Kontracepcija

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

yasmin

Autor Poruka

Liky

04.12.2008. 18:50

Postovana Doktorice

Ja sam upravo otkrila vasu stranicu jer me je ujutro mama zvala i rekla mi da je opet u Hrvatskoj jedna djevojka umrla od Yasmin..To se dogada u zadnje vrijeme cesto...Ja pijem Yasminelle i imala sam nuspojave ali nisam htjela prestati.Pijem ih vec godinu i pol i htjela sam vas da li su one iste kao i Yasmin?U cemu je razlika?Za sve nuspojave koje imaju pile znamo ali nebi onda na svijetu milijun zena to pilo i da se od njih umire..To me je malo zbunilo..Molim vas objasnite mi..
Unaprijed hvala!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

04.12.2008. 20:00

Dana - Yasmin ima 30 mcg estradiola, Diane 35, tako da to nije neka velika razlika u dozi hormona.Ne postoji nikakva razlika u učestalosti nuspojava ili komplikacija, svejedno je koji uzimate. Međutim, osobno mislim da vam za androgenu alopeciju neće pomoći niti jedan niti drugi, nego baš lijek za androgenu alopeciju. Ukoliko vam ga dermatolog nije prepisao, vaš ginekolog vas može s uputnicom poslati reproduktivnom ginekologu u Petrovu, ili možete otići privatno (to možete i kod mene).

Liky - Yasminelle je isto što i Yasmin, ali sa puno manjom dozom hormona (20 mcg naspram 30 mcg). Jutros sam s zgražanjem pročitala tekst u Večernjem, još jedan tipično senzacionalistički članak - još niti otprilike ne znaju od čega je djevojka umrla, a već je kriv dežurni krivac, Yasmin. Molim pročitajte ovaj tekst, http://www.cybermed.hr/index.php/...li_znati_o_kontracepcijskim_pilulama, i malo računajte. Kontracepciju u Hrvatskoj trenutno koristi možda 50000 žena, od toga Yasmin jedno 10%, dakle 5000. Prema tamo navedenoj službenoj svjetskoj statistici, što mislite koliko godina treba proći da baš od tromboembolije uzrokovane baš Yasminom umre jedna žena? Ja bih rekla cijeli jedan život.
Slobodno i mirno pijte svoje pilule. Od njih nećete umrijeti, garantiram vam svim svojim znanjem.

Liky

05.12.2008. 20:15

Opet ja...
Htjela sam vam zahvaliti na informacijama i pitati vas nesto.Vec sam prosli put napomenula da pijem Yasminelle godinu i pol i jos uvijek imam nuspojave,hoce li se tijelo ikada naviknuti.Prije sam pila Diane al to nisam podnosila.Jos uvijek me boli lijeva naga i trne mi,to je pocelo kad sam presla godinu dana sa pilulama.Mozete li mi objasniti zasto to dolazi.Inace,imam 21god i pusac sam.
Jos nesto kratko,kako mozemo uopce primjetiti da covijek ima trombozu,vensku ili plucnu,koji su simptomi?
Hvala vam.

06.12.2008. 01:50

Ovo s nogom nema veze s pilulama, idite svom doktoru da utvrdi u čemu je problem. A o simptomima tromboze i embolije se naveliko pisalo zadnjih mjeseci, posebno na ovom topiku, pa malo koristite pretražnik.

valika26

06.12.2008. 13:55

Poštovana doktorice, pročitala sam puno pitanja i odgovora na temu jasmina ali nisam našla odgovor koji me zanima. Naime, zanima me koliko smije biti vremensko odstupanje od uzimanja tableta? Pod time mislim da ako ja tablete pijem u 19 sati, koliko maksimalno mogu zakasniti, tj. kasnije popiti tabletu, a da djelotvornost ostane potpuna? Hvala

06.12.2008. 15:55

3-4 sata, maksimalno do 6.

ja64

07.12.2008. 05:45

pijem jasmin već devet mjeseci i ovaj mjesec sam zaboravila popiti drugu tabletu u pakovanju i sjetila sam se tek 16 sati kasnije te ju popila. u međuvremenu sam imala odnos s dečkom. što da radim? kolike su šanse za trudnoću? molim vas odgovorite što prije!

07.12.2008. 13:40

2 tjedna koristite kondom. Niste mogli ostati trudni tako brzo iza propuštene tablete.

ja64

07.12.2008. 15:40

hvala na tako brzom odgovoru! happy

Karen

09.12.2008. 12:35

Poštavana doktorice,
uradila sam malo glupu stvar, u trećem tjednu (ostale su mi bile 4 tablete) sam se nakon 13 h sjetila propuštene, i u afektu sam popila dvije. sad imam još dvije tablete, da li da ih popijem i odmah nastavim sa idućom kutijom, ili da prekinem i pravim pauzu od 7 dana?

hvala happy

09.12.2008. 17:55

Pa napravili ste upravo kako se preporučuje u uputama happy. Ove dvije popijte normalno, dva tjedna koristite kondom, a pauzu možete ili ne morate napraviti, kako želite.

ivana.a

10.12.2008. 13:40

Poštovana doktorice! Pijem Yasmin već 8 mjeseci, i nisam imala nikakvih problema. Nedavno je mojoj majci s dojke odstranjen tumor, koji je nasreću bio dobroćudan. Na uputama piše da pilule ne bi smjele piti osobe koje su imale ili je netko iz nijihove bliže obitelji imao tumor dojke. Molim Vas za savjet, da li da nastavim normalno piti pilule? Kod svoje doktorice sam naručena tek u prvom mjesecu, a ovo me jako zabrinulo... Unaprijed zahvaljujem...

10.12.2008. 15:25

Ma ne, to se odnosi na karcinom dojke. Pilule inače smanjuju šansu da se i kod vas pojavi dobroćudni tumor dojke, tako da je odlično da ih pijete.

minchy

10.12.2008. 22:50

meni nikako da prođe poruka na starom topicu...pa ću pokušati ovdje suspicious
doktorice, molim Vas recite mi sljedeće: smije li se Yasmin piti u isto vrijeme kad i antiepileptik?
pijem kombiniranu terapiju ujutro i uvečer, pa ne znam kad i gdje bi smjestila Yasmin.
nažalost tek sad mi je to palo na pamet, a već 2 tjedna pijem ta dva lijeka i Yasmin.
ako se piju u isto vrijeme, mogu li doista smanjiti, ili čak i poništiti djelovanje Yasmina?
i još kratki update za mene: budući da dolazim k Vama sutra, da uzmem kutijice od tih drugih lijekova? pretpostavljam da trebam donijet i svu ostalu moguću i nemoguću liječničku dokumentaciju koju imam (budući da je to 1. put da se vidimo) ...?

11.12.2008. 14:25

Yasmin pijte iza ručka, to je i inače najbolje vrijeme za piti kontraceptiv. A za sutra, samo mi ponesite koje otpusno pismo, ako ste bili u bolnici, bit će dosta.

zaby55

12.12.2008. 18:30

Dobar dan. Imam samo jedno pitanje. Pila sam Yasmin 6mj . Nisam ga uzimala 2mj. Sad bih ga htijela ponovo početi koristiti. Trebam li ponovo napraviti neke kontrole prije nego počnem piti novi paket?
(danas bi trebala uzeti 1.tabletu a moj ginekolog nikako da se javi na telefon da ga to pitam).
Molim Vas odgovorite mi sto prije.
Puno Vam hvala.

12.12.2008. 19:30

Ako nemate nekakvih zdravstvenih problema ne trebate, samo počnite.

zaby55

12.12.2008. 21:20

Hvala Vam na odogovoru.

gizmo

14.12.2008. 15:45

Dobar dan! imam jedan problemčić pa se nadam da ne smetam i da ćete naći vremena za odgovor. u prošlu nedjelju u 13 i 30 sati sam popila prvu tabletu nove kutije yasmina,ali sam nakon ručka oko 15 i 35 dobila proljev.bar mi se učinilo kao proljev.nisam bila sigurna da li trebam popiti još jednu tabletu u slučaju da se ova nije apsorbirala ali nisam htjela riskirati i u 15 i 45 popila sam još jednu tabletu. sljedeće dane sam ih nastavila piti u 15 i 45,odnosno u vrijeme te druge tablete.pa me sad zanima da li sam ih pila u dobro vrijeme il sam trebala nastaviti piti u 13 i 30 sati?i još me samo zanima da li sad ovu kutiju pijem do kraja normalno pa samo pauzu skratim jedan dan ili kako?puuno vam hvala doktorice,najbolji ste!

14.12.2008. 21:05

Ne budite toliko ustrašeni s tim vremenima, ništa se neće desiti pili ih u 13,30 ili 2 sata kasnije. Da, samo ciklus dan kraći.