Autor
|
Poruka
|
Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.
|
20.04.2009. 10:10
Samo koristite kondom 2 tjedna i bit će u redu.
|
nina30
|
20.04.2009. 22:45
Poštovanje
Ja sam evo završila s drugim mje. yasmin tableta. Trebala bi u subotu (25.4) početi s 3mje.
1.mje. mi je sve bilo normalno osim produžene menstruacije, na pocetku.
Krenula sam s 2. mje. i dobila krvarenje na pocetku 3. tjedna uzimanja. Zanima me jeli to normalno, pošto, kad sam prestala piti, polako prestaje i krvarenje. I zanima me, molim vas, jeli mogu ostati trudna u ovoj pauzi u tim okolnostima, citala sam ovdje, da sam u toj pauzi zaštićena. sve sam redovito pila.
hvala puno
|
|
20.04.2009. 23:55
To se zove spotting ili probojno krvarenje i normalno je, više imate u temi Obavezno pročitati. Zaštićeni ste cijelo vrijeme, samo redovno pijte kao da se ništa ne dešava.
|
lila_55
|
21.04.2009. 16:20
Poštovana,pijem yasmin već 4 mjeseca i nisam imala nikakvih nuspojava do jučer kad mi je počelo šumiti u ušima i tlak mi je bio 130/90.da li je moguće da je yasmin uzrok tomu ili stresan način života?unaprijed hvala
|
|
21.04.2009. 19:40
Stresan način života. Yasmin ne uzrokuje tlak, on se samo ne smije piti kad postoji kroničan i neregulirani visoki tlak. Vaš je još uvijek graničan. Ako ga izmjerite višeg od tog, javite se svom doktoru.
|
crvenkapica27
|
23.04.2009. 15:50
Postovana doktorice,
Pila sam Yasmin u periodu od dvije godine zbog izuzetno bolnih menstruacija, koje su dovele do injekcija brufena, sto je izuzetno dobro regulisano uzimanjem Yasmina.
Nakon dvije godine prestala sam piti kontracepcijske pilule i stanje sa menstrualnim bolovima je ostalo evidentno poboljsano, ne kao pri uzimanju pilula, ali sa sasvim normalim bolovima i tegobama koje su podnosljive.
Medjutim, nakon prestanka uzimanja tableta pojavila se gljivicna infekcija, te nakon toga i "cisticna fibroza" sa cistama na vanjskim dijelovima spolnog organa, ali i u unutrasnjosti.
Nakon visemjesecne terapije, zbog ucestalog vracanja cisti, antibioticima i vaginaletama, infekcije i ciste su se povukle, naprasno kako su i dosle.
Medjutim, sad imam problem sa ponovno bolnim menstruacijama i izuzetnom nadutoscu udova u periodu cak od 15 dana prije pocetka krvarenja, te bih htjela ponovo poceti za uzimanjem kontracepcijskih pilula.
Buduci da je moja ginekolginja vec na visemjesecnom odsustvu s posla zbog nesretnog slucaja u porodici, a da doktorica kod koje sam isla na pregled mi je bez ikakvih nedoumica prepisala Yasmin, molim Vas za savjet. Da li da ponovo pocnem uzimati iste kontracepcijske pilule, s obzirom na infekcije kojim sa ocigledno sklona?
Najljepsa hvala
|
|
23.04.2009. 20:10
Te infekcije nemaju veze s Yasminom, pa slobodno počnite.
|
dan
|
24.04.2009. 12:30
Poštovana doktorice!
s prvim danom menstruacije počela sam piti yasmin pilule, ali sam četvrti dan zaboravila pa sam na peti dan popila i za četvrti i za peti.
zanima me da li trebam ovaj ciklus dodatnu zaštitu tijekom spolnog odnosa iako nastavim redovito pit tablete? unaprijed zahvalna
|
|
24.04.2009. 15:05
Trebate, nažalost, važnu ste tabletu zaboravili. Tek od slijedeće kutije računajte na zaštitu.
|
dan
|
26.04.2009. 16:30
zahvaljujem na prethodnom odgovoru.
samo mi recite ima li onda smisla da ovaj ciklus nastavim pit pilule??
|
|
26.04.2009. 20:30
Ima, jer će sad jedini problem biti upitna zaštita. Ako ih prestanete piti, imat ćete i problem sa neurednim ciklusom.
|
mare1985
|
28.04.2009. 11:25
Poštovana doktorice,
pijem Yasmin 5 godina.i dogodilo mi se da nisam cijeli zadnji tjedan popila tablete.napravila pauzu tjedan dana ranije.i dobila sam menstruaciju u toj preuranjenoj pauzi.sad dalje normalno pijem.
da li je zaštita smanjena jako s obzirom da sam menstruaciju dobila ?
unaprijed hvala
|
|
28.04.2009. 17:00
Vjerojatno nije, ali ne zato što ste dobili, to je očekivano, nego zato što dugo pijete pilule. Za svaki slučaj budite oprezni prva dva tjedna nove kutije.
|
pennywise
|
28.04.2009. 17:00
Poštovani!
Od sutra bih trebala započeti sa novim pakiranjem Yasmin tableta, ali isto tako bih trebala i trošiti Sumamed 500mg. Da li će mi ta kombinacija tableta smanjiti djelovanje Yasmina?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!
Lijep pozdrav!
|
|
28.04.2009. 17:45
Neće. O interakcijama vam piše u temi Yasmin i drugi lijekovi.
|
Corinna21
|
28.04.2009. 23:00
Poštovana doktorice, dakle moj problem je u tome što sam nakon 9. tablete prestala piti yasmin budući da sam nažalost iznenada otišla na put i zaboravila tablete. Od tada je prošlo 6 dana da tablete nisam pila.
Nastavila bih s uzimanjem, ali ne znam na koji način!
Hvala
|
|
29.04.2009. 09:40
Ako ste krvarili, danas ili sutra počnite novu kutiju, i koristite dodatnu zaštitu 2 tjedna. Ako niste, pričekajte krvarenje i s prvim danom počnite novu kutiju.
|
matea_kov
|
29.04.2009. 11:10
Poštovana doktorice, imam par pitanja i vjerojatno se brinem bez veze ali kaj je sigurno je sigurno Naime, pijem yasmin, sada sam na drugom pakiranju jer sam ih tek počela piti, napravila sam sve potrebne pretrage i sve je za sad u redu, nikakvih simptoma nemam. Sada prije par dana, točnije s petka na subotu bila sam na svadbi i zaboravila sam popiti tabletu u običajeno vrijeme ali sam ju popila čim sam došla doma. (inače pijem oko 4h popodne, a popila sam ju nešto prije 4 ujutro u subotu što znači da nije prošlo više od 12h i nastavila piti normalno ove ostale dane) Koliko ja znam zaštita ne bi trebala biti smanjena ali svejedno me zanima da li postoji mogućnost da pošto sam kasnila s tabletom da li postoji šansa da jezaštita ipak smanjena? Još jedno pitanje: imam stalnog dečka ali pošto ne živimo u istom gradu nisam imala spolni odnos oko mjesec i pol. Nakon toga smo imali spolni odnos i bilo je sve u redu ali drugi dan ujutro me tako boljela vagina da sam jedva sjedila, kroz dana bol se smanjila i prestala (inače drugo pakovanje yasmin sam počela piti prošli tjedan u srijedu, spolni odnos sam imala u četvrtak, a tabletu sam zaboravila popiti u petak ali sam ju popila u subotu ujutro, spolni odnos sam ponovno imala u subotu). Zanima me je li moguće da od kontracepcijskih tableta se može javiti suhoća vagine? Pitam iz razloga jer to nije stalno tako, tj. snošaj nije uvijek bolan, a do prije sad par dana nisam nikada imala bolan snošaj. Iako sam se ja tu raspisala nadam se da ste shvatili o čemu vam pričam. Ne bi se htjela brinuti bez razloga i ne znam dal da odem kod ginekolaga zbog bolnog snošaja kad npr, sinoć nije bio bolan(suhoća se javlja ponekad, ponekad ne). Nadam se vašem skorom odgovoru, lijep pozdrav.
|
|
29.04.2009. 11:35
Ne trebate zbog toga kod ginekologa. Suhoća rodnice i smanjen libido mogu biti nuspojava kontraceptiva, ali kako je kod vas kako kad, onda predlažem jednostavno rješenje - imajte odnos samo kad je OK .
Što se tiče zaboravljene tablete, na samoj ste granici 12 sati, pa slijedeća dva tjedna ipak budite oprezni i koristite kondom.
|
matea_kov
|
29.04.2009. 12:20
Hvala na odgovoru. Samo još jedna stvar, sljedećs 2 tjedna neću ni imati spolne odnose tako da sam mirna Znam da sam na granici 12h ali mi smo imali spolne odnose od tada, znači od subote (nismo koristili metodu prekinutog snošaja jer sam se ja oslanjala na kontracepcijsku zaštitu, dakle od tada kada sam ju zaboravila popiti imala sam par snošaja i on je svaki put svršio u mene) Glupo pitanje ali, moram li se brinuti s obzirom na tu granicu i ovo što ste rekli da se 2 tjedna čuvanja? Lijep pozdrav
|