Autor
|
Poruka
|
|
26.09.2008. 19:35
Poštovana dr. Dmitrović,
postavila bih Vam jedno pitanje, nadam se da ćete mi na njega odgovoriti.
Naime, ja sam imala problema sa neredovitim ciklusima. Dvaput se čak događalo da sam nakon nekoliko(5-6) mjeseci morala piti i dabroston, tj. primolut nor da bi se mjesečnica uopće pojavila. Tada mi je ginekolog dao Yasmin tablete da bi mi se regulirao ciklus. Pijem ih godinu i sedam mjeseci.
Iskreno, zbog svega o čemu se sad govori, ja bih voljela prestati uzimati kontracepcijske tablete uopće. Znam da je strah možda neutemeljen, ali je nažalost prisutan i to mi je uzimanje tableta postalo prava muka. Zanima me postoji li drugi način da reguliram ciklus.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
|
kalevala
|
26.09.2008. 19:40
Dan!
znam da je i vama dosta panicnih pitanja,ali voljela bih vas odgovor...
upravo sam navrsila 20 god. i pijem yasmin tek 3 mjeseca i za sada nije bilo tezih nuspojava, ali svejedno su me zabrinule vijesti u medijima da su opasne. Inace moja ginekologica nije trazila moj krvni nalaz( vadila sam krv 2 tjedna prije prvog pregleda zbog anemije, pa nije smatrala da ga ona mora vidjeti), a da ne spominjem onda jetrene probe ili da li imam predispozicije ka trombozi. Jos vam moram objasniti situaciju- da sam htjela otici svojoj doktorici jos prije mjesec dana jer mi srce samo od sebe pocne lupati ubrzano dok mirujem i cesto osjecam pritisak kad disem nakon toga...ali ja sam to pripisala "adolescentoj paranoji" s kojom sam imala cesto problema od ulaska u pubertet i nisam otisla. A sad vidim da takvim simptomima opisuju ove probleme sa yasminom.
uglavnom,zanima me kako i gdje se mogu napraviti ti detaljni nalazi krvi/ jetre, da li me na to moze poslati i doktorica opce medicine?te bi voljela cuti vase misljenje o tome- da li da nastavim normalno piti yasmin ako je sve uredu i kolika je vjerojatnost da ako nije bilo problema u ovo kratko vrijeme da nece biti i kasnije?
hvala vam unaprijed i nadam se da ce me vas odgovor umiriti...
|
Leonica
|
26.09.2008. 19:40
pijem yasmin prvi mjesec,i zabrinjavaju me ovi događaji u posljednje vrijeme...pa bih htjela znati da li možda simptomi plućne embolije mogu nalikovati simptomima prehlade,jer me u zadnjih par dana užasno boli grlo...možda je glupo pitanje,ali eto da znam..i još jedno:sve cure koje znam i koje koriste yasmin rekle su mi da im se ten skroz popravio i da su im grudi narasle...a meni jedino što se popravilo je to da me ništa ne boli dok imam menstruaciju...pa me zanima dali treba proći više vremena da bi primjetila neko poboljšanje?znam da je to individualno,ali svejedno...hvala
|
Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.
|
26.09.2008. 21:40
Woodstock - nije da ne postoji (ali za to morate ići kod ginekologa), ali nijedan nije tako efikasan kao kontracepcija.
Kalevala - ja jednostavno više nemam energije odgovarati na jedno te isto pitanje od ponedjeljka. Molim da pročitate što sam od ponedjeljka pisala i da se javite svom ginekologu.
leonica - da, to je individualno. Za plućnu emboliju, odgovor kao gore.
|
iva_rijeka
|
26.09.2008. 22:00
pijem yasmin godinu i deset mjeseci,ginekologinja mi je pripisala yasmin nakon krvne slike i nisam primjetila neke nuspojave.Doktorica opće prakse me poslala na kontrolu stitnjače jer mi srce brzo lupa (oko 85),ali TSH mi je normalan,A T13 i T14 su mi malo povišeni što je pripisao kontracepciji.U cijeloj ovoj strci oko yasmina,zamolila sam doktora opće prakse na pretragu krvi,jetrene probe,masnoće,šećer i sedimentaciju,faktor zgrušavanja.dali se tim pretragama može vidjeti jeli samnom i yasminom sve ok? puno hvala!
|
|
26.09.2008. 22:05
Da
|
|
26.09.2008. 22:15
doktorice,
puno Vam hvala. Ja sam naime između svog postavljanja pitanja i Vašeg odgovora pročitala što ste ranije govorili o cjelokupnim događanjima koji se ovih dana povlače po medijima. Vaša su objašnjenja bila dovoljna da mene uvjere da nastavim uzimati tablete. Hvala na strpljenju,
uz pozdrav.
|
Ezekiel
|
27.09.2008. 00:25
Poštovani,
imam par pitanja:
Da li se Yasmin smije uzimati zajedno s lijekom Aerius?
23.9. sam pocela uzimati drugu kutiju yasmina i najvjerovatnije cu nastaviti do kraja, iako moram priznati da sam se malo prepala ove afere. Ipak, u buducnosti bih se voljela prebaciti na druge tablete. Jedino mi nije jasno kako tocno cu to uciniti, nakon Yasmina i 7 dana pauze odmah poceti piti druge tablete ili trebam cekati oko 2 mjeseca da mi se menstruacija vrati u normalu?
Nakon prve kutije Yasmina, menstruacija mi je dosla 3.dan pauze i bila je jako oskudna te je trajala samo taj jedan dan. Da li je to u redu?
Takodjer mi nije jasno da li sam zasticena u onih 7 dana pauze ako 8 dan nastavim s tabletama?
|
|
27.09.2008. 13:30
Woodstock - jako mi je to drago, znači da nisam bezveze pisala
Ezekiel - nadam se da ste i vi našli vremena malo pročitati forum jer su tu odgovori na sva vaša pitanja, osim na ovo za lijek - smijete ga koristiti zajedno s Yasminom.
|
minchy
|
27.09.2008. 13:35
čitajte postove od ranije.
znam da je najjednostavnije zalijepit pitanje, ali imajte strpljenja i prolistajte stare teme i na većinu vaših pitanja ćete nać odgovore. zaštićena si i u tih 7 dana pauze.
osobno (zbog sebe same i jer pišem za studentske novine) sam se za svaki slučaj raspitala kod tri ginekologinje i doktorice opće prakse i svi tvrde ono što je zapravo razumom i shvatljivo - NEMA RAZLOGA ZA PANIKU. da s Yasminom nešto ne valja već bi deseci tisuća žena bilo mrtvih po svijetu...(ako ne i više)...
ukoliko doktorica procijeni da spadate u rizičnu skupinu poslat će vas na pretrage, a ukoliko je povijest bolesti okay i u obitelji nema tih tzv. "rizičnih" oboljenja nema potrebe za pretragama. ne dobije se baš samo tako liječnička diploma ipak oni znaju što rade i zašto to rade...
|
Ezekiel
|
27.09.2008. 13:40
Da, prosla sam kroz cijelu temu. Hvala
|
|
27.09.2008. 15:55
Minchy i Ezekiel - hvala objema
|
sweet_ginger
|
Zanima me koja spermicidna sredstva postoje u HR, ako mi mozete preporuciti neka?
Kombinirala bi ih zajedno s kondomom.
|
slonicaa
|
Poštovana doktorice! Nisam znala gdje da vam postavim pitanje pod koju temu pa sam ovdje (unaprijed se ispričavam)! Naime, prvi puta sam radila papa test. Rezultat je ovakav_ opisna dijagnoza: mikroorganizmi (miješana flora), drugi ne-neoplastični nalazi-reaktivne promjene sa stanicama povezane su s upalom. Možete li mi reći kakv je nalaz?? Naime doktorica mi je rekla da u mikrobiološkom lab. moram napraviti- cb na aerobe, anaerobe, klamidiju, mikroplazmu, ureaplazmu(mislim da tako piše)... s obzirom da imam dosta često kod mokrenja peckanje i iscjedak zanima me da li je to povezano s mogučnošću da imam klamidiju??? Kada mi je uzet bris (24.07.) nisam pila kontacepciju, a sada sam pri kraju prve kutije Yasmina... Hvala Vam od srca na utrošenom vremenu.. )
|
|
27.09.2008. 19:20
Sweet ginger - to ćete morati pitati u ljekarnama. koliko znam, postoji i kondomi premazani spermicidima.
Slonica - to je uredan papa test. Vaša doktorica vas vjerojatno šalje na briseve jer ste se žalili na česte iscjetke, pa da se vidi da li ih nešto uzrokuje ili je to vaš normalni iscjedak.
|
ivy85
|
27.09.2008. 23:05
Poštovana doktorice,
imam 23 godine i zbog sindroma policističnih jajnika, ginekolog mi je propisao yasmin tablete.Iako sam ga ja pitala trebam li raditi nekve nalaze krvi prije toga, on mi je odgovorio da to nije potrebno jer su te tablete danas vrlo popularne među mladima i da imaju veoma malo hormona.Krajem 7 mj sam ih počela piti i popila sam dvije kutije s tim da sam zadnju tabletu popila 5.9. Prestala sam ih piti jer sam se prepala kad sam čula za smrt mlade australke.Dok sam ih pila bolile su me grudi, a inače nikad prije nisam imala takvih problema.Čak me je dva dana cijelo tijelo svrbjelo, ali poslije je i to prošlo.Uglavnom nisam vidila nikakvu pozitivnu nuspojavu od tih tableta osim što mi je menstruacija dolazila redovito(iako sam imala i krvavi iscjedak nakon prve kutije), dapače pojavile su mi se te neke stvari koje mi se nikad nisu dešavale, kao i npr. užasne promjene raspoloženja, čas bi plakala, čas bi bila ljuta....Uglavnom jako sam se prepala zbog svega ovog što se sad piše i događa vezano za te tablete.Igrom slučaja poznavala sam Helenu koja je preminula sad nedavno i to me je još dodatno uzdrmalo. Sad da pređem na moje pitanje. Dakle, zadnjih 4 dana sam prehlađena, kišem začepljen mi je nos, imam malu temperaturu (37.2)itd...pijem coldrex tablete...Danas mi više nije nos začepljen i osjećam se bolje, ali pojavio mi se neki suhi kašalj (koji je io prisutan i ovih četiri dana prije samo sad intenzivnije) i boli me u prsima.nekad mi se čini kao da teško dišem.Moje pitanje je, je li mi to od prethlade ili može biti povezano sa yasmin tabletama koje sam pila?Inače,ne pušim,nemam neke veće probleme sa glavoboljama,nemam visoki tlak itd.NIsam samo napomenila da sam u 6 mj nevezano za ove tablete vadila krv(zbog bolova u trbuhu) i tad su mi rađene jetrene probe i sve mi je bilo u redu.Imam li se razloga bojati? Unaprijed vam zahvaljujem!
|
|
28.09.2008. 12:10
Vaši sadašnji simptomi ne mogu imati nikakve veze s pilulama, jer ih ne uzimate.
|
golubica_da
|
28.09.2008. 18:35
Poštovana doktorice!
Uzimam Yasmin proteklih 20 mjeseci, nisam pritom radila nikakve veće pauze (osim, naravno, 7 dana nakon svake kutije). Željela bih prestati s uzimanjem pilula, pa me zanima ako ih mogu samo jednostavno prestati piti bez ikakvih posljedica? Nisam imala nikakvih problema tijekom uzimanja.
Zahvaljujem!
|
|
28.09.2008. 21:15
Naravno da možete - popijte kutiju do kraja i prestanite.
|
Karen
|
29.09.2008. 09:40
poštovana doktorice,
svaka Vam čast na strpljenju, danima ovo čitam i divim Vam se
imam pitanje, čitajući ovaj članak o kontraindikacijama, napisali se da OHK ima interakciju sa kortikosteroidima. ovaj mjesec sam pila flonidan, pa se pitam jeli sigurno da po napadu alergije ga i dalje uzimam? i da li se smiju uzimati ovi lijekovi za simptomatsko liječenje prehlade i gripe bez straha od interakcija?
hvala Vam puno
|