Autor
|
Poruka
|
gizmo
|
17.10.2008. 20:50
zapravo,ovo izgleda kao da sam opet dobila menstruaciju..
|
Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.
|
17.10.2008. 21:30
Ajde vi umjesto da stalno pitate počnite malo i čitati . Naravno da je normalno, popili ste hormone i onda ih naglo prestali uzimati - tijelo reagira uvijek isto - krvarenjem.
|
Minerva
|
17.10.2008. 21:30
Pocela sam novu kutiju prosli tjedan u srijedu (8.10.), ali kako je to bio praznik, a ljekarne nisu radile, propustila sam taj dan, ali sam nadoknadila sljedeci dan za tu propustenu tabletu. Spletom okolnosti zaboravila sam opet jucer (16.10.), sto je unutar drugog tjedna, i normalno sam opet nadoknadila danas. Tek naknadno danas navecer sam vidjela u brosurici od Yasmina da ako se propusti vise od jedne tablete u ciklusu da se treba posavjetovati sa lijecnikom.
Nazvala sam dva ginekologa i dobila dva potpuno drugacija odgovora: jedan da sam napravila sve ok i da nastavim normalno piti, a drugi da sam napravila glupost i da prestanem odmah piti.
Molim vas da mi sto prije odgovorite, da znam sto da radim dalje.
|
gizmo
|
17.10.2008. 23:00
hvala puno doktorice i oprostite na stalnim upitima!
|
|
18.10.2008. 10:40
A od mene ćete dobiti treće mišljenje - vidite, ne valja ni previše pitati . Sve OK, nastavite normalno piti, ali ja na vašem mjestu ovaj mjesec ne bih računala sa kontracepcijskom djelotvornošću. Koristite kondom.
|
crnkica
|
18.10.2008. 10:40
ovaj tjedan sam zaboravila popiti jednu tabletu, neznam točno koji dan, jer sam danas pronašla jednu tableticu na stolu i očito sam ju pripremila ali sam zaboravila popiti?
što da radim? hvala
|
|
18.10.2008. 19:25
Doktorice mene zanima da li postoji mogucnost da se mrsa od Yasmina? Uvijek sma imala ok kilazu, znaci nije mi trebala ni kg viska ni manjka medjutim pijem Yasmin oko god dana i u toj god sam postepeno izgubila oko 5kg sto mi nikako ne odgovara jer sve vise licim na vjesalicu. Normalno jedem, nemam sikirancije pa da je od toga, znaci zivot kao prije Yasmina la kg smao opadaju. Da li postoji da je od Yasmina a ako je koje bi mi vi preporucili. Prije koristenja bila sam na gin pregledu i sve je ok. Nemam problema ni sa policisticnim jajnicima, niti akanam znaci samo za kontracepciju.
|
|
18.10.2008. 20:55
Crnkica - normalno nastavite piti tablete, ali koristite i dodatnu zaštitu do slijedeće kutije.
Tamara - opet, isto kao i za debljanje. mršavi se od neunošenja hrane a ne od pilula - ali da, i nedostatak apetita može biti nuspojava. Vama bi vjerojatno Logest bio dobar izbor.
|
zabrinutaa
|
19.10.2008. 12:20
doktorice...ja bi vas molila da me malo bolje upoznate s yasminom...osim za akne i kontracepciju,za što je još dobar?
|
|
19.10.2008. 12:35
Hormonske kontracepcijeske pilule imaju niz dobrobiti. To su smanjenje rizika za razvoj izvanmaternične trudnoće, za obilna menstruacijska krvarenja, anemiju, bolne menstruacije, neredovite krvarenja i PMS. Uz to, smanjuju i rizik za razvoj cisti jajnika, mioma, za nastanak zdjelične upale, endometrioze, dobroćudnih bolesti dojke, te raka jajnika, sluznice maternice i debelog crijeva. Poznata dobrobit je i smanjenje hiperandrogenizma (pretjeranog stvaranja muških hormona), pa se na taj način smanjuju akne i pretjerana dlakavost.
Ovo je karakteristično za SVE pilule. Yasmin uz to ima i posebne dobrobiti, da ne zadržava vodu (pa kod njega nema one dvije-tri kile viška i stvaranja celulita), i da je posebno dobar u liječenju akni. To je jedini kontraceptiv na svijetu koji je odobren i kao lijek za akne.
|
checkit
|
19.10.2008. 15:15
Postovana doktorice. Pijem cetvrtu kutiju yasmina i i dalje me boli grudi i to dosta. Jako su tvrde na dodir i osjecam kao da su zlijezde u grudima povecane i jako tvrde. Znam da se tijelo privikava na hormone, ali mislim da nije bas dobro sto me grudi bole vec 3 i pol mjeseca. Molim Vas za savjet. Hvala
|
|
19.10.2008. 17:20
Ako mislite nije dobro u smislu da će vam se nešto zbog toga što vas bole grudi dogoditi, neće. Ako vas jako smeta, možete probati druge pilule, pa će (ali samo možda) biti bolje.
|
blento
|
20.10.2008. 12:55
Pijem tablete yasmin 14 mjeseci i mjesecnice su mi bile uredne. Nakon zadnje mjesecnice koja je bila redovna i pocela je 03.10. popila sam prvu tabletu iz kutije 07.10. No kako sam dobila upalu bubrega i pocela piti antibiotike prestala sam s pijenjem yasmine tableta. 14.10 pocinjem krvariti sto traje do 17.10., 18.10 sam imala odnos bez zastite pa me interesira dali sam mogla ostati trudna i od kada se broje plodni dani, od redovne menstruacije ili ove neredovne ?
Hvala na odgovoru !
|
|
20.10.2008. 19:30
Nažalost, u takvoj nepredviđenoj situaciji nije moguće brojiti plodne dane. Ne znam zašto ste uopće prestali piti pilule u sred kutije, to se nikad ne preporučuje. Ne vjerujem da ste ostali trudni, ali nije nemoguće.
|
heidi
|
Poštovana!
Pijem yasmin gotovo 2 godine i sve mi je u redu. Tijelo mi ga dobro podnosi. Unatoč tome, osjećam se depresivno i libido mi je jako smanjen. Ne znam mogu li zato optuziti tablete i zato bih htjela prestati piti neko vrijeme, da vidim je li to zbog tableta ili ne. Problem je u tome sto ne znam koliko je pametno raditi pauzu samo da bih nesto "vidjela" , tj. provjerila.. Hoce li pauza jako zbuniti i sokirati moje tijelo? Koliko dugo trebam biti na pauzi da bih uopce nesto mogla zakljuciti? Oprostite na ovom zbunjenom pitanju, ali stvarno nisam pametna sto napraviti. Molim Vas za savjet. unaprijed hvala
|
zabrinuta12
|
Poštovana doktorice,
prije mjesec dana sam prestala piti yasmin tablete koje sam pila do tad 15 mjeseci. Prošlo je 30 dana od posljednje menstruacije koju još nisam dobila pa me zanima je li normalno što kasni i trebam li se javiti ginekologu? S dečkom sam u tih 30 dana imala samo dva puta spolni odnos i koristili smo kondom oba puta.
|
cleo_4
|
evo jos jednog pitanja vezno uz koristenje yasmina. ja za razliku od drugih sam veoma zadovoljna yasminom, lice mi je cisto, nema bolnih menstruacija i nisam se niti udebljala niti imam ikakvih nuspojava. ovih dana sam slucajno htjela kontrolirati krv i izvadila masnoce i sve su mi podosta povisene, trigliceridi su mi 3,02 a kolesterol 6.00. s obzirom da sam medicinska sestra, znam da moram prestati piti yasmin dok ne spustim masnoce, ali zanima me dali bi ikako mogla nastaviti piti yasmin a da nekako smanjim masnocu ili mi ne gine spirala (rodila sam prije 5 god)? unaprijed hvala na odogovoru
|
|
20.10.2008. 20:30
Heidi - neće vam se tijelo šokirati od pauze, iako, pazite da ne ostanete trudni. Vidjet ćete već prvi mjesec. I vjerojatno jest kontraceptiv krivac za te nuspojave.
Zabrinuta - ovu rečenicu bih mogla staviti u zaglavlje foruma koliko sam je puta napisala: menstruacije će biti kao prije kontracepcije, ovisi da li su bile redovite ili neredovite. I kod redovitih treba malo vremena da se tijelo navikne. U slučaju sumnje na trudnoću, napravite test.
Cleo - pokušajte 2 mjeseca spuštati masnoće uz Yasmin, pa ako ide odlično. Ako ne ide onda prekinite. Inače, ne može vam kontraceptiv toliko dići trigliceride, bit će da je ipak vaša prehrana odgovorna .
|
gizmo
|
20.10.2008. 21:25
još me samo ovo zanima..pošto sam nakon popijene dvije tablete prestala piti pa sam dobila ponovno krvarenje zanima me da li to znači da nisam trudna?naime još me kopka to što sam pročitala na papiru koji se dobije sa canesten kremom da ako se nenese na područje vulve može smaniti učinkovitost kondoma..zabrinuta sam jer me četvrti dan ovog krvarenja boli donji dio stomaka,osobito desni jajnik i napuhnuta sam..upomoć!
|
|
20.10.2008. 22:20
Ne odgovaram na pitanja da li sam trudna, to ste već mogli shvatiti, jer ja to ne mogu znati. Malo koristite zdrav razum.
|