Kontracepcija

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

yasmin

Autor Poruka

neznalica

28.10.2008. 11:05

poštovana doktorice,

nadovezao bi se na tekst koji sam napisao prije a glasio je :
poštovana doktorice,,,malo sam čitao i ako sam dobro shvatio samo potvrdite,,,,nakon prestanka yasmina sljedeća menstruacija bi trebala biti ista kao i ona prije početka uzimanja pilula.,što će reći ako su bile neredovite bit će i sad takve a ukoliko su bil redovite možda će biti potrebno neko vrijeme da postanu redovite?

i još jedno pitanje,nažalost puno razmišljam o tome makar kad opet bolje razmislim smirim se.naime cura je prestala piti pilule dok ne napravi krvnu sliku( nisam bio za prestanak tj pauzu jer se onda sve samo poremeti ali sta je tu je kad je cura pomalo paranoicna).Imali smo spolni odnos nakon prestanka uzimanja pilula, i kao i obično koristili kondon,kao i inače ne ejakuliram u nju nego samo u kondom jer smo zaista oprezni po tom pitanju.I čitam stalno da vi pišete da trudnoća nije laka stvar za napraviti i da je potrebna penetracija i ejakulacija i sve me to smiruje.Ali uvjek postoji onaj ALI...zadovoljavao sam svoju curu prstom nakon odnosa.dali je moguće da dođe do trudnoće ako mi je na rukama ostalo sperme koju sam naravno obrisao prije ako je uopće i bilo na mojim prstima.??znači penetracija prstom poslije odnosa uz moguće dodirivanje penisa prije?

naime cura je trebala dobiti menstruaciju 26-27.10
27.10 navečer je malo prokrvarila i mislili smo da je to menstruacija ali danas ujutro nista,,,,dali je to slabašna menstruacija uzrokovana prestankom uzimanja pilula i privikavanja organizma bez tableta?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

28.10.2008. 11:30

Nije moguća trudnoća prenešena rukom. I stvarno nemate razloga za zabrinutost. Osim, recite curi da joj je pametnije ne praviti te pauze, sad ste samo oboje ludi.

neznalica

28.10.2008. 16:00

a koji je mogući uzrok tog malog krvarenja?dali bi to mogla biti menstruacija premda mi se čini premalo da bi se tako nazvala

28.10.2008. 17:20

To je sigurno menstruacija - žensko tijelo nije stroj, pa je krvarenje nekad obilnije nekad oskudnije. Ovo je vjerojatno posljedica ciklusa bez ovulacije, što je normalno nakon uzimanja pilula.

neznalica

28.10.2008. 20:10

moram napomenuti da je ona nakon zadnje piliule koju je popila nakon par dana dobila mensturaciju,,,ovo bi dakle bila prva poslije prestanka korištenja pilula i zadnje menstruacije uzorkovane pilulama,,,,,,,,

neznalica

28.10.2008. 20:10

doktorice,iskreno se ispričavam što sam toliki paničar....nemojte se molim vas naljutiti što imam toliko pitanja ali ja vam sve to naučim,i onda mi se frendice i moje i od cure dive kako sve puno znam o kontracepciji.

znači menstruacija može biti i to maleno krvarenje u trajanju od jedne noći?

kada bi predložili ponovni početak ispijanja pilula?

grudi su curi i dalje nateknute,,baš kao i kada treba dobiti,dali će splasnuti ili je očekuje mrkotrpnih mjesec ili više do sljedeće mensturacije?

28.10.2008. 21:35

Menstruacija može biti to maleno krvarenje, ali da li stvarno je, to ne mogu znati bez pregleda. Baš iz tog razloga ne bih vam napamet savjetovala da ona počne piti kontracepciju odmah, nego neka pričeka normalno krvarenje, kad će i ovi simptomi pms-a prestati. Ili neka ode na pregled, pa će joj ginekolog moći reći da li da počne odmah.

tončica

28.10.2008. 22:20

Godinama pijem Jasmin i u dogovoru sa lječnikom sada sam na pauzi.30.09.zadnja menstruacija,trajala 6 dana,po nekoj logici trebala sam ponovo ju dobiti oko 27.10.(računam da su mi ciklusi bili 26 dana dok sam pila kont)da li mogu biti trudna s obzirom da sam odnos imala negdje oko 12.u mjesecu i oko 23 u mjesecu,bez zaštite ,odnosno prekinut odnos.Hvala puno.

neznalica

28.10.2008. 22:30

znači normalna je pojava da nakon zadnjeg pakiranja pilula uredno dođe mjesečnica,a onda onaj mjesec u kojem se prestaje piti bude samo to malo krvarenje? da se ne naljutite ovo je moje zadnje pitanje happy

a ujedno i pitanje gdje se možemo kod vas naručiti za pregled

29.10.2008. 09:10

Tončica - napravite test, ja ne mogu znati jeste li vi trudni ili ne.
Neznalica - krvarenje neposredno nakon pilula nije menstruacija, nego krvarenje uzrokovano pilulama, i neminovno dolazi. Mjesec dana kasnije dolazi pravamenstruacija, a ona može biti svakakva, ovisno o tome kako se tijelo priviklo na situaciju bez hormona.
Ja radim privatno, Voćarska 14, 4678600, i Mašićeva 1, 2328371.

ljubičica

29.10.2008. 09:10

Poštovana!
pila sam yasmine 3 godine i prestala s uzimanjem prije mjesec dana, ponajviše zbog panike koja se stvorila oko istih.
Nakon uzimanja zadnje pilule dobila sam mjesečnicu, a sljedeća mjesečnica, dakle prva koja nije izazvana tabletama, stagla je redovno nakon 28 dana, ali trajala je samo jedan dan. Napominjem da sam dan prije mjesečnice bila na ginekološkom pregledu, na kojem mi je rečeno da je bila ovulacija i da mogu očekivati mjesečnicu. Ono što me muči je upravo to trajanje od 1 dana (umjesto uobičajenih 3-4). Zanima me imam li razloga za brigu budući da sam nakon prestanka korištenja Yasmina imala spolne odnose (sa zaštitom-kondomom, al nikad se ne znahappy. Naime, čula sam da žene u prvom mjesecu trudnoće mogu imati takva krvarenja koja znaju zavarati na način da misle da je to menstruacija.

29.10.2008. 13:30

Jako smiješno happy. Nema te žene koju zavaraju krvarenja u trudnoći - ako krvare u trudnoći onda su ludo zabrinute. To su vam urbane legende. Evo vi i cura od Neznalice imate isti problem pa malo pročitajte njegove postove.
I poruka za sve - primjetite li kako se gomilaju isti postovi? Sad svi vi koji ste zbog panike prestali piti Yasmin trebate dobiti menstruaciju a ona je drugačija. Naravno da je drugačija, ovo je vaša vlastita. Malo strpljenja molim, da se stvari vrate na svoje mjesto.

samson

29.10.2008. 14:25

Poštovani.
imam nekoliko pitanja vezano za yasmin. Pila sam tablete oko 10 godina ( u početku diane35, zatim yasmin kad je izašao). Pošto imam policistične jajnike ginekolozi su mi savjetovali jedini taj način liječenja. Prije mjesec dana prestala sam sa uzimanjem tableta pošto muž i ja želimo dijete pa me zanima da li treba napravit neku dužu pauzu nakon uzimanja tableta kako ne bi naštetile plodu? Koliko dugo je potrebno organizmu da se u potpunosti očisti od tableta? Također me zanima da li je sad veća mogućnost začeća nego kod žena koje nisu pile tablete? Što se tiče policističnih jajnika, koliko brzo će se stvorit nove ciste pošto su mi sad jajnici zahvaljujući yasminu očišćeni? Kad ne pijem tablete ciklus mi je neredovit, često 2 x mjesečno pa me zanima da li postoje neke druge tablete koje reguliraju ciklus, a da nisu kontracepcijske?
Hvala!

29.10.2008. 18:50

Nikakvu pauzu nemojte raditi. prvo, potpuno je nepotrebna, a drugo, sad vam je najveća šansa za trudnoću, prvih par mjeseci iza pilule, dok jajnici opet ne počnu lučiti krive hormone.

marelica

01.11.2008. 14:55

Cijenjena doktorice,
tablete yasmin sam počela uzimati prije godinu i pol. Na početku san počela osjećati blage nuspojave, ali mi je ginekolog rekao, uzimajući u obzir obavljene pretrage, da će to proći vrlo bro, nakon dva-tri mjeseca. Ubrzo sam počela dobivati na tezini i opće zdravstveno stanje mi se rapidno pogoršalo (napominjem kako yasmin ne pijem četiri mjeseca). Dobila sam jake migrene, T4 mi se naglo povećao, zeljezo u krvi je dosta ispod donje granice (moram napomenuti kako sam uvijek imala vrlo visoke vrijednosti zeljeza), podignula se razina masnoće i kolesterola, prestajem disati u snu (sumnjam na apneju), a ono što je najgore - osjećam jaku bol u prsima. Taj je pritisak toliko jak da ne mogu udahnuti. Naravno, srce mi počinje jako lupati (što se događa kad samo sjedim i čitam). Gušenje u grlu i iznenadno jako lupanje natjeralo me posjetu specijalisti koji mi je objasnio kako je sa štitnjačom sve u redu i da su spomenuti simptomi očiti znak neke anomalije srca! Neurologinja na meni stalno isprobava ljekove koji uopće ne djeluju (zadnji je bio propranolol koji sam jako loše podnosila)... Pulmolog me pregledao, objasnio kako sam zdrava "djevojčica" i da zaboravim yasmin i da odem psihijatru... Naravno, spirometrija je jako loša, ali to je očigledno zanemarivo.
Nakon svega, samo molim da mi ne kazete da sam "umišljeni bolesnik" već da me uputite negdje... jer zaista ne znam gdje da odem...

Srdačan pozdrav,
Maja

01.11.2008. 18:15

Nažalost, Maja, ne znam ni ja. Simptomi koje opisujete nemaju veze sa Yasminom, pogotovo jer perzistiraju i nakon prestanka uzimanja. Nekoliko doktora vam je reklo da je s vama sve u redu - da ipak nije neuroza?

PCELICA

01.11.2008. 18:20

Dobra večer svima!
Imam nekoliko pitanja. Do nedavno sam pila Yasmin tablete nekoliko mjeseci (5mj) i prekinula sam ih piti radi svih natpisa i problema koje se javljaju u vezi njih. Posljednju sam popila 19.10., a menstruaciju sam dobila 23.10. Od tada sam imala nezaštičene spolne odnose, prvi je bio 26.10., posljednji 31.10. jer sam se pouzdala u plodne i nepolodne dane. Zanima me koji su mi točno plodni a koji neplodni dani ( s obzirom da sam do nedavno pila tablete) i kolika je opasnost od neželjene trudnoće, te kada mogu najranije napraviti test.

02.11.2008. 05:25

Ne možete se pouzdati u plodne i neplodne dane tako kratko iza uzimanja pilula, mora proći bar 2-3 mjeseca dok se ciklus stabilizira. Test možete napraviti 15 dana iza odnosa, na prvi jutarnji urin.

PCELICA

02.11.2008. 12:30

Da li je velika vjerojatnost da je došlo do neželjene trudnoće? Želim idući mjesec ponovno piti kontracepcijeske tablete, ali ne znam koje.

02.11.2008. 13:45

Nažalost, kako ne vrijede plodni dani ne vrijedi ni uobičajena vjerojatnost, možete samo čekati i nadati se najboljem. Koje tablete odlučite u razgovoru sa vašim ginekologom.