. Ako nije nazovite ga pa pitajte, to je važna stvar.
Mac - ne.
|
kabum
|
14.04.2008. 09:35
Nazvao sam ginekologa i rekao je da su teblete Veltren. (tako je rekao a sada ne znam točno kako se piše)
|
Wuk
|
14.04.2008. 09:35
poštovana doktorice! hitno!
ja i cura imali smo odnos prije 48 sati i puknuo nam je kondom.. nisam svršio u nju, jedino što me zabrinjava i što bi volio znati kolika je mogućnost trudnoće od preejakulata..
njezin ciklus je neredovit, prosli put je trajao 35 dana, zadnju menstruaciju je dobila 30.3, pa pošto je odnos bio 12.3 to najvjerojatnije znaci da je bila u plodnim danima..
i zanima me još da li je moguće dobiti recept za hitnu kontracepciju od liječnika opće prakse, pošto moja cura jos nema ginekologa..( prema mojim saznanjima mogućnost djelovanja hitne kontracepcije je max 72 h)
unaprijed hvala!
|
zbunjena13_1
|
14.04.2008. 10:35
Poštovana doktorice!!
Još me jedna stvar zanima! Detaljno sam pročitala forum, svaka vam čast na brzim i detaljnim odgovorima.
Pročitala sam u jednom odgovoru da je učinkovitost hitne kontracepcije, ako se uzme unutar 72 sata 96%. Zanima me u kojim onda slučajevima nije učinkovita, tih 4%??
Puno hvala
|
|
14.04.2008. 11:45
Wuk - mogućnost trudnoće od preejakulata, pa još uz kondom, je gotovo nikakva. Mislim da vašoj djevojci uz tako duge cikluse nisu ni plodni dani. Ali ajmo reć da bolje da popije hitnu kontracepciju. Da li će ih dobiti od doktora opće prakse ovisi o doktoru. Ako ne odvedite je privatnom ginekologu.
Zbunjena - E kad bi mi to znali ne bi bilo tih 4% . Tako vam je sve u medicini, uvijek postoji rizik i mogućnost neuspjeha.
|