Kontracepcija

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

yaz

Autor Poruka

mirror

06.08.2012. 12:15

Da li sam onda nakon tih sedam dana, tj.od pocetka drugog blistera potpuno sigurna ili mi je ipak sigurnija opcija kako pise u uputstvu, da preskocim bijele pilule?

Dejan Šakoronja, dr. med.

06.08.2012. 14:05

Poštovana i jedna i druga opcija su moguće. Možete preskočiti placebo pilule te krenuti sa novim blisterom. Dodatna zaštita kroz sedam dana.

Hugo Boss

21.08.2012. 00:05

Poštovani,

Pijem Yaz oko pola godine. Napravila sam pauzu od mjesec dana i prije 13 dana sam počela ponovo piti. Prvu tabletu sam popila prvi dan menstruacije. Preksinoć (19.8.) sam imala odnos i dečko je ejakulirao u mene. Trebala bi početi da pijem druge tablete, koje ne bi smjela piti u kombinaciji sa Yaz pilulama. Želim da prekinem sa Yaz pilulama, pa me interesuje moram li popiti čitavu kutiju, da ovaj odnos ne bi imao efekta? Ako prekinem sa tabletama prije završetka kutije, kada nastupi menstruacija? Hvala unaprijed na odgovoru.

21.08.2012. 17:30

S obzirom da ste imali odnos, savjetujem da popijete blister do placebo tableta.
Ako ranije prestanete recimo da pijete samo 21 dan, prokrvarite ćete za dan dva nakon toga.
S obzirom na odnos sa ejakulacijom savjetujem prvu varijantu .

g12345t

22.08.2012. 22:55

Postovani,imam 25 godina a yaz pijem vec 10 mjeseci. I nikakvih nuspojava nisam imala, ali sam u zadnje vrijeme primijetila da su mi vene vise vidljive nego inace(uvijek sam imala malo izrazenije vene), i kad je velika vrucina bolne su ali samo na dodir. Tako sam danas osjetila bol u donjem dijelu trbuha na dodir i kad sam pogledala u ogledalo nema nista izuzev vena koje su primjetnije nego ranije. Da li je to nesto opasno zbog cega bi trebala prestati piti yaz? Inace pilule mmi jako odgovaraju sto se tice PMS-a. Hvala.

23.08.2012. 18:30

Poštovana, ne treba prekinuti sa navedenim kontraceptivom. Vene su vam izraženije i vidljivije jer su proširene, a proširene su jer su prisutne ljetne vrućine i iste se prošire tijekom toplih mjeseci.

Kit Cat

24.08.2012. 11:00

Poštovani,
26.7. mi je laparoskopski ukonjena endometrioza. Preporučili su mi da počnem uzimati vitamin C, cink, magnezij i omega 3.
Ginekologica mi je preporučila Yaz tablete pa me zanima da li se smiju kombinirati sa navedenim.

Unaprijed zahvaljujem

24.08.2012. 20:45

Poštovana, smiju.

Kit Cat

25.08.2012. 11:10

Hvala na brzom odgovoru.

25.08.2012. 15:05

Molim.

brinet

25.08.2012. 19:55

Dobar dan,

koristim yaz pilule vec 7 mjesec ,prvi mjesec sam imala probojno krvarenje i od tada vise nikada sve je bilo u redu.
Danas pijem 21 tabletu i maloprije sam prokrvarila.
Zbog zubobolje pijem antibiotike vec 5 dana i pila sam dosta tableta za bolove.Znam da antibiotici stete djelovanju Yaza pa smo koristili dodatnu zastitu.
Takogje sam bila na moru.
Sve tablete sam pila na vrijeme.
Za vrijeme pijenja antibiotika sam imala jedan odnos ali sa kondomom.

Zanima me da li antibiotici uticu na pojavu krvarenja?Da li da nastavim piti tablete po semi?Da li postoji mogucnos trudnoce?

Unaprijed hvala

25.08.2012. 21:30

Mogućnost trudnoće ne postoji, nastavite dalje po shemi.

brinet

26.08.2012. 05:05

HVALA NA BRZOM ODGOVORU

Samo me jos zanima da li je menstruacija mogla poceti ranije zbog antibiotika?Jer me boli stomak kao kad dobijem menstruaciju i vrlo malo mi ide smeckasto.

sem21

26.08.2012. 05:05

Postovanje, prvi put koristim kontracepcijske pilule i odlucila sam se za njih jer sam se odlucila sa zarucnikom na zajedncki zivot pa i da predjenmo na stepenicu vise sto e tice sexualnih odnosa. Problem je u tome sto imam evo vec 13-ti dan krvarenje nakon sto ih pijem od prvog dana menzisa, koje je slabo ponekad cak i smedjkasto , pijem ih redovito u isto vrijeme i svega se pridrzavam, nemam nikakvih dodatnih problema osim ovog. I da vas pitam jer od 8-og dana uzimanja YAZ-a sam imala sexualni odnos u kojem je moj zarucnik ejakulirao unutar mene kao i svaki naredni put kad smo imali odnos, da li trebam imati zabrinutost da postoji mogucnost trudnoce, jer to sada nismo planirali. Unaprijed hvala, pozdrav .

26.08.2012. 12:45

Poštovana brinet, moguće je.

26.08.2012. 12:45

Poštovana, smeđkasti iscjedak znak je probojnog krvarenja. Zaštita od trudnoće je sigurna. Nastavite dalje uzimati pilule prema propisanoj shemi. Iduće cikluse taj iscjedak će skroz nestati.

rum_rum

04.09.2012. 22:20

Poštovanje,
Pijem redovito Yaz tablete već dvije godine. Zadnju menstruaciju sam imala 16. 08. Jučer (3.9.) i danas primjetila sam svijetlo smeđi iscjedak, s tim da me je jučer peckalo dok sam mokrila, a menstruaciju bi trebala dobiti 11. 9. Sad mene brine taj iscjedak. Inače, pila sam antibiotike od 24. 08. do 30. 08. s tim da sam za to vrijeme imala spolne odnose uz kondom,ali sam oko 21. imala nezaštićeni spolni odnos,ali bez ejakulacije, tada nisam uzimala antibiotike. Koji bi mogao biti razlog tog smeđeg iscjetka ? Jel moguće da antibiotici poništavaju učinak kontracepcije ili je to samo u slučaju proljeva i povraćanja? Da li je moguće računati plodne dane za vrijeme pijenja kontracepcije ili oni ne postoje? bila bi Vam zahvalna kad bi mi odgovorili

Nataša Šemnički, dr. med.

05.09.2012. 12:50

rum_rum,

Jedan od kontraceptivnih učinaka tabletaje je blokiranje ovulacije time shodno nema niti plodnih dana.
Određeni antibiotici umanjuju učinak tableta. Sigurnije je u vrijeme antibiotske terapije primjeniti dodatno kondom.
Iscjedak kojeg ste primjetili može biti zbog upale koju ste liječili ali možda niste do kraja izliječili pa se svakako javite na pregled.

L.p.

Isabel

06.09.2012. 17:35

postovani, pijem drugu kutiju Yaz pilula, i ostalo mi je jos pet pilula do kraja pakovanja. Pre trinaest dana sam imala nezasticen odnos, a sada imam bolove u grudima. da li je moguce da pilula nije delovala? Hvala unapred

Nataša Šemnički, dr. med.

06.09.2012. 18:45

Isabel ,

nažalost pilule nisu 100% sigurne.
Učinite test na trudnoću.

L.p.

Nazad
1 ... 31 32 33 34 35 36 ... 52
Naprijed