Autor
|
Poruka
|
Adria99
|
08.01.2009. 11:40
Pri kraju sam treće kutije yasmina i zadnjih par dana imam malih mučnina (osječaj na povraćanje) kojih do sada nisam nikad imala.
Tablete uredno uzimam svakog dana u isto vrijeme već tri mjeseca, međutim kod prve kutije sam zbog veće prehlade uzimala aspirin c, a kod treće kutije sulotrim zbog upale mokraćnih puteva. Kako nakon prve i nakon druge kutije yasmina je uredno nastupilo krvarenje, zanima me imam li kakvog razloga za brigu od trudnoće budući da nisam koristila nikakvu dodatnu zaštitu za vrijeme uzimanja ovih lijekova.
Zahvaljujem na odgovoru.
|
Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.
|
08.01.2009. 12:00
Nemate.
|
styx
|
08.01.2009. 16:00
Poštovana doktorice, yasmin pijem već više od godinu dana, a zadnju menstruaciju sam dobila 01.01.No traje mi jos i danas (08.01.), dakle vec osam dana! Inače mi taje otprilike 5 dana, a kada nisam bila na pilulama trajala mi je po 7 dana. Sada sam zabrinuta jer mi nikada nije tako dugo trajala odkad uzimam pilule (a, uz pauze, yasmin su mi vec pete po redu jer mi ostale nisu odgovarale). Radila sam krvne pretrage i bile su u redu. Neznam sto je razlog tako dugom krvarenju, iako naravno nije jako kao prvih dana. Trebam li biti zabrinuta? Hvala Vam na razumijevanju!
|
styx
|
08.01.2009. 17:20
Zaboravila sam još spomenuti da sam pred par dana primila cjepivo protiv gripe (ako to ima ikakve veze), te da sam u zadnjih mjesec ili dva znala osjećati lagane vrtoglavice, odnosno osjećaj lebdenja, iako vrlo rijetko. Hvala još jednom!
|
|
08.01.2009. 21:40
Razlog je naravno stres - u ovom konkretnom slučaju cjepivo protiv gripe. Ne brinite, sve je u redu.
|
styx
|
09.01.2009. 17:10
Zahvaljujem na odgovoru! Zanima me još koliko dugo to krvarenje može potrajati, te što mi je činiti ukoliko krvarenje ne stane ni preko vikenda (iako je sada već slabije, dovoljno da nemoram koristiti uloške)? Posjetila sam i svoju ginekologicu koja je kao razlog također navela stres i moju prehladu koju vučem već više dana, ali je rekla da ukoliko krvarenje ne stane da mi može napraviti pregled, te mi dati nešto da krvarenje stane. No, zanima me koji se pregled u mom slučaju uopće radi? I dali da normalno nastavim piti pilule? Hvala još jednom!
|
|
09.01.2009. 18:05
Ja svojim pacijenticama nikad ne dajem ništa da zaustavim krvarenje, osim ako je vrlo ozbiljno. Samo malo strpljenja i proći će. Pregled je normalan, nama krva ne smeta
|
crnkica
|
18.01.2009. 19:55
i još jedno pitanje, jesam li zaštićena svih 7 dana pauze ako nastavljam piti pilule 8 dan. hvala
|
|
20.01.2009. 10:50
Jeste
|
confussed
|
20.01.2009. 10:50
Pozdrav...
Imam 21god, koristila sam yasmin tri godine i sve je bilo u redu, sada sam napravila pauzu 2mjeseca. Na prvi dan mjesečnice počela sam ponovno uzimati yasmin, međutim sam već na 20oj tableti i još uvijek imam jača krvarenja, dakle ništa slično točkastim ili probojnim kao prije u prvom mjesecu, krvarenja ne prestaju, javljaju mi se grčevi i valovi vručine, pa me to krvarenje sad već jako brine... Uz to u trećem tjednu sam propustila jednu tabletu i sutradan uzela 2 istovremeno, sada bi trebala nastaviti sa sljedećim pakiranjem, ali me brine to krvarenje koje je dosta obilno. Uz to su mi se počeli javljati simptomi gljivične infekcije - peckanje i svrbež... Dan prije propuštene tablete sam imala nezaštićeni odnos, sada me zanima da možda ipak napravim pauzu par dana prije sljedećeg pakiranja, kako bi eventualno zaustavila to krvarenje, da li je to preporučljivo? I da li da se brinem zbog tog krvarenja? Molim vas odgovor, pošto ne mogu do svoje ginekologinje...
|
|
20.01.2009. 20:05
Zbog infekcije ćete ipak morati do ginekologa. Zbog krvarenja mislim da ne morate biti zabrinuti. To je bio uobičajeni spotting, koji se pojačao kad ste zaboravili tabletu. Pijte pilule kao da se ništa nije dogodilo, napravite uobičajenu pauzu, i do slijedeće kutije krvarenje bi trebalo stati.
|
alfi
|
23.01.2009. 13:55
pijem Yasmin jedan mesec po preporuci ginekologa,nakon operacije myoma uteri i cista jajnike(endometrioza).Napravila sam gresku u uzimanja tablete nisam napravila pauzu nakon uzimanja prve kutije i odma sam pocela drugu popila nekoliko tbl..uzela sam 8tbl.i prekinula, drugi dan sam imala sukrvicav iscedak i toliko..poremetila sam ciklus..molim za savet, da produzim da uzimam tbl.ili da cekam 7dana?
|
|
23.01.2009. 16:00
Ništa posebno niste pogriješili, tablete možete uzimati i bez pauze. Sad međutim, obzirom ste prekinuli, predlažem pauzu od 7 dana i onda nastavite, ali sa novom kutijom. Ovu bacite. Kontracepcijska zaštita vam i dalje postoji.
|
pcela.maja
|
26.01.2009. 11:30
Poštovana doktorice, ima mozda tjedan dana da mi po nogama, stražnjici i sad pomalo i rukama izlaze neke bolne neke ne bubuljice, da li je moguće da bude zbog yasmina kojeg pijem 4 mjeseca?! Mažem stalno nekim losionima, kremama, al ne povlaci se pa sam zato posumnjala na yasmin.
Najgore je to što su mi bedra najosjetljiviji dio i kad izađe neka bubuljica, crvena fleka ostane od 6 do godinu dana a i kasnije se. Malo me strah da ako se proširi ostat cu sva istočkana. Strah me također i depilirat se jer nakon depilacije se takodjer ospem...
Jako zahvalna, Maja!
|
pupi
|
26.01.2009. 11:35
Poštovana doktorice,
zanima me šta se događa s kontracepcijom u vrijeme crijevne viroze. Koliko uopće može pomoći da se popije još jedna tableta kad su proljevi učestali? Može li se nekako "popraviti" stvar?
|
|
26.01.2009. 14:25
Pčela.maja - to zvuči kao dermatološki problem, nikako ne bi trebalo imati veze s Yasminom. Javite se doktoru.
Pupa - Ako su proljevi učestali, češći od svaka dva sata, nema smisla piti novu pilulu svaka 2 sata, nego je bolje nastaviti normalno piti ali i koristiti kondom slijedeća 2 tjedna.
|
Adalija
|
27.01.2009. 04:30
Poštovana doktorice!
Pilule Yasmin sam koristila skoro 4 godine, prekinula sam dugu vezu, sama sam pa sam odlučila napraviti podužu pauzu od pilula. prestala sam ih piti krajem 10. mjeseca, otprilike nakon 26 dana , dakle, 24.11. mi je došla prva i zadnja menga otkad NE pijem pilule. Nemam nikakvih seksualnih odnosa. prije 10-tak dana sam imala uobičajene simptome pms-a, na gaćicama sam primijetila točkice (tako mi inače počinje menga), ali su do kraja dana prestale, a menga je izostala.
Jel to uobičajeno? da menga izostane, da preskoči, nakon prestanka uzimanja pilula?
inače sam jako zadovoljna pilulama, odlično sam ih podnosila i nisam imala nikakvih problema.
bojim se jedino da nemam problema sa jajnicima ili čim već.
unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.
|
|
27.01.2009. 11:55
Sve ovisi kakve su vam menstruacije bile prije - ako neredovite, opet će biti takve. Ako su bile redovite, postoji i period prilagodbe, dok vam se hormoni stabiliziraju, pa morate biti strpljivi.
|
ManueLLa
|
01.02.2009. 20:55
Pozdrav...
Pila sam Yasmin pilule 6 mjeseci(7 dana pauze), zadnju sam popila 26.12.2008 i mjesecnicu dobila 31.12.2008(kako i treba). Nakon toga sam odlucila napraviti pauzu od mjesec dana. "prirodnu mjesecnicu sam dobila 30.1.2009 ali pilulu nisam uzela prvi dan (jer sam zaboravila) nego drugi. U uputstvu sam procitala da se pilula moze uzeti od prvog do petog dana ciklusa s tim da se u prvih 7 dana dodatno mora zastiti pri sexualnom odnosu. Zanima me da li sam ispravno postupila i da li dalje pri uzimanju te iste kutije mogu nesmetano imati sex..
Takodje me zanima koliko se cesto smiju praviti pauze(od mjesec, 2) jer imam vezu na daljinu i nije mi bas potrebno da ih pijem 6 mjeseci ili vise?
Hvala
|
|
01.02.2009. 22:20
Niti ne morate koristiti dodatnu zaštitu, drugi dan je isto što i prvi. Pauze isto, smijete kad hoćete, ali nemojte kukati kad menstruacije, ove prave, ne budu dolazile kako ste si vi zamislili .
|