Kontracepcija

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

yasmin

Autor Poruka

sgh

21.12.2008. 21:00

dobra vecer. interesira me da li alkohol smanjuje djelotvornost pilule, posto dolaze praznici happy pozdrav

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

22.12.2008. 08:10

Ne, ne smanjuje, ali nemojte pretjerati happy.

yasmin250

22.12.2008. 16:40

Nakon koliko ginekolog moze vidjeti jeste trudni ili ne?

22.12.2008. 17:50

Oko tjedan dana nakon što menstruacija izostane ultrazvukom. Pregledom nešto kasnije, vađenjem krvi nešto ranije.

kilj

24.12.2008. 15:35

Cijenjena doktorice,

do kraja ove kutije yasmina imam još 4 tableta, nakon što završim ovu kutiju namjeravam prestati koristiti yasmin. Zanima me do kojeg dana ovog ciklusa yasmin još uvijek djeluje kao zaštita od trudnoće, odnosno kada trebam početi koristiti druga kontracepcijska sredstva? prepostavljam da od 21.tablete moram koristiti dodatnu zaštitu prilikom odnosa...Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru i sretan Božić happy

24.12.2008. 15:50

Računajte da će zaštita djelovati do krvarenja iza zadnje tablete. I hvala, također happy

marko13

25.12.2008. 14:25

Poštovanje. Molim za pomoć, u nedoumici sam. Cura mi je prije pila pilule yasmin, ne pije ih već 3-4 mjeseca. Prebacili smo se na kondome, ali jučer (jutros) 25.12. oko 4 ujutro smo imali nezaštićen (prekinuti) spolni odnos. Zadnju menstruaciju je dobila 12.12. i trajala je 5-6 dana. Ima li potrebe za hitnom kontracepcijom? Puno hvala na odgovoru i sretan Božić.

minchy

25.12.2008. 22:55

dobro večer doktorice! suspicious
jučer sam došla s pregleda od doktorice gdje mi je karton. zbog nalaza krvi od prije tjedan i nešto je odlučila da bi bilo najbolje da prestanem pit Yasmin. dakle... ne znam sjećate li se, ali da ponovim.
pred 3 mjeseca sam prvi put kontrolirala trigl. i kolesterol. kolesterol je bio 6, 1 a trigl 1,5. situacija od pred tjedan i nešto se obrnula. kolestrol 5,3 a trigl 2,19 (norma do 1,7).
zbog, kao, opasnosti od tromboembolijskih bolesti je odlučila da bi bilo najbolje prestat s kontracepcijskim tabletama...do daljnjeg...
spominjala je i Omega3 kapsule i nešto...ne znam...
sve u svemu - zbunjena sam!
na Vašem pregledu niste rekli da bi ti trigliceridi mogli bit problem, a meni zbog policističnih jajnika ionako menstruacija dolazi 3 puta godišnje pa... ne znam... što mislite što bi bilo dobro napraviti??
ona mi je prepisala 2 kutije Dabrostona da iduća 3 mjeseca pijem od 15. do 22. dana ciklusa čisto da imam menstruacije, ali se meni to ne čini baš kao rješenje (možda me dojam vara)...
ionako mi je uz onaj Trileptal i Lamictal promjena ljekova već navrh glave. suspicious
jedino ako se i Vi slažete s tim mišljenjem pa...ne znam...
usput Vam želim sve najbolje za blagdane i neka Vam ovaj Božić donese zdravlje, ljubav, sreću i blagoslov u Vaš, i u živote Vaših najbližih!

26.12.2008. 11:20

Marko - pročitajte topik Pilula za dan poslije - najčešća pitanja.

26.12.2008. 11:20

Hvala na čestitci, i vama sve najbolje. Ne slažem se s vašom doktoricom. Trigliceridi jesu povišeni, ali da ćete zbog njih dobiti tromboemboliju, nećete. Zbog njih ćete dobiti aterosklerozu koja će vam kasnije dići rizik za infarkt i moždani udar. I što ćete onda s kontracepcijom? Ja bi ih sada pokušala sniziti, prije prestanka uzimanja kontracepcije. Dabroston vam ne treba osim kad menstruacije ne bude predugo pa više ne budete imali živaca je čakti.

sha

26.12.2008. 18:00

Poštovanje,
prema preporuci svoje ginekologice prve pilule koje sam pila bile su yasmin,nisu mi odgovarale te mi je ginekologica preporučila triquilar, nakon nekoliko mjeseci korištenja (skoro i godinu dana) osjećala sam nuspojave koje mi nisu odgovarale, ginekologica me je ponovno vratila na yasmin. pijem ih ponovo već 4 mjeseca,ali dosta sam smršavila, počela sam bit nevjerojatno nervozna jel bi mi mogli preporučiti možda neke druge pilule kako bi mogla tražiti recept od svoje ginekologice,hvala unaprijed.

s poštovanjem

26.12.2008. 22:10

A ona će biti oduševljena happy. To vam se jednostavno tako ne radi - imate svoju ginekologicu i morate razgovarati s njom.

minchy

27.12.2008. 00:40

mmmdda...tako sam si nekako i sama mislila. proguglala sam i nisam naišla na podatak da trigliceridi imaju veze sa stvaranjem tromboembolijskih bolesti. iako su ta dva nalaza krvi prilično kontradiktorna, nikako nisam željela prekinuti uzimanje Yasmina. od njega su se počele događati samo dobre stvari. ciklusi redoviti, nestale promjene raspoloženja, bolovi u trbuhu, napuhnutost i da ne nabrajam...
imate možda preporuku kako da se izborim s tim trigliceridima? željela bih si sad dat truda pa da vidim kakav će bit nalaz za 3 mjeseca.
još jedno pitanjce... može li se u sredini ovog "umjetnog" ciklusa pod Yasminom pojaviti malo neobičniji, jači iscjedak? mislim...jel to normalno, ili...? deseta tabletica je danas popijena.
unaprijed hvala happy !!! (you've helped...a lot!)

27.12.2008. 10:55

Kad se vama ne da guglati morala sam ja happy. Prvi link za dijetu za snižavanje triglicerida, nadam se da ćete se snaći u engleskom: http://www.healthgoods.com/Educat..._Health/diet_lower_triglycerides.htm.
A iscjedak se smije mijenjati, naravno.

lila_55

27.12.2008. 21:15

poštovana doktorice,imam jedno pitanje,ovaj mjesec sam početal piti prvu kutiju yasmina i imala sam krvarenje samo 2 dana.trebam li se zabrinuti oko toga ili?imače mi je trajalo 10-ak dana...unaprijed hvala

minchy

27.12.2008. 22:50

naravno da ću se snać, al treba se sjetit guglat nazive na engleskom...(blondie!)
na hrvatskom sam našla dijete za dijabetičare i one rigorozne stvari za visoki kolesterol...
hvala za link happy pokušat ćemo nešto od toga...

28.12.2008. 13:15

Lila - da, to je normalno. Pilule i inače djeluju tako da skraćuju krvarenje i smanjuju mu količinu.

crnkica

28.12.2008. 13:15

poštovani, prije nekoliko dana sam vas pitala je li moguće da sam trudna a imala sam odnos 7 dan pauze nakon čega nisam nastavila piti pilule, dobila sam menstruaciju kao i što bih trebala dobit, potoji li sad kakva šansa? počela sam prvi dan piti pilule, je li zaštita omogućena od prvog dana?

28.12.2008. 16:30

Ajde me nemojte pitati takva pitanja. Ginekologe u školi uče da je svaka žena koja ima odnose trudna dok se ne dokaže suprotno, i meni je jako teško reći vam da nema nikakve šanse. To može samo negativan test na trudnoću, pa ako sumnjate, napravite ga.

veckica23

29.12.2008. 23:25

2006. u 6 mjeseu sam pocela piti yasmin, pila sam ga nekoliko mjeseci i nakon toga prestala jer sam imala nuspojave tipa: otežano disanje, ubrzan rad srca, brzo umaranje, česte promjene raspoloženja, smanjen libido, migrene i mučnine, udebljala sam se 4 kile u 4 mjeseca koje nikad nisam mogla nikakvom dijetom više skinit! ali ujedno nisam više imala obilne i bolne menstruacije, nisam imala više toliko akni, manje se mastila i koža i kosa. nakon što sam prestala uzimati kontracepciju trebala mi je godina dana da mi se ciklus vrati u "normalu". Prije mi je trajao 28 dana, no nakon prestanka uzimanja yasmina sve se poremetilo, nekad ne bi dobila menstruaciju 2 mjeseca a nekad 2 puta u mjesecu. Unazad 6 mjeseci mi je ciklus 30-32 dana. No promjene na koži su katastrofalne, imam prištiće po licu, vratu, dekolteu i rukama. Prema mojoj ginekologinji nemam policistične jajnike, iako imam pojačanu dlakavost i akne. Također je rekla da nije potrebno da idem radit bilo kakve hormonske ili neke druge pretrage. Željela bih opet piti pilule, zbog zaštite ali i zbog kože...no moja dokorica uopće ne želi razgovarat o nijednim drugim pilulama osim Yasmin, ja bih stvarno željela počet ponovo s kontracepcijom ponajviše zbog masne kože i kose i obilnih i bolnih menstruacija, alii probala bih neke druge tipa Logest, uz naravno potrebne krvne pretrage.
Znam da je ovo puno informacija, ali ne znam kako da zatražim te preglede i drugu vrstu tableta, ne želim biti bezobrazna i nastupi tipa: Znam da imam pravo na to sve, napišite mi uputnice i recept. I zapravo s obzirom na sve nuspojave koje su mi se pojavile kod jasmina je li preporučljivo opet počet uzimat kontracepciju?
Hvala!