Autor
|
Poruka
|
Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.
|
08.11.2008. 20:30
Djevojke, obadvije pročitati topik Pilula za dan poslije - najčešća pitanja.
Anchy - da, potrebno je
Vendeta - ne trebate uzimati ništa.
|
|
12.11.2008. 10:20
Molim Vas da mi pomognete jer vec danima imam napade panike a strah me napraviti bilokakve testove. Naime, zadnju mjesecnicu sam dobila 18.10, a oko 1. i 2.11. (dakle plodni dani, ovulacija) sam imala nezasticeni odnos, no medjutim partner NIJE svrsio u mene. Nema preejakulat, nije ga nikad imao, o tome sam pricala i sa svojim ginekologom koji je rekao da je to moguce, da ne postoji preejakulat i da nema vecih sansi za trudnocu no naravno da se ne mogu tako rizicno ponasati. Slijedeca ocekivana mjesecnica mi je 15./16. 11., ali ja cu umrijet do tad. Ne, ne zelim testove za trudnocu, nemam ih ni gdje kupiti posto me strah poznanika. Imam sve simptome PMS-a, (ili pak trudnoce?????), nadutost u donjem dijelu trbuha, onako mlohavo, vodeno (jel moguce ako je trudnoca da se trbuh vec vidi i ako je zar je tako mlohav?), izbili su mi pristici, grudi me vec tjedan dana bole i napete su, placljiva sam, nervozna.... No, jucer popodne i sad maloprije sam dobila jak napad panike da nije nesto, pa su mi se poceli znojit dlanovi, srce nabijat, i mucnina se pojavila. Morala sam odmah i na wc (proljev), a kazu da je u trudnoci u pravilu tvrda stolica. Znaci sad vec drugi dan mi je nekakva knedla u grlu i mucnina, ali tek kad pocnem misliti jeli moguce da sam trudna. Pa nije valjda tako lako moguce ostati trudan, bez svrsavanja, bez preejakulata??? Molim vas pomozite mi, jako mi je lose...Unaprijed hvala, pozdrav
|
|
12.11.2008. 13:00
Meni nije jasno što vi želite od mene, tješenje? Vjerojatno niste trudni, ali ne mogu to znati.
|
amarrr
|
15.11.2008. 10:20
imao sam odnos sa djevojkom 05.11.pri cemu je pukao kondom,tako da sam ja svrsio u nju.
13 sati nakon odnosa popila je kontraceptivnu pilulu(vikela)
Obicno joj je ciklus svakih 28 dana...zadnju mjesecnicu je imala 12.10,s obzirom da joj je kasnilo 5 dana zbog prvog seksualnog odnosa.Nakon primjene vikele kasnilo joj je 1dan i dobila je.
Zanima me da li postoji mogucnost trudnoce,jer se zali na bolove u donjem dijelu trbuha?
|
|
15.11.2008. 17:50
Ne
|
andela22
|
15.11.2008. 17:50
danas sam imala spolni odnos s dečkom,danas mi je 7.dan ciklusa...
da li je potrebno piti yasmin 3 sada a 3 za 12 h?
molim vas odgovorite i puno vam hvala
|
Mrljica
|
15.11.2008. 20:05
Malo sam pogubljena po ovom forumu, pa mislim da sam dvaput ostavila isto pitanje, ali eto... nadam se da nećete zamjeriti... Naime, pijem Yasmin zbog ciste na jajniku već više od pola godine, a istovremeno povremeno dečko i ja prilikom odnosa koristimo kondome. Jučer je prilikom odnosa taj kondom puknuo i, nazovimo ga tako, 'sadržaj' se nije zadržao u kondomu, već u meni. Zanima me, postoji li potreba za pilulom za dan poslije pošto uzimam Yasmin tablete već dosta dugo?? Zahvaljujem!!!!!!
|
|
15.11.2008. 20:05
Pilula za dan poslije - najčešća pitanja
|
l.kolenk
|
17.11.2008. 20:05
ja bi vas molila za jednu pomoć ja i kolegica okladile smo se da recimo kad muškarac svrši u kondom da sperma ne može preživjeti a druga strana je rekla da može ovako pojednostavit ću da li nakon svršavanja u kondom spermiji mogu neko vrijeme živjeti u kondomu jer kao navodno druga strana je rekal da je tako jedna žena nakon spolnog ćina sa svojim mužem jer su imali kondom sa medicinskom špricom izvukla spermu iz kondoma te si uštrcala u sebe i ostala trudna jer on nije htio još jedno dijeta da li je to istina da se može i tako
puno hvala
|
|
17.11.2008. 21:15
Morat ćete ovo pitanje postaviti negdje drugdje, jer nema veze sa kontracepcijom.
|
Lana8
|
17.11.2008. 23:15
Oprosite ako sam sa ovim pitanjem zalutala, ne snalazim se najbolje.Pilulu za dan poslije sam uzela dva puta do sada.Prvi put ,prije tri godine,sam normalno podnijela, a sada nakon uzimanja Vikele mi se javilo krvarenje nakon cega mi je lijecnik odredio uzimanje didrogesterona u ovom i narednom ciklusu.Opcenito se ne osjecam dobro.Imam osjecaj mucnine i povremeno glavobolje,bol u dojkama,i napetost u trbuhu.Iako je mi je receno da se na taj nacin "smiruje situacija" ne znam da li cu izdrzati uzimati do kraja.Moja pitanja glase:sto bi se dogodilo da ga prestanem uzimati prije 25. dana ciklusa?Da li je neophodno da ga uzimam u slijedecem ciklusu?Da li moram obratiti pozornost na lijekove koji se izdaju bez recepta(aspirin i sl.)?I da li on sam po sebi moze utjecati negativno obzirom da smo u obitelji imali rak dojke?Jasno je da se o ovome mogu konsultirati sa mojim lijecnikom, ali voljela bih cuti Vase misljenje.Unaprijed hvala!
|
|
18.11.2008. 10:30
Općenito sam protivnih ovakvih smirivanja situacija - jednim lijekom izazovete krizu, a drugim ju rješavate. Dakle, ja vam vjerojatno ne bih dala ništa, nego pustila da se situacija smiri sama od sebe. Prema tome, Dabroston nije neohodan, ako ga prestanete uzimati neće se desiti ništa senzacionalno - osim krvarenja ili prestanka krvarenja. On sam po sebi nije štetan. E da, ako ga prestanete uzimati, morate shvatiti da 2 mjeseca nećete znati kad trebate dobiti, nema predvidivosti i nema plodnih dana - da ne bi opet trčali kod doktora koji će vam dati treći lijek.
|
Lana8
|
18.11.2008. 16:15
Hvala na odgovoru!Da li biste mi, molim Vas, pojasnili slijedece:ukoliko istrajem u ovom ciklusu sa uzimanjem, i nakon toga prestanem da li ostaje rizik nepredvidivosti od 2 mjeseca i da li on u svakom slucaju nastupa jer sam do sada imala redovite cikluse?Sa Vase tocke gledista, sto mi je manje,da tako kazem, stetno,obzirom da vrijeme ne mogu vratiti unazad, a veoma se brinem sto sam si napravila.Hvala!
|
|
18.11.2008. 17:20
Rizik nepredvidivosti ostaje sve dok vam se ponovo ne uspostave redovni ciklusi, a to možemo znati samo retrogradno. Mislim da bi bilo pametno, kad ste ga već počeli uzimati, uzimati taj Dabroston bar do 25-og dana ciklusa i onda prestati. Time više imitirate prirodni ciklus nego da sad prestanete, pa je i veća šansa da će se ciklusi prije stabilizirati.
|
buubiii
|
18.11.2008. 17:20
mene zanima da li je moguća trudnoća ukoliko sam imala kompletni nezaštićeni spolni odnos za vrijeme menstruacije? to je bio 3. dan ciklusa.
|
|
18.11.2008. 21:25
Pročitajte topik Pilula za dan poslije - najčešća pitanja
|
una81
|
19.11.2008. 10:05
Postovana doktorice,
zadnja menstruacija je bila 2.11. Nazasticeni odnos se desio 9.11.Posto ciklus mi traje izmedju 26 i 35 dana, ja sam popila Postinor 2 3.11., posle 30 sati od kriticnog odnosa. Obe tablete sam popila kao je navedeno u uputstvu. Krvarenje sam dobila 15.11. koje nije bilo samo u trgovima, nego najslicnije menstruaciji, sa bolovima i obilnoscu krvarenjan. Mene intresuje da li se ovo moze racunati kao menstrucija, ili jos uvijek postoji sansa da sam ostala trudna? I ako jeste menstruacija, jel mi sada sledeci ciklus pocinje od 15.11.? Ukoliko sam trudna, jel moze doci do nekih komplikacija u trudnoci, zbog uzimanja Postinora? Da li ta pilula moze da osteti plod?
Unaprijed hvala!
|
|
19.11.2008. 18:15
Da, to računajte kao menstruaciju, i slijedeći siklus od 15.11. O "šta bi bilo kad bi bilo" nećemo ovdje.
|
lina_9
|
20.11.2008. 10:00
Molim Vas pomozite, prije više od tjedan dana imala sam spolni odnos s dečkom, i on je ejakulirao u mene, bio mi je 18. dan ciklusa, pa sam uzela cilest tableta i unutar 24 sata popila prve dvije i nakon 12 sati druge dvije, te nakon 24 sata još dvije, još nisam dobila menstruaciju, pa se brinem, jeli to bila dovoljna doza? Inače prošli mjesec sam bila kod ginekologa i plodni dani su mi bili počeli odmah nakon menstruacije, imala sam prije tog 18. dana onaj gusti iscjedak, za koji sam mislila da je znak da su plodni dani završili, molim vas ako mi možete pojasniti to sve.
Unaprijed zahvalna!
|
nana77
|
20.11.2008. 10:00
poštovana,
imam curicu od 8 mjeseci i još je dojim otprilike po 2 obroka na dan,Prvu menstruaciju nakon poroda sam dobila nakon 3,5mjeseca ali mi nijebaš redovita.Zadnja je bila 22.10.Sinoć sam imala nezaštićeni odnos i htjela bi uzeti pilulu za dan poslije. Zanima me vaš mišljenje dali je uopće potrebna pilula i kako se to odražava na dojenje,unaprijed hvala
|