Autor
|
Poruka
|
dina777
|
04.09.2008. 13:10
još jedno pitanje: koje pretrage treba obavljati žena koja pije kontracepcijske tablete? spominju se jetrene probe, pretrage koagulacije krvi... je li dovoljna analiza krvi da bi se vidjeli mogući problemi nastali zbog kontracepcijskih tableta? koliko često treba obavljati te pretrage?
|
Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.
|
04.09.2008. 19:40
Ukoliko nema nekih postojećih rizika ili novonastalih simptoma, pretrage uopće nije potrebno raditi. Ako baš želite, recimo svake dvije godine možete izvaditi krv. Na ono što vas zanima odgovor je ne - tromboza i embolija nastaju bez upozorenja, i iz krvi se neće ništa vidjeti.
|
Luna23
|
Poštovana,
Prije tri i pol godine sam, nakon ginekološkog pregleda i savjetovanja s ginekologom, počela piti Logest i početkom ove godine prestala sam ih piti 8 mjeseci. Nakon pauze napravila sam ponovno ginekološki pregled, iako mi je doktor rekao da mogu nastaviti s Logestom, odlucila sam probati Yasmin. S Logestom nisam imala nikakvih nuspojava, ali s Yasminom je priča nešto drugačija. Naime, iako ih koristim tek 2,5 tjedna, otkad sam počela piti Yasmin svakodnevno imam mučnine, bolne grudi, a ponekad i ispade plača. Zanima me da li se mogu vratiti na Logest? Trebam li praviti pauzu od 7 dana nakon ove kutije, ili da odmah nakon zadnje tablete nastavim sa Logestom? I hocu li biti sigurna s obzirom da Logest ima manje hormona?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
|
dina777
|
još jedno pitanje: koje pretrage treba napraviti žena koja koristi kontracepcijske tablete? spominju se jetrene probe, analiza koagulacije krvi... mogu li se na krvnoj slici vidjeti problemi nastali zbog kontracepcijskih tableta? koliko često te pretrage treba raditi?
|
smile
|
04.09.2008. 19:45
Poštovana doktorice,
yasmin sam prvi puta počela piti u 5 mjesecu prošle godine. prvi puta sam napravila pauzu ove godine, 3., 4. i 5. mjesec. U 6. mjesecu sam ponovno počela piti yasmin. Prve dvije kutije su bile normalne, no zadnjih 5 tableta treće kutije sam dobila lagano krvarenje. Nastavila sam piti tablete do kraja kutije. Sada je već drugi dan pauze (uobičajene pauze od 8 dana) i ja imam krvarenje svaki dan sve obilnije i prilično bolno. Inaće imam slabe manstruacije koje ne raju duže od 4 dana i nikad nisu bolne. Zanima me jel moguće da je došlo do neke upale ili slično?
Unaprijed Vam hvala na odgovoru i ispričavam se ako ste već imali ovakvo pitanje.
|
|
04.09.2008. 21:15
Luna - bit ćete zaštićeni ako nastavite odmah slijedeću kutiju, samo ne znamo kako ćete krvariti. Ali ovo što navodite su normalne nuspojave svih kontraceptiva u početku uzimanja, i nisu razlog za prekid terapije.
Smile - vjerojatno ste imali nekakav stres koji je uzrokovao promjenu u obrascu krvarenja, što će se smiriti samo od sebe. Ne vjerujem da je riječ o upali, jer bi u tom slučaju imali i druge simptome.
|
Fatalna
|
05.09.2008. 08:20
postovanje..
pa ovako..yasmin pijem od 5.mj ove godine...i naravno kad je bila ona frka na tv-u u vezi one cure sto je umrla, ja sam prestala piti tablete , (mislim da je utorak bio)..taman mi je menstruacija bila zavrsila u subotu, znaci u ovom novom pakovanju popila sam negdje 4 tablete....i danas sam dobila opet menstruaciju ...uzas...sad mene zanima oce li se meni poremetit taj cijeli ciklus? mozda ih nisam trebala prestati piti...nisam radila nikakve pretrage prije pocetka uzimanja pilula..jel mislite da je najbolje da ipak napravim te pretrage? ono, cisto radi reda kad sam vec prestala piti tablete ...ako sve bude ok, kad ih onda opet mogu pocet piti? jel to mora proci neko vrijeme ili..? puno hvala unaprijed...pohvale sto se tice ovoga foruma i vasih odgovora ..pozdrav..
|
|
05.09.2008. 16:40
Ajme, koju ste glupost napravili. Nemate sad pravo na kukanje . Naravno da ih niste trebali prestati piti, i naravno da će vam se poremetiti (najmanje) cijeli ovaj ciklus. Ne trebate raditi nikakve pretrage, ni prije ni tijekom uzimanja kontracepcije, osim ako doktor odluči drugačije.
|
crnkica
|
05.09.2008. 16:40
poštovani, zadnju sam mjesečnicu imala 13,7. i tad sam prvi put počela uzimati yasmin tablete, popila sam odmah prvi dan mjesečnice, i popila sam 21 tabletu. danas je treći dan što ne uzimam tablete jer traje sedmodnevna pauza ali mjesečnicu nisam još dobila. pa me zanima hoće li doći i mora li baš doći? također me zanima jesam li zaštićena i u sedmodnevnoj pauzi? hvala.
|
|
05.09.2008. 18:10
Mora doći, i doći će. Zaštićeni ste i u pauzi.
|
crnkica
|
06.09.2008. 02:35
ok, hvala vam na odgovoru. možete li mi još reći kad bih trebala početi piti slijedeću kutiju kako bi mi mjesečnica dolazila ponedjeljkom. dobila sam danas, ali mi se ne sviđa petkom, hvala.
|
dea22
|
06.09.2008. 02:35
tek druga kutija Yasmina, a vec problemcic;
zbog dijareje sam popila jednu tabletu viska (unutra 2 sata, to je ok) mozda 13. ili 14.tabletu iz pakiranja
to je ok, znaci ciklus kraci za 1 dan
medjutim, danas sam u 22 popila posljednju (20.tu) tabletu i dobila dijareju, blagu, oko 2, 5 sata kasnije...
sad nemam pojma sta je pametnije;
da li napraviti regularnu pauzu od 7 dana, racunajuci i ovu 20tu tabletu
ili skratiti pauzu kao da sam posljednju tabletu popila jucer?
i, naravno, da li tablete uopce dijeluju u toku ove pauze...
procitala sam cijelu temu, al ne vrijedi dok vas ne pitam direktno necu biti mirna...
puno vam hvala
|
|
06.09.2008. 14:35
Crnkica - danas počnite novu kutiju. Vidjet ćete kad ćete dobiti slijedeći put, pa ako bude trebalo još slijedeći put malo skratite pauzu
Dea - termin "blagi proljev" je kontradiktoran sam po sebi. Ako je bila mekša stolica sve je u redu, 7 dana pauze u kojoj ste zaštićeni. Ako je bio proljev, skratite pauzu na 6 dana, ali koristite i dodatnu zaštitu u vrijeme pauze i 3 dana poslije.
|
checkit
|
07.09.2008. 13:25
Postovana doktorice,
trenutno pijem drugu kutiju yasmina. I prosli i ovaj mjesec osjecam bol u grudima, osobito na dodir. Znam da je to jedna od nuspojava, ali zanima me od cega se tocno ta bol javlja i moze li se nekako smanjiti? Ili ce se mozda smanjiti s vremenom? Hvala
|
|
07.09.2008. 17:10
Javlja se jer ste sad pod utjecajem drugačije kombinacije hormona nego su grudi inače navikle. Prestat će potpuno kroz 2-3 mjeseca.
|
zorro
|
07.09.2008. 17:10
Malo manje od 2 godine sam pila yasmin te sam ovaj mjesec odlučila prestati s uzimanjem istog. Zadnja mi je menstruacija počela 30.8., a 5.9. sam imala coitus interruptus. Zanima me postojili vjerojatnost trudnoće. Hvala!
|
luna1
|
07.09.2008. 21:45
Imam neredovite cikluse,možda zbog godina (40),a i nisam sigurna jel mi prošla menstruacija počela 19.,20. ili 21.8. U petak/subotu oko 00.30 smo imali prekinuti odnos bez zaštite,ali je malo svršio u mene. Recite,molim vas trebam li hitno što poduzeti,dok još ima malo vremena, i što savjetujete? Ako da,može li pomoći stediril?
|
HammerFan
|
07.09.2008. 21:45
Pozdrav doktorice,
Imam jedno banalno pitanje. Cura mi je danas 07.09. oko 17h dobila mjesecnicu ali nije kupila predhodno pilule (Yasmin)... dali je kasno da prvu popije sutra ujutro? Napravila je duzu pauzu pa bi sada ponovno nastavila.
Unaprijed hvala!
|
|
08.09.2008. 00:15
Zorro - odgovor vam je tamo gdje ste ga prvo postavili
Luna - teško je reći, s tim vašim neredovitim menstruacijama i jer niste sigurni u datume. Popijte Stediril, 3+3
HammerFan - naravno, može početi sutra
|
HammerFan
|
08.09.2008. 08:20
Postovana dokorice,
Hvala na odgovoru samo me još zanima do kada je krajnje vrijeme da popije prvu tableticu? Koji vremenski rok od pocetka mjesecnice?
Hvala.
|