Kontracepcija

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

yasmin

Autor Poruka

gizmo

12.10.2008. 22:40

poštovana!nakon što sam popila svoju prvu kutiju yasmina odlučila sam ipak ne nastaviti sa drugom kutijom,razlozi su složeni.jedino što me zanima jest to da sam jučer imala spolni odnos sa dečkom,bio mi je 5. dan menstruacije ali je već bila oskudna,i koristili smo kondom ali sam negdje 2 sata prije toga nanijela kremu protiv gljivica canesten.čitala sam da ona može umanjiti učinkovitost kondoma.koristili smo ga cijelo vrijeme odnosa pa me zanima da li je moguće da je krema utjecala na kondom i da li sam ipak zaštićena od trudnoće ako danas tj. 8 dana nakon zadnje pilule ne popijem ovu iz druge kutije?

gizmo

12.10.2008. 23:10

želim još samo napomenuti da su mi menstruacije redovite svaki mjesec ali ciklus mi ne bi trajao jednako dana nekad 22 nekad više.menstruaciju sam dobila 14.9.2008 i tad započela sa uzimanjem yasmina da bi ,nakon spottinga ,treći dan pauze odnosno 7.10.2008 dobila krvarenje a odnos sam imala 11.10.2008.ispričavam se ako vas zatrpavam već postavljenim pitanjima ali me brine da li je zaštita bila osigurana i da li ima veze to što večeras neću popiti prvu tabletu druge kutije,jer ću ići kod ginekologa da mi promjeni tablete,a na to sam se odlučila tek danas...

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

13.10.2008. 09:55

Ne može Canesten krema smanjiti djelovanje kondoma.

gizmo

13.10.2008. 13:05

ipak sam sinoć popila prvu tabletu druge kutije.mislim da ću je i dovršiti.nisam htjela piti jer su se moji ukućani prepali plućne embolije.kašljem,ne jako,već mi se samo u dušniku stvori neki suhi osjećaj,i angine su mi natečene a ništa me ne boli tako da se nadam da nemam razloga za brigu..hvala!

gizmo

13.10.2008. 13:50

opet ja..na sto muka sam..roditelji mi ne popuštaju što se tiče toga da ih prestnem piti,tek mi je 18 god i još uvijek ih moram slušati.mogu li Vas još samo zamoliti da mi kažete koliko mi se poremetio ovaj cilkus ako ne nastavim piti iza ove jedne?

deuterpa

13.10.2008. 13:50

Poštovani, iako znam da su slučajevi nuspojava koje izaziva yasmin statistički neznačajni, nažalost su takve vijesti i kod mene izazvale paniku. Iz tog razloga sam napravila kompletnu krvnu sliku i kompletne testove zgrušavanja krvi i svi rezultati su unutar referentnih vrijednosti. Sada već tri dana osjećam vrtoglavicu i pitam se je li moguće da je to nuspojava uzimanja yasmina ili je također moguće da je to posljedica moje povećane anksioznosti. Uzimam pilule 6 mjeseci i do sada nisam imala nikakve zabrinjavajuće nuspojave( osim ako se računa gubitak na težini). Unaprijed hvala!
Pozdrav!

13.10.2008. 20:30

Gizmo - ništa se posebno neće poremetiti od samo jedne pilule.
Deuterpa - ne znam da li ste anksiozni, ali vrtoglavica nema nikakve veze s Yasminom.

retro

13.10.2008. 20:30

Poštovana doktorice,
uzimam yasmin skoro 2 godine. Počela sam ih piti jer su mi mjesečnice bile neredovite (svakih nekoliko mjeseci) ali i zbog zaštite od neželjene trudnoće. Pijem ih uz preporuku ginekologa. Nije me slao na nikakve pretrage ali me nakon 6 mjeseci pitao da li sam zadovoljna. Nisam imala nikakve nuspojave, stvarno prezadovoljna. Jedino što me plaši nakon medijske pompe - zna mi se dogoditi da me kod srca kao prereže kao da me netko ubode s nožem na par sekundi. Da li bi se trebala zabrinjavati?
Danas mi je zaručnik išao u ljekarnu po novu kutiju yasmina i tada ga je medicinska sestra i doktorica opće prakse pitale zašto uzimam yasmin i ako ih i dalje pijem da sam na oprezu i ako imam bilo kakvu nuspojavu da odem na hitnu i kažem da sam pila yasmin.
Molila bi vas za brz odgovor jer ne znam da li bi se trebala zabrinjavati!

13.10.2008. 20:50

Nemate se zašto zabrinjavati. Ovaj osjećaj kao da nas netko reže nožem imamo svi ponekad u životu, bez nekog osobitog razloga. Čim se takvi simptomi ne nastave, znači da nisu nešto čemu treba obratiti pažnju. A doktorica i medicinska sestra su, i žao mi je što to moram reći, needucirane, neozbiljne, i postupile su potpuno neprofesionalno. Tako nešto se smije reći samo i jedino ukoliko se lijek povuče sa tržišta, a Yasmin nije povučen nigdje u svijetu. Dapače, osim u hrvatskim novinama, nigdje u medicinskoj literaturi niti u svjetskim medijima nema izvještaja o njegovoj štetnosti.

girl20

15.10.2008. 17:05

poštovana doktorice, rekli ste mi da pestanem piti yasmin jer nisam bila kod ginekologa. koliko čitam vaše odgovore pretrage prije uzimanja yasmin prema vašem mišljenju nisu potrebne i njima se ne može otkriti da li postoji mogućnost da se dobije plućna embolija. Odlučila sam da ću otići ginekologu ali se na red za pregled čega i više od par mjeseci. Pošto nemam nikakvih nus pojava i kažete da pretrage nisu nužne zašto da ih prestanem piti? dali se može sada videjti na rezultaima pretraga dali yasmin škodi mome zdravlju ili mi odgovara? Unaprijed hvala na odgovoru.

15.10.2008. 17:55

Nije pregled kod ginekologa zbog pretraga, nego iz dva druga razloga: prvi je što ukoliko ste spolno aktivni, a OSOBITO ukoliko ste imali više od jednog partnera, morate otići na pregled. Drugi je što rizike i kontraindikacije ne možete procijeniti sami, to mora učiniti stručna osoba. Možete nešto o tome pročitati ovdje http://www.cybermed.hr/index.php/...raceptiva_i_interakcija_s_lijekovima.
Međutim, mora vam biti jasno da vam ja ne mogu dati zeleno svjetlo da pijete kontraceptiv na svoju ruku (a to vi u svom postu tražite), to bi jednostavno bilo neprofesionalno.

jasmina985

15.10.2008. 20:45

postovani...
nisam sigurna da ovo pitanje ide pod ovu temu ali posto pijem yasmin pomislila sam da ima veze s time...
Yasmin sam pila vec 6-7 mjeseci, zadnju pilulu sam popila 22.9. nakon cega sam dobila menstruaciju. ono sto me brine je to sto se moja menstruacija vec duze vrijeme mijenja i sve gore i gore izgleda. nakon ove zadnje odlucila sam prestati piti yasmin. naime, same menstruacije na kakvu sam navikla, dakle krvi uopce nema, niti malo.
ima samo jako gusti tamno smedji iscjedak...ponekad mi se cini kao i da ima komadice sitne. tako se i prije pojavljivalo ali , u pocetku samo dan dva a ostalo je bilo normalno, a sada je cijela menstruacija bila takva...
molim vas, znate li o cemu se radi...?? nista mi nije jasno....

15.10.2008. 23:50

Malo ste me nasmijali - u tome i jest poanta. To je jedna od dobrobiti kontracepcije, manje obilna i bezbolna krvarenja. Ono što vi niste shvatili jest da krvarenje nakon kontraceptiva nema nikakve veze sa vašim tijelom i zdravljem, samo sa pilulama, i uvijek je normalno, kako god da je.

gizmo

16.10.2008. 15:35

zbog toga što su me svi izmučili da moram promijeniti pilule u utorak i jučer nisam popila treću i četvrtu pilulu iz kutije yasmina.iako sam svih nastojala uvjeriti da je mogućnost tromboze jednaka kod svih pilula,i nakon razgovora sa svojim ginekologom,koji mi je rekao da mi yasmin prema nalazima najbolje odgovara i da nema smisla mijenjati,ipak bi nastavila piti.pa me zanima ima li uopće smisla nadoknaditi propuštene tablete(popiti 4 odjednom) pa nastaviti redovito piti do kraja ove kutije?smijem li to uopće napraviti i kada i mogu li uopće računati na zaštitu tokom ove kutije ili tek od slijedeće?pretpostavljam da ne mogu ali ipak pitam..nadam se što bržem odgovoru..dosađujem vam ali sam zbunjena i uplašena,ne tromboze,već svojih roditelja pa neznam što da radim..molim vas za savjet i razumijvanje i ispričavam se na dosađivanju..ovaj put ne odustajem već ignoriram sve iracionalne strahove..unaprijed zahvalna!

16.10.2008. 16:15

Nažalost, ne može tako, morate propustiti ovaj ciklus, jer u njemu uopće ne bi bili zaštićeni. Tek od slijedeće menstruacije počnite slijedeću kutiju (ovu bacite), i onda ste sasvim zaštićeni.

gizmo

16.10.2008. 18:15

znači da od prvog dana sljedeće menstruacije počnem opet uzimati redovito pilule?

16.10.2008. 21:05

Stvarno mislite da je ovo pitanje bilo potrebno, ili se samo volite dopisivati sa mnom? Da, naravno, a kako drugačije?

nana11

17.10.2008. 10:45

pijem diane 35 već skoro dvije godine. u vezi sam s dečkom 10 mjeseci i u spolnom odnosu nisam nikako doživjela orgazam. Da li su tablete krive za to, jer prije nego sam njih počela piti sam se mogla i uzbuditi i imati orgazam. Željela bi preći na druge tablete, ali ne znam koje. U utorak idem ginekologu, ali htjela bi i vaše mišljenje. hvala

17.10.2008. 14:20

Da, pilule mogu smanjiti libido. Ja bih na vašem mjestu probala neke s manje hormona. Koje, neka odluči vaš ginekolog.

gizmo

17.10.2008. 20:50

samo sam strašno uplašena pa pitam za pomoć..ali imam novi problem..nakon što sam prekinula piti tablete osjećala sam bol u donjem dijelu trbuha a danas primjećujem i malo krvi?je li to normalno?ne znam šta da mislim,baš se bojim..jedva čekam odgovor..