Kontracepcija

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

yasmin

Autor Poruka

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

22.09.2008. 23:05

Molim pročitajte moj komentar http://www.cybermed.hr/index.php/...uzimanja_pilula_problemi/(offset)/20. Osim ranijeg krvarenja, drugih problema zbog prestanka uzimanja neće biti.

ndv88

23.09.2008. 20:05

Pozdrav!

Da li smijem istovremeno uzimati yasmin tablete i neo-angin?

Hvala unaprijed

23.09.2008. 22:05

Smijete.

Fatalna

23.09.2008. 22:45

postovanje....imam veliki problem...uglavnom, pocetkom 9.mj sam prestala piti yasmin....ALI, nastavila sam ga piti negdje 8.9. i jucer sam odlucila da ih vise necu piti iako nisam popila cijelo pakovanje...znam i sama da sam napravila glupost...znaci sutra bi trebala dobit menstruaciju...sada me zanima hoce li mi ciklusi kad tad doci u normalu jer mislim da ce mi sada to sve biti neredovito......ako ikada odlucim za neke druge kontracepcijske tablete, kolika stanka sada mora proci....namjeravam ici kod ginekologa da se i s njim posavjetujem....ali prvo me zanima vase misljenje....hvala unaprijed...

24.09.2008. 11:10

Stanka nije potrebna, možete već sutra početi s novom kutijom. A da li će biti redovito ovisi o tome kakvi su vam bili ciklusi prije kontracepcije - najvjerojatnije će biti kao i prije.

maybelline

24.09.2008. 16:10

dali postoji mogucnost da se vise znojim i da mi kosa ispada zbog yasmin pilula? jer od kad ih koristim nakon mozda 2 mj sam to primjetila.
zahvaljujem na odgovoru

24.09.2008. 17:25

Ovo nije nemoguće, mada nisu tipične nuspojave. Ipak, ja bih radije da odete kod liječnika, ovo može biti simptom npr problema sa štitnjačom.

delice

24.09.2008. 17:25

Postovana doktorice,
Koristim yasmin nesto vise od 2god. (21 god) pocela sam ih piti zbog neredovitih menstruacija, policisticnih jajnika i problema sa aknama. Ginekologinja mi je pripisala recept bez da napravim ikakve krvne nalaze i rekla da prestanem koristiti yasmin kad budem imala u planu zatrudniti. Sto mislite o tome? Gledajuci sa danasnjeg stajalista cini mi se da moja ginekologinja ima los sarkazam. Jednom godisnje napravim ginekoloski pregled. Vise nemam akne (vrlo rijetko i to u pms-u), menstruacije su redovite i nemam bolove u jajnicima osim prva 2 dana menstruacije i tada popim ketonal forte (2 taplete na dan). Osjecam se dobro.
I jos jedno pitanje, zeljela bi napraviti neke opce nalaze da provjerim fizicko zdravlje. Sta mi preporucujete?
Lijep pozdrav!

25.09.2008. 00:20

Vaša ginekologica uopće nije bila sarkastična, dala vam je najbolje moguće savjete, samo ih možda nije dovoljno dobro obrazložila. iz vašeg posta mi se čini da vi ne shvaćate da su vaše redovite nebolne menstruacije i nestanak akni ISKLJUČIVO zasluga Yasmina, i velika je vjerojatnost da će se sve to vratiti sa prestankom uzimanja. Ako se dobro osjećate, nikakve posebne pretrage ne trebate raditi.

vrckava

25.09.2008. 00:20

Poštovanje!
Pijem tablete yasmin i inače sam onako malo depresivna osoba ali otkad sam počela pit pilule uhvatila me jako velika depresija ovo mi je već druga kutija pa me zanima vaš savjet da li da promjenim tablete i koje po vašem mišljenju hm?

I zanima me ako se hoće prestat pit pilule kolko prije prestanka se može imat nezaštićen sex,nadam se da razumijete pitanje?
Hvala

25.09.2008. 09:40

Depresivno raspoloženje može biti nuspojava, ali obično prolazi za 2-3 mjeseca. Dakle, dajte im šansu još jednu kutiju.
A dok ih pijete možete imati nezaštićene odnose. Kad prestanete više ne.

shtefa

25.09.2008. 09:40

Imam 41 godinu, koristim Yasmin već 3 godine, liječnik mi ga je dao bez pitanja i pretraga, ali sam se sama informirala o mogućim nuspojavama i ovi medijski slučajevi me nisu uplašili.

Ali sam sada, između ostalih rasprava o "štetnosti" Yasmina slučajno čula za nuspojavu koja u uputstvu nije navedena, a to je moguće negativno djelovanje na libido. Činjenica je da sam u zadnje tri godine prilično nezainteresirana za seks, ali sam to pripisivala djetetu od 3,5 godine koje me često budi, jako ranom ustajanju i kroničnom umoru i neispavanosti. Postoji li mogućnost da je moj gubitak libida ipak posljedica uzimanja Yasmina? Naime, općenito sam vrlo zadovoljna sa Yasminom, to su prve kontracepcijske pilule s kojima nisam imala problema tipa krvarenja i sl. i ne bih ih rado prestala uzimati. Ali ako je to zaista moguća nuspojava, bojim se da ću morati razmišljati o tome.

Ukoliko jest, da li bih i od drugih kontracepcijskih pilula mogla očekivati isto djelovanje?

Unaprijed zahvaljujem.

25.09.2008. 21:20

Čudi me da nije navedeno u uputi lijeka (ja naime ne čitam te upute happy), jer je smanjenje libida normalna nuspojava većine kontraceptiva. Osobno, mislim da trebate promijeniti kontraceptiv i radi vrlo neugodne nuspojave, i radi dobi od 41 godine. Niže dozirani kontraceptiv bi bio primjereniji vašoj dobi, a možda (ali samo možda) bi riješio i nuspojavu. Na našem tržištu to je samo Logest. Ako imate volje i mogućnosti nabavljati kontraceptiv izvana, preko privatnih apoteka, možda bi vam odgovarao Yasminelle - koji je isto što i Yasmin, samo niže doziran.

Kiedis

25.09.2008. 21:25

Poštovana,

Kontracepciju uzimam od svoje 18 godine sa manjim prekidima. Yasmin pijem već 3 godine zbog policističnih jajnika. Zadnje krvne pretrage napravljene prošle godine u 5 mjesecu i ginekolog mi je rekla da je sve u redu. Međutim, ono što me zabrinjava je da ponukana događajima u javnosti ponovno pročitam nuspojave i ovo je ono što me brine:

- prije tri tjedna imala sam prometnu nesreću - posljedica fraktura rebra sa pomakom, terapija mirovanje.
- prije dva tjedan dana - lletz konizacija - mirovanje
- djed mi je preminu od moždanog udara u prvom mjesecu - imao je problema sa gustom krvi

Nije da cijelo vrijeme ležim, krećem se po stanu, ali cijelo vriijeme uzimam jasmin i nemam problema, međutim u Yasmin uputama je navedno kako duže mirovanje može potaknuti duboku vensku trombozu te emboliju pluća. Možda pretjerujem ali čitala sam simptome i sve je tu: od zadihanosti, povremenog mantanja (tu i tamo). Ne bih htjela raditi paniku jer ovi siptomi su valjda tu zbog puknutog rebra što je mislim normalno. Slikala sam pluća prije tjedan dana i valjda bi doktor primjetio nešto neobičajeno, pretpostavljam da bi se vidjelo. Ostala mi je još jedna tableta do kraja pakiranja.

Svakako ću prekunuti za uzimanjem Yasmin, ali da li se trebam obratiti svome liječniku?

Molim vas za savjet

Hvala unaprijed

ivkica

Zabrinuta sam zbog ove afere koja se događa sa yasminom. Pijem ih već godinu i pol, iako sam prošli mjesec pauzirala jer sam ih kanila prestati piti (zapravo mislila sam da ih već predugo pijem), ali nakon pregleda i konzultacije sa ginekologicom nastavila sam ih piti. Dakle, taj prošli mjesec sam imala strašne menstrualne bolove, to jednostavno nije bilo za izdržat, 5h jje trebalo da jedna tableta protiv bolova počne djelovati. Uglavnom, sad sam popila tu prvu kutiju nakon te "pauze", a drugu bih trebala početi pit u subotu. Zabrinuta sam jer svaki dan pročitam o nekom novom tragičnom slučaju koji je izazvan Yasminom. Stvarno više ne znam dali da ih nastavim piti, najviše me brinu ti bolovi. Studentica sam i već od sljedećeg mjeseca ću imati ispite, a jedan mi se baš poklapa sa terminom kad trebam dobiti sljedeću menstruaciju. Možete li mi molim vas reći što da radim? Da ih prestanem piti? Gotovo sve tablete protiv bolova sam već isprobala i ništa ne funkcionira, tj. počne funkcionirat nakon 4-5h, a ti sati su mi neidrživi.

studenticazg

Poštovana doktorice,
Pijem Yasmin oko 2 godine i sada me je doktorica uputila na vađenje krvi....nalazi su mi svi u redu osim što mi piše da imam S-GGT 6, a normalno je 9-35. Možete mi to objasniti?

25.09.2008. 22:00

Ivkica - rješenje vašeg problema je uzimati kontraceptiv bez pauze - bez menstruacije neće biti ni bolova. I molim pročitajte što sam pisala o ovom slučaju na drugim topicima, tu su i odgovori na druga vaša pitanja.
Studentica - to je uredan nalaz.

PoisonIvy

26.09.2008. 10:10

Poštovani,

Pijem tablete Yasmin već godinu i pol i nisam imala nikakvih problema. Ove godine negdje u 3. mjesecu javili su mi se bolovi u trbuhu i na desnoj strani ispod rebara i liječnik je zaključio da je to od žućnih kamenaca koji su dijagnosticirani prije dvije godine, ali prije nisu stvarali probleme. Idem na opraciju 15.10. Smijem li i dalje uzimati Yasmin budući da piše u uputama da se prije operacije treba prestati? Je li moguće da su ti bolovi nastali kao posljedica uzimanja Yasmina?

kristinka

26.09.2008. 11:35

Poštovana doktorice,
posljednju Yasmin tabletu sam popila 17.09.(srijeda) i onda sam imala pauzu od sedam dana, dakle novo pakiranje sam trbala započeti 25.09. (četvrtak) , dakle jučer. No ja sam sinoć zaboravila popit tabletu. Da li danas mogu započet s novim pakiranjem i da li cu trebati koristiti dodatnu zastitu sljedećih sedam dana.
Hvala

26.09.2008. 13:15

PoisonIvy - da, prije planiranog operativnog zahvata treba prestati uzimati kontracepciju. Žene sa žučnim kamencima i inače trebaju uzimati kontracepciju oprezno, baš zbog mogućnosti da se inače mirna bolest razbukta.
Kristinka - danas popijte 2 tablete i koristite dodatnu zaštitu 10-tak dana.