Autor
|
Poruka
|
Dejan Šakoronja, dr. med.
|
23.05.2012. 21:40
Možete koristiti zajedno.
|
mfri
|
24.05.2012. 01:20
poštovanje
Imam nekoliko pitanja.. naime već gotovo godinu dana pijem yaz pilule i u principu ih pijem ponoć, ali zna se desiti da ih popijem pola sata do sat ranije ili kasnije, ima li to kakav negativan utjecaj na zaštitu? Jer ginekolog koji mi ih je preporučio je rekao da se ne moraju piti točno u sat, a ginekolog kod kojeg sam odnedavno je rekao da bi trebalo svaki dan točno u isti sat popiti tabletu, pa me zanima još vaše mišljenje.. Osim toga, ako navečer izlazim van, tabletu popijem kad se vratim iz izlaska, to zna biti i oko 5,6 ujutro, pa ima li i to kakve veze, jer sam i za to čula dva potpuno različita mišljenja?
I najvažnije od svega, u ožujku ove godine, točnije 9. ožujka zaboravila sam popiti jednu rozu tabletu, potpuno sam je preskočila. To je bila 19. tableta iz blistera i nakon toga sam normalno nastavila piti pilule i počela sa novim blisterom kada sam i trebala, bez preskakanja bijelih tableta i to sve po preporuci ginekologa. Krvarenje sam dobila već 2 dana nakon što sam preskočila pilulu, ali nije bilo kao uobičajena menstruacija, te sam nakon toga pravu menstruaciju dobila kad sam i trebala. Prije toga nisam imala neko vrijeme odnose pa nije bilo brige od trudnoće. No 10.4. sam imala odnos i postoji mogućnost da je dečko bar malo svršio u mene Tada sam već bila pri kraju novog blistera nakon one preskočene pilule i normalno sam nakon toga dobila mjesečnicu.Stvar je u tome što sam prije zadnje mjesečnice imala menstrualne bolove, a nisam ih imala mjesecima i bila je nešto slabije nego inače, te sam neki dan imala mučnine..Iako mi je ginekolog rekao da ukoliko preskočim u potpunosti pilulu, gubim zaštitu, no novim blisterom ta zaštita se vraća, zanima me postoji li ikakva mogućnost da sam trudna?
Ispričavam se što sam se ovako raspisala ali u kratko vrijeme sam čula dva potpuno različita mišljenja pa ne znam kome vjerovati.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru
|
Dejan Šakoronja, dr. med.
|
24.05.2012. 10:15
Poštovana, prvo odgovor za drugo potpitanje; niste trudna, zaštita vam je sigurna, te nastavite uzimati prema propisanoj shemi.
Zatim pošto se radi o niskodozažnim kontraceptivima, savjetujem da pijete u isto vrijeme sa odstupanjima ne većim od 2 sata.
|
ddea
|
15.06.2012. 04:00
ako sam preskocila 4 bijele (jer sam zakasnila sa rozom u zadnjoj sedmici), i dobila slabo krvarenje prije dva dana (na osmoj piluli novog pakovanja) je li sve uredu? imala sam odnose izmedju roze koju sam popila nakon vise od 12 sati i novog blistera.
hvala!
|
Nataša Šemnički, dr. med.
|
16.06.2012. 14:00
ddea ,
štitite se kondom zbog zakašnjele tablete nakon 12h.
L.P.
|
eridanis
|
16.06.2012. 20:45
Poštovana, pola sata nakon što sam popila zadnju rozu pilulu u blisteru sam imala probavne smetnje. Hoću li normalno dobiti menstruaciju za 4 dana i mogu li normalno nastaviti s drugim blisterom? Hvala.
|
ines_b
|
17.06.2012. 14:35
Bok!
Sinoć sam popila 16. tabletu u 3 ujutro, a inače ih pijem u 14:45.
Hoću li otić po onom postupku nakon 12 h ili mogu nastaviti piti normalno?
|
|
17.06.2012. 14:35
eridanis,
slobodno nastavite a ako se tegobe pogoršaju koristite dodatno kondom.
Menstruacija bi trebala redovno uslijediti.
L.P.
|
ddea
|
17.06.2012. 17:35
vec je proslo 12 dana od propustene tablete i dosad sam imala odnose bez dodatne zastite.
|
|
18.06.2012. 15:55
ddea ,
ubuduće nakon propuštene tablete imajte odnose sa zaštitom.
Obzirom da postoji rizik od trudnoće javite se svom ginekologu.
L.p.
|
Nastija123
|
19.06.2012. 21:30
Poštovani,
da li je u redu 2 mjeseca za redom preskakati bijele tabletice iz pakiranja yaz tableta radi odgode menstruacije sa zdravstvenog aspekta i da li sam u potpunosti zaštićena od trudnoće u to vrijeme?
Unaprijed hvala!
|
|
20.06.2012. 10:05
Nastija123,
ne morate brinuti ne će se ništa dogodisti ako 2x izostane krvarenje.
I zaštićeni ste.
|
ines_b
|
22.06.2012. 03:05
Dobar dan! Jako cijenim vašu konstantnu pomoć ode, i samoj ste mi očito više puta pomagali haha.
Dakle imam sljedeću situaciju ovaj put:
Prije oko 5 ili 6 dana sam popila Yaz 12 sati i jedno 40 minuta kasnije nego što sam uobičajeno pila, možda malo manje kašnjenje, al uglavnom tu negdje. Nastavila sam normalno piti, razmišljajući da je 12 sati i 12 sati i 40 minuta i nije neka velika razlika, a i momka mi nema.
Sutra mi dolazi momak, pa se pitam da li sam zaštićena i dalje??
|
ines_b
|
22.06.2012. 03:05
Ja se izvinjavam, ako vidite moju prijašnju poruku, dakle ne 12 sati i 40 minuta, već pišljivih 12 sati i 15 minuta sam kasnila. Da li je to stvarno i dalje opasno područje pa se preporuča kondom?
Hvala unaprijed, i oprostite opet.
|
Silvia04
|
22.06.2012. 18:00
Poštovani,
pijem yaz tablete već godinu i 8 mjeseci. Nikada nisam imala nikakvih problema; menstruacija mi dolazi uvijek nakon 2. ili 3. placebo tablete.
Danas ujutro (21. dan ciklusa) osjećala sam bolove u donjem dijelu trbuha i pojavio mi se smećkasti isjedak. Možete li mi pomoći i objasniti što bi bio uzrok tome i kako da postupam dalje?
Unaprijed zahvaljujem!
|
squigly
|
23.06.2012. 02:45
Postovani, imam jedno pitanje. Koristim yaz prvi mjesec i pocela sam piti od prvog dana menstruacije. Na pocetku 3. Tjedna popila sam tabletu u 9 navecer i oko 9 i po imala proljev, ne jako strasan ali je bio. Nisam znala sto napraviti, pa sam po uputstvima popila drugu tabletu u 7 ujutro drugi dan (znaci nije proslo jos 12 sati) i nastavila piti svaki dan u 7 ujutro, i tako do kraja kutije. Sada sam na 3. Bijeloj Tbl a menstruacija jos nije dosla, a ja i partner nismo bas pazili, da li postoji mogucnost da sam trudna?
Hvala vam!
|
Silvia04
|
25.06.2012. 01:10
Poštovani,
samo da se nadovežem na svoju prethodnu poruku. Smeđi iscjedak sad je prešao u krvarenje (poput menstruacije). Popila sam 23 tablete, znači sutra bi trebala popiti zadnju tabletu s hormonima.
|
art123
|
25.06.2012. 23:45
Molim da mi odgovorite u svezi korištenja Yaz tableta. Naime bila sam prošli tjedan kod ginekologa na pregledu i na vaginalnom ultrazvuku. Liječnik je uočio miom na stjenci maternice veličine oko 2.1 X1,3 cm. Jako sam se prestrašila budući sam operirala (vadila) u 11. mjesecu 2011. miom isto na maternici. Preporučio mi je tablete YAZ da ih pijem 4 mjeseca neprekidno i da onda dođem na pregled da se vidi veličina mioma. Ne znam zašto mi je dao te tablete za kontracepciju i da li je to dobro budući da nikada nisam koristila kontracepcijske tablete i kako to može utjecati na miom. Što mi preporučujete? Unaprijed zahvalna.
|
|
27.06.2012. 11:55
ines_b ,
sigurnije je koristiti kondom.
L.p.
|
|
27.06.2012. 11:55
Silvia04 ,
nastavite piti tablete i ako vam se ista stvar ponovi slijedeći ciklus javite se ginekologu na pregled.
Ako ne pijete folnu kis počnite odmah i ako pušite i konzumirate alkohol svakako smanjite.
L.p.
|