Kontracepcija

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

yasmin

Autor Poruka

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

07.10.2008. 19:05

Djevojke, ako niste, molim pročitajte http://www.cybermed.hr/index.php/...li_znati_o_kontracepcijskim_pilulama. Nemam vam ništa drugo za reći.

ljekarna007

08.10.2008. 12:55

link na koji ste poslali sve cure je sve ono što piše u knjižici Yasmin tableta i ono što već dobro znam.
Ja sam također zabrinuta dali postoji mogućnost da se i meni dogodi što i curama u vijestima, jer za puno slučajeva smrti zbog yasmin tableta se ni ne zna; dobijam dojam da farmaceutske tvrtke zataškuju takve stvari baš zato da se žene ne zabrinu i zapitaju, te prestanu koristiti njihove tablete. Naravno, slažem se da su yasmin tablete u ovom slučaju na lošem glasu samo zato što su najkorištenije, te da se ovakve stvari (plućna embolija) može dogoditi i s drugim pilulama, kao i bez njih.
Ja Yasmin trošim već 8 mjeseci, i primjetila sam nus-pojave na koje nisam obračala previše pažnje jer mi je doktor rekao da je to normalno; naglo povećane grudi(uz neželjene strije), te od prije ljeta pa sve do sada, konstantna kožna alergija. Počela je sa jakim svrbežom ispod pazuha(koji i do danas traje), a i po tijelu su mi se pojavili plikovi, kao i na rukama. Bila sam kod dermatologa i napomenula yasmin tableta, no nitko ni da posunja na to. Namjeravam ići na alergo test dok još pijem tableta, pa da vidim.
I, da, mama me nagovara da prekinem s pilulama te predlaže spiralu. No znam da spiralu stavljaju samo žene koje su već rodile i znam i njene nus pojave. No opet, pročitala sam da ipak mogu staviti žene koje nisu rodile, a ne smiju piti pilule. Pa me zanima, dali bi i ja mogla, naročito zbog ove kožne reakcije koja ne prestaje. I da, dali se spirala stavlja majkama samo zato što su proširenije ili to nema veze s tim? I, naravno, smatrate li da bih trebala prestati piti već sad zbog kožne reakcije?
Ispričavam se zbog dugog posta, no morala sam ovo reći jer znam da ima jako puno cura koje se zabrinjavaju istim problemom.
Puno vam hvala!

08.10.2008. 14:10

Spirala se stavlja ženama koje su rodile iz više razloga, a vama najvažniji u ovom trenutku je taj da ona, kao strano tijelo u organizmu, radi skoro na principu kronične upale. Nisu tako rijetke ozbiljne upale zdjeličnih organa tijekom korištenja spirale, a one bi u vašem slučaju mogle onemogućiti buduću trudnoću.
Iskreno, mislim da su vam pilule puno bolji izbor. Na etinil estradiol i drosperinon, osnovne sastojnice Yasmina, sigurno niste alergični, ali ste možda alergični na inaktivne sastojke pilula. Možda da promijenite vrstu pilula.
Vidim da ste ozbiljni i educirani, ali to ne pomaže puno kod iracionalnog straha. Predlažem da pročitate što sam pisala onih dana kad je počela afera Yasmin, da vidite moj stav. Ali, sad već iz iskustva - one djevojke, kod kojih je strah toliki da o njemu idu pisati po forumu, će bez obzira na moj stav odustati. Što mi je jako žao, jer neželjena trudnoća je, vjerovali ili ne, puno veće zlo od kontracepcije, štogod novinari mislili o tome. Čim dalje sve sam sklonija teoriji zavjere - taman su se pilule nešto malo počele koristiti u Hrvatskoj, kad ovo (inače, u svijetu nema nikakvih izvještaja o povećanom broju smrti od kontracepcije). A, treba valjda podići natalitet happy.

ljekarna007

08.10.2008. 21:00

hvala na odličnom odgovoru, naročito zato što je danas praznik pa iskreno cijenim što ste odvojili vremena da mi smanjite strahove i ulijete neku sigurnost.
Ako bi vas još samo mogla zamoliti da mi malo detaljnije vizualizirate simptome plućne embolije; dakle piše teško disanje (a ja npr. teže dišem jer sam prehlađena, a i bez kondicije), ruka trne (a meni je neku većer lijeva ruka trnula pred spavanje)....
Sigurna sam da sad sa svakom malom pojavom na tijelu, svaka žena paničari misleći da je bolesna. Naravno, ne treba ignorirati, ali opet sad svi pretjerujemo, zar ne?
Zato Vas molim da mi to detaljnije objasnite- što se točno događa na tijelu kad se pojave takvi simptomi.
I, da, poslušat ću vaš savjet za promjenu tableta.
Hvala još jednom.

studenticazg

08.10.2008. 21:05

Poštovana,
zanima me samo da li normalno mogu piti neofen za bolove uz korištenje yasmina? mislim, pretpostavljam da nemaju utjecaj jedan na drugi, ali ipak da Vas pitam...

08.10.2008. 21:35

Ma, bolesna sam, pa imam vremena za malo opširnije odgovore.
Morate znati da je plućna embolija vrlo smrtonosno stanje, i simptomi su jednako tako ozbiljni. Zato se ne morate preispitivati na svaki simptom prehlade, jer ako slučajno ikad dobijete plućnu emboliju, isti čas ćete znati da nešto jako jako nije u redu. Bol u prsima je izrazito jaka, kao probadanje nožem, ne prestaje, mislite da imate infarkt. Od boli ne možete udahnuti, znojite se, uplašeni ste - jer se najozbiljnije bojite da ćete umrijeti. Ono što me je najviše smetalo ovih dana, sa aferom, jest to ispitivanje za simptome - ako se od nečeg umire, što stvarno mislite da bi se sjetili postaviti pitanje na forumu i imali vremena dočekati odgovor happy?

Studentica - smiju se zajedno koristiti.

Lili23

09.10.2008. 08:55

Dobila sam preporku od liječnice opće prakse da u podne poslije jela uzimam aspirin protect jer uzimam Yasmin već 2g i 7 mj.radi sprečavanja tromboze.
Vadila sam sve nalaze.Faktori koagulacije su uredu.Povišeni su kolesterol 5.8 ,trigliceridi 2.65 te eritrociti 5.20.
U međuvremenu sam posjetila ginekologa koji mi je rekao da su nalazi uredu i da mogu nastaviti sa Yasminom.
Zaboravila sam ga pitati imali li svrhe uzimati aspirin protect pa molim vas da mi kažete?

09.10.2008. 12:55

Sasvim sam sigurna da vam je rizik od posljedica uzimanja aspirina (molim pročitajte upute za korištenje) daleko veći nego vam je rizik za dobiti trombozu.

iva_rijeka

09.10.2008. 23:30

postovana,nedavno sam bila na pretragama krvi,pa mi je povišen samo KOLESTEROL 5,6, te TRIGLICERIDI 1,9.Pretrage sam trazila od liječnika zbog yasmin tableta,rekao mi je da se nemam sto brinuti da su to minimalna odstupanja,te mi je za sniženje kolesterola preporučio da probam ulje noćurka.Dali se trebam zabrinuti zbog ovih povećenih vrijednosti.
Unaprijed zahvaljujem

girl20

Imam 20 godina. Pilule yasmin počela sam piti na svoju ruku. Nisam bila kod ginekologa ili na bilo kakvim drugim pretragama. Inače sam zdrava i nikada nisam imala neke teške bolesti. Još su mi ostale 2 pilule moje 7.kutije yasmina. Nemam nikakve nus pojave, menstruacije mi više nisu bolne i krvarim manje i kraće i najvažnije mogu biti mirna što se tiče trudnoće radi čega sam i počela biti pilule. Bila sam mirna do ove afere s yasmin i shvatila da nisu tako bezopasne kao što sam mislila. Osjećam se vrlo neodgovorno jer sam ih uzela bez pretraga. Htjela bih dalje piti ali ja se užasno bojim doktora, krvi i igala. Zanima me dali bi mi prporučili da prestanem dok ne odem kod ginekologa ili da dalje pijem pa dok skupim hrabrosti da odem na pretrage? dali su stvarno opasne ako ih pijem bez pregleda i preporuke ginekologa? Mama mi pije dijane. da li bi zato možda i meni one bolje odgovarale?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Lijep pozdrav.

denise

poštovana doktorice,nadam se da nisam na krivom forumu...imam pitanje,uzimala sam dosta dugo yasmin,zadnju menstruaciju sam dobila 30.08.2008 i nakon iste više nisam uzimala tablete zbog svih napisa u novinama.Sad još uvijek nemam menstruaciju i već se poamlo brinem da li je normalno da prva menstruacija nakon tableta kasni ili ne?hvala...

10.10.2008. 08:50

Iva_rijeka - nadam se da shvaćate da povišen kolesterol nema nikakve veze s Yasminom, nego samo sa vašom prehranom. U tom ste smislu na krivom mjestu postavili pitanje.
Girl20 - da, prestanite ih piti dok ne odete ginekologu. Vrijeme je da odrastete, ovi strahovi su za malu djecu.
Denise - ako su vam i prije kontracepcije menstruacije bile neredovite bit će opet. Ako nisu, dajte tijelu malo vremena da se privikne.

denise

10.10.2008. 17:40

hvala doktorice na odgovoru,da prije su znale biti neredovite...ali srećom jutros sam dobila tako da se više ne brinem...

Achromatic

10.10.2008. 18:10

S obzirom DA MI danas više doktorica NE radi a NE želim cijeli vikend provesti u brizi ili ako već brinem DA je sa pravim razlogom.Poćela Sam prije 4 mjeseca piti Yasmin.Tada Sam vadila krvne nalaze prije nego Sam počela.I bili su većinom uredni.Ginekologica MI je rekla DA nakon 3-4 mjeseca opet napravim pretrage.To je sada I napravila Sam.E sada Ono što me je zabrinulo je to DA MI je na prvom nalazu LDL-kol. Bio 3.0 a sada je 3.9,kolesterol 4,8 a sada 6.4.Opcenito svi su MI Lipidi povišeni.Ali ova dva su iznad granice normale.Triglicerid je viši Ali jos uvijek ispod donje granice.Dali je to normalan porast usljed pijenja kontracepcije ili je preveliki.
Hvala vam unaprijed
Ana

11.10.2008. 00:15

Preveliki je, ne može vam kontracepcija toliko dići lipide u 3 mjeseca; a možda je i jedan od nalaz greška laboratorija. Vjerojatno ste nešto promijenili i u prehrani. U svakom slučaju, ovo nije razlog da prestanete piti kontracepciju. Posavjetujte se sa svojim doktorom opće prakse što da radite s tim lipidima.

vrckava

11.10.2008. 21:20

Poštovanje!
Mr. sc. Romana Dmitrović, dr. med. 29.09. 2008. 12:00
Re: yasmin

Karen - flonidan nije kortiosteroid nego antihistaminik . Smijete ga koristiti, kao i simptomatske lijekove za gripu.
Vrckava - lokalni lijekovi kao medazol vaginalete nemaju interakcija. Međutim, triciklički antidepresivi potenciraju djelovanje kontracepcije, pa ako je vaš triciklički (pitajte svog doktora) za vas je kontraceptiv s manje hormona.
Možete li mi riječi koje su to pilule s manje hormona?
Meni je ginekologinja prepisala triquilar umjesto yasmina ali je rekla da pauziram mjesec dana prije uzimanja iako ne znam zašto to,pa me zanima jel ih onda počnem uzimat isto s prvim danom mjesećnice?
Hvala

RenataH

11.10.2008. 21:20

Poštovana,

koristim Yasmin koji mi je prepisao ginekolog u inozemstvu prije više godina.
Imam 43 god., ne pušim, zdrava sam ( barem se nadam), sportašica, rodila...
S tabletama se izvrsno osijećam. No, moj ginekolog ovdje, protivnik je oralne kontracepcije.
Svejedno, želim napraviti potrebne laboratorijske pretrage na svoju ruku, jer odavno nisam, ( ginekološki pregledi su redoviti i uredni) , pa Vas molim za savjet tj.što točno trebam iskontrolirati da budem mirna da je sve u redu i da li po Vašem mišljenju mogu nastaviti s uzimanjem pilula s obzirom na godine, jer s njima osijećam gotovo bolje nego bez njih! Naime, sve što stoji u uputama kao prednost - kod mene zaista tako i je!

Hvala unaprijed i srdačan pozdrav,
Renata Horvatek

12.10.2008. 03:50

Vrckava - na našem tržištu Logest ima najmanje hormona, 20 mcg, naspram Yasmina koji ima 30, Triquilar 30 i 35. Da, nakon pauze počinjete prvog dana ciklusa, kao da prije niste ništa uzimali.
Renata - ne vidim razlog da ne uzimate kontraceptiv i dalje. Učinite KKS, GUK, jetrene probe i lipidogram, iako je i to nepotrebno ako nemate nikakvih problema.

Sanjalica

12.10.2008. 11:50

Poštovana doktorice,

budući da svom liječniku mogu tek u utorak, zamolila bih Vas za mišljenje kako bih se uvjerila da nema razloga velikoj brigi. Naime, pijem Yasmin šest mjeseci i zbilja nisam imala nikakvih nsupojava ni problema s njim. Moj me ginekolog nije uputio na krvne pretrage prije prepisivanja tableta, koliko sam vidjela prema Vašim odgovorima na forumu to i nije bilo nužno, no nakon svih ovih slučajeva vadila sam krv i sve je u redu osim povišenog fibrinogena (5,2). Zamolila bih Vas samo da mi kažete na što to upućuje, kako bih bila mirnija do utorka, i može li biti povezano s uzimanjem Yasmina?

12.10.2008. 15:10

Ne upućuje na ništa. To je izolirani nalaz, koji s obzirom da su drugi uredni i da nemate nikakvih kliničkih simptoma (a nemojte pitati kojih, jer da ih imate ne bi se dopisivali sa mnom), ne znači ništa, samo varijaciju u laboratorijskim nalazima.