Autor
|
Poruka
|
Nikky
|
24.04.2008. 09:30
Molim vas za savjet, naime prije tri dana imala sam intiman odnos sa deckom te nam se izvukao kondom, nakon sto je on penetrirao..to jutro popila sam, prema preporuci 3 tablete cilesta te 3 nakon dvanaest sati, zakljucno sa ponedjeljkom, 21.4.2008. u 18h.
Igrom slucaja nesto izmijenjena prica opet se ponovila, ovaj put je kondom pukao i sada ne znam sto da ucinim..
Sto se mjesecnice tice, u principu su mi redovite, premda je zadnja kasnila 10 dana i stigla upravo 10.4.2008.
Molim vas da me savjetujete..
Lijep pozdrav
|
Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.
|
24.04.2008. 14:05
Pa, prvi put niste ni trebali piti, prerano u ciklusu, ali sad mislim da morate. Ovulacija, ako je bude, je tu negdje. Ne bi bilo loše da prije nego popijete novu turu tableta danas napravite UZV jajnika, da se vidi treba li ili ne treba, jer će ovo sad već biti ozbiljan atak na zdravlje.
|
Panicarka
|
25.04.2008. 09:55
Pozdrav
Odmah na pitanje... Ako sam popila pilulu za dan poslije 13. dana ciklusa (dva dana nakon odnosa), koji u pravilu traje 30 dana, dakle vjerojatno prije ovulacije (ili za vrijeme) hoce li mi to drasticno poremetiti ciklus? Je li mi 25. dan ciklusa i dalje neplodan dan ili ta pilula stvori neke promjene vezano za kad nastupa ovulacija. S obziorm da su te pilule ujedno i normalne kontracepcijske pilule da li one mogu prouzrociti da taj mjesec do ovulacije ni ne dodje ili da dodje puno puno kasnije(iako su to samo 4 pilulice i to u razmaku od 12h)? Promatrala sam i cervikalnu sluz, al ovaj mjesec nisam uocila onu rastezljivu. Doduse, nisam ni prosli bas. Nekad uocim, nekad bas i ne. Jel to normalno? Jer ja se metodom cerviklane sluzi uopce ne mogu koristiti...
Dakle, zanima me ima li straha od trudnoce 25. dana ciklusa. Decko nikad ne svrsi u mene no pri pocetku i pri kraju mjeseca ne koristimo kondom jer imam vrlo redovite cikluse i tad ne bi trebalo biti straha. Hvala na odgovoru.
|
|
25.04.2008. 14:20
Inače nema straha od trudnoće 25-og dana ciklusa, ali ja ovaj mjesec zbog 4 male tabletice ipak ne bih eksperimentirala . Hitna kontracepcija nije normalna kontracepcija, to je atak na nadolazeću ovulaciju sa velikom količinom hormona. Najčešće uspije, ali ne mora. Možda vam se ništa ne poremeti, ali možda da.
Metodom cervikalne sluzi se ne možete služiti ako niste jako sigurni u nju, a niste. Sve metode koje ste naveli su prilično nepouzdane, to vam je nadam se jasno.
|
Panicarka
|
25.04.2008. 21:45
Jasno mi je savrseno da to nije prepouzdano. No, ja kombiniram skoro sve metode osim pilula. U zivotu sam popila 3 tablete - tocnije neofena kad me malo bolila glava ili trbuh. Nikad nikakve antibiotike niti sto slicno nisam pila. Ovaj mjesec sam popila 2 cilesta (namjeraval sam jos 2, al bilo mi je mucno, a i na inaternetu sam dobila informaciju da nije potrebo jer mi je to bio 10. dan ciklusa, koji inace traje 30 dana) Zaista ne zelim piti tablete. Vi mi recite koliko mi je to glupo...
Brojim dane, promatram sluz, decko nikad ne svrsi u mene, prezervativ se tu i tamo na pocetku ili kraju mjeseca desi da ne koristimo al to iskljucivo ako ga nemamo kod sebe. Inace uvijek koristimo prezervativ, nikad ga ne bi ne koristila u sredini mjeseca. I da budem iskrena, nisam kondom koristila jucer, 25. dan ciklusa. Inace me ne bi bilo strah, al popila sam ta dva cilesta. Nakon cilesta imala sam par dana gusci iscjedak bijeli. Sad nemam nikakav. Zanima me trebam li piti cilest opet? Nakon ovog, zaista vise nema doslovno nikad bez prezervativa. No, vecina mojih frendica do 10. dana ne koriste zastitu, al bez svrsavanja. Hm... Kako je to sve komplicirano. Hvala ti Boze sto sam u seksualne odnose stupila tek s 21, jer ovo zivciranje me ubija.
|
|
25.04.2008. 22:55
Tako je, živciranje ubija. I već sam ovaj podatak jednom napisala, ali nije mi teško ponoviti: uz SAVRŠENU upotrebu sigurnost kondoma kao kontracepcije je 93%, i ima žena koje zatrudne uz kondom mada sve naprave dobro. Vi ste očito i ozbiljni i odgovorni, ali ova priča sa tabletama vam je bezveze. Ja naprimjer svaki put kad me boli glava popijem nešto. Pa što, znači li to da ste vi zdraviji ili pametniji ili ne znam što od mene? Ne bih rekla .
Mislim da bi vam uzimanje kontraceptiva olakšalo život, pogotovo u stalnoj vezi. Ali vaša odluka .
A sad ne znam što bi vam rekla za ove Cileste, ja ne bih uzimala hitnu kontracepciju dvaput u jednom mjesecu. Vjerojatno će sve biti OK.
|
zubabuba
|
27.04.2008. 00:25
Poštovana doktorice,
jutros sam imala nezaštićeni spolni odnos ( što mi se inače ne događa ),upozali ste nas dobro s cijelom procedurom "dan poslije",no ono što me zanima je da li je uopće potrebno piti tablete, budući da mi je mjesečnica na samom kraju?Inače mi ciklus traje 35-40 dana.Ako kao "dan poslije" uzmem Diane 35, da li je dovoljna kombinacija 3+3, ili 4+4?Inače imam problema s hipertenzijom, pijem lijekove (ormidol 25 mg) može li mi tolika količina hormona odjednom s obzirom na situaciju naškoditi?
Puno hvala!
|
|
27.04.2008. 11:40
Nemojte ništa piti. Uopće nije potrebno, a i nije pametno inače obzirom na hipertenziju.
|
Panicarka
|
27.04.2008. 11:40
Evo jos samo da zahvalim na odgovorima. Nadam se da mi vise nece trebati vasa pomoc... Jutros sam dobila menstruaciju, 28. dan siklusa, koji inace traje 30, no 12. dana ciklusa sam popila ona dva cilesta. Uglavnom, kod mene je sve isplao u redu. Hvala na pomoci dok sam bila pod stresom.
Htjela sam jos samo pitati nesto vezano za onih 93% sigurnosti prezervativa. U to se racuna ono kad prezervativ sklizne ili pukne? Jer tad se uoci sto se dogodilo i da se sanirati. Meni se jos takvo sto, hvala Bogu, nije dogodilo. Van toga, svejedno nije 100% siguran? Mogu spermiji proci kroz gumu? (ma samo pokusavam izrezirati neki scenarij po kojem je to moguce)
I da... ja sam ona koja ne pije tablete. Mene rijetko kad nesto boli, takvi smo svi doma, jakog imuniteta. Nisam se navikla na ispijanje tabletica, nije da trpim bolove glave ili trbuha a ne zelim piti tablete. Odlucila sam da ipak necu uzimati kontraceptive. Frendice su mi imale i problema s glavoboljama i s padom libida. Jednostavno to ne zelim. Svejedno hvala na savjetu. Veliki pozdrav uz veliko postovanje.
|
|
27.04.2008. 12:50
93% uz savršenu upotrebu, dakle ne kad sklizne ili pukne. Kondom definitivno nije 100% siguran. A što se pilula tiče, poštujemvaše razloge, naravno .
|
Durex
|
27.04.2008. 13:50
Postovanje!
Danas mi se dogodilo ono cega se svi boje, puko mi je kondom i nazalost svrsio sam u curu. to smo tek skuzili kad sam ga izvadio van. Curi je zadnja menstruacija pocela 12.04. a zavrsila do kraja 19.04.
Imali smo otprije neke kontracepcijske pilule (ne mogu se sad sjetit imena, firma je na C nesto...) koje je propisao lijecnik i rekao da se uzimaju 2 svakih 12 sati 2 il 3 puta. posto su joj plodni dani ona je danas uz jelo uzela 3 pilule (da izbjegne mucninu) i uzet ce jos 3 za 12 sati, pa opet 3 za 12 sati. Je li to previse? moze li imati kakvih posljedica od toga? vidio sam da pisete da je ucinkovitost oko 96%, sto mi se cini dosta optimisticno.
Trudnoca je definitivno nepozeljna jer smo jos mladi punoljetnici. Sto vi mislite o tome?
Unaprijed hvala!
|
|
27.04.2008. 16:35
Cilest vjerojatno. Sve je dobro napravila cura.
|
Durex
|
27.04.2008. 20:25
...naravno uz moju pomoc
Puno Vam hvala!
|
mar_pop
|
29.04.2008. 01:40
Poštovana,
imam pitanje koje me evo muči od jučer. Ne znam da li da popijem kontracepciju za dan poslije - mogu popiti Yasmin jer ih imam kod kuće, ali sam 6 mjeseci imala pauzu.
Menstroacija je bila 16.4. (prvi dan), a spolni odnos sam imala 26.-27.4. u jutarnjim satima. Kondom je pukao i sad sam pomalo u brizi. Što mi preporučujete?
Unaprijed zahvaljujem
|
mar_pop
|
29.04.2008. 01:40
Poštovana,
imam jedan problem i nadam se da ćete mi pomoći. Menstruacija je bila 16.4., a imala sam spolni odnos 26.4. u jutarnjim satima. Pukao je kondom. Mogu li popiti pilule Yasmin (imam ih kod kuće, ali kako sam imala pauzu 6 mjeseci nisam ih koristila) 3 sutra ujutro i 3 ponovno za 12 h kao kontracepciju za dan poslije?
Ima li uopće šanse da je došlo do trudnoće?
Unaprijed hvala
|
|
29.04.2008. 09:25
Ako su vam ciklusi redovni, 28 dana ili kraći, popijte jer vam je bio 11 dan ciklusa, i trudnoća dolazi u obzir. Ako nikad nisu 28 dana nego uvijek duži od 29 ne treba.
|
mar_pop
|
29.04.2008. 14:50
hvala Vam.popila sam 3 tablete u 11 ujutro i još ću 3 navečer u 11 h.
Nadam se da se onda više ne trebam brinuti
|
zbunjenaaa
|
02.05.2008. 13:50
bok...evo ja sam jako zbunjena...jucer sam imala spolni odnos s dečkom oko 3 sata..nije svršio u mene(bar tako kaže),ali nismo koristili kondom..inače mi je razmak između menstruacija 30 dana,al posljednji put je bio 24 dana.zadnju menstruaciju imala sam 23.4...bila sam kod ginekologa i dobila cilest tablete.popila sam 3 u 12 sati i sad moram jos 3 za ponoc..inace odnos nam ej trajao 3 min posto je mene jako bolilo tako da ni nije uspio ući do kraja..imali smo odnos samo 3,4 puta......trenutno imam mucninu,ali jos nisam povracala,ali samo dobila proljev...znaci li ako ne budem povracala da sam trudna??i kolika je mogucnost da nisam?hvala vam..trebam potporu...
|
Voskre
|
03.05.2008. 03:15
Postovani prvi put sam na forumu pa se tesko snalazim.Verojatno ste vec odgovarali na ovakvi pitanja ali ja se nemogu snaci.Prvi dan zdnje menstruacije bio mi je 17.04 imala sam nezastiteni spolni odnos na 01. 05 jel je moguce da ostanem trudna i dali bi mogli da mi predlozite neka hitna kontracepcija po mogucnost dajtemi imena pilula i nacin koritenja.Hvala vam puno
|
Wuk
|
04.05.2008. 13:05
Poštovana doktorice..
zanima me vase strucno misljenje jer po internetu ima mnogo toga a odgovori se razlikuje...
prilikom odnosa meni i curi je pukao kondom ali nije bilo ejakulacije u nju, šansa od preejakulata za trudnoću je veoma mala a i k tome je jos popila 3+3 yasmin tablete nedugo nakon odnosa.. tako da mislim da mozemo biti sigurni...
prva menstruacija(nakon odnosa) joj je došla normalno kao i inace ali je bila mnogo oskudnija i trajala je 4 dana, s tim da je 4 dan bila jako oskudna, a inace joj traje 6 dana)
Da li je razlog oskudnije menge hitna kontracepcija ili trudnoća(lažna menga) s obzirom da tijekom odnosa nije bila u plodnim danima ili je bilo ''tijesno''(menga je trajala 33 dana, odnos je bio 12 dan)??zanima me vaše stručno mišljenje, unaprijed hvala
|