Kontracepcija

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

yasmin

Autor Poruka

IronLady

08.03.2009. 22:10

postovana, pijem vec godinu dana yasmin, no sinoc sam prvi put zaboravila popiti tabletu.. nisam se toga sjetila dok nisam pogledala tablete pa sam je popila zajedno sa danasnjom, a proslo je 23 sata... ta propustena mi je bila 17. u pakiranju.. nazalost, bacila sam kutiju i upute tako da sad ne mogu vidjeti tu sto ciniti u toj situaciji... kolko se sjecam trebam odmah nakon ove nastaviti piti sljedecu kutiju? sto se onda desava s menstruacijom? treba li se dodatna zastita koristiti tjedan ili dva?? koliki je rizik za trudnocu samo s prekidom snosaja?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

09.03.2009. 00:05

Da, sve se dobro sjećate. Iako, ne morate nastaviti novu kutiju, dovoljno je dva tjedna od propuštene tablete koristiti dodatnu zaštitu. Bolje kondom nego prekinudti odnos.

twinkie

09.03.2009. 15:15

postovana doktorice, evo ja koristim yasmin vec godinu dana i nisam imala nikakvih neuspojava, dapače, jako sam zadovoljna, no jucer sam pocela blago krvariti i danas jos ne prestaje a tek mi je sedmi dan otkako sam pocela piti novo pakiranje pa me zanima jel se to smije dogadati i dali da nastavim normalno s kutijom ili da pauziram?pno hvala

09.03.2009. 18:40

Nastavite normalno s kutijom. To je spotting, ništa neuobičajeno.

oliva12

10.03.2009. 00:25

Poštovana doktorice, majka mi je imala zloćudni tumor dojke koji je uspješno operiran. Već 9 mjeseci pijem Yasmin i vrlo sam zadovoljna no brine me moguća povezanost nastanka raka dojke i kontracepcijskih tableta. Trebam li ih prestati piti?

10.03.2009. 10:00

Ta povezanost nikad nije utvrđena, a vjerujem da bi da stvarno postoji, jer se pilule koriste 50 godina i milioni žena ih koriste. Zato mislim da ih bez straha možete piti. Nažalost, ako vam je karcinom dojke zapisan, dobit ćete ga šta god radili.

calypso

20.03.2009. 09:30

Poštovana doktorice,
pijem Yasmin tablete redovito vec 3. mjeseca, i zadnje pakiranje također, no 5. i 6. tabletu nisam popila na vrijeme, u 17.00h, nego sam popila jednu 5 i pol (dakle u 22.30h) a drugu 5 sati (u 22.00h) nakon vremena kada ju trebam uzeti. 7. tabletu moram popiti sutra, i popit cu je opet u 17.00h. Problem je u tome sto sam imala spolni odnos 1. i 5. dan uzimanja tableta, pa me zanima postoje li šanse za trudnoću?
Unaprijed zahvaljujem happy

20.03.2009. 16:00

Vjerojatno ne, ali koristite dodatnu zaštitu slijedeća 2 tjedna. I pročitajte temu Obavezno pročitati

koyes

23.03.2009. 23:50

Poštovana,
pijem yasmin pilule. Zaboravila sam popiti jednu tabletu (pijem u u 22 sata) pa sam ju popila sljedeće jutro (oko 11 sat), te sam taj dan opet zaboravila popiti drugu tabletu navečer u 22 sata, pa sam ju popila opet sljedeće jutro. To je sve bilo u prvom tjednu. Ako sam imala odnos bez zaštite u trećem tjednu uzimanja pilule i popila pilulu dan poslje (i to više nego jedanput) uz redovno uzimanje yasmin pilule da li postoji mogućnost trudoće.
Najljepše Vam se unaprijed zahvaljuejm.
Lijepi pozdrav.

24.03.2009. 13:25

Teško, iako, vi ste baš tip pacijentice koja će ostati trudna na pilulama jer sve radi krivo. Hitna kontracepcija na redovnu??? Molim pročitajte temu Pilula za dan poslije - najčešća pitanja.

matea88

24.03.2009. 21:30

poštovanje!
imala sam od prije kutiju yasmin tableta u kojoj su falile 3 tabletice i ispila sam sve i sad jucer sam htjela kupit novu kutiju da popijem te preostale 3 i nitko mi nije htio u ljekarni prodati bez recepta a da situacija bude gora trenutno sam u zg(gdje studiram i ne mogu nabavit recept)
postoji li mogućnost da ostanem trudna a zadnnji odnos sam imala u nedjelju?
unaprijed zahvalna

matea88

24.03.2009. 21:30

poštovanjeE
imala sam tablu yasmin tableta u kojoj su falile 3 tabletice i sve sam te tablete popila i jucer sam trebala kupiti novu kako bih popila jos tri koje su falile,i pošto studiram u zg nitko mi nije htio izdati tablete betz recepta...
pa me zanima da li postoji mogućnost trudnoće s obzirom na to da nisam popila te trii zadnje koje trebam a zadnji odnos bez zastite sam imala u nedjelju..
unaprijed zahvalna

24.03.2009. 23:20

To mi nikada neće biti jasno zašto svi pacijenti misle da je moguće ostati trudan unazad??? U nedjelju ste redovno pili tablete, kako bi ostali trudni?. Možete samo unaprijed, dakle od danas nadalje. Bit će sve u redu ako do nedjelje nabavite novu kutiju i počnete ju piti. Krvarit ćete za dan dva.

marty

27.03.2009. 09:00

Poštovana doktorice,
imam jednu nedoumicu pa se nadam da ćete mi pomoći...
Naime, prije 2-3 dana sam popila yasmin tabletu u 22h, kada je i inače pijem, ali kako sam tu večer imala neke probane tegobe, desetak minuta nakon što sam popila tabletu sam dobila proljev. Da li to znaci da sam na taj način ''izbacila'' tabletu iz sebe i prije njenog djelovanja? Možda je pitanje malo glupasto, ali davnije sam citala nesto o tome, pa sam sad malo zabrinuto budući da sam kasnije imala spolne odnose kao da nista nije bilo...
Hvala Vam unaprijed, pozdrav!

27.03.2009. 20:25

Postovana Dr,

Citam forum i nasla sam par slicnih situacija kao moja al cu ipak postavit pitanje te bi bila zahvalna na odgovoru::
Pila sam yasmin tablete od lipnja 2008 i u veljaci 2009 propustila prvu u trecem tjednu kutije (14/02/09).
Pila sam ih inace navecer oko 22/ 23h, a taj dan kad sam ju propustila sam imala nezasticeni spolni odnos,
oko 14/ 15h. Dakle, propustila sam tabletu koju sam trebala popiti oko 22h, a taj isti dan oko 14h sam imala spolni odnos. Kad sam shvatila sto se dogodilo popila sam propustenu tabletu (slijedeci dan oko 16h), te navecer opet redovnu. Kao sto kazu upute, nastavila sam piti slijedecu kutiju bez pauze. Vise manje cijelo vrijeme te slijedece kutije sam imala probojno krvarenje, malo slabije jacine od menstruacije.
Zadnju tabletu iz te slijedece kutije sam popila 13/03, ali jos nisam dobila menstruaciju (danas je 27/03/09), koja je inace dolazila 4ti dan u pauzi izmedju kutija.
21/03 sam napravila test na trudnocu koji je bio negativan. Yasmin nisam nastavila piti niti sam imala spolni odnos u medjuvremenu. Zadnja menstruacija izmedju kutija yasmina je pocela 27-28/01/09 i normalno trajala par dana.

Procitala sam jedan vas odgovor na slicno pitanje koji je glasio- 'Niste mogli ostati trudni tako brzo iza propuštene tablete.', ali bih vas molila za komentar. Da li su to samo zbrckani hormoni zbog toga sto sam popila dvije kutije za redom pa trebam biti strpljiva? Da li moje tijelo mozda 'racuna' ovo probojno krvarenje tijekom druge kutije tableta kao menstruaciju?

Puno hvala!

malosunce

27.03.2009. 23:10

Marty - nažalost da, zaštita vam je kompromitirana. Koristite dodatnu zaštitu, i molim pročitajte temu Obavezno pročitati
Malosunce - niste trudni, u onom spottingu ste otkrvarili. Slijedeću menstruaciju dobit ćete mjesec dana nakon zadnje tablete, vjerojatno.

marty

28.03.2009. 13:10

e sad me pocela hvatati panika jer sam od tada imala jedan odnos bez dodatne zastite...nazalost nisam se odmah sjetila toga da moram popiti drugu tabletu...
e sad, mene zanima s obzirom da mi se ponistila ta tableta kada sam imala proljev, da li se ovim tabletama koje sam nastavila normalno piti svaki dan poslije toga u potpunosti ponistava ucinak zastite, ili se taj ucinak samo smanji?

29.03.2009. 12:35

Smanji se, jer postoji mogućnost da u slijedeća 2 tjedna nastupi ovulacija.

sgh

29.03.2009. 18:20

poštovanje doktorice!
u subotu sam popila zadnju pilulu, te je uslijedila pauza. u sledecu subotu sam počela piti novo pakiranje.jesam li ispravno uzela ili sam trebala u nedjelju uzeti? i da li mogu kao i do sada piti u isto vrijeme, ili moram pomjeriti, jer se i sat pomjerio happy
hvala vam puno!

29.03.2009. 21:25

Trebali ste u nedjelju, ali nije greška, ništa se neće desiti. Slobodno ostanite na istom vremenu.