Autor
|
Poruka
|
Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.
|
30.06.2008. 18:00
Ne
|
ivkica
|
25.08.2008. 13:15
Poštovanje
Evo pročitala sam sve što ovdje piše o tabletama yasmin i nisam mogla odoljet a da nešto ne napišem. Ugl, pila sam yasmin godinu i pol dana uz redovite preglede i pretrage i sve je u redu. Krajem 6.mj mi je dakle istekao recept, ali ja sam svejedno kupila kutiju i za 7mj. Nakon tooga sam prestala i naručila se na pregled koji sam obavila danas. Mislila sam da ću sada morat radit neku pauzu jer mi se činilo da je dugo piti te tablete godinu i pol. No međutim, danas mi je ginekologica rekla da netrebam raditi pauzu ako ne želim i ako meni one odgovaraju. Meni su one stvarno super, ten mi se popravio, menstruacije nisu više bolne i obilne a ni dugotrajne, dobila sam 3-4kg što mi je u biti i trebalo i jedino loše s njima je kaj sam dobila malo celulita kojeg prije nisam imala jer sam bila mršavica, a sada imam normalnu težinu. Dakle, dala mi je još jedan recept za sljedećih 6mj. Mengu trebam dobit za nekih tjedan dana. Zabrinjava me jedna stvar, seksualni odnos sam ovaj mjesec imala tri puta i to sa kondomom s tim da nikad nije svršio u mene. Pročitala sam na durexovom portalu čini mi se, da muškarci tijekom uzbuđenja luče nekakvu tekućinu koja može sadržavati spermije. Može li se od toga ostati trudan? Unaprijed hvala na odgovoru.
|
Rinchy
|
27.08.2008. 00:30
pozdrav! pretrazila sam cijelu temu i nisam naisla na odgovor koji me zanima u potpunosti. Pila sam logest 4 godine, i ovaj sam mjesec presla na yasmin (popila sam 4 tablete). kako na uputstvima pise da se ne radi pauza vec se prva tableta yasmina pije dan nakon posljednje tablete starih kontraceptiva, zanima me hoce li doci do krvarenja (kao sto bi doslo ovih dana da je napravljena pauza)? unaprijed hvala na odgovoru
|
tonkica
|
27.08.2008. 10:10
Poštovana doktorice! Pijem jasmin po preporuci ginekologa od listopada 2005. Počela sam ga piti posije rođenja drugog djeteta( nakon godinu dana) isključivo zbog sprečavanja trudnoće. Nisam imala nikakvih poteškoća niti nuspojava.Za vrijeme uzimanja jasmina pušila sam u prosjeku 4-5 cigareta dnevno Prije predhodnih trudnoća nisam koristila nikakvu kontracepciju i oba puta sam ostala planirano trudna. Sada ima 34 i pol godine i željela bi još jedno dijete. Zanima me koliku pauza i da li je uopće moram raditi prije začeća te što mi vi predlažete. Jesu li mogući kakvi problemi u začeću jer sam ove tri godine koristila jasmin bez prekida, kako mi je savjetovao ginekolog?
|
|
27.08.2008. 11:45
Ivkica - teoretski, sve može. Praktično, teško.
Rinchy - vjerojatnije ne nego da, jer Yasmin ima veću dozu hormona od Logesta, ali nije nemoguće.
Tonkica - smijete odmah zanijeti, i neće biti nikakvih problema zbog uzimanja kontraceptiva bez pauze.
|
Gwen
|
29.08.2008. 04:45
Poštovana doktorice, prolistala sam forum i znam da je ovo pitanje već bilo postavljeno. No, usprkos tome sam prilično nervozna i rado bih još jednom dobila Vaš odgovor, direktno. Naime, zaboravila sam popiti tabletu 4.dan novog pakovanja i taj dan imala odnos. Tek idući dan sam vidjela da sam zaboravila i popila dvije tablete istodobno. Što zapravo znači 'odnos u tjednu prije' (kao što piše proizvođač)...odnosno, brinem li sad previše i je li dovoljno primjeniti dodatnu zaštitu idućih sedam dana? Zahvaljujem.
|
|
29.08.2008. 11:50
Dodatna zaštita jslijedeći tjedan est potrebna. Za taj odnos, na dan propuštene pilule, ne morate brinuti, šansa za trudnoću je praktično nikakva.
|
Arijadna
|
29.08.2008. 11:50
Poštovana doktorice,
Pijem Yasmin treći mjesec, ali sam krivo izračunala prvi dan prve tablete te popila dvije 9. dan.
Je li situacija rizična što se tiče trudnoće ukoliko sam još malo krvarila taj dan kada sam trebala početi piti te imala snošaj ? Hvala lijepa.
|
|
29.08.2008. 20:45
Nije važno da li ste ili niste krvarili, važno je što ste dali jajnicima 9 dana da razviju vodeći folikul i da dođe do ovulacije. Nadamo se da do nje nije došlo i da neće doći niti slijedeća 2 dana, koliko spermiji žive.
|
pupi
|
03.09.2008. 09:55
Pijem Yasmin tablete već duže vrijeme. Nekoliko slijedećih mjeseci (oko 6) neću imati odnose. Zanima me šta je bolje nastaviti piti tablete ili napraviti pauzu. Možete li kratko komentirati slučaj djevojke koja je umrla od Yasmin tableta? Trebamo li biti zabrinute?
Puno hvala!
|
|
03.09.2008. 11:55
Već sam u drugim postovima komentirala taj slučaj, pročitajte. Ali ne trebate biti zabrinuti. Pauzu možete raditi ako vam tako bolje odgovara, ali medicinski nije potrebna.
|
nina19
|
03.09.2008. 12:25
poštovana doktorice..imam jedno važno pitanje...pijem yasmin tablete već duže vrijeme.bila sam napravila stanku od mjesec dana.nakon toga normalno sam počela piti prvu tabletu na prvi dan krvarenja.sada imam još 2 tablete iz tog pakiranja ali mi je danas počelo slabo krvarenje.imala sam spolni odnos prije 2 dana..dali da se zabrinjavam..pomozite mi molim Vas.
|
|
03.09.2008. 13:45
Ne znam zašto bi se zabrinuli . Samo popijte kutiju do kraja. Ponašajte se kao da se ništa ne dešava, jer se ništa ni ne dešava, samo spotting.
|
nina19
|
03.09.2008. 13:45
I još jedno pitanje...dali da nastavim piti još te dvije tablete što su mi ostale ili ne?pročitala sam u knjižici od yasmina da se mogu pojaviti neočekivana krvarenja dok se tijelo ne navikne na tablete i da se nastave piti tablete.Možda pravim preveliku paniku,ali jednostavno ne znam što da mislim..
|
jeannie
|
03.09.2008. 21:35
Poštovana doktorice,
trebam od Vas više savjet i Vaše subjektivno mišljenje.
Naime, Diane sam pila 2 godine zbog problema s aknama. One si ih uspješno riješile i nisam uz to imala nikakvih nuspojava. Nedavno mi je ginekologinja predložila prelazak na Yasmin isključivo radi kontracepcije s obzirom da problema s tenom već dulje vrijeme nemam. S njima bi trebala početi za 2 dana ali oklijevam. Inače nisam sklona tabletama, bojim se kako ću reagirati na Yasmin a i nikada ne bi počela uzimati kontraceptive da nije bilo spomenutih problema. Spolne odnose imam, sa stalnim dečkom, ali nisu česti, pa mislim da bi kondomi bili možda zadovoljavajući odabir. Zanima me ima li mjesta nekom strahu od "novih" tableta, je li uopce bilo potreban prelazak na Yasmin i koje je Vaše osobno mišljenje o mojoj želji da prestanem piti tablete? Također, kolike su šanse za povratak problema s tenom?
Unaprijed hvala.
|
|
03.09.2008. 22:25
Vaš strah nije opravdan, ali su vaše želje ono što se računa. Ako ne želite uzimati pilule kao kontracepciju, jednostavno nemojte. Osobno nisam sklona nagovaranju, mislim da svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje i stav, koliko god taj stav meni bio nejasan, ili čudan, ili nešto treće. Ako vam se opet pokvari ten, ili promijenite mišljenje, uzet ćete ih, zar ne?
Niste napisali koliko dugo ne uzimate Diane. Ako duže od 6 mjeseci, ne vjerujem da će se problemi s aknama tako lako vratiti.
|
dina777
|
04.09.2008. 11:05
ovako: pijem jasmin već 5 mjeseci, za sada nisam primjetila nikakve veće nuspojave. jedino što su mi se na nogama proširile vene (je li to uopće nuspojava?), libido mi je smanjen i dobila sam nekoliko kilograma. kao dijete bolovala sam od anemije. ginekologinja mi je preporučila jasmin zbog policističnih jajnika, problema sa kožom, a i zbog zaštite od trudnoće. postoje li tablete koje mogu piti umjesto jasmina (zabrinuta sam zbog onog slučaja u Australiji)?
|
|
04.09.2008. 12:15
Molim pročitajte malo postove od zadnja 3 dana jer svi pitaju o tom slučaju, posebno ovaj http://www.cybermed.hr/index.php/...ntracepcija/yasmin_i_plucna_embolija.
Za vas je Yasmin dobro rješenje.
|
maratonka
|
04.09.2008. 12:15
Dobar dan!
Yasmin tablete pijem već 2 i pol godine i htjela bih napraviti pauzu. Naime, u prve 2 godine sve je bilo u redu, menstruacija normalna, nikakvih simptoma, malo sam dobila na kilaži, na ginekološkim pregledima sve u redu, mada sam imala cijelo vrijeme pojačani iscjedak, ali uglavnom sve u redu. Prije par mjeseci se nisam počela dobro osjećati, često sam imala pritisak u prsima, jaki otkucaji srca popraćeni bolom (bila sam na ekg-u, sve je u redu), trnila mi je lijeva ruka, često znam imati oštru,ali kratku bol u maternici i jajnicima, čak je i odnos ponekad bolan. Te sam odlučila prestati uzimati tablete, ali ne mogu doći u kontakt sa svojim ginekologom kako bih mu postavila par pitanja pa se nadam da mi Vi možete pomoći.
Pitanje 1. kada mogu očekivati prvu menstruaciju nakon ove kad završim kutiju (čula sam kako nekim ženama prva menstruacija zna doći tek nakon 6 mjeseci)?
Pitanje 2. jesu li plodni dani pojačani kada se prestanu uzimati tablete tj. trebam li posebno paziti određeno vrijeme (ponavljam, čula sam kako nakon prestanka prva 2-3 mjeseca su jako rizična na trudnoću te da se treba jako paziti)?
Nadam se da ćete mi uspjeti odgovoriti do subote jer u subotu pijem zadnju tabletu...
Unaprijed hvala!
|
|
04.09.2008. 13:10
U žena koje su prije uzimanja kontracepcije imale redovne menstruacije obično sve tako i bude. Ako niste imali redovne menstruacije, dolazit će vam vjerojatno kao i prije, nepredvidivo.
Nećete biti ništa posebno plodniji nego inače - stvar je u tome da se par na kontraceptivima opusti, i teško je ponovo početi jako paziti, što je neophodno ako se ne želi trudnoća.
|