Kontracepcija

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

yasmin

Autor Poruka

vrckava

29.09.2008. 09:40

Poštovanje! Danas sam imala odnos bez zaštite i koristim pilule yasmin ali sam dobila vaginalete medazol koje sam večeras počela koristit pa me zanima ima li to kake veze? uz to koristim neke antidepresive
hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

29.09.2008. 12:00

Karen - flonidan nije kortiosteroid nego antihistaminik happy. Smijete ga koristiti, kao i simptomatske lijekove za gripu.
Vrckava - lokalni lijekovi kao medazol vaginalete nemaju interakcija. Međutim, triciklički antidepresivi potenciraju djelovanje kontracepcije, pa ako je vaš triciklički (pitajte svog doktora) za vas je kontraceptiv s manje hormona.

golubica_da

29.09.2008. 13:05

Hvala na odgovoru!
Na svim ovim postovima ima dosta zanimljivosti, i preporučit ću stranicu i svojim prijateljicama. Imate strpljenja odgovarati na (ponavljana) pitanja i zato vam se divim. Puno pozdrava!

Leonica

29.09.2008. 22:05

Poštovanje! Nedavno sam pisala,i odgovorili ste mi,ali danas mi se dogodilo nešto čudno pa bih molila savjet!
Imam 18 god,yasmin pijem 1 mjesec,i danas na satu tjelesnog dok sam trčala utrnuo mi je dio lijeve noge od koljena na dolje.Prvo sam pomislila da je grč,ali nije već su baš bili trnci i kada sam pipnula nogu bila je užasno tvrda na tom dijelu.pošto sam čitala da se tromboza najčešće počinje razvijati u venema na nogama,zanima me trebam li početi paničariti ili?? unaprijed hvala

30.09.2008. 09:40

Ne trebate.

Lili23

30.09.2008. 21:15

Poštovana dr.
Da li aspirin utječe na djelotvornost Yasmina?
Ukoliko ga se uzima zajedno sa Yasminom u kojem vremenskom razmaku ga je najbolje popiti?

30.09.2008. 22:50

Ne utječe.

Lili23

01.10.2008. 09:40

A zašto se u članku koji se nalazi na ovom portalu nalazi ovo?
Lijekovi čiji učinak smanjuje OHK:
Imipramin, acetaminofen, aspirin (12-16).
Šta znači to 12-16 kod aspirina?

01.10.2008. 10:15

Prethodno pitanje je bilo da li acetilsalicilna kiselina (aspirin) smanjuje djelovanje Yasmina happy. Ne smanjuje, nego je obrnuto, Yasmin smanjuje djelovanje acetilsalicilne kiseline.
Brojevi vam se odnose na reference na kraju teksta.

slonicaa

01.10.2008. 11:35

Draga doktorice! Prije svega bih Vam se zahvalila na svim dosadašnjim odgovorima i vašem veeeeelikom strpljenju i što nam pomažete svojim znanjem da prekrijemo svoje ne znanje!! Imam pitanjce- kutijicu yasmina sam popila 29.9.zadnju tabl. i pauzu moram napr.7 dana,to mi je jasno. Čitala sam da kontac. pilule pomažu u smanjenju menstrualnih bolova ali ja imam slijedeći problem: od kada sam počela s tabl.grudi me neprestano bole, glava me boli.. sada kada znam da unutar ovih par dana pauze bih trebala dobiti imam sve prijašnje znakove prije mjesečnice (bolovi u leđima,bolovi u donjem dijlu stomaka..) postoji li mogućnost da meni ostanu takvi bolovi bez obzira na tabl.?? Ili bih trebala kod liječnika? Hvala Vam još jednom! Vi ste naš anđeo!

01.10.2008. 12:35

Ajde, ajde, ne trebate laskati blunk.
Vrlo rijetko bolovi ne popuste. U tom se slučaju preporučuje kontraceptive piti bez pauze. Ovo da vas bole grudi je uobičajena nuspojava, obično prestane za 2-3 mjeseca. Nemate potrebe zasada ići kod doktora.

nina19

01.10.2008. 17:20

Poštovana doktorice..prije nekoliko dana bila sam kod svoga ginekologa i preporučio mi je da nakon završetak ove kutije yasmina napravim pauzu od mjesec dana i da onda počnem piti logest.sutra navečer pijem zadnju tabletu yasmina pa me zanima da li sam zaštićena barem još i u petak ili ne?Hvala!

01.10.2008. 20:45

A pauza služi...? Koliko vidim samo tome da se zabrinete hoćete li ostati trudni blunk. Do krvarenja je u redu.

nina19

01.10.2008. 23:10

..pa..nisam baš sad skužila što ste htjeli reći...Trudna sigurno nisam happy.No međutim,ja sam mislila da logest mogu početi piti odmah nakon yasmina,nakon pauze od 7 dana,ali mi je ginekolog rekao da bolje čekam do idućeg krvarenja.znam da sam inače zaštićena i u tih 7 dana pauze,ali sada me samo zanimalo dali je ijedan dan zaštićen poslije uzimanja zadnje tablete iako neću naredni mjesec piti tablete..znači dok ne prokrvarim ona 2 ili 3 dana nakon uzimanja zadnje tablete,zaštićena sam?valjda sam dobro skužila?!Hvala!

02.10.2008. 08:20

Malo sam se našalila jer pauza nije potrebna. A odgovor je vrlo štur, jer da ste malo pročitali, vidjeli bi da je ovo pitanje postavljeno x puta.

sammy

02.10.2008. 18:35

poštovana doktorice, zanima me koje su tablete osim yasmina dobre za policistične jajnike i koje još tablete imaju antiandrogeni učinak? hvala

upitnik85

02.10.2008. 18:40

nadam se da stavljam komentar na odgovarajuci topic...
ovih dana vrlo su aktualne teme o tromboemboliji izazvanoj yasmin pilulama, dok se NIGDJE ne spominje niti jedan slucaj komplikacija uzrokovanih bilo kojim drugim OHK.
moje je osobno misljenje da su slucajevi kompl.upravo sa yasminom toliko ucetali buduci su one najprodavanije tablete na trzistu, pa je logicno da ce i najvise zastupljenih slucajeva biti vezano uz yasmin.
no ipak, zanima me po cemu se tocno yasmin razlikuje u svom sastavu od drugih OHK, da li je samo doza hormona niza ili je on svojom strukturom drugaciji i nov na trzsitu?

zahvaljujem

Diao

Poštovana doktorice!

Evo i ja sam jedna od onih koje je uhvatila panika nakon silnih kobnih slučajeva vezanih uz Yasmin..
Naime, po prirodi sam "paničarka" pa se nebi čudila da su moji strahovi uzrokovani djelomice i time ali..Prije otprilike mjesec dana prestala sam pit Yasmin(kada su poceli ti slucajevi u medijima)..moram priznati, iako sam znala da nije pametno, pušila sam za vrijeme uzimanja pilula..(nisam mislila da je TOLIKO stetno, kao vjerujem, i vecina djevojaka)..i sada, primjecujem ceste glavobolje(inace sam meteropat pa sam i tome pripisivala), i, vid mi je nekako mutniji (ne drasticno, ali je).neki dan sam imala glavobolju poput migrene..prestankom uzimanja pilula smatrala sam da opasnosti vise nema, ali sam sada procitala da se te grozne nuspojave (plućna embolija i sl) mogu i naknadno pojaviti.u velikom sam strahu a opet smatram da bi odlasci na te silne pretrage bili pretjerani. mozete li me malo umiriti i savjetovati?
Unaprijed hvala, pozdrav

jagoda

Draga doktorica,
pijem prvu kutiju yasmin tableta. prvi dan mjesecnice sam imala samo jedan mali smeđi iscjedak ( u jutarnjim satima), a krvarenje je pocelo tek sutra dan u popodnevnim satima, prvu tabletu sam uzela tek taj drugi dan na vecer (u 21:00H), danas mi je mjesecnica zavrsila nakon 5 dana, zanjima me dali mogu stupiti u odnos bez zasitie ili je potrebno koristiti kondom. Unaprijed hvala na odgovoru. Poz.

gizmo

02.10.2008. 18:45

primjetila sam i svrbež na stidnim usnama i u ljekarni sam kupila kremu za gljivice canesten pa me zanima da li je mogu koristiti i da li će ona omesti djelovanje tablete?unaprijed zahvalna!