Autor
|
Poruka
|
Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.
|
08.09.2008. 11:10
Nema vremenskog roka, može se početi bilo kad, samo onda prvi mjesec nema kontracepcijske zaštite. Ako popije prva tri dana zaštita će biti potpuna od prve tablete.
|
Fatalna
|
08.09.2008. 20:35
postovanje...
zanima me mogu li koristiti yasmin ako koristim symbicort koji mi je pulmolog prepisao i jos tablete telfast za alergiju? jel ima kakvih posljedica?
|
uvijekzabrinuta
|
08.09.2008. 20:35
postovana doktorice,
prvo da se zahvalim u ime svih zabrinutih i zbunjenih. Iznimno ste velika pomoc i svjetlo prosvjetljenja u mraku neznanja. Moj problem je taj sto sam uvijek prezabrinuta kad se radi o stvarima intimne prirode ali samo u periodu nakon sto popijem 21 yasmin tabletu koje trosim vec godinu i pol. Imam 26 godina. U ozbiljnoj sam vezi vec 5 mjeseci i imam redovite odnose , da se pohvalim - svakodnevne i to vise puta (hahahaha... smjehom lijecim paniku) pri cemu moja ljubav uvijek ejakulira u mene i sve je super bezbrizno dok se ne priblizi taj 21 dan kada pocnem panicarit i skoro bezosjecano odbijat ljubav covjeka koji me voli najvise na svijetu i ja njega jos vise(ali nikako nije vrijeme za djecu). Da ne govorim o 7 dana pauze od kojih redovito prva tri nemam uopce naznaka mjesecnice i mogu da uzivam u svim blagodatima jer procitah da zastita vrijedi i u danima pauze. Ali sta da kazem, luda nepovjerljiva glava moja.
1. Molim Vas doktorice , dajte mi potanko opisite na koji nacin tableta djeluje u vrijeme pauze od sedam dana kada nastupa ovulacija a dodje do odnosa, a zivotni vijek spermija je 5 dana.
2. Da li je cudnom odoru iz rodnice koji sam primjetila uzrok ejakulat moga dragog? Takav prije nikad nisam imala kao ni ovakav odnos.
3. Dosad sam uvijek pila yasmin u isto vrijeme svaki dan 19:30-20:00 osim ove posljednje kutije kada sam promjenila na 14:00 jer mi je tako vise odgovaralo. Zanima me da li to ima neke moguce nezeljene posljedice i da li se mogu ponovo vratiti na svoje uobicajeno vrijeme od 20:00
hvala Vam hvala
|
|
08.09.2008. 21:20
Fatalna - možete uzimati Yasmin uz ove lijekove, nemaju nikakvog međudjelovanja
Uvijekzabrinuta - da li vi mislite da dane koje nemate odnose ne trebate piti pilule? Ne mislite, zar ne, toliko znate, iako ne znate točno zašto. Zato vjerujte i ovo - od prve tablete pilula sprečava ovulaciju, i ovulacije nema niti u vrijeme pauze. Nema plodnih i neplodnih dana, svi su identični, i kad pijete i kad ne pijete pilule. Jednostavno, vaši jajnici ne rade, nego pilula otpušta točno onoliko hormona koliko je potrebno da se vi i dalje osjećate ženski, ali bez ovulacije. Pauza od 7 dana postoji JEDINO I ISKLJUČIVO zato što žene vole krvariti, to im daje nekakvu sigurnost - ali medicinski uopće nije potrebna. Vjerojatno bi se vi bolje osjećali na tabletama od kojih se krvari samo svaka 3 mjeseca (Seasonelle).
Što se drugog pitanja tiče, taj neugodan miris uzrokuje jedna bezazlena bakterija i trebate ginekologu. Tablete možete piti kad želite, i vrijeme pomicati kako vam odgovara.
|
crnkica
|
08.09.2008. 21:30
pošto sam željela promijeniti dan mjesečnice, drugu kutiju sam počela piti danas, a po pravilu bih trebala u srijedu, to bi mi bio osmi dan pauze. zanima me je li zaštita sigurna bez obzira što sam počela danas sa drugom kutijom? hvala.
|
vrckava
|
09.09.2008. 00:05
Popila sam prvu kutiju yasmina danas navečer pa me zanima da li mogu odgodit mjesečnicu tj. na koji način? I jel onda moram popit cijelu kutiju ili ne?
Hvala
|
|
09.09.2008. 08:05
Crnkica - naravno, bitno da pauza ne traje duže od 7 dana, onda je zaštita uvijek pouzdana
Vrckava - možete, počnite danas drugu kutiju. Možete popiti samo onoliko tableta koliko želite odgoditi, ali onda morate baciti tu kutiju, pa je pametnije popiti cijelu kutiju.
|
vrckava
|
09.09.2008. 08:05
I da zanima me jel sigurno imat spolni odnos bez zaštite u vrijeme pauze od tih 7 dana,sve me to malo zbunjuje pa mi nemojte zamjerit.
Koje su najbolje te tablete za koristit jel mi i to možete reći? Hvala puno
|
|
09.09.2008. 13:00
Da, sigurno je, pročitajte odgovor Uvijekzabrinutoj malo iznad vašeg. Nema najboljih tableta, ginekolog će vam reći koje misli da vama odgovaraju.
|
zjevalica
|
Pocela sam yasmin tablete piti prije 3 mjeseca. Zadnjih 15 dana osjecam ponekad blagi bol u podrucju desnog jajnika, i bojim se da nije kakva cista, zbog toga cu i otici ginekologu za par dana jer trenutno imam menstruaciju. Zanima me da li je yasmin mogla uticati na cistu ako postoji, a cini mi se da jest tu jer mi je ta strana trbuha kao malo izbocenija, i te ciste koliko one mogu biti opasne? Moja prijateljica je skoro isto primjetila veliku izbocinu na stomaku i nakon par dana su je operisali i nasli nekoliko cisti???
|
dina777
|
poštovana doktorice. imam još nekoliko pitanja. koliko je važna obiteljska anamneza? čitala sam da kontracepcijske tablete ne bi trebala piti ako u obitelji ima srčanih bolesnika (u mojoj obitelji ih ima). je li to točno? moja je liječnica upoznata s tim, ali preporučila mi je yasmin.
|
|
09.09.2008. 14:50
Zjevalica - svi kontraceptivi smanjuju rizik za nastanak cisti, i dapače, daju se kao pripomoć kod liječenja istih. Zato, ako imate cistu, nastala bi i bez kontracepcije, jedno nema veze s drugim.
Dina - na krivim se mjestima informirate. Obiteljska anamneza nema nikakve veze, što vaša ginekologica očito zna.
|
zjevalica
|
11.09.2008. 01:35
Danas sam dobila propisan sirup za jacanje imuniteta, koji je na biljnoj bazi, ekstrakti meda, ehinacea, i vitamin C. Zanima me mogu li ti sastojci reagirati nekako sa sastojcima yasmin tableta pa da smanje djelovanje kontracepcije? Predpostavljam da ne mogu, ali opet mirnija sam kad mi to neko strucan potvrdi.
|
maratonka
|
11.09.2008. 01:35
Hvala Vam na predhodnom odgovoru, puno mi je pomogao. Ali imam još jedno pitanje, iako mislim da je jako jako glupo, neću biti mirna dok Vas ne pitam. Naime, kao što sam Vam napisala u prošlom pitanju, prestat ću koristiti yasmin tablete i dečko i ja počet ćemo koristiti kondome pa me zanima (pošto kondomi nisu 100% sigurni) postoji li mogućnost ako koristimo kondom i prekinuti snošaj (da ne ejakulira u mene) da ostanem trudna? Znam da zvuči glupo, al ne mogu si pomoć...
Hvala!
|
|
11.09.2008. 08:30
Zjevalica - nema međudjelovanja
Maratonka - šansa za trudnoću je svakako manja nego kad koristite samo kondom, ali opet, nije nepostojeća.
|
annna
|
11.09.2008. 19:30
poštovana doktorice. uzimam yasmin nekoliko mjeseci i primjetila sam da mi je libido osjetno smanjen. čitala sam da je to jedna od nuspojava. zanima me hoće li nestati nakon nekog vremena ili tek kada prestanem piti tablete? hvala.
|
|
11.09.2008. 21:10
To ne znamo, različito je. Predlažem da pričekate još mjesecdva pa ako ne bude bolje da probate tablete s manje hormona, npr. Logest.
|
Lucija_20
|
12.09.2008. 15:25
Postovana doktorice,
koristila sam Yasmin tablete 2 mjeseca i prestala sam ih piti prije nekih 20-tak dana(nisam imala nikakve nuspojave od uzimanja tableta).Regularno sam nakon toga dobila mjesecnicu i sve je bilo ok. Medutim jucer sam primjetila sitna krvarenja koja su mi se javila i danas pa neznam da li je to normalno. Da li mogu nastupit ta sitna krvarenja nakon sto se tablete prestanu piti?
U meduvremenu sam imala spolni odnos,ali s kondomima.
Unaprijed hvala
Lucija
|
plavooka
|
12.09.2008. 15:30
Postovanje!
Zbog cističnih jajnika i kontracepcije ginekologica mi je nedavno predlozila koristenje yasmina. Mene zanima da li ja to zapravo smijem jer mi je sa 15 godina dijagnosticiran prolapsus valvulae mitralis a zbog iznimno niskog tlaka ne smijem primati anesteziju ( ni lokalnu ). To Vam govorim jer sam imala dosta probavih problema ali nisu uspjeli nista otkriti osim naznaka na Chronovu bolest tijekom kolonoskopije koja je vrlo brzo (nakon 25 cm) bila prekinuta zbog reakcije na lokalnu anesteziju (hipoksije). Biopsija zeluca i gastroskopija pokazuju samo kronicni gastritis, nikakve znakove Chronove bolesti. Odonda (zadjih 5 godina ) nisam imala nikakvih probavnih smetnji. Uz to, nalaz krvi pokazuje poviseni MCV i bilirubin (dijagnosticiran mi je Gilbertov sindrom ) i smanjeni S-ALP ( ne znam da li postoji vise istih medicinskih termina ili Vam je ovako jasno o cemu pricam ). Takoder imam srcanih bolesnika u obitelji ( znam da ste vec odgovorili na to pitanje da to nema nikakve veze, al spominjem i ja jer sam i ja to procitala na sluzbenim prospektima yasmina ). I jos me jedan podatak zbunjuje; citala sam da zene koje imaju cisticne jajnike su obicno malo deblje i nemaju cistu kozu a ciklusi su im dosta nepravilni, a ja sam vrlo mrsava, sasvim ciste koze i imam poprilicno uredne (doduse vrlo bolne) cikluse ( svakih 28-32 dana u trajanju u 6-8 dana). Znaci, mene zanima da li smijem koristiti yasmin ili uopce bilo koje druge pilule i ako da, koje? Hvala unaprijed
|
|
12.09.2008. 22:30
Lucija - ne, ovo krvarenje više nema veze s Yasminom. Ali ne morate se odmah zabrinuti, takve stvari se ženama povremeno dešavaju bez nekog osobitog razloga.
Plavooka - dosta vi dijagnoza imate za mladu ženu . Ukoliko vam je mitralni prolaps nekompliciran, a to znači ukoliko nemate simptoma i niste na terapiji smijete koristiti kontracepciju. Gilberov sindrom nije kontraindikacija, kao ni obiteljska anamneza.
Ovo s policističnim jajnicima vjerojatno znači da ih imate samo na ultrazvuku, odnosno da nemate sindrom, koji je karakteriziran i ostalim problemima koje ste spomenuli.
|