Kontracepcija

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

yaz

Autor Poruka

12.09.2012. 15:45

Poštovani! Pijem Yaz već 4 mjeseca, i sinoč mi se pojavio smeđi trag , a na 18.-toj tableti sam. Imala sam problema prilikom prvog mjesexca uzimanja (krvarenje je trajala gotovo 2 i pol tjedna), a moj strah od smeđeg iscjedka je zbog mole hydatidose partialis (dg.nakon sp.p. početkom godine). To ne može biti povezano? Iscjedak se danas nije ponovio.

slavujslavuj2

13.09.2012. 10:20

Poštovana,

Korisitla sam yaz pilule 6 mjeseci, te prestala sa upotrebom 24.08.'12 ( na prvoj piluli iz pakovanja, taj dan dobila menstruaciju ) , jer sam osjecala jake bolove u stomaku koji su trajali danima. Poslije raznih pretraga ustanovljeno da bolovi nisu bili ginekoloske prirode. Trenutno prijem orvagil i controlok ( problemi sa zeludcem ).
Citala sam da nije preporucljivo prekidati i ponovo pocinjati sa kontracepcijskim pilulama iz zdravstvenih razloga. Ipak, trebam vase misljenje. Dali bi mi jedan mjesec pauze pravio zdravstene probleme kada bih se opet odlucila na yaz ?

Hvala unaprijed !

Nataša Šemnički, dr. med.

13.09.2012. 15:00

slavujslavuj2 ,

prekidi povećavaju rizik od tromboembolije ali ste ga s opravdanim razlogom učinili.
Kad započenete pijte kroz 1 mj pola Andola 100 svaki dan i time će rizik biti manji.
Naravno ako pušite reducirajte broj cigareta.

L.p.

brinet

16.09.2012. 13:05

Dobar dan,

pijem yaz pilule 8 mjeseci i skroz sam izgubila zelju za seksom.
Da li je od pilula?
Volila bi da ih mozda zamjenim moja ginekologica je na bolovanju.
Koje bi mi vi preporucili,da su slicnog sastava ko Yaz?

Unaprijed hvala

18.09.2012. 10:05

brinet ,

sličnog sastava je jasmin pa pokušajte s njima.
Ako se problem ne promjeni morat ćete mijenjati sastav kontraceptiva.

L.p.

Inaaaa

18.09.2012. 10:15

Postovana,
htjela bih da se konsultujem sa Vama,zapravo stvar je slijedeca. Pocetkom godine sam pocela piti mericilon pilule,koje su mi odgovarale do jula mjeseca. Posla sam ginekologu i rekla mi je da pocnem koristiti Yazz.. Od avgusta koristim njih,cijeli avgust mi je bio mucan,bila sam depresivna toliko da sam svaki dan plakala kao dijete. Ovo je drugi mjesec od kada ih koristim,sada vec osjecam povremeno glavobolje. Jedno vece nisam mogla da gledam na oci od bola. Posle toga sam osjetila jak bol u grudima,sto se desilo samo jednom,ali od tada osjecam trnjenje lijeve strane tijela svaki dan,i to iskljucivo kada lezim. Moj ginekolog je na bolovanju,tako da nisam u mogucnosti da se posavjetujem sa njim,pa bi mi jako znacilo vase misljenje. Unaprijed zahvalna.

brinet

18.09.2012. 11:55

Doktorice hvala na odgovoru,

posto je yasmin slicnog sastava mozda se stanje ne bi popravilo koje bi mi druge preporucili da pocnem piti,ali da se piju bez pauze kao yaz ne 21 dan.
sljedece sedmice treba da dobijem menstruaciju pa bi odmah promjenila pilule

18.09.2012. 13:50

brinet,

onda vam samo ostaje u izboru Qlaira tbl.

L.p.

Dacka111

19.09.2012. 14:55

Dobar dan,

pijem već četvrtu kutiju Yaz pilula. Sedmi dan sam imala proliv nakon 2,5 h od kako sam popila pilulu. U uputstvu kazu da treba narednih 7 dana koristiti dodatne mere kontracepcije, medjutim osmi dan smo dečko i ja imali riziča odnos bez kondoma. Da li je moguće da sam trudna?
Danas je 12.dan a meni se pojavio braonkasti sekret koji mi se inače pojavljuje samo kada trebam da dobijem menstruaciju. O čemu se radi. Da li trebam da budem zabrinuta?

brinet

27.09.2012. 11:40

Dobar dan ,

po vasoj preporuci preci cu sa Yaza na Qleire,sinoc sam posla sa uzimanjem placebo tabletama,a sada sam procitala na jednom forumu kada se prelazi da se ne piju placebo tablete nego odma se nastavi sa novim.
)Pogrijesila sam pa me zanima pocecu piti Qleire u nedelju kada dobijem menstruaciju,sada me zanima da li se trebala koristii dodatnu zastitu i koliko?
Te da li cu imati nekih novih nus pojava proboj nih krvarenja podsto sam vec dugo na pilulama

Unapred hvala

leptirica9

27.09.2012. 12:35

Postovanje;
Da ne otvaram novu temu pisem ovdje,prvi put pijem yaz i na prvoj sam kutiju.Ginekolog mi je propisao Neo-Penotran vaginalete ,da li ce se smanjiti dejstvo kontracepcije s obzirom da sadrze Metronidazol 750mg i Mikonazol nitrat 200mg,jer sam na nekoj od tema procitala kako Metronidazol tablete smanjuju dejstvo.Da li to ima veze samo sa tabletama ili i sa vaginaletama?Hvala

27.09.2012. 16:25

brinet ,

koristite zaštitu prvih 10 dana.
Obzirom da se radi o nisko dozažnom kontracptivu uvijek su moguća probojna krvarenja.
Vidjete ćete.. Svakako započnite uzimati i Folnu kis.

L.p.

27.09.2012. 16:25

leptirica9 ,

kako piše samo sa tabletama.

L.p.

iva_0109

28.09.2012. 18:15

Poštovani,
Pijem Yaz već godinu i nekoliko mjeseci. Nisam nikada imala nikakve poteškoće niti probojna krvarenja. Sada sam u 2. tjednu uzimanja pilula, točnije jučer navečer sam popila 11. pilulu iz pakiranja, i danas imam smeđi iscjedak. Ništa me ne boli, ne peče i slično. Jedino je taj smeđi iscjedak tu. Pilule sam inače sve popila na vrijeme. Zanima me je li sve u redu, je li zaštita zbog ovog smanjena i trebam li se obratiti svojoj ginekologici?
Hvala unaprijed

01.10.2012. 14:35

iva_0109 ,

ne brinite za kontraceptivni učinak. Ako ne pijete folnu kis svakako ju započnite piti.
Ako se tegobe ponove s drugim mjesecom javite se vašoj ginekologici na pregled.

L.p.

iva_0109

01.10.2012. 16:05

Hvala vam, ali samo da provjerim buduci da sam prosli post napisala u petak I tada zaista I je bio samo smedi iscjedak, medutim od jucer je to zapravo krvarenje poput menstruacije. Svejedno je vasa preporuka ista? Krvarenje nije obilno I I dalje nemam nikakve druge probleme. Zastita nije smanjena?
Hvala!

02.10.2012. 12:30

iva_0109 ,

uputa je ista.

L.p.

marat1

05.10.2012. 19:05

Poštovani,

nedavno sam bila na prvom ginekološkom pregledu i ginekologica mi je prepisala recept za Yaz pilule , iako još nisam imala odnos s dečkom, zbog povremenog kašnjenja menstruacije (ciklus od 29-34 dana) i jer su mi u posljednjih par mjeseci menstruacije bile prilično bolne, jednom i s posljedicom povraćanja (ako samo to uopće može biti uzrok, ginekologica je to nekako povezala). Yaz bi navodno trebao učiniti moj ciklus redovitijim i urednijim, a menstruacije manje obilne i bezbolne.
Ukoliko je to jedini razlog zbog kojih bi ih uzimala (zaštita mi, naime nije nužnost trenutačno) da li se isplati početi ih uzimati tako rano ( imam 18 god) s obzirom na velike mogućnosti nuspojava?
Molim vas za vaše mišljenje i savjet

Hvala

06.10.2012. 14:45

marat1 ,

kontracepcija je jedna učinkovita metoda riješavanja navedenih tegoba, ali nije jedina.
Vaš ciklus nije toliko ne redovit tako da ne vidim veliki razlog s te strane ako je pri UZV pregledu nalaz bio uredan i potvrđena ovulacija.
Ja svojim pacijenticama kojima kontracepcija nije prvi izbor riješavanje tegoba s menstruacijama preporučim provjeru štitnjače te pravilnu prehranu uz dodatak B vit i omega masnih kiselina 7 dana prije menstruacije te Mg 300 2-3x u toku menstruacije.
Jako su zadovoljne sa Evinim čajem uz kojeg više nemaju dosadašnje tegobe.
Također primjenjujem i akupunkturu.
Vi svakako još razmislite i ponovno razgovarajte s ginekologom.

l.p.

vale6321

06.10.2012. 22:00

Poštovani,

pijem Yaz već dvije godine, i htjela bi prestati.. piše u uputama da se moze bilo kada. U ponedjeljak mi ide novi blister i od tada više nebi htjela. Zanima me hocu li imat ikakvih problema ili nešto? I što ako se odlucim opet piti?

Hvala.

Nazad
1 ... 32 33 34 35 36 37 ... 52
Naprijed