Autor
|
Poruka
|
Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.
|
06.10.2008. 07:40
Neću interpretirati vaše nalaze jer ovo nije mjesto za to, morate ih odnijeti onome tko vas je uputio na njih.
|
marab
|
06.10.2008. 12:30
dobar dan!možete li mi molim vas malo pojasnit kako da računam plodne dane;dali moram znači svaki dan u isto vrijeme mjerit tjelesnu temparaturu,koliko ona treba biti povecana,za stupanj,dva,tri....?ima li možda neki drugi način?unaprijed zahvaljujem!
|
gizmo
|
06.10.2008. 12:30
opet ja sa novim pitanjem..ovo me već dugo muči ali sam ga odgađala postaviti,ipak ne mogu više izdržati..naime ja sam svoju 14u tabletu popila redovito,to je bila predprošla subota,u 22 i 30 sat,ali sam otprilike 10ak minuta nakon toga pušila marihuanu.to sam napravila samo taj put,inače ne pušim ni duhan.nisam povraćala niti imala proljev ali me ipak zanima da li je marihuana mogla poništiti ili umanjiti djelovanje tablete?tu večer i sutradan sam imala odnose sa dečkom bez kondoma iako nije ejakuirao od mene bojim se da je zaštita bila smanjena radi pušenja.danas mi je drugi dan pauze,i još uvijek imam spotting a mjesečnicu ne.osjećam malu bol u leđima,i grudima, ali sam isto tako i hipohondar koji se do sad već znao uvjeriti u puno boli.bojim se trudnoće,ne znam da li sve umišljam ili je ipak to pušenje prouzročilo štetu....unaprijed zahvalna!!
|
|
06.10.2008. 13:30
Marab - nema smisla mjeriti temperaturu, prenepouzdano je. Pročitajte topik Pilula za dan poslije-hitno, pa ćete biti puno pametniji. Također, google is my friend. Nakon toga, ako vam je još nejasno, postavite dodatna pitanja. Iako, iskreno, ja da sam na vašem mjestu ne bih se baš pouzdavala u tu metodu, jako puno o svom tijelu treba znati da bi se ona koliko toliko uspješno primijenjivala.
|
|
06.10.2008. 13:30
Gizmo - ne, nije bilo međudjelovanja.
|
gizmo
|
06.10.2008. 15:15
znači mogu biti sigurna da je moja zaštita bila potpuna?!
|
gizmo
|
06.10.2008. 19:40
znam da sam već dosadila ali sam strašno zabrinuta oko svega ovoga jer prvi put koristim tablete pa mi je još sve nepoznato.do sada sam imala taj spotting odnosno smeđi iscjedak koji po nekad bio malo sukrvav,a on bi mi se javio negdje jednom dnevno a danas primjećujem cijeli dan male količine toga.znači li to da bi uskoro mogla dobiti menstruaciju,drugi dan pauze mi je?
|
ivana_87
|
06.10.2008. 19:40
Zaista sve pohvale za sajt a pogotovo za doktoricu. Nemojte misliti da nisam citala vase odgvore, jesam, ali ja imam malo drugaciji slucaj.
S obzirom na to da sam tek pocela koristiti Yasmin 30; 21 kontracepciju (sada mi je 6 dan i pila sam tablete svaki dan u isto vrijeme), nisam dovoljno informirana.
Moj decko je sinoc svrsio u meni. Ako sam pila tablete 6 dana je li to sigurno? SMIJE LI UOPCE SVRSITI U MENI IAKO UZIMAM ORALNU KONTRACEPCIJU? Trebam li dodatnu zastitu i sto mi je ciniti? Sada me strah jer imam jos 15 dana do menstruacije pa sam u iscekivanju. Molim vas, odgvorite sto prije i ne zamjerite glupoj djeci. Puno vam hvala unaprijed.
|
voda_voda
|
06.10.2008. 19:45
"Poštovana,
nakon tri mjeseca uzimanja yasmina ponovila sam krvne nalaze, ali kako nisam u mogućnosti otići ovaj tjedan do ginekologa možete li mi molim vas reći da li su nalazi u redu, bar ove jedinice za koje vidim da su povišene ili snižene:
nesegmentirani 0.02
segmentirani 0.25
limfociti 0.65
monociti 0.03
AST 18
ALT 14
GGT 10
ALP 48
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i vašem vremenu! "
Znam da to nije mjesto ali trenutno nisam u mogućnosti otići do ginekologa, a to ću naravno učiniti kada budem u mogućnosti, tj. idući tjedan. Ispričavam se ako mislite da je neumjesno da interpretirate moje nalaze ali sam vidjela na stranici prije da ste već komentrirali pa sam se nadali da li mi možete reći dali su u redu.
Brine me jer trebam sa sljedećom kutijom početi od sutra, a s obzirom na brojne slučajeve koji se provlače po novinama nadam se da možete razumjeti moj strah.
Unaprijed zahvaljujem
|
|
06.10.2008. 20:05
Gizmo - to jest krvarenje. Nisam vam odgovorila jer ne podržavam bezrazložnu paniku. Također, ne predomišljam se - ako vam jednom odgovorim na pitanje nema potrebe da ga postavite na drugačiji način.
Ivana - ne zamjeram, samo zauzimam stav. Također, djeca nisu glupa, samo lijena - lakše je puknuti post nego si dati malo truda, a to je bojim se nepoštivanje mog vremena. Vaše je pitanje jedno od najčešćih ovdje, vjerojatno ćete prije nego dočekate odgovor ga naći i sami.
Voda_voda - kraj nalaza stoje referentne vrijednosti, i jasno vam je da su nalazi više manje uredni, što je razlog zbog kojeg ih nisam htjela interpretirati - ne znam po kojoj logici kraj urednih nalaza ne bi smjeli piti kontracepciju? Manje straha, više zdravog razuma molim .
|
amala
|
06.10.2008. 21:30
Dobar dan!
Imam još jedno pitanje za vas. Javila sam se prije par tjedana kad sam vas pitala za nuspojave Yasmina.
Zanima me još nešto. Krvarenje mi naime nije sasvim stalo. Znači već sad 23 dana imam lagano krvarenje. Znalo mi se događati da imam i izljeve. Tj. ništa se ne događa cijeli dan, onda odjednom oko 17 h dobijem jake izljeve. Čak sam i nešto tipa ugruška znala primjećivati na ulošcima. Inače nemam redovite mjesečnice, Yasmin pijem prvi put, a uslijed cijele ove strke oko njega, strah me je i javila sam se ginekologu i dao mi je Cilest.
Popila sam 1. kutiju Yasmina do kraja (ostala mi je još jedna tableta za sutra) i sad bih trebala preći na Cilest.
Zanima me samo jeli to krvarenje normalno? Pročitala sam da to mogu biti nuspojave toga, ali tamo spominju lagana krvarenja i malo mi je čudno da mi ni nakon 23 dana nije sasvim stalo i da moram nositi uloške. Inače imam 21 godinu i anemična sam. Pa ne znam da li to ima ikakve veze s time, ali lagano me je strah. . . Mislim, nisam se još javila ginekologu, ali namjeravam otići.
Pomozite mi nekim stručnim savjetom ili me bar nakratko umirite.
I još nešto, ne znam baš da je za mene u ovakvom stanju dobro tako mijenjati terapije i tablete, a očito se teško privikavam na njih. (prvo sam pila Dabroston, pa Cilest, pa Yasmin, i sad ponovno Cilest)
Jeli sa mnom sve u redu?
Hvala unaprijed!
|
amala
|
Dobar dan!
Imam još jedno pitanje za vas. Javila sam se prije par tjedana kad sam vas pitala za nuspojave Yasmina.
Zanima me još nešto. Krvarenje mi naime nije sasvim stalo. Znači već sad 23 dana imam lagano krvarenje. Znalo mi se događati da imam i izljeve. Tj. ništa se ne događa cijeli dan, onda odjednom oko 17 h dobijem jake izljeve. Čak sam i nešto tipa ugruška znala primjećivati na ulošcima. Inače nemam redovite mjesečnice, Yasmin pijem prvi put, a uslijed cijele ove strke oko njega, strah me je i javila sam se ginekologu i dao mi je Cilest.
Popila sam 1. kutiju Yasmina do kraja (ostala mi je još jedna tableta za sutra) i sad bih trebala preći na Cilest.
Zanima me samo jeli to krvarenje normalno? Pročitala sam da to mogu biti nuspojave toga, ali tamo spominju lagana krvarenja i malo mi je čudno da mi ni nakon 23 dana nije sasvim stalo i da moram nositi uloške. Inače imam 21 godinu i anemična sam. Pa ne znam da li to ima ikakve veze s time, ali lagano me je strah. . . Mislim, nisam se još javila ginekologu, ali namjeravam otići.
Pomozite mi nekim stručnim savjetom ili me bar nakratko umirite.
I još nešto, ne znam baš da je za mene u ovakvom stanju dobro tako mijenjati terapije i tablete, a očito se teško privikavam na njih. (prvo sam pila Dabroston, pa Cilest, pa Yasmin, i sad ponovno Cilest)
Jeli sa mnom sve u redu?
Hvala unaprijed!
|
ivana_87
|
Puno vam hvala Legenda ste
|
|
06.10.2008. 22:25
Amala - vjerojatno ste anemični od i inače obilnih menstruacija, pa zato vjerojatno kod vas spotting duže traje. Budite strpljivi, stat će, nije važno što mijenjate kontraceptiv.
Ivana - nadam se da ste našli svoj odgovor . Pokušat ću nešto smisliti da padobrancima ubuduće bude lakše naći odgovor.
|
gizmo
|
06.10.2008. 23:30
hvala vam na odgovoru.pitam to zato jer sam pročitala da to točkasto krvarenje zna biti i simptom trudnoće pa više ništa ne znam..
|
lori55
|
07.10.2008. 10:10
Poštovana doktorice, pijem Yasmin godinu i 8 mjeseci bez pauze. Za vrijeme menstruacije obavezno me jedan dan jako boli glava koja teško prestane. Nisam sigurna da je to migrena, no brinem se jer sam čula da u tom slučaju treba prestati piti kontracepciju. Inače imam dosta problema s glavoboljom i to je oduvijek tako, no ne znam je li se stanje pogoršalo od korištenja tableta jer mi prije ciklus nije bio redovan pa ne znam da li se glavobolja javljala točno u vrijeme menstruacije. Molim Vas, odgovorite mi smatrate li da je to razlog za prestanak uzimanja pilula? Bi li druge pilule bile bolje rješenje u tom slučaju?
Drugo pitanje: sada sam u 7-dnevnoj pauzi i imala sam spolni odnos bez ejakulacije jučer, a menstraciju trebam dobiti u srijedu. Ako ne nastavim uzimati tablete iz idućeg pakovanja, postoji li opasnost za trudnoću?
Hvala na odgovorima.
|
amala
|
07.10.2008. 10:10
Hvala puno. . .
|
|
07.10.2008. 11:10
Lori - nemate vi taj tip migrena kod kojih se ne smiju piti kontraceptivi. Zbog migrena sa neurološkim simptomima već bi davno imali dijagnozu. Kod glavobolja u pauzi preporučuje se skratiti pauzu, ili ju posve izbaciti, pa neće biti glavobolja.
Za drugo pitanje, pročitajte najčešća pitanja.
|
zabrinutaa
|
07.10.2008. 18:50
ovako....meni više stvarno nije jasno što se događa u vezi yasmina...moja ginekologica je jasno rekla da su yasmin pilule najbolje, i da se smiju piti ako si zdrav,ne pušiš,piješ i ne trošiš druge ljekove....a osobe koje su imale probleme s yasminom i umrle bile su zdrave koliko ja znam...osim australke koja je pila Roaccutane protiv prišteva i yasmin...
tek mi je 18 godina...i stvarno se bojim da se nešto slično i meni ne dogodi....pijem pilule 5 mj....i nije mi se pojavila nikakva nuspojava...osim što sam više razdražljiva nego prije..neznam dal da prestanem piti,ili ne...jer sam zdrava...bila sam na pretragama i sve je u redu..
koji je vaš stav o slučajevima smrti ovih osoba? mislite li da bi se yasmin morao povuči s tržišta?
|
Ezekiel
|
07.10.2008. 18:50
poštovana doktorice,
znam da ste rekli da nije pametno prekidati kutiju ali jucer navecer sam osjetila nekakav cudan osjecaj u zatiljku, te rukama i nogama, kao nekakvi trnci. Uskoro, jedva sam stajala na nogama, ruke i noge su mi bile teske i kao da me vise nisu 100% slusale. No, ja nemam epilepsiju ni nista slicno i taj dan nisam nista neuobicajeno radila, pila ni jela. To je trajalo oko 15tak minuta a onda sam se uspanicila i nakon sto se smirilo ostala sam se tresti jos sat vremena jer sam se zaista jako prepala, odmah sam to povezala s Yasminom iako mozda nema veze. Nakon svih ovih vijesti o Yasminu, ispocetka nisam bila zabrinuta jer vasi savjeti su mi pomogli da bezbrizno predjem i na drugu kutiju, no ipak mislim da nakon ovog jucer vise nemam zivaca.
Nalazi krvi, zgrusavanje i jos neke stvari su u najboljem redu, nisam imala nikakvih uobicajenih nuspojava u ova dva mjeseca no ovo sinoc, sto god da bilo, me je ipak prepalo do te mjere da cu stati (ostalo mi je jos 7 tableta do kraja), cekati da se ciklus vrati u normalu i onda eventualno preci na Logest. Mozda radim glupost ali jako me je iziritirala cinjenica da taman sad kad se po prvi puta odlucim za pilule, dodje do nekakvih gluposti i to ne s bilo kojim vec bas s ovima koje ja pijem. Mislim da ipak tu mora biti nesto. Zasto nema problema s drugim pilulama?
|