Autor
|
Poruka
|
sgh
|
30.03.2009. 00:00
izvinite što gnjavim, a zaštita mi je potpuna iako sam pogriješila i počela piti pilule u subotu, a ne u nedjelju?
|
nick_olina
|
30.03.2009. 00:00
Poštovana doktorice!
Početkom zadnje menstuaciji počela sam piti tablete Yasmin. Nakon dva tjedna uzimanja primjetila sam blagi smećkast iscjedak, a tokom spolnog odnosa počela sam lagano krvariti, nakon toga krvarenje se smanjilo, no ponovno sam tokom spolnog odnosa krvarila, nešto jače ovaj put. Nisam osjetila nikakve bolove, a prije mjesec dana napravila sam ultrazvuk i papa-test koji su bili uredni. Zanima me je li to krvarenje povezano s uzimanjem pilula i trebam li nastaviti uzimati te pilule ili možda prijeći na neke druge?
Unaprijed hvala!
|
anchi23
|
30.03.2009. 00:05
Postovana doktorice,citala sam malo po forumu oko svega ovog..al nisam sigurna da sam pronasla odgovarajuce. Pijem yasmin vec nekoliko mjeseci i sve je u redu. Ovaj mjesec sam sam imala problema s povracanjem u 1.tjednu,al 5-6h nakon pijenja tablete i tada nisam popila jos jednu. U 2.tjednu sam takoder povracala,ali sat vremena nakon,pa sam uzela jos jednu. Posto ce mi ovaj mjesec ciklus trajat dakle 20 dana,znaci da cu dobiti menstruaciju dan prije nego inace? Ako da,da li bi mogla kako vratiti da mi opet dolazi isti dan kao i prije? Hvala unaprijed
|
Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.
|
30.03.2009. 09:35
sgh - da
nick_olina - to je spotting. Molim pročitajte temu Obavezno pročitati.
anchi23 - možete napraviti dan dužu pauzu, ali onda morate koristiti dodatnu zaštitu prva dva tjedna nove kutije.
|
anchi23
|
30.03.2009. 09:35
Postovana doktorice,citala sam malo po forumu,ali cini mi se da nisam nasla odgovarajuce. Pijem yasmin vec nekoliko mjeseci i sve je u redu. Ovaj mjesec sam imala problema s povracanjem u 1.tjednu,ali 5-6 h nakon pijenja tablete tako da nisam popila drugu. U 2.tjednu sam opet povracala 1h nakon,pa sam uzela drugu tabletu. S obzirom da mi ovaj mjesec ciklus traje 20 dana,znaci li to da cu dobiti menstruaciju dan prije nego inace? Ako da,jel bih mogla kako vratiti na dan kada sam inace dobivala? Unaprijed hvala
|
oliva12
|
30.03.2009. 13:30
Poštovana doktorice,
Dovršila sam jedno pakiranje Yasmin tableta no odmah sam počela uzimati drugo (bez stanke) jer sam htjela odgoditi menstruaciju. Početkom 2. tjedna uzimanja tog drugog pakiranja zaboravila sam uzeti tabletu od petka navečer, i popila dvije u subotu popodne. Tu subotu navečer sam imala spolni odnos. Je li zaštita bila kompromitirana?
I hoću li sada ovo drugo pakiranje popiti do kraja ili mogu prestati piti da bih dobila mjesečnicu koju sam preskočila prije 2 tjedna?
Hvala unaprijed.
|
|
30.03.2009. 19:35
Niste ni trebali piti te dvije tablete u subotu nego tad napraviti pauzu, ali sad što je tu je, zakomplicirali ste. Sad napravite pauzu kad god želite, ali za svaki slučaj koristite kondom 2 tjedna.
|
marty
|
02.04.2009. 20:20
Evo mene opet, ona koja je imala proljev...
Napisali ste mi da se učinkovitost tableta koje sam dalje normalno nastavila piti smanjuje, jer postoji mogućnost da dođe do ovulacije kroz iduća dva tjedna. Da li to znači da ako ipak ne dođe do ovulacije, odnosno plodnih dana (što mogu sama primjetiti po gustoći iscjedka), da se ništa nije poremetilo time što sam imala proljev unutar dva sata od popijene tablete, odnosno da mi zaštita nije umanjena?
|
|
02.04.2009. 21:00
Točno.
|
ellla
|
04.04.2009. 10:55
Poštovana doktorice, jučer sam popila svih 21 pilulu iz pakiranja, ali me zanima ako u ovih 7 dana pauze što slijede imam spolni odnos, dali će biti zaštita smanjena ili ne, ili se ipak preporuča uzimanje dodatne zaštite(kondom)? Hvala
|
|
04.04.2009. 12:45
A zašto niste pročitali ono što molim da se obavezno pročita?
|
ellla
|
04.04.2009. 15:35
Jesam, no imam par prijateljica koje tvrde da tih 7 dana nije sigurno, pa da treba koristiti dodatnu zaštitu. Očito su u krivu
|
|
04.04.2009. 17:35
Očito. Jako me naživcira to bahato prosipanje neznanja, pa molim vas da sada vi, naoružani činjenicama, budete glas razuma u vašem društvu.
|
Lili23
|
07.04.2009. 21:30
Poštovana,
već tri puta za redom pišem istu poruku.Nikako da je objave.Netragom nestaje.
Juče na većer u 19:30 sam popila zadnju pilulu Yasmina i sat vremena nakon dobila proljev.
Dakle tableta se nije apsorbirala.Razmišljala sam da otiđem po novo pakovanje i iz njega popijem jednu tabletu ali u gradu gdje živim nije bilo dežurne ljekarne.Dan prije imala sam seksualni odnos.
Šta sada da radim?Normalno pauzu ili?
Jesam li zaštićena šta se tiće prijašnjeg seksualnog odnosa ali i budućih?Postoji li mogućnost trudnoće?
Hvala.
P.S.Pročitala sam forum ali nisam pronašla odgovor šta kada se radi o zadnjoj tableti.
|
|
07.04.2009. 22:55
Ma ne možete više ni naći odgovore koliko se pitanja dnevno postavlja. Pauza 6 dana, 7 dan nova kutija (računamo da se ta zadnja tableta nije apsorbirala, odnosno kao da vam je taj dan bio prvi dan pauze). Zaštita je u redu.
|
Lili23
|
08.04.2009. 09:50
Hvala vam.
Još samo jedno pitanje.
U ponedjeljak u 8 na većer sam popila tu zadnju tabletu.Dali sada tu pauzu od 6 dana računam od pon ili od ut?
|
|
08.04.2009. 12:25
Već sam to napisala "Pauza 6 dana, 7 dan nova kutija (računamo da se ta zadnja tableta nije apsorbirala, odnosno kao da vam je taj dan bio prvi dan pauze)". Dakle prvi dan pauze je dan kad ste popili zadnju tabletu, ponedjeljak.
|
Lili23
|
08.04.2009. 15:55
Ok.Hvala Vam.
Pitala sam ponovno jer mi nije jasno zašto je pauza 6 dana ,a ne 7 ako je prvi dan pauze u pon.?
Uzimamo kao da se posljednja tableta u pon nije apsorbirala tj kao da je nisam niti popila.
Mislila sam da od pon računam 7 dana i 8 dan pijem tabletu kao i obično.
|
|
08.04.2009. 16:30
Potpuno je svejedno kako računate, bitno da u slijedeći ponedjeljak popijete novu tabletu. .
|
ana.b.
|
19.04.2009. 22:55
Poštovani,
pijem već neko vrijeme yasmin i sad mi se prvi put dogodilo da sam zaboravila popiti pilulu i to u prvom tjednu, gdje je izričito naglašeno da se mora popiti u roku od 12h, popila sam je nakon 13 i pol sati, 7 dan, tabletu od 6 dana. Navedeno je da ako je došlo do spolnog odnosa u prethodnih 7 dana je moguća trudnoća. Mene zanima jesu li tih sat i pol vremena jako relevantni, ili se ne moram bojati. Pišem ovdje jer ne mogu doći do svoje ginekologice u narednih 3 dana. Hvala na odgovoru
|