Autor
|
Poruka
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
02.11.2011. 20:15
Zaštićeni ste .
|
ivana1981
|
07.11.2011. 17:50
Poštovanje.Imam jedno pitanje.koristim yazz godinu dana i do sad je bilo sve u redu.mjesečnicu sam dobila na zadnoj bijeloj tableti i trajala je 5 dana.Trenutno sam na 8 tableti iz novog pakiranja.međutim dobila sam opet nekako lagano krvarenje roskaste boje no nije nešto obilno .i to se dešava prvi put od kad ih uzimam.imam li razloga za brigu?hvala
|
vbubic
|
07.11.2011. 17:50
Draga doktorice, na temu prekida uzimanja kontracepcije pitala sam vas prije par tjedana kad se može prekinuti uzimanje pilula, mogu li bilokad.
Odlučila sam ih uzimati još ovaj mjesec (yaz), a uzimam ih od 7.og mjeseca. Unatrag mjesec dva osjetila sam povremeno svrbež po koži cijelog tijela, te bi mi nakon što bih se svrbila izbili svijetli plikovi uz crvenilo kože. Pripisala sam to suhoći kože tijela i počela se intenzivnije mazat mlijekom za tijelo, no unatrag nekoliko dana svrbež i crvenilo, nakon kojeg izbijaju plikovi, postaje sve intenzivniji, pojavljuje se na rukama, nogama, trbuhu, s vremenom nestane, pa drugu večer opet (uglavnom se pojavljuje noću i navečer).
Osip odgovara simptomima uritkarije, pa me zanima je li moguće da je uzrokovana Yazom?
Ne pada mi nikakav drugi alergen na pamet- nisam promijenila ni deterdžent, ni gel, niti jedem konzervirano, tj. nisam promjenila prehrambene navike, ne uzimam nikakve lijekove..
Odlučila sam prestati s Yazom (osip je nepodnošljiv) mada mi je ostalo još 10 tableta u blisteru pa da vidim hoće li se prestati pojavljivati. Zanima me još postoji li rizik od trudnoće ako ne popijem blister do kraja s obzirom da imam redovne odnose s dečkom. Naravno, od sutra bih koristila mehaničku zašitu jer ih od sutra ne bih više pila.
Zahvaljujem puno na odgovoru!
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
07.11.2011. 21:30
ivana1981 Ako se ne bi pojčavalo samo nastavote piti dalje , u suprotnom javite se ginekologu.
vbubic Uz koristenje kondoma sigurni ste i možete ih prekinuti.
|
ivana1981
|
08.11.2011. 13:00
Hvala na brzom odgovoru.znači trudnoču mogu isključiti?tablete sam pila redovito osim na prošloj kutiji kad sa propustila 8 ili 9 tabletu ne znam točno.nakon toga mjesečnicu sam uredno dobila 30.10.i da napomenem tokom prošle kutije pila sam amoksicilin za upalu zuba.hvala
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
08.11.2011. 23:40
Preskočene tbl. i antibiotik su razlog krvarenja i nadam se da ste koristili kondom dok ste pili antibiotik.
|
ivana1981
|
09.11.2011. 14:05
izvinjavam se što sam dosadna .na žalost nisam koristila dodatnu zaštitu.stvar je u tome da sam dobila normalno nakon toga uredno na zadnjoj bijeloj tableti,trajala je normalno.i sad opet krvarim več 3 dana.u početku slabo a sad izgleda ko normalna mjesečnica i malo me bole jajnici.ne znam šta da radim,da čekam da prestane pa da odem od ginekologa.nervozna sam od svega toga.hvala puno.
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
10.11.2011. 22:40
Ako je to kao mjesečnica javite se ginekologu.
|
neylla01
|
15.11.2011. 10:25
mozete li mi reci nesto o ovom novom uzimanju pilula, 24 + 4 , kako to utjece na organizam, posto tijelo nema nikakav odmor za razliku od onih drugih koje se piju sa pauzom? i imam problema s migrenama pa me brine sto pise da su moguce glavobolje, dal to prode nakon nekog vremena, dok se tijelo privikne ili su konstantne... i koliko stetno cigarete utjecu na to, dal je rizik za neke bolesti veci kod ovih tableta, manji ili mozda isti kao i kod drugih pilula?
|
djevojka23
|
15.11.2011. 10:25
Poštovana doktorice,
Počela sam s korištenjem YAZ-a prije 7 dana. Šesti dan imala sam odnos(na zadnji dan menstruacije). Jučer(7.dan) zaboravila sam popiti tabletu pa sam je popila danas oko 4 popodne( oko 18 sati zakašnjenja). Problem je u tome što mi je bilo loše pa sam povratila tabletu nakon 3 sata. Danas oko 21h bi trebala popiti 8. tabletu ali nisam sigurna da li da popijem i 9. jer sam povratila.
Unaprijed hvala na odgovoru!
|
matea7
|
15.11.2011. 11:10
Poštovana doktorice,
3.11. sam dobila menstruaciju i pocela piti yaz pilule.tih prvih tri dana sam imala obilnije krvarenje i poslije toga pa sve do jucer je bilo nesto malo krvi. od danas sam opet pocela jace krvariti i sada vise ne znam u cemu je problem? da napomenem da poslije svakog spolnog odnosa pocnem jace krvariti. vise ne znam u cemu je problem? Unaprijed hvala.
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
15.11.2011. 15:25
nella01 Imate 4 placebo - bijele tbl pod kojima dobijete mjesečnicu ( neki oblik pauze), glavobolje su zbog navikavanje prestati će, po mogućnosti bi bilo poželjno smanjiti cigarete.
djevojka23 popijte i 9 i nadalje odnos uz kondom i preskočite bijele tbl.
matea7 Privikavanje
|
zola157
|
26.11.2011. 02:30
Poštovana doktorice!
Danas sam bila kod ginekologa i dobila sam Yaz pilule, prvenstveno zbog neurednih ciklusa, ali i kao kontracepcijsko sredstvo. Kako već 2 dana imam smeđkasti iscjedak, a prilikom pregleda ginekolog je vidio da bih ubrzo trebala dobiti pravu menstruaciju, koja bi zapravo po nekakvom mom računanju trebala doći tek 6.12., zanima me da li pilule trebam početi piti kad dobijem to pravo krvarenje ili već sada i koliki je stupanj zaštite tad?
Puno hvala!
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
26.11.2011. 14:40
Možete početi i sad i zaštita je od prvog dana.
|
zola157
|
26.11.2011. 15:35
Oprostite, još jedno pitanje, budući da mi je ovo novost.
Ako bi sačekala ipak pravo krvarenje da li bi učinkovitost zaštite isto bila od prvog dana?
Hvala!
|
zola157
|
26.11.2011. 15:55
Moja dr. je rekla da sačekam kao pravo krvarenje, pa nisam sigurna više u ništa jer kako sam vam rekla, ciklusi su mi neuredni, 7 dana imam menstruaciju, 7 nemam, pa opet 7 imam. Taj smeđkasti iscjedak mi se često javlja i kad ne bih trebala dobiti menstruaciju. Zato se bojim za ovaj prvi put kako bi to trebala odraditi, a da bi zaštita bila učinkovita?
|
Zerzan
|
26.11.2011. 21:40
Poštovana doktorice,
oprostite što Vas pitam pitanje koje ste već mnogo puta čuli, no potreban mi je odgovor kako bi smirila svoje živce.. Pijem yaz pilule već više od godinu dana i na 12. tableti mi se dogodio proljev točno nakon 2h od popijene pilule, no cijelo vrijeme sam imala poteškoće sa želucom i bojim se da se pilula nije apsorbirala. Odlučila sam da je najbolje da ne popijem dodatnu pilulu nego nastavim normalno, no sljedeća 2 tjedna da koristim dodatnu zaštitu. Da li mi možete reći da li sam ispravno odlučila i mogu li u slučaju da se tableta nije apsorbirala imati problema s ciklusom ili smanjenom zaštitom?
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
27.11.2011. 22:00
zola157 Možete i čekati pravo krvarenje, ali ako ono ostane i dalje smečkasto morat ćete koristiti cijeli ciklus dodatnu zaštitu.
Zerzan Sve ste napravili ok.
|
succi
|
27.11.2011. 22:10
Pozdrav
Zanima me da li preparati s zeljezom - tothema, koje koristim zbog anemije mogu utjecati, smanjiti djelovanje yaz pilula?
I da li se aktivna roza tabletica mogla resorbovati u roku od 3 i po sata po uzimanju iste, jer sam tri i po sata nakon uzimanja tablete, peti dan(24.11.), imala meksu stolicu (ne bih nazvala dijarejom). Pijem yaz pilule vec 9 mjeseci. Nisam imala seksualni odnos prije toga ni poslije toga. Ali me zanima da li sada je umanjeno djelovanje tabletica, tj da li mogu ostati trudna ako budem imala seksualni odnos? Takodjer imam i brz metabolizam.
|
zola157
|
28.11.2011. 17:30
Jučer sam dobila pravo krvarenje i popila sam prvu pilulu, danas mi slabije već ide u odnosu kako je bilo prije, ali mislim da je onda to to sad, da zaštita djeluje, ako griješim molim Vas kažite!
Puno hvala na strpljenju i na brzim odgovorima, super ste !
Lijep pozdrav
|