Autor
|
Poruka
|
Nataša Šemnički, dr. med.
|
27.06.2012. 11:55
art123,
kod problema s miomima bolji je izbor gestagenska kontracepcija Cerazetta tbl.
Svakako učinite i obradu hormona i UZV-a štitnjače jer često postoji njihova povezanost.
Svakako pijte folnu kis i jedite što više povrća mahunarki i žitarica te maslinovog i lanenog ulja.
Koliko možete smanjite stres.
L.p.
|
Silvia04
|
27.06.2012. 13:45
Hvala na pomoći!
Ne konzumiram alkohol i ne pušim.
A folnu kiselinu mogu uzeti ovako na svoju ruku? Nema nikakvog utjecaja na djelovanje kontracepcijskih pilula?
Moram priznati da mi moja ginekologinja to nikad nije spomenula, pa nisam upućena u to.
|
mmallena
|
28.06.2012. 12:15
Poštovana doktorice!
Zanima me hoće li upotreba Beloderm kreme na malom području kože utjecati na djelovanje Yaza i obratno? Naime, koliko sam vidjela u uputi, Beloderm sadrži kortikosteroide, a pročitala sam da OHC pojačava njihovo djelovanje pa me zanima na koji način se to manifestira i je li to opasno? A zanima me i da li oni na neki način djeluju na OHC, osobito što se tiče zaštite? Još da napomenem, ako je bitno, Yaz pijem dvije godine.
Puno hvala na Vašem odgovoru!
LP
|
|
28.06.2012. 12:15
Silvia04 ,
možete ih kupiti u ljekarni bez recepta.U toku duljeg uzimanja kontracepcije može doći do njezinog nedostatka pa je preporuka uzimati.
U budućnosti je upalnu proizvesti kontracepciju s dodatkom folne kis.
Ona je bitna za sluznicu pa ako nedostaje dolazi do slabosti sluznice i time moguće sukrvice, spotinga ali se i upala lakše razvije.
Iz istih razloga je poželjno konzumiranje i citrusa.
L.p.
|
|
29.06.2012. 11:55
mmallena ,
kortikosteroidi ne utječu na učinkovitost kontracepcije.
Primjenjujte Beloderm u tankom sloju na potrebnu površinu i nebi se trebalo ništa dogoditi obzirom da je površina mala a primjena preko kože.
L.p.
|
art123
|
30.06.2012. 22:00
Poštovana doktorice,
puno Vam hvala na odgovoru i savjetu u svezi mioma i korištenja yaz tableta.
Ja sam u međuvremenu bila kod liječnika- ginekologa koji me je operirao (miom) prošle godine i on mi je savjetovao da ne uzimam nikakve kontracepcijske tablete. Naime, vaginalnim ultrazvukom je vidio da se radi o vrlo malom miomu i da to moram pratiti, te mi preporučio kontrolu za godinu dana. Molim Vas da mi još odgovorite kako piti folnu kiselinu koliko puta dnevno i zašto? Unaprijed zahvalna.
|
usklicnik
|
01.07.2012. 04:15
postovani!
pijem yaz skoro 2 godine i nikada nisam zaboravila popiti tabletu. medjutim, nedavno mi se zbog kaoticne situacije u ljekarni na jednom otoku dogodilo da sam zapocela s novim blisterom tri dana nakon sto sam trebala. dakle, s tri dana zakasnjenja. trebala sam popiti prvu rozu tabletu u subotu (zadnja bijela je bila u petak), a ja sam je popila tek u utorak (srecom, u tjednu prije nisam imala odnose). nakon toga sam redovito nastavila piti tablete. je li koristenje mehanicke kontracepcije potrebno sve dok ne zapocnem s novim blisterom?
hvala na odgovoru.
|
maral
|
01.07.2012. 15:55
poštovani,
počela sam piti yaz prije 28 dana, zbog preobilnih i dugotrajnih menstruacija. prvu sam popila 5 dan menstruacije umisto 1. dobila sam menstruaciju prije 6 dana i sve je obilnija. da li da sutra nastavim s novom kutijom ili možda bolje da pričekam do 1 dana sljedeće menstruacije??
unaprid hval
|
|
02.07.2012. 10:30
maral ,
nastavite svakako s novom kutijom.
Ali ako se ponovi obilno krvrenje potrebna je konverzija na druge kontraceptivne tablete.
L.p.
|
maral
|
02.07.2012. 10:55
puno hvala dr.
pozdrav
|
dada89
|
02.07.2012. 22:50
Poštovana,
pijem Yaz već oko dvije godine. Danas sam dobila antibiotik Augmentin pa me zanima koliko dugo bi trebala koristiti neku drugu kontracepciju (kondom) nakon što popijem antibiotik?
Unaprijed hvala
|
Cileeee
|
02.07.2012. 22:50
pijem jaz pilule već 3-4 mjeseca, međutim 15og dana tj. prvog dana u trećem tjednu sam zaboravila da popijem pilulu i popila sam je poslije 13 sati .. imala sam 2 mogućnosti da popijem sve roze, a preskočim bijele ili da popijem odmah bijele. međutim zbog nepažnje nastavila sam redovito pijem i roze i bijele i danas mi je 26i dan, ostale su mi još 2 bijele pilule i povraćala sam 2 puta,a danas sam trebala dobiti.da li postoji mogućnost da sam trudna? i ukoliko je odgovor potvrdan da ti bi tu trudnoću mogla iznesem bez problema ili bi morao abortus? tj. da li su već pilule naškodile plodu?
|
|
04.07.2012. 13:00
dada89 ,
najsigurnije do slijedeće kutije.
L.p
|
|
04.07.2012. 13:00
Cileeee ,
postoji rizika za trudnoću obzirom na navedeno.
Nema neželjenih posljedica i u slučaju trudnoće nije potrebno ju prekinuti.
L.p
|
dada89
|
04.07.2012. 22:20
Poštovana,
hvala na odgovoru. No zanima me još nešto. Ja na drugu kutiju prelazim u petak, a u ponedjeljak bih trebala popiti zadnji antibiotik.
Je li potrebno dodatnu kontracepciju koristiti do kraja te druge kutije Yaza?
Unaprijed hvala
|
|
05.07.2012. 14:30
dada89 ,
nije potrebna dodatna zaštita sa slijedećom kutijom.
L.p
|
dada89
|
05.07.2012. 17:10
Iako ću piti antbiotik još tri dana slijedeće kutije nije potrebna dodatna zaštita?
Oprostite što Vam dosađujem,ali ne znam kako popstupiti u ovoj situaciji
Lijep pozdrav
|
petra11111
|
05.07.2012. 18:05
Poštovana,
14.7.idem na more.
15.7. moram popiti prvu placebo tabletu.
Kako da odgodim mengu s yazom? Na moru sam do 22.7.
|
petra11111
|
05.07.2012. 18:05
i samo da dodam, pijem treću kutiju yaza.
|
|
06.07.2012. 17:50
petra11111,
izostavite placebo tablete i nastavite sa novim pakiranjem do kraja ljetovanja.
L.p.
|