Autor
|
Poruka
|
dunjast
|
14.04.2008. 12:40
Draga doktorice,
molim Vas da mi pomognete savjetom, situacija je slijedeća:
u zadnje vrijeme ciklusi su mi se malo poremetili; posljednji je bio 19 dana, prije njega 27, 23, 27, 25.
Ovaj posljednji je počeo 05.04.; nezaštićen i neoprezan odnos sam imala 13.04. oko 3,00h; nakon 31 sata sam popila po savjetu svoje ginekologinje dvije tablete Logest, savjetovala mi je da tri dana pijem po dvije tablete dva puta dnevno; međutim čitajući vaše savjete vidim da možda to i nije dovoljna količina. Molim Vas....što biste mi Vi savjetovali?
Dunjast
|
Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.
|
14.04.2008. 13:35
Kako ne bi bila dovoljna količina, u mojoj verziji treba popiti 6 tableta a vi ste popili puno više . Različita svjetska udruženja daju različite preporuke za količinu tableta koje treba popiti, i u kojem razmaku. Svima je efikasnost tu negdje, osim ako je doza izrazito mala. A vaša nije, tako da ne mislim da imate razloga za brigu.
|
Gryright
|
15.04.2008. 21:45
Poštovana doktorice Dmitrović
Priča je slijedeća. Curin prošli menstrualni ciklus je poćeo 31.3. menstruacija joj traje 6-7 dana a trajanje ciklusa je zadnju put bilo 24 dana. Spolni odnos smo imali sa 12. na 13.4. kondom je pukao a posto ja imam problema sa svršavanjem nisam siguran dali je nešto sperme izašlo ili nije. Tokom spolnog odnosa nisam nikada svršio, a kamoli u nju. No nešto se dogodilo i nisam uspio definirati što je to bilo. Nakon noći provedene za računalom našao sam vaš kutak na internetu. Panika je popustila i 36 sati nakon odnosa smo otišli kod njenog ginekologa. Dobila je Triquilar tablete koje je pila 3 × 3. Zanima me nakon cjele ove zbrke koje su šanse za začeće i dali će sve ovo imati posljedice na njeno zdravlje =/
Unaprijed hvala!
|
|
15.04.2008. 23:00
Šanse za trudnoću gotovo nema. Ako su joj ciklusi i nače kratki, 24 do 26 dana (nadam se da dobro računate, od prvog do prvog dana ciklusa), onda je ovulacija već prošla i hitna kontracepcija nije ni trebala. Ako je bila ovulacija, svejedno su šanse za trudnoću minimalne. Ona neće imati posljedica osim možda malo poremećaja ciklusa, ali to će proći.
|
Wuk
|
16.04.2008. 09:30
Prema trenutno raspoloživim podacima, ova vrsta kontracepcije je 95 posto učinkovita ako se uzima unutar 24 sata, 85 posto ako je uzeta 24-48 sati i 58 posto učinkovita ako je uzeta 48-72 sata nakon snošaja.
ovo sam negdje pročitao na netu i zanima me dal je ta informacija točna
hvala unaprijed!
|
|
16.04.2008. 10:55
Točno je ako je ovulacija bila točno u trenutku kad ste imali odnos. A to ne možemo znati. Zato se računa sa 96%uspješnosti, jer većina žena nema ovulaciju baš te sekunde.
|
zjevalica
|
19.04.2008. 11:10
Draga doktorice,
veceras sam imala prvi spolni odnos sa novim momkom. Dosad sam imala odnose i nije mi se nikad desilo nesto kao veceras. Ja i moj momak smo koristili kondom. Nakon sto smo zabrsili ja sam se okrenula da uzmem mobitel, i kad sam se okrenula nazad kondoma niej bilo. Predpostavljala sam da ga je on skinuo i bacio vec. Ali kad sam dosla kuci primjetila sam da je kondom ostao u meni. Meni se to prije nikad nije desilo, a on nije prije koristio kondome. Zanima me da li postoji opasnost da je sperma koja je sigurno iscurila iz kondoma u moju vaginu ikakva opasnot? Zadnju menstruaciju sam dobija 9. 04. a ciklus mi traje 32-33-34. Nakon ovoga definitivno idem ginekologu da mi preporuci antibebi pilulu.
|
|
19.04.2008. 17:15
Znači, odnos je bio 10-tog dana ciklusa, a po vašim ciklusima ovulacija je najranije oko 18-tog dana. Trebalo bi sve biti u najboljem redu i bez straha za trudnoću. Kondom ste nadam se izvadili. I pametno, idite po pilule .
|
zjevalica
|
19.04.2008. 20:35
Naravno sam ga izvadila. Bila sam sokirana kad sam primjetila da je ostao u meni. Zanima me jos nesto. U nasim apotekama se kontracepcijske pilule Yasmin mogu dobiti bez ljecnickog recepta. Mogu li ja koristiti te pilule, s obzirom da mi je tezina ok 76 kg, visina 180 cm, ciklus mi traje 32-33-34 dana, imam poprilicno cistu kozu, kosa se umjereno masti. Ove podatke sam navela jer je moju rodicu to sve pitala njena doktorica, a ja sad zaista nemam vremena da odem doktoru jer sam u pola aprilskih ispita pa ne znam kako da sve stignem.
|
|
19.04.2008. 22:30
Ne preporučujem uzimanje pilula na svoju ruku, žao mi je.
|
Lidica
|
19.04.2008. 22:30
Panika
Danas smo dečko i ja imali prvi odnos, koristili smo kondom, ali on mu je spao. Nije svršio ali vidjelo se u kondomu da je bilo puno preejakulata, pa i nečeg čudnog bijelog (gustog, ne znam kak da kažem pa ću reći da je nalikovalo na suhu pljuvačku). što se vjerojatno malo i razmazalo po mojoj rodnici
Ciklusi su mi inače vrlo neredoviti - bilo ih je po 26, ali i po 36 dana, premda je zadnjih mjeseci otprilike 30-31 dan.
Posljednja menstruacija počela mi je 9. travnja, danas je dakle 19.
Imam li razloga za paniku i da li da odjurim po pilule za dan poslije?
(inače, planiram početi s kontracepcijskim pilulama, no moja ginekologica čeka rezultate papa testa i krvnih testova)
Puno vam hvala na odgovoru, nadam se brzom
|
|
20.04.2008. 10:55
Ne, nema razloga ni za paniku ni za hitnu kontracepciju. Ni u jednoj verziji vaših ciklusa nije ovulacija, imali ste kondom, dečko nije ejakulirao. Kad bi se tako lako moglo zatrudniti puno žena bi bilo sretno .
|
Lidica
|
21.04.2008. 10:40
Pozdrav jos jednom i puno hvala na odgovoru
Malo ste me smirili, ali, imate puno pravo da se naljutite na neodgovorne klinke koje se šopaju s informacijama na internetu, napravila sam baš to - šopala se informacijama
U biti, pogriješila sam i sjetila se kako mi je prvi dan ipak bio 8. travnja pa me to opet malo uspaničarilo.
Onda sam pročitala da preejakulat sadrži spermatozoide...pa sam pročitala da spermatozoidi mogu preživjeti i do 5 dana u rodnici...i sad sam opet u panici
Još sam u tih 72 sata, neću ništa uzimati na svoju ruku, ali ne znam kakav je vaš savjet oko toga da eventualno uzmem Cilest 3+3 (sestra ima kutiju viška već neko vrijeme, više se i ne sjećam kako je do toga došlo ).
Hvala Vam na odgovoru i ispričavam se što gnjavim
|
|
21.04.2008. 10:55
Informacije koje ste pročitali su sa sajtova za plašiti klinke i nisu točne. Vjerujte medicinskim informacijama koje potpiše doktor, ne neka cura sa foruma. Ne treba vam ništa.
|
|
21.04.2008. 14:05
Pretprosla mjesecnica mi je bila 24.02, a sljedeca 25.03. Medutim, 9.04. momku i meni je pukao kondom. Odmah sam uzela Cilest tablete (3 odmah i 3 nakon 12 sati). Jako me je strah jer mi je sredina ciklusa. Nisam imala nikakvih nuspojava, ni mucnine, ni glavobolje. Samo su mi dojke malo nabujale i bile prilicno osjetljive. Mislite li da ce ovo biti ucinkovito?
|
Panicarka
|
21.04.2008. 16:55
Evo i ja imam jedno pitanje a zapravo samo trazim da mi osoba kao sto ste vi, a po postovima mi se cinite vrlo pristupacna i profesionalna, kaze da nisam trudna.
zadnju menstruaciju sam dobila 30.3. (tocnije, tad sam imala nekakav smedji iscjedak koji se kroz dan dva pretvorio u menstruaciju, trajala je do 4.4 ili 5.4.) 9.4. sam imala nezasticeni odnos s deckom, medjutim to i nije bio odnos, vise mazenje uz par "uboda". No, meni je to bio 10. dan ciklusa, pa sam se uzrujala. Iako objektivno, ne ocekujem sljedecu menstruaciju prije 28.4. jer mi uvijek traje oko 30 dana, mozda dan dva gore dolje. Pa sam ja dva dana nakon, nakon puno premisljanja, popila 2 tablete cilesta (tako su mi rekli dozu). Namjeravala sam popiti druge dvije nakon 12 sati, no kako sam tih dana bila iscrpljena zbog preklade i umora (a mozda i ne zato) te dvije tablete su ucinile da se osjecam jako lose kad sam se probudila s ciljem da popijem druge dvije. Nisam ih popila jer sam otisla na net i shvatila da nema smisla da se dodatno mucim. No, sad se opet brinem. Nemam nikakve simptome trudnoce, no iscjedak mi je dosta obilan i gusti bijeli. Brinem se hoce li mi menstruacija doci na vrijeme. Sad imam ispite i ne smijem se toliko brinuti oko toga, a brinem se. Negdje pisu i da spremiji mogu zivjeti 5-6 dana. Vi kazete 3 maks? Vama vjerujem Kolika je uopce sansa da se zatrudni bez ejakulacije? Jeste li imali takvih slucajeva da vam dodju kazu da nije bilo ejakulacije a trudne su? Hvala vam puno na odgovoru. Izuzetno vas cijenim i vase konkretne odgovore.
Znam da bebe ne nastaju samo tako, al s obziorm da ne znam bas sve, ne znam sto jest rizicno sto nije. Nekad sumnjam i da se moze zatrudniti samo u plodne dane... Samo sumnjam, panicarim itd... Uf!
|
|
21.04.2008. 19:15
Jane Doe - sve ste dobro učinili. Učinkovitost hitne kontracepcije je 96% i to vrijedi i za vas.
Panicarka - niste trudni . Nemam što puno razglabati jer vidim da ste se (vrlo pohvalno) informirali, ali strahu nema lijeka. Nemam trudnica koje su spominjale da nije bilo ejakulacije, ne brinite. Ipak, ja se tako ne bih igrala u vrijeme ovulacije. Ovako, van ovulacije, nije opasno.
|
dunjast
|
23.04.2008. 10:40
Draga doktorice - Hitno je!!!!
Prije nešto više od tjedan dana imala sam odnos nakon kojeg sam morala posegnuti za hitnom kontracepcijom; ginekologinja mi je preporučila Logest, međutim počela sam ga piti cca. 30 sati nakon odnosa sa preporukom doktorice da tri dana pijem po dvije tablete dva puta na dan i da bi trebala nakon pet do štest dana prokrvariti. Danas je sedmi dan odkako ne pijem Logest i još uvijek nisam prokrvarila.........molim vas vaše mišljenje, postoji li mogućnost da sam trudna ili je zbog količine hormona došlo do nekog poremečaja?
|
|
23.04.2008. 11:55
Uvijek me nasmije ovo "hitno je", nema tu baš ništa hitno . Ne možete ništa nego čekati. Doza koju vam je doktorica prepisala je malo čudna, ali mislim dovoljna. Vjerojatno ste tablete pili u prvoj fazi ciklusa pa zato još niste prokrvarili, što je savršeno normalno. Sve što možete napraviti jest čekati da prođe 15 dana od odnosa i tad napraviti test na trudnoću, ako prije ne prokrvarite.
|
dunjast
|
23.04.2008. 13:20
Draga doktorice,
hvala na odgovoru, vašem vremenu i savjetima!!!
|