Kontracepcija

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

yaz

Autor Poruka

Natalija Beljo, dr. med.

17.05.2011. 16:10

Ana91 Počeli ste ih tek piti tako da sve ok.

crvenosrce Da, zaštićeni ste.

iva4828

19.05.2011. 00:40

Poštovani! Počela sam piti yaz,sve je bilo ok,nemam ni nuspojava i odlično se osjećam(za razliku od Diane 35). No u 4 tj sam zabunom popila bijelu tbl.umjesto roze,skužila sam to tek sutradan pa sam onda popila tu roza tbl. (koja je zadnja u nizu) pa sam iza toga nastavila ostale 3 bijele tbl. Nisam uopće dobila mjesečnicu a nastavila sam normalno piti tbl. za drugi mjesec. Hm,ali tokom tog prvog mjeseca sam imala cijelo vrijeme prisutno smeđkasto krvarenje. Zanima me hoću li normalno dobiti ovaj mjesec mjesečnicu i dali sam zaštićena?

Natalija Beljo, dr. med.

19.05.2011. 11:50

Zaštićeni ste i trebalo bi doći krvarenje koje vjerojatno neće biti obilno .

onlygirl

23.05.2011. 17:40

Poštovana,
iako sam informirana o Yaz pilulama, molila bih Vas stručan savjet u vezi s prelaskom s Diana 35 na Yaz.
Naime, privatna dr.ginekologije me savjetovala da s novim pilulama (Yaz) započnem prvi dan menstruacije. No, u uputama, a i kod Vas na webu piše da sam ih trebala početi piti odmah sljedeći dan nakon uzimanja posljednje pilule Diana 35, znači 22.dan.
Budući da ću ih ja popiti danas jer mi je prvi dan krvarenja, trebam li koristiti dodatnu zaštitu ovaj mjesec i koliko dugo?
Zahvaljujem !

Natalija Beljo, dr. med.

23.05.2011. 18:40

Niste ništa pogriješili možete i tako i ne treba dodatna zaštita.

racica1

24.05.2011. 10:26

Postovana doktorice.
Moj je problem jak proljev jucer pola sata nakon popijene 21. tablete iz 1. blistera. Popila sam ju u 22 sata. U uputa pise da u roku od 12 sati uzmem tabletu iz rezervnog blistera. Kojeg rezervnog blistera? Trebam li kupiti novi paket i uzeti samo tu 21 tabletu? Nisam imala odnos u zadnjih tjedan dana i tablete pijem i kako bi potencirala zadebljanje endometrija (a onda usput i za zastitu) Nadam se da ce te mi odgovoriti prije nego sto prode onih 12 sati ako je uopce potrebno ista napraviti.

Natalija Beljo, dr. med.

25.05.2011. 21:55

Nažalost prošlo 12 sati , ali niste trebali ništa već nastaviti piti dalje.

racica1

26.05.2011. 15:25

Tako sam i napravila jer sam shvatila da tim uputstvima vecinom oni samo stite sebe ukoliko dode do trudnoce.
Hvala svejedno na odgovoru.
I jos samo nesto: Pretpostavljam da postoji velika mogucnost da ja jos ovaj mjesec ne dobijem menstruaciju ukoliko stijenka nije jos zadebljala. Ne bih zamarala svog ginekologa time pa Vas pitam: nastavljam pit i cekam drugi mjesec? Nakon kolko bi savjetovali novi ultrazvuk i pregled koliko je stijenka zadebljala?

Misica:)

26.05.2011. 16:36

Postovani,
pijem yaz vec 7 mjeseci i nijesam imala vecih nus pojava osim uvecanja grudo koje jos traje. Pocela sam ih piti zbog kontracepcije, ali i zbog bolnih i veoma obilnih menstruacija. Imala sam i akne koje je yaz sredio. Medjutim, kad sam pocela piti ovu kutiju koju vec zavrsavam, bilo je sve u redu, a nkon 14og dana ciklusa i 12 roze pilule iz blistera dobila sam smedji iscjedak koji je prerastao u krvarenje koje nije obilno, ali koje traje vec vise od deset dana. Takodje, imam i malo pojacan apetit (mozda zbog konstantnog gubljenja krvi?) Nisam pila antibiotike, niti bila na dijeti ili preskala pilule, nisam pusac. Bila sam kod ginekologa na ultrazvuku koji je rekao da je sve ok, i da se to ponekad desava kod niskodoznih pilula. Medjutim, svuda citam da je to normalno samo u prvih 5 mjeseci koriscenja. Ja to tada nisam imala, cak ni pri prvoj kutiji. Zasto mi se sad to desava? Sta da radim? Hvala na odgovoru...

Natalija Beljo, dr. med.

26.05.2011. 18:35

racica1 Dok pijete OHC nema zadebljanja endometrija, on je tanak pa su i krvarenja kraća.

Misicahappy Ono što možete napraviti da popijete dvije na dana ( ujutro i navečer ) 3 dana za redom pa ako slabi nastavite sa po jednom . Ukoliko bi se isto ponovilo i drugi mjesec promjenite OHC.

crvenosrce

26.05.2011. 22:25

Poštovana

Pijem jaz vec nekih pola mjeseca i svaki dan malo krvarim..da li je to normalno ili da se obratim ginekologu...pocela sam piti prvi dan menstruacije(12.5.) i prvi put koristim bilo kakve pilule...

Misica:)

26.05.2011. 22:25

Sad mi je malo kasno za to, jer imam jos samo jednu rozu pilulu predvidjenu za sjutra, a pijem ih inace oko 18h. Vidjecu sta ce biti u toku narednog mjeseca. Na koju bih drugu pilulu mogla da predjem? Odgovarala bi mi neka slicna yazu zbog regulisanja obilnih menstruacija, pms-a i kozmetickog efekta. I da li bih pocela da pijem tako odmah nakon ispijene naredne kutije yaz-a, ukoliko bi se isto desilo? Sto se tice trudnoce, zasticena sam? Hvala na odgovoru!

vedrich

27.05.2011. 10:40

Postovana, jutros sam shvatila da sam zaboravila popiz predzadnju tabletu u trecem redu. Procitala sam upute ako je vise od 12 sati tazasnjenja ( da popijem do kraja roze da bacim bijele, uzmem odmah novu kutiju .... ) ali ja sam ipak ju uzela sad jutros.... pijem ih u 8 navecer, al to uvijke bude oko 9, pol 10 najkasnije pa sam zato odlucila ju ipak popit jutros (popila sam ju u 9 ujutro) i nastavit normalno do kraja zajedno s bijelim .... Sto moze biti posto nisam poslusala sta pise ? hoce li se dan menstruacije pomaknut? da ako ne dobijem u slijedeci petak ne napravim frku big-smile

Pozdrav

Zerzan

27.05.2011. 10:40

Poštovana doktorice,
Pijem Yaz tablete već 7 mjeseci, a prije toga sam godinu i pil pila yasmin tablete.
U zadnjih 3-4 mjeseca imala sam neke probleme s yaz tabletama.. Naime prije 4 mj sam dobila proljev i poslušala vaš savjet (popila dodatnu tabl i smanjila ciklus za 1 dan). Slijedeći mjesec mi se pojavio smeđi iscjedak u sredini ciklusa (2 tj nakon uzimanja akt tableta) koji je trajao 3-4 dana. Zatim je mjesec dana sve bilo u redu, no ovaj mjesec sam ponovno morala popiti dodatnu tabletu zbog proljeva i skratiti ciklus za 1 roznu tabletu.. Zabrinjava me to što se i ovaj mjesec javio smeđi iscjedak, no ne u sredini ciklusa nego nakon popijene 23. aktivne tablete..
Da li se trebam zabrinuti ili promjeniti kontracepcijske tablete?

ameliie

27.05.2011. 13:15

poštovana doktorice,
pijem Yaz 7 mjeseci, ovaj mjesec sam zaboravila popiti 4. i 5. tabletu, naime, inace pijem oko 11 ujutro, ali zbog bolesti, temperature i velike kolicine drugih lijekova jednostavno sam zaboravila i automatski popila te dvije zajedno oko 17 sati taj dan kada sam trebala popiti 5. tabletu. dalje sam nastavila piti normalno (danas sam popila 11. tabletu iz blistera) zanima me trebam li preskociti bijele tablete i pretpostavljam da nisam zaštićena. dva dana prije propustene tablete imala sam spolni odnos i zanima me koliko sam općenito nezaštićena ovaj mjesec i koliko je bio rizican taj poslijednji spolni odnos.
Najljepša hvala unaprijed!

mina_1

29.05.2011. 13:40

Poštovana doktorice, imam za Vas dva pitanja. Ja sam naime prije 3 mjeseca počela piti Yaz i za sada sam stvarno zadovoljna s njima. Nisam imala nekih većih problema, niti nuspojava, osim što mi se čini da su mi kapilare više popucale. Pročitala sam negdje da ste rekli da je kod tableta to moguće. Naime, ja sam prije 2 godine pila Logest, i koliko se sjećam nisam imala tih problema s kapilarama. Zanima me hoće li se pucanje kapilara još povečati ili? Ono što sam Vas drugo hjtela pitati je ovo. Jučer mi se prvi put dogodilo da sam popila tabletu nešto kasnije nego inače, točnije 4 sata od predviđenog vremena. Kada sam popila tabletu, primijetila sam lagani smećkasto-crveni iscjedak. On je trajao neko vrijeme, ali evo sad mi se čini da je prestao. Razlog zašto Vam to govorim je taj da sam ja zbog niske doze i prestala piti Logest (nakon njega sam pila Yasmin, ali kratko neka 2 mjeseca, jer sam prekinula s tadašnjim dečkom), jer mi se znalo dan nakon pojaviti krvarenje, ukoliko bih popila tabletu nekoliko sati kasnije od predviđenog vremena. Zanima me, da li se ovo krvarenje pojavilo jer je još prošlo premalo vremena od kad pijem Yaz ili mi jednostavno ne odgovara preniska količina hormona?

Unaprijed hvala!

Natalija Beljo, dr. med.

29.05.2011. 17:36

crveno srce Sve je ok.

Misicahappy Ako prelazite na druge iza zadnje aktivne Yaz-a nastavite sa novim. Možete probati Logest, Novynette ( koje će iće na teret fonda).

vedrich Tako je može kasniti ili čak početi prije sa smečkastim krvarenjem.
Zerzan Ne, to je zato jer pijete naknadno dvije.

ameliie Ne trebate ništa piti, pijte dalje i bijele,zaštita je ista.
mina _1 Smečkasto može biti od kašnjena je r neke pacijentice koje piju YAz tako znaju reagirati, što se tiče kapilara ukoliko bi se pojačavalo mođda bi trebali vratiti se na Logest.

mina_1

29.05.2011. 17:37

Opet ja...Nadam se da ćete brzo odgovoriti jer sada imam slijedeći problem..Prije sat vremena popila sam svoju predzadnju svijetloružičastu tabletu, ali maloprije sam imala jaki proljev. S obzirom da u knjižici piše da je moguće da se tableta nije potpuno apsorbirala, popila sam još jednu tabletu, dakle posljednju svjetloružičastu. Zanima me hoću li sutra nastaviti piti placebo tablete (koje inače pijem od utorka) ili da odmah započnem s novom kutijom?

Još jednom unaprijed hvala i ispričavam se na smetnji!

Natalija Beljo, dr. med.

30.05.2011. 20:45

Tako brza nisam, popijte bijele.

mina_1

30.05.2011. 23:12

Nema veze, tako sam i napravila..Hvala happy

Nazad
1 ... 12 13 14 15 16 17 ... 52
Naprijed