Autor
|
Poruka
|
Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.
|
18.02.2009. 10:25
Dva tjedna od prve tablete koristite dodatnu zaštitu.
|
sgh
|
18.02.2009. 11:20
dobar dan! je li Ok ako pocnem piti pilule u sredini ciklusa. znam da zastita pocinje djelovati tek dvije sedmice poslije prve popijene tablete,bez obzira kad ih pocnem piti, jel tako?
|
|
18.02.2009. 12:00
Tako je. Možete početi kad hoćete.
|
sgh
|
18.02.2009. 14:35
tako mi bolje odgovara,jer jednom sam pila pilule na prvi dan menstrualnog ciklusa i imala sam spotting cijeli mjesec nimalo ugodno... a drugom prilikom,kada sam pocela piti pilule 15.dana ciklusa, uopste nisam imala spottin, i to je super! samo sto dva tjedna pazimo..
|
dr.Sandra
|
18.02.2009. 14:35
e ovako, uzimala sam yasmin pilule prije ali sam pocela sa uzimanjem na zadnji dan mjesecnice... nakon dvije kutije sam prestala sa uzimanjem i sad kada sam se opet odlucila vidjela sam u upustvu da se uzima na prvi dan pocetka mjesecnice a djevojka koja ih uzima vec godinu dana mi je cak rekla da se uzima prva pilula na dan mjesecnice a onda se pravi pauza od 7 dana pa se nastavlja sa uzimanjem. e sad meni nikako nije jasno sta i kako,a kratka sam s vremenom za ginekologa??
|
|
18.02.2009. 15:00
Počnite prvi dan i pijte ih redom. Sve vam to piše na ovom forumu.
|
brianna
|
22.02.2009. 05:20
Postovana. Nova sam ovdje pa neznam gdje postaviti pitanje. Ovak imam jedan problem, sad sam skuzila da sam danas popila pilulu koju sam trebala jucer, znaci da sam jedan dan zaboravila, sad sam popila dvije iako neznam koliko je to bilo pametno, uglavnom strah me dali sad postoji rizik za trudnocu? Sva sam u strahu jer neznam kad sam zaboravila popit, i sad sam si poremetila i raspored, inace zavrsavam ponedjeljkom a sad cu zavrsit sutra. I kak da sad pocnem pit novu kutiju?
Puno hvala!
|
jelena86
|
24.02.2009. 10:00
poštovana doktorice,
popila sam 4. tabletu iz pakiranja, 15ak minuta nakon imala probavnih poteškoća (proljev) i jasno mi je naravno da se tableta nije apsorbirala (ustvari možda i je ali s tim se nije za šaliti) pa sam sad popila i dodatnu.
sad me zanima, pošto neću imati posljednju tabletu koju pijem prije pauze, da li kupujem novo pakovanje pa uzimam prvu tabletu iz njega za kraj ovih 21 dan ili mi jednostavno zadnja pilula iz ovog pakiranja bude posljednja prije pauze? ne znam jesam li dobro postavila pitanje, dakle, moram li piti posljednju tabletu 21. dan iz novog pakiranja ili računam da mi je 20. dan zadnji prije pauze pa dobivam mjesečnicu jedan dan ranije nego inače?
i jesam li zaštičena od neželjene trudnoće, ili je potrebno koristiti dodatnu zaštitu?
hvala najljepša, jelena
|
|
24.02.2009. 18:20
Ponašajte se kao da se ništa nije dogodilo. 20-ti dan zadnja tableta, 7 dana pauze. Zaštićeni ste.
|
noelle
|
25.02.2009. 17:25
Poštovani!
Ovako, pijem Yasmin teblete 3 godine. Nakon dvije godine sam 1.put napravila pauzu jer sam se susrela sa dva razlicita misljenja lijecnika. Prvi je rekao da se pauze ne trebaju raditi precesto, tj.da je dovoljno svake dvije, dvije i pol godine(jer pilule danas nisu kao one nekad), dok je drugi 'poludio' kad sam mu to rekla i rekao mi da se pauza obavezno mora raditi svake godine po mjesec-dva.
Sad je prosla godina dana kako sam napravila pauzu, pa me zanima Vase misljenje: bi li trebala raditi pauze svake godine, ili svake dvije? I koliko mjeseci bi pauza trebala trajati?
Inace nemam nikakvih problema, sa zdravljem mi je sve u redu. Unaprijed zahvaljujem!
|
|
25.02.2009. 19:50
E sad imate i treće mišljenje, i odgovorno tvrdim da je moje u skladu sa stavovima svjetske medicinske zajednice: nikad ne treba raditi nikakve pauze. Pilule se prestaju uzimati kad vam više ne trebaju ili kad želite zanijeti.
|
fishbone
|
26.02.2009. 13:35
Draga doktorice,
moja situacija je sljedeća: jučer sam shvatila da sam u utorak zaboravila uzeti predzadnju yasmin pilulu. Uzela sam je jučer zajedno sa zadnjom, jer sam tada tek shvatila da mi jedna fali. E sad, u uputama od Yasmina piše da bih trebala početi novo pakiranje odmah bez pauze. Mene zanima je li moguće, budući da se radi o zadnjim dvjema pilulama u ciklusu i da nisam imala odnose od 16.2. jednostavno ipak napraviti pauzu i početi piti pilule kao i obično za tjedan dana u četvrtak?
Hoće li mi sad normalno doći menstruacija?
Je li zaštita sljedećeg pakiranja, ako ga počnem uzimati u četvrtak nakon pauze kao i obično, smanjena?
Hvala unaprijed!
|
|
26.02.2009. 21:50
Krvarenje će doći kao i obično. Možete napraviti normalno pauzu, s tim da prvih 7 dana nove kutije ipak za svaki slučaj koristite i kondom.
|
sgh
|
28.02.2009. 01:55
dobra vecer! zeljela bih poceti piti Yasmin, ali u sredini ciklusa, da bih sebi nastimala dan kada da dobijem menstruaciju... jesam li zasticena od trudnoce tacno poslije 2 sedmice od prve popijene tablete?
i da li pilule uticu na ubrzan ili usporen rad stitnjace?
Hvala vam mnogo!
|
|
28.02.2009. 11:30
Da, zaštićeni ste, i ne, ne utječe na rad štitnjače.
|
MissChocolate
|
28.02.2009. 16:05
Poštovana!
Prošlu kutiju yasmina sam prekinula jer sam ju koristila kao hitnu kontracepciju (tocno prije tjedan dana). Danas sam dobila menstruaciju, ali nisam u mogucnosti kupiti novu kutiju jer nisam doma u gradu vec na selu gdje nista ne radi. Smijem li danas i suta uzeti dvije tablete iz stare kutije buduci da sam procitala da su iste razine hormona u tabletama?
|
|
28.02.2009. 18:55
Možete. I ne zaboravite iz nove kutije baciti dvije pilule.
|
zvoncica05
|
07.03.2009. 10:30
postavana doktorice!
htjela sam vas upitati, ako sam zaboravila uzeti trecu tabletu iz pakovanja ,a od uobicajenog vremena uzimanja proslo je manje od dvanaest sati (procitala sam u upustvima da ako se zaboravi uzeti tableta , a prode manje od 12 sati od uobicajenog vemena uzimanja ,da kontracepcijska zastita nije samnjena) i naravno odmah sam je popila , jesam li trebala koristiti zastitu iducih sedam dana .....odnos sam imala sesti dan uzimanja novog pakovanja ,prije toga nisam imala odnos .. postoji li mogucnost trudnoce ???? unaprijed vam hvala
|
zvoncica05
|
07.03.2009. 10:30
zaboravila sam reci da pijem yasmin redovito vec sedam mjeseci
|
|
07.03.2009. 12:05
Pa ako je prošlo manje od 12 sati sve je u redu.
|