Autor
|
Poruka
|
Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.
|
22.09.2008. 22:00
I prije Yasmina bila je nikakva.
|
zbunjena14
|
22.09.2008. 22:00
Poštovana doktorice, molim Vas za savjet. U noći 15./16.9. imala sam spolni odnos bez zaštite i partner je svršio u mene. Doktorica opće prakse mi je kao hitnu kontracepciju savjetovala da odmah popijem 4 Cilest tablete (nije napominjala da nakon 12 sati ponovim dozu kao što sam čula da je inače običaj). Rekla je je da bih trebala dobiti menstruaciju u roku od 7 dana, taj rok ističe sutra i dosad se nisam brinula, ali već me lagano hvata panika. Rekla je i da ako ne dobijem menstruaciju idem ginekologu (a u zg nemam svog ginekologa). Pokušavala sam se naručiti kod nekoliko privatnih ali nigdje me ne mogu odmah primiti. Zadnja menstruacija je bila 27.8., i po mom izračunu, iako ciklus nije redovit, u vrijeme odnosa je moguće da su bili plodni dani. Uz sve navedeno možeto li mi molim Vas reći kolike su šanse da sam trudna? Unaprijed zahvaljujem.
|
|
22.09.2008. 23:05
Niste trebali dobiti menstruaciju nakon 7 dana, nego kako je inače dobijate. A kako je to neredovito, ne znamo kad će. Isto tako ne znamo ni kad su vam plodni dani. Ne trebate još ići kod ginekologa, ništa pametno neće moći reći ni napraviti. Ako 14 dana nakon odnosa još ne dobijete menstruaciju napravite test na trudnoću (prije neće biti pozitivan), pa ćemo svi biti pametniji.
|
zekonja
|
23.09.2008. 09:10
poštovana dokotorice,molio bih vas za savjet,moja cura i ja imali smo spolni odnos,i uglavnom,prije svršavanja ja sam izvadio van,i tek onda smo uočili da je kondom pukao,nisam siguran da ništa nije iscurilo u nju.zadnja mjesečnica joj je počela 14.9 a završila joj je 19.9. znaci to se dogodilo 3 dana od završetka njezine zadnje menstruacije. ona nije nikada pila kontracepcijske pilule,nije jos bila kod ginekologa, mislila je ici ovih dana.pa vas molim za savjet.unaprijed hvala
|
|
23.09.2008. 09:50
Mislim da ovaj put nemate previše razloga za zabrinutost, jer je odnos bio vjerojatno dosta prije ovulacije (ako su joj ciklusi redoviti). Treba otići kod ginekologa.
|
riku
|
23.09.2008. 22:05
Poštovana,
imala sam spolni odnos 13. dan ciklusa(zadnji ciklus je trajao 28 dana,a predzadnji 37). Zadnja menga je počela 3.9..Koristili smo kondom i on kaže da je bio čitav,ali ja se bojim da to nekeko nije završilo u meni jer (ne znam jel si umišljam) osječam neke simptome. Boli me donji dio trbuha,gusti bijeli iscjedak i tu i tamo neka mučnina,vručina u licu... Računam da bi menga trebala nastupit za kojih 10-ak dana...tj.nadam se da će nastupit...znam da mi ne možete dati nikakav konkretan odgovor,ali...barem da otprilike znam na čemu sam...
|
|
23.09.2008. 22:50
A čemu vi pripisujete te simptome, trudnoći ? Što mislite da simptomi trudnoće počnu odmah poslije odnosa? Pa što bi nam onda trebali testovi na trudnoću koji su negativni do 14 dana iza odnosa? Mislim da ste si malo zafantazirali svašta.
|
panik!panik!panik!
|
24.09.2008. 01:30
Poštovana doktorice.
Dečko i ja smo imali rizičan odnos 20.8., ginekologinja mi je dala tablete Cilest (3+3) 22.8. Prokrvarila sam 29.8. i trajalo je 4-5 dana. Menstruacija prije toga počela je 29.7. Moj ciklus je prilično duži od uobičajnog, traje u prosjeku između 35-42 dana, što znači da je ovulacija između 18.-21. dana. Inače ne uzimam hormonalnu kontracepciju, niti sam ikad prije uzela pilulu za dan poslije.
Jučer (23.9.) se opet desila nezgoda, puknuo je kondom i skužili smo prekasno. Ostalo mi je još Cilesta i razmišljam da uzmem 3+3 jer nikako ne bi htjela riskirati trudnoću, ali sam se htjela najprije savjetovati s Vama. S obzirom na dužinu mog ciklusa, postoji li opasnost?
I zanima me što točno tablete za dan poslije naprave mom reproduktivnom sustavu; da li je to krvarenje prava menstruacija i da li uzimanje tih tableta može pomaknuti sljedeću menstruaciju? Unaprijed hvala
|
|
24.09.2008. 09:40
Obzirom na neredovitost ciklusa mislim da vi nikako ne možete biti sigurni kad vam je ovulacija, pa možda bolje da i ovaj put uzmete hitnu kontracepciju. I možda da ju počnete redovno uzimati, da se ne bi desilo kao onoj korisnici otprije neki dan koja je hitnu kontracepciju uzela valjda 8 puta zaredom.
Mi ne znamo točno što se u tijelu desi nakon hitne kontracepcije, ali je svakako atak na organizam, pa izbjegavajte.
|
minni
|
24.09.2008. 13:35
poštovanje!ovako inace ne koristim kontracepcijske tablete jedino kondom, ali eto sinoć smo bez kondoma i on je na vrijeme izvadio i sad se mislim da li da nesto popijem ili ne?!inace zadnju menstruaciju sam imala 12.9 a dolaze mi u roku 30 do 33 dana znaci plodni dani mi nisu...pozdrav
|
|
24.09.2008. 14:50
Pa nisu to bonboni . Ne uzimajte ništa kad nemate razloga, sa ovako nesigurnom kontracepcijom kakvi su kondomi bojim se da će doći vrijeme i kad ćete imati razloga.
|
chichi
|
26.09.2008. 12:30
poštovana doktorice,
nakon spolnog odnosa u kojem nam je pukao kondom, popila sam tablete yasmin 3+3.
zadnju sam menstruaciju imala 29.8., a u prosjeku dobijem svakid 26-27 dana, što znači da mi sada kasni... :S
da li postoji mogućnost za trudnoću??
u zadnje sam vrijeme svašta o ovome pročitala, naime, na jednom sam postu našla da se učinkovitost tableta smanjuje ukoliko su popite gaziranim napitkom, da li je to istina??
i ako već dođe do trudnoće, da li je moguće da dijete ne bude zdravo zbog pilula??
Unaprijed hvala!
|
|
26.09.2008. 13:20
Pa zar vam nije jednostavnije otići u apoteku i kupiti test na trudnoću nego fantazirati "što bi bilo kad bi bilo" ?
|
Zvonaaa
|
29.09.2008. 09:40
pomoc...5 je pocela 8.zavrsila..menstruacija...15odnos bez zastite i djelomicno svrsavanje u nju...nakon 50h popila je 3*3 yasmina..i nakon toga je proslo 12dana kako je uzela yasmina..ciklusi su joj oko 23dana...po njezinom proracunu je trebala dobit danas-sutra menstruaciju.. a prije 3dana ju je dobila i trajala je 1 i po dan..dali se to moze nazvat menstruacijom uopce..juce se dogodilo da je puko kondom al ja sam to primjetio i 5sek prije svrsavanja sam izvadio i svrsio vani dali ima razloga za zabrinuost?? ako moze ona ima jos jasmina kod sebe od proslog puta...pa dal je pametno da uzme opet onu dozu..mada mislim da bas nije pametno..molim vas odg!! Hvala!!
|
buljaat_20
|
29.09.2008. 09:40
Poštovanje, imam i ja jedno pitanje. Od trenutka kada sam stupila u odnos sa dečkom prošlo je nekih 30 sati. Meni je to bio zadnji dan menstruacije koju sam dobila 23.09. Ciklusi si mi uglavnom redoviti, u razmaku od 26 dana do 32 dana. Zanima me da li je potrebno da idem kod ginekologa da mi propiše "pilule za dan poslije" pošto još nisu prošla 72 h ili se ni nemam razloga brinuti pošto mi je bio zadnji dan mjesečnice. Molila bih Vas za odgovor što prije. Unaprijed hvala!
|
|
29.09.2008. 12:00
Zvona - vaše je pitanje teško razumjeti, previše je nedovršenih rečenica i kratica. Uglavnom, ne mogu vam ništa pametno odgovoriti, ne zam da li se ovo krvarenje od dan i pol može ubrojiti u menstruaciju. Ako da, onda ne treba ništa uzimati, ali da to budete sigurni ona treba kod ginekologa.
Buljaat - ne treba vam ništa, ali ne zato što je bio zadnji dan mestruacije, nego što je bio tek 6-ti dan ciklusa, a kod vas očekujemo ovulaciju tek 12-og do 14-og dana.
|
buljaat_20
|
29.09.2008. 12:35
Hvala na odgovoru, ali sam zaboravila reći i ono najbitnije. Da nismo koristili nikakvo kontracepcijsko sredstvo i dečko je svršio u mene. A čitala sam da se može zatrudnijeti i kad se ima mjesečnica, pa me zato to sve brine.
|
|
29.09.2008. 13:05
Ovo čak neću ni komentirati . Zadatak vam je pročitati ovu temu od prve do zadnje strane, a onda, ako još budete zabrinuti, pitajte.
|
crnaaa_20
|
29.09.2008. 22:05
Dobra večer. Evo i ja imam pitanje. Prije 48 h (u subotu) sam imala spolni odnos sa dečkom bez zaštite i on je svršio u mene, te nakon par sati opet. Otišla sam kod ginekologa i on mi je propisao tablete Cilest 2x4 . Popila sam u 21h 4 tablete i onda opet za 12 sati moram popiti 4. Što znači da ću popiti tablete tijekom sljedeća 3 dana. Mene zanima da li je ta doza u redu jer mi se čini nekako previše svakih 12 sati po 4 tablete? Unaprijed hvala na odogovoru.
|
crnaaa_20
|
29.09.2008. 22:40
I još nešto zaboravih upitati. Čitam postove i vidim da se samo 2 puta uzmu doze i to je to. Znači ja sam uzela večeras u 21 h i sutra uzmem u 9 h i to je to ili ? Jer sam mislila da se tablete tako piju dok se ne popiju cijele. Molim Vas ako mi možete odgovoriti da ne bih previše popila .. Ako samo tokom 24 h popijem tih 8 tableta, ostalo znači mogu baciti ili ? Hvala
|